tisdag 20 februari 2018

Ring Poolia! Eller...?

Bemanningsföretaget Poolia visade nollresultat på sin rapport i fredags vilket börsen belönade genom att sänka aktien med 22 procent ner till en nivå vi inte sett sedan sommaren 2016. Hur är det möjligt, kan någon förklara det?!

Sedan bemanningsföretagen dök upp i början av 90-talet har ju fenomenet inhyrd personal bara växt. Inte minst i Sverige där det är nästan omöjligt att sparka personal medan inhyrda konsulter ofta kan plockas bort på studs. Särskilt om man anlitar ett stort företag som Poolia, som garanterat skulle skicka en ny gubbe om den första inte funkar.


Den anställde får högre lön och företaget kan snabbt anpassa personalstyrkan efter behov. Facket har såklart inte hoppat jämfota av glädje, men det drabbar ju ingen fattig. Det brukar framhållas att tryggheten minskar för den anställde och det kan stämma (men inte alltid). Trist för den som vill ha trygghet, desto bättre för oss som prioriterar frihet och tror oss få fler fördelar utan anställningstrygghet.

Men tillbaka till Poolia då. Det är väl det enda stora bemanningsföretaget på Stockholmsbörsen sedan Proffice köptes ut för två år sedan? Adecco tjänar miljarder på börsen i Zürich, Manpower detsamma i New York. Aktierna går jättebra.


Men i Sverige står alltså Poolia och stampar. Detta trots att alla verkar överens om att personalbemanning är hur stort som helst, förväntas bli ännu större och att Poolia gjorde en av de mest lyckade tv-reklamsatsningarna någonsin, som fortfarande citeras flitigt tjugo år senare. Märkligt!

9 kommentarer:

 1. Har de problem med lönsamheten? Alla är ju lika överens om att det råder stor brist på vårdpersonal, ändå levererade Dedicare en dassig rapport som de förklarar med "ökande kostnader". Får väl ta och läsa Poolias rapport... gillar bemanningsföretag över lag... men det verkar skakigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Problem och problem... 1,4 MSEK är mer vinst än jag har i mitt företag, men så är det ju lite större också :-). Skakigt var ordet, sa Bull.

   Radera
 2. Är det inte helt sjuk konkurrens inom bemanning? Du nämner några jättar ovan men jag har för mig att en HR-männska i min närhet droppade att det fanns tusentals /små- och medelstora/ bemanningsföretag bara i Sthlm. Kan tänka mig att Poolia sitter med en del dökött i sin organisation också, fat cat som man är vid det här laget.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det finns en massa bemanningsföretag av olika storlek som jobbar inom enstaka branscher. Att jag klumpar ihop Poolia med Adecco och Manpower är för att de finns inom ett större spektra, typ vad du än behöver ska du kunna ringa dem.

   Du har nog rätt i det där med dökött, vilket är lite konstigt eftersom hela idén med bemanningsföretag är att SLIPPA dökött.

   Radera
 3. Skulle gärna önska att vi kunde anlita bemanningsföretag till tjänster för "kulturpersonligheter", landstingspolitiker och andra utvecklingsbara professioner. Litet ståndscirkulation skulle inte skada här och där. (Just landstingen känns väldigt, väldigt långt bort från medborgarnas medvetanden.)

  https://www.expressen.se/kultur/ide/varfor-ska-benny-fredriksson-fa-full-lon/

  Wien-Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är tveksam till bemanningsföretag på den typen av chefsjobb. Enklast vore väl att man slutar betala folk för att de ska lämna sitt jobb eller för att de inte ska arbeta utan bara betalar för jobb som görs.

   Radera
 4. Du har Ework som är flera gånger större (börsvärde), lite beroende på vilken hög man vill lägga dem i. Till viss del deltar IT-konsultbolagen också i en del av bemanningsbranchen, även om de också säljer produkter och ibland förpackar personalens timmar till serviceavtal och liknande. Även Uniflex är större.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag ser inte riktigt konsultbolagen som bemanningsföretag, men visst kan man lägga dem i samma korg, eller åtminstone en närliggande.

   Radera