onsdag 2 augusti 2023

Gör egen glass

Läste att GB:s Big pack-glass utnämnts till ”Årets matbluff” efter att de bytt ut mjölkprodukterna i glassen mot vatten och ärtprotein. Detta har väckt folkets vrede. Själv tänker jag att GB får ha vilka ingredienser de vill i sin glass. Att det skulle handla om att minska sitt klimatavtryck tror jag däremot inte på. Om de inte tror att påståendet i sig ska göra att de tjänar mer pengar.

Hur som helst slog det mig att jag inte köpt glass på väldigt länge. Jag bor i Norge där glass är dyrt, och att köpa frysvaror från Sverige är nog ingen bra idé. Jag har själv reagerat på märkliga ingredienser i glass och tänkt att det där borde man göra själv istället. Så nu har jag gjort det.

Jag har ingen glassmaskin, men läste mig till att det inte skulle behövas. Efter att ha letat runt efter vettiga recept gjorde jag ett eget baserat på 4-5 glassar andra gjort. Den blev faktiskt onödigt bra, om jag får säga det själv. Detta behövs:

vispgrädde, 2,5 dl
mjölk, 2,5 dl
strösocker, 1,5 dl
ägg, 2 st
blåbär, 150 gram

Jag använde fryste blåbär, som jag mixade lätt för att slå sönder bären. Föredrar du andra bär går det säkert lika bra. Mixade, mosade, hela... pröva dig fram.

Grädden jag använde hade 31 % fetthalt. Och så köper jag färsk och opastöriserad bondmjölk där fetthalten beror på korna. Om det går lika bra med minimjölk vet jag inte, men jag hade nog föredragit standardmjölk om jag måste köpa butiksmjölk till detta.

Vispa grädden klar. Tillsätt de andra ingredienserna, vispa ihop röran och häll den i en form som har lock och åtminstone ett par centimeter från rörans yta upp till kanten.

Nu ska glassen nämligen röras och då är det ju bra om den stannar i burken. Men först – på med locket och in i frysen.

Efter en halvtimme tog jag ut den första gången och rörde runt den med en sked. Än så länge är den helt flytande, men det går att ana att det nog ska bli glass av detta.

Sedan tog jag ut glassen och rörde 1-2 gånger i timmen tills den stelnat klart efter ungefär fyra timmar. Kanske blir den allra godast om man låter den smälta lite innan servering, men det är nog också en smaksak.

Grädden kostade mig 11,50 kr, mjölken 2,50 kr (ja, det lönar sig att skippa detaljistledet) och äggen 5 kr. Blåbären kostade mig bara ansträngningen av att plocka dem och sockret 1,65 kr. Det blir en totalsumma av 20,65 kr. Dyrare än GB:s ärtproteinglass, men betydligt billigare än Häagen-Dazs, Ben & Jerry och en massa andra kemiska konstellationer kryddade med politisk korrekthet och moralkakor.

37 kommentarer:

  1. Detta måste provas. Har gjort glass tidigare med kondonserad mjölk men tycker det blir för sött.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och dyrt, var min första tanke när jag såg sådana recept.

      Radera
    2. Du som har tillgång till mjölk o vedspis kan ju göra egen kondenserad mjölk:
      https://mykitchenstories.se/sotad-kondenserad-mjolk/
      Mvh Lars Eriksson

      Radera
    3. Går att dra ner på mängden kondenserad mjölk med gott resultat. Går att dra ner på mängden socker i många bakrecept. Riktlinje för mig brukar vara att dra ner 40% på sockret så blir det perfekt sötning

      Radera
    4. Jag hade ingen aning om att det går att göra själv, men ska man koka mjölk på vedspis lär man få stå där precis hela tiden. Rent tekniskt har jag dessutom inte vedspis utan vanliga kaminer man kan ställa en kastrull på. Men visst, det skulle funka.

      Och ja, det där lät hysteriskt sött. Mjölk är ju rätt söt i sig också. Jag brukar också minska sockret i recept och det funkar oftast fint.

      Radera
  2. Ser ju riktigt gott ut.

    Om den stora skillnaden mellan olika sorters mjölk är fetthalten så gissar jag på att man kan kompensera med mer grädde istället om man vill använda det man har hemma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det går säkert. Kanske blir det också godare med större andel grädde, jag vet inte.

      Radera
  3. Härligt, det ser ut att vara värt att prova.
    GB (m.fl.) bojkottar jag sedan många år tillbaka just för innehållet. Smakar ju konstigt också. Tycker inte det har med glass att göra om det inte baseras på riktiga råvaror. Köper endast glass som är gjord på en rejäl del riktig grädde som den klart största delen av ingrediensen och har "gräddglass" i produktnamnet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som vegetarian är jag van att läsa innehållsförteckningar. Jag äter t ex inte mono- och diglycerider om de inte är vegetariskt framställda. Och så blir jag allmänt skeptisk mot mat som borde innehålla fyra ingredienser men innehåller 24.

      Radera
  4. Det där lät och såg gott ut. Tokig i Klings blåbärsglass.

    Jag gjorde, eller försökte gör egen glass ett par gånger som liten, men de smakade aldrig bra. Saknade vad jag minns både mängden socker eller alls ägg som är med i ditt recept, så jag kan förstå om det mest smakade trist dåligt rörd mjölk/gräddröra.

    När jag var liten var det bullar, kakor och läsk enbart på högtider, men glass fick man, kunde bli ett par om dagen på sommaren. Oftast Konsums apelsinisglass med chokladdoppad topp, men det var inte det sämsta! Annars nådde hemglassbilen även vår stuga.

    Än idag är ett par skopor glass något som gärna går ner.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läste en massa olika recept och tyckte inte riktigt om något av dem. Till slut chansade jag vilt, men jag tyckte att det blev överraskande gott.

      Ja, mer glass förr för mig med, när det var billigare.

      Radera
  5. Kul! Måste göra glass snart! Som glassfanatiker måste rycka ut lite till stackars lilla Häagen-Dazs försvar. Tittar man på innehållsförteckningen på deras vanilj- eller jordgubbsglass är det samma ingredienser som du använde och inget onödigt jox. Varför man nu tvunget måste ha det i en fryst produkt. Dessutom otroligt bra glass. Ben & Jerrys är en annan femma.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har varken prövat den ena eller den andra, men såg att bägge har ett literpris över hundralappen. Receptet ovan gav ungefär en liter glass och kostar en femtedel av den ena och en sjättedel av den andra. Så god KAN den bara inte vara.

      Radera
    2. Jag var ocksa ett fan av Häagen-Dazs, deras jordgubbsglass är fantastisk. Sedan upptäckte jag att de hade amerikanska ägare och inte tyska som jag trodde (nog inte den enda som gatt pa den minan). Jag skulle fortfarande kunna trycka i mig ett helt paket, men numera köper jag gräddglass, gjord pa mjölk och grädde fran inhemska kossor. Väldigt god den ocksa. Finns i smaker straciatella (jaja, chokladen är inte härifran), caramel eller vanilla bourbon. Och den kostar lite mer än hälften av Häagen-Dazs.
      /Annika

      Radera
    3. Lite mer än hälften av Häagen-Dazs skulle i svensk lågprisbutik betyda minst 55 kr/liter. Fortfarande alltför dyrt för mig.

      Radera
  6. Vad har glass med politisk korrekthet att göra?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en bra fråga du bör ställa till exempelvis Ben & Jerrys. Saxat från deras svenska hemsida:

      "Vi söker och förespråkar icke-våldslösningar för att uppnå fred och rättvisa. Vi anser att det är mer produktivt om staters resurser används för att möta mänskliga behov istället för att bygga och underhålla vapensystem."

      "Vår sociala målsättning innebär att vi på innovativa sätt försöker använda företaget för att göra världen till en bättre plats.

      Att driva företaget på ett sätt som aktivt påvisar den centrala roll som näringslivet spelar i samhället. Att genom olika uppfinningsrika initiativ och kampanj försöka förbättra livskvalitet på det lokala, nationella och internationella planet."

      Väldigt långt från det jag önskar av en glassleverantör.

      Radera
    2. Haha, driver de? Men fint, da kan de ju börja med att förhandla med diktatorn i Ryssland, alternativt nagot jag inte vill skriva här, Jag skulle gärna vilja veta exakt vad de gör för att "göra världen till en bättre plats". Tror knappast att glass hjälper.
      /Annika

      Radera
    3. Nu tycker jag om Ben & Jerry ännu mer. Det låter som bra målsättningar tycker jag. Förstår inte hur man kan vara mot det?

      Radera
    4. Och Ben & Jerrys ägs av Unilever som kritiserats för man vägrar lämna den ryska marknaden.

      I slutändan handlar deras påstådda godhet om pengar och makt, hyckleri ut i fingerspetsarna.

      Radera
    5. Anonym 23.22: I praktiken jobbar de för ökad invandring till Sverige, islamisering och lite annat. Förstår du att någon kan vara emot det? För mig handlar det hur som helst inte om vilka politiska åsikter de har utan att de prompt måste blanda glass och politik. När jag handlar mat, elektronik, bildelar eller vad som helst vill jag att de som säljer håller sig till företagets produkter. Vill de vara politiska får de vara det på sin fritid.

      Radera
    6. Är du rasist också, inte bara dum i huvudet i allmänhet?

      Radera
    7. "För mig handlar det hur som helst inte om vilka politiska åsikter de har utan att de prompt måste blanda glass och politik."

      Dessutom lär de företag som idag blandar ihop affärer och politik idag även göra det när det blåser andra politiska vindar. Ett företag ska tjäna pengar åt sina ägare. Punkt. Politik kan ägarna syssla med på fritiden, t ex genom att sponsra politiska organisationer med pengar.

      "The family that owns Germany's luxury car manufacturer BMW has ended decades of silence about its role during the Nazi era and admitted to taking over scores of Jewish businesses and using tens of thousands of slave labourers at its factories during Adolf Hitler's Third Reich."

      "Mr Scholtyseck established that Günther Quandt and his son Herbert, who both headed the dynasty during the Third Reich, willingly collaborated with the Nazi regime by employing an estimated 50,000 forced labourers in its arms factories. An average of 80 slave labourers per month died at Quandt factories and many were executed."
      https://www.independent.co.uk/news/world/europe/bmw-dynasty-breaks-silence-on-its-nazi-past-2362634.html

      Karl Marx mamma

      Radera
    8. "Politik kan ägarna syssla med på fritiden, t ex genom att sponsra politiska organisationer med pengar."

      Detta syns inte utåt vilket också förklarar varför viss företag blandar ihop affärer och politik. De vill att det ska synas utåt att de tycker rätt för de vill åt värdet av marknadsföringen. Det är nog också därför det luktar illa om GB:s miljöargument.

      Karl Marx mamma

      Radera
    9. Jag tycker att företagen ägna sig åt affärer och lämna politiken åt politikerna. Självklart har det aldrig funnits, och kommer aldrig finnas, någon skarp gräns mellan politiken och näringslivet men företagarna behöver inte medvetet sammanblanda affärer och politik.

      Karl Marx mamma

      Radera
    10. Jag ber om ursäkt för mina språkliga fel i tidigare kommentarer. Det är svårt att skriva från mobiltelefonen i taxin i rusningstrafiken. Nu börjar snart mitt möte med bankamrer Malmros. Det ska bli spännande.

      Karl Marx mamma

      Radera
    11. Gillat B&Js glass, men bojkottat dem sedan många år pga deras agenda. Sen har jag nog inte av princip problem med företag som tar ställning, bättre att de gör det fullt öppet så jag kan välja vilket företag jag vill stötta eller inte.

      Radera
    12. Anonym: Så man är rasist för att man inte förespråkar ökad invandring? Undrar just vem av oss två som är "dum i huvudet i allmänhet".

      Karl Marx mamma: De behöver inte lämna politiken åt politikerna, de får gärna ägna sig åt politik. Bara inte på jobbet.

      Hanna: Så kan man också se det, då röstar jag med fötterna. Men det gäller i princip även om jag håller med om det mesta.

      Radera
    13. Jag måste ha bojkottat åtminstone runt ett dussin företag som gått full woke eller annars pushat politiska agendor.
      Hade ändå inte nyttjat några, sant, men flertalet.
      Finns få saker som stryker mig så mycket mothårs som när kommersiella krafter ska försöka påverka mina åsikter.
      Rösta med plånboken verkar även rätt effektivt, jag vet ett par fall av konkurs, och även om jag ej kan dem utantill, stora fall i omsättning och/eller aktiekurser.
      /JB

      Radera
    14. "Är du rasist också, inte bara dum i huvudet i allmänhet?"

      En rasist rangordnar människor utifrån hudfärg och etnicitet medan en främlingsfientlig person ogillar det som är främmande och obekant. Sverigedemokraterna är ett främlingsfientligt parti eftersom partiet vill försvåra för människor som inte utövar majoritetskulturen, behärskar majoritetsspråket, tillber majoritetsreligionen att leva och verka i Sverige. Att främlingsfientliga personer kan ha bakomliggande rasistiska motiv är en annan diskussion.

      Karl Marx mamma

      Radera
    15. Jag skulle vilja addera en tredje dimension till det argumentet. En Sverigedemokrat kan vara någon som anser att invandringen gått helt över styr, utan att hysa någon av de två exemplens åsikter.

      Det måste väl varje tänkande människa kunna begripa?
      /JB

      Radera
    16. @Anonym hur kvalificerar man till att vara rasist? Skulle vara intressant att få en definition. Många av mina utländska icke västerländska kollegor (som jobbar o bor i Sverige) har frågat mig "vad det är för fel på svenskarna, som inte tar itu med gängvåld, sprängningar, kriminalitet och migranter som bara vill leva på bidrag". Jag har svarat dem sanningsenligt att sånt kan jag inte säga utan att bli stämplad att vara rasist.
      Det är rätt illa ställt i Sverige när invandrarna vill att det ska vara mycket hårdare tag mot...invandrarna.

      Radera
    17. Tänk att en text om glass kunde mynna ut i en definitionsdiskussion om rasism! Hur som helst känner jag mig varken särskilt rasistisk, sverigedemokratisk eller främlingsfientlig (och är ytterst tveksam till förklaringen av ordet ovan).

      Radera
  7. "Att det skulle handla om att minska sitt klimatavtryck tror jag däremot inte på. Om de inte tror att påståendet i sig ska göra att de tjänar mer pengar."

    Min lille Kalle hade en vän som arbetade som fondförvaltare och han brukade alltid säga att miljöargument kan göra guld av sand.

    Karl Marx mamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just nu, men den vinden vänder nog också.

      Radera
  8. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/anna-maria-fran-arbra-lagger-600-kronor-i-manaden-pa-mat--p62sy3

    Här är en med samma matbudget som du!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kommer en text om den artikeln senare i veckan.

      Radera