Jag har säkert bloggat om blåbär vartenda år sedan jag startade den här bloggen 2016.
Egentligen har jag inte mer att tillföra i år. Bara gör't! En
bärplockare (och det bör man ha) kostar någonstans mellan en
femtio- och en hundralapp, och nästan alla människor behöver röra
sig mer. I övrigt krävs bara tid.
Blåbär finns i nästan hela Sverige,
oftast i ganska rikliga mängder även om vädret kan ställa till
det. Allra värst är nog frost i april som kan frysa blommorna.
Något år gav jag upp efter ett par liter eftersom det var för
mycket jobb att plocka. Men inte ens torka som våren i år har sabbat
tillgången även om det inte blev ett av de bättre åren.
För mig är det just tid som varit den
sko som klämt värst. När jag tjatat hit folk som hjälper mig att
bygga kan jag inte gärna dra iväg och plocka bär, så där
försvann en del dagar. Biodlingen sätter också tydliga gränser. T
ex är det bara att lägga allt annat åt sidan när honungen ska
slungas eller tappas på glas.
Hade jag redan haft ett blåbärslager
i frysen skulle jag ha tagit det lugnare, men det bar sig inte bättre än
att de 25 liter jag plockade 2022 tog slut redan i maj så i år var
målet 35 liter. Vanligtvis gillar jag att bara plocka några liter
per dag. Då hinner jag inte ledsna, men i år har jag känt att jag
måste gå all-in när jag väl tagit mig ut. Hittills har tre plockdagar gett mig 25 liter blåbär, men säsongen är lång. Från
att första bäret mognat tar det minst en månad innan det börjar
tunna ut i skogen. Så än lever hoppet.
En ”nackdel” med att plocka bär är att man blir kräsen. Jag tycker att köpesylt mest smakar socker, dyr är den också. Så jag hoppas verkligen komma ut en eller två dagar till så att jag slipper köpa. Dagens I-landsproblem, jag vet.