fredag 16 februari 2018

Himla oflyt...

Om ni någon gång råkar ut för helt osannolik otur kan ni tänka på Sofia, 30. Hon är med i en Facebookgrupp för plankare i Stockholms kollektivtrafik, men säger själv att hon aldrig åkt med SL utan giltigt färdbevis.

Vad snackar ni om? Jag stretchar!

Nu har hon ändå fått en bot, vilket beror på att någon stulit hennes identitet och mobiltelefon (alternativt Facebooklösenord). Men oturen slutar inte där, den kvinna som stal Sofias identitet ser ut precis som hon, för fyra SL-kontrollanter som såg att kvinnan gjorde ett inlägg i Facebookgruppen Sofia är medlem i kunde enkelt identifiera henne utifrån Sofias profilbild. Vad är oddsen för det liksom?

Svaret är givetvis 1/1 eftersom det såklart var Sofia själv som stoppades utan att ha löst biljett. Hon sticker inte heller i artikeln under stolen med att hon ”av politiska skäl” kämpar för människors rätt att inte göra rätt för sig i tunnelbanan. Det står naturligtvis var och en fritt att tänka så, men då får man vara beredd att betala priset när motståndarna vinner.


Nej då. ”Det känns som att de har flippat ur och behandlar alla som potentiella brottslingar”, säger Sofia och får rikligt med stöd på dårarnas estrad Facebook. ”Helt sjuuukt” och ”SL är en kriminell organisation” är ett par av omdömena.

Men det här är min personliga favorit bland kommentarerna: ”Det kan ju ha varit någon med liknande namn som va lik dig”. Så kvinnan som stal Sofias identitet var inte bara lik henne och hade identiska surfvanor. Hon kan också ha haft ett liknande namn. Är det någon som kommer ihåg tv-serien The Twilight Zone?

This is the dimension of imagination.
It is an area which we call the Twilight Zone.

23 kommentarer:

 1. Svar
  1. Om H&M börjar sälja offerallen kommer aktien stiga till himlen. Marknaden är nästan omättlig.

   Radera
 2. Mmm lätt att känna sig sänkt med med sånt oflyt att just hennes klonade-dolly-kopia åkte fast.. Det MÅSTE vara ett bevis på att systemet är ute efter just henne.
  För att inte tala om att det bevisar att kloning utförs av staten för att ersätta oss med mer fogliga kopior (fast om den skulle vara foglig så vete rackarnas om det lyckats så vidare bra eftersom kopian plankade...)

  Nä, medborgarlön och allt gratis så blir det bra...
  Antar att Sofia skulle bli glad (ända tills någon inser att medborgarlönen stiger ju färre vi är och därför börjar avrätta folk för att höja sin lön (tänk så bra det kan bli)).


  Tack för skarpa inlägg :)


  /Guldfirren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, det kokar väl ner till att allt åt alla vore bäst. Om allt är gratis blir det rättvist.

   Radera
 3. 30 år, tjänar nästan 400 tuss (2016) plus en kapitalinkomst på över en halv miljon, bostadsrätt på Söder, tycker att det är fel att behöva betala för att åka tunnelbana. Och dessutom åka fast för det! Vad gör man då? Jo, man känner sig kränkt i Expressen, Aftonbladet och alla andra media som vill ha klickbaits. Åh så synd om dig. Stackars, stackars dig, Sofia Dahlén. SL är nog inget för dig. Betala eller skaffa en cykel. Gå. Ta en taxi. Stanna hemma.

  Om du vill planka och åker fast, så skall du stå för det och inte hålla på att snickesnacka om hur dumma alla är. Vill du förändra samhället får du engagera dig politiskt, inte stjäla från andra.

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. En av hennes vänner skrev på Facebook att de själva betalar men protesterar i solidaritet med de som inte har råd att exempelvis ta sig till Arbetsförmedlingen. Jag vet inte vad längsta avståndet till AF i Stockholmsområdet är, men är rätt säker på att det är gångavstånd för alla som inte har rätt till färdtjänst.

   Radera
 4. Om jag får vara djävulens advokat.. det är inte helt orimligt att kontrollanterna ogillar fb-gruppen (det skulla jag själv göra). Det är inte helt osannolikt att de skulle kunna ljuga ihop en historia för att sätta dit en av de som skriver inlägg i fb-gruppen (och hindrar deras arbete).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det bygger på att de riskerar sina arbeten ifall de blir påkomna. DET känns orimligt.

   Men Sofia har alltså själv sett de fyra kontrollanterna på tåget och varnat för dem på Facebook. Samtidigt har en kvinna med hennes utseende stoppats på just det tåget. Och Sofia själv är av politiska engagerad i aktioner mot avgifter i kollektivtrafiken, samtidigt som hon påstår att hon aldrig plankar. Det är väldigt mycket i den här soppan som är om inte HELT osannolikt, så nära på.

   Radera
  2. Eller så kanske det är så att SL-kontrollanterna bara gör sitt jobb?

   Wien-Lars

   Radera
  3. "Men det bygger på att de riskerar sina arbeten ifall de blir påkomna. DET känns orimligt."

   I stort sett håller jag med, men det är inga toppjobb och inte alltid toppverktygen i lådan. Men jag ger dig rätt här.

   "Men Sofia har alltså själv sett de fyra kontrollanterna på tåget och varnat för dem på Facebook."

   Detta är mer ad hominem attack än bevis för någonting. Att någon gör något du starkt ogillar betyder inte automatiskt att de gjort andra saker du starkt ogillar.

   "Samtidigt har en kvinna med hennes utseende stoppats på just det tåget."

   Detta kommer från just de 4 kontrollanterna, som är jäviga.

   "Och Sofia själv är av politiska engagerad i aktioner mot avgifter i kollektivtrafiken, samtidigt som hon påstår att hon aldrig plankar. "

   Återigen ad hominem.

   Radera
  4. Tillägg på sista punkten, just att vara engagerad i saken utan att ägna sig åt den är inte alls orimligt egentligen. Finns t.ex. många som anser att cannabis skall legaliseras, av liberala skäl, som aldrig rökt på i hela sitt liv. Osv.

   Radera
  5. Huruvida kontrollant på SL är ett toppjobb för dem som har det vet jag inget om, men genom att ljuga om Sofia riskerar de att bli av med det och få ett skitbetyg som kan hämma deras fortsatta yrkesliv. Återigen, vi kan inte veta om de tycker att det är värt risken, men i valet mellan att tro på dem och att tro på en aktivist vars logik haltar mest hela tiden skulle jag satsa rätt stora pengar på de förstnämnda.

   Radera
 5. Ockhams rakkniv - när medeltida filosofi är tillräckligt för att lösa mysteriet!

  SvaraRadera
  Svar
  1. I den mån det finns ett mysterium här, eller ens en gravad hund i garderoben :-).

   Radera
 6. Sofia skulle skämmas. Både för att hon plankade, deltagandet i Fb-gruppen och de oerhört pinsamma lögnerna. Punkt.

  SvaraRadera
 7. Alltså att det ens fick sådana avskum till vidriga människor. De tar för givet att allt kretsar kring deras rätt att utnyttja allt som andra arbetat ihop. Usch, nästan så man tappar tilltron till mänskligheten faktiskt.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Var människan 30 år också? Finns det alltså svenskar som inte har vuxit upp vid 30 bast? Jisses!

   Radera
  2. Jag tänkte på det när jag läste, både hennes och andras inlägg i ämnet, att de ibland låter som jag gjorde när jag var 12 år. Livet var enklare då, när man slapp ta hänsyn till någon slags helhet.

   Radera
 8. Rättssäkerheten är uppenbarligen hotad. Stackars Sofia!

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Bortom allt rimligt tvivel" är en viktig princip, men här tycker jag knappt ens att det är fråga om orimligt tvivel. Det är mer bortom allt orimligt dravel :-).

   Radera
 9. Kvinnan hade dock löst ut ett nytt månadskort några dagar innan plus att det finns data från google maps som styrker att hon inte kan ha befunnit sig på den plats som kontrollanterna hävdar att hon befunnit sig på (eller i alla fall hennes telefon). Det verkar således mer troligt att hon är oskyldig.

  https://mitti.se/nyheter/uppgifter-sager-version/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant! Att hon registrerat en månadskort tycker jag inte säger så mycket. Jag har själv ett SL-konto där jag registrerat min mammas kort. Telefonen känns märkligare, jag har ingen aning om hur lättmanipulerad en sådan app är.

   Radera