onsdag 30 augusti 2023

Vad är en övervinst?

Vänsterpartiet vill beskatta bankernas”övervinster”. Klart att de vill! De vill beskatta alla så hårt som möjligt – företag, hushåll, kapital ...

De kallar det för en oligopolskatt och då tänker jag att det vore bättre att försöka bryta oligopolet än att beskatta det, men Vänsterpartiet har alltid valt skatt framför att göra något åt befintliga problem. Mitt hjärta blöder inte för bankerna. Jag tycker tvärtom att de förtjänar skit eftersom samhället garanterar en stor del av bankkundernas sparkapital och förväntas rädda bankerna när det går dåligt.

Problemet är att retoriken är densamma för alla företag. Ta friskolorna t ex. Går de dåligt får de klara sig själva, går de bra vill Nooshi Dadgostar ha en del av kakan. Och innan Ingvar Kamprad ens hade kallnat fastslog Ung Vänster att ”arbetarna” (bl a en Ung Vänster-broiler som visst hade sommarjobbat på Ikea) borde ärva eftersom Kamprad ”byggt sin förmögenhet på att utnyttja människor”.


Ingvar Kamprad, artist.

Ska de ta övervinster borde de även dela underförluster. Ibland går det bra för företagare som tar ekonomiska risker, satsar decennier av sitt liv, jobbar alla storhelger och hela sommaren, offrar familjelivet och intecknar sitt hus, men väldigt ofta gör det inte det. Politiker som står först i kön för att skörda när det gått bra borde också ställa upp när det gått dåligt. Annars kan de med fördel dra åt helvete.

33 kommentarer:

  1. Tycker att du har en poäng där

    SvaraRadera
  2. Skulle säga att en övervinst är en vinst som en vänsterpopulist tycker sig kunna göra en poäng på.

    Just nu är väl bankerna det mest populära målet. Däremot sällan det pratas om exempelvis LKABs eller något annat statligt bolags vinster på det sättet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det känns lite så, att man bara skattar bort orättfärdiga vinster och finns det vinster så är de per definition orättfärdiga.

      Banker är alltid ett tacksamt mål, många känner nog spontant att de ska ha den skit de kan få.

      Radera
    2. Har funderat en del på att LKAB som är statsägt sponsrar vissa utvalda event och lag. I grunden är jag för sponsring och tycker att det är bra att företag ger tillbaka till samhället på detta vis men rimmar det inte lite illa att staten sponsrar ett fåtal saker/idrottslag?

      Radera
    3. Det har jag inte tänkt på, men visst känns det lite konstigt.

      Radera
    4. "Banker är alltid ett tacksamt mål, många känner nog spontant att de ska ha den skit de kan få."

      Bankerna står symbol för den utsugande klassen. Annars borde SAS påföras extra skatt också. Staten har räddat SAS flera gånger med skattebetalarnas pengar. https://www.di.se/ledare/bra-att-sas-och-staten-skiljs-at/
      Fast i fallet med SAS kanske det löser sig genom att SAS aldrig kommer att gå med vinst.

      Karl Marx mamma

      Radera
    5. Jag tror nog at SAS kommer gå med vinst någon gång, när stjärnorna står rätt, och så kommer deras vd hyllas för att han drivit företaget i en så framgångsrik riktning, trots att det bara är en tillfällig upptur.

      Radera
  3. Instämmer till helt. Vänstern o vänsterfolk ska bara ha, aldrig åstadkomma nåt för egen maskin. Om de mot förmodan ändå lyckas klättra en bit i lön byter de rask åsikter, oftast till höger av någon anledning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Har man grundinställningen att så fort någon skapat ett mervärde måste det vara gjort på andras bekostnad så blir det ju så.

      Radera
  4. Sista meningen var kärnfull och jag är böjd att hålla med.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ibland måste man tala klarspråk :-)

      Radera
  5. "De vill beskatta alla så hårt som möjligt – företag, hushåll, kapital ..."

    Min son brukade alltid säga att det finns två sätt att socialisera företag. Staten kan överta ägandet eller staten kan utkräva hög skatt.

    Karl Marx mamma

    SvaraRadera
  6. "Enligt Dadgostar skulle den kunna se ut som liknande skatter i andra länder i Europa."

    Det skulle inte förvåna mig om det blir verklighet i Sverige också. Flera EU-länder har infört extra skatt på banker. Längst har Italien gått. https://www.di.se/ledare/bankskatt-fungerar-lika-illa-overallt/

    På tal om Italien. Har Vänsterpartiet gratulerat Georgia Meloni än för att hon blev Italiens första kvinnliga premiärminister? Eller gäller systerskapet bara om man har samma politiska åsikter som Vänsterpartiet?

    Karl Marx mamma

    SvaraRadera
    Svar
    1. De hyllar säkert både Meloni och Le Pen, annars vore de hycklare ;-)

      Radera
  7. Om S vinner nästa val så blir det säkert så, V måste få något för att stödja en S regering, Mp och C vill säkert också ha något av sina hjärtefrågor . Om regeringen ska ha en chans att sitta kvar efter nästa val, tror jag att folk måste känna att deras liv och Sverige har blivit bättre under under den här mandatperioden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är långt till nästa val, men som det ser ut nu behöver S knappast C, om de ens finns kvar i riksdagen.

      Radera
    2. "Om regeringen ska ha en chans att sitta kvar efter nästa val, tror jag att folk måste känna att deras liv och Sverige har blivit bättre under under den här mandatperioden."

      Det blir svårt att få folk att känna att ekonomin har blivit bättre när inflationen är hög och kostnaderna för bolånen stiger. Det ligger i tiden att reallönerna sjunker och köpkraften minskar. Frågan är om folk på valdagen 2026 kommer att komma ihåg att inflationen drabbade hela västvärlden och att den var hög redan under den gamla regeringens sista år vid makten.

      Karl Marx mamma

      Radera
    3. På valdagen kommer de flesta ihåg de två senaste veckornas utspel. Kanske inbillar jag mig, men det känns som att det riktiga valrörelsen blir kortare och kortare, antagligen just för att politikerna vet att det inte är någon idé att säga något smart i Almedalen när det är flera månader kvar för det kommer ingen minnas när de står i vallokalen.

      Radera
  8. Jag tycker att staten borde bli starkare och ta ut mer övervinster och skatter av dom som har miljarder. Vill man inte dela med sig, så kan de med fördel dra åt helvete och flytta någon annan stans. Riv medborgarskapet och landsförvisa dom snarast möjligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men om du ska landsförvisa alla som lyckats skapa kapital, vem ska du sedan beskatta, bidragstagare och pensionärer?

      Radera
    2. De som ”har miljarder” har i de flesta fall startat ett bra bolag som betalat många miljoner i bolagsskatt. Säkert en hel del anställda också som genererar ytterligare skatt och arbetsgivaravgifter. Men om du nu vill att de jävla miljardärerna ska ”dela med sig” trots att de redan betalat avsevärt mer än du kommer göra under hela din livstid innebär det att de måste sälja sitt bolag pö om pö för att betala orättviseskatten. Men vem ska äga bolaget istället? Staten? Tror faktiskt grundaren är bättre på att skapa värde än staten är.

      Radera
  9. Oligopol? Vilka branscher har lika många aktörer som finans? Swedbank, Nordea, SEB, SHB, Danske Bank, SBAB, Länsförsäkringar Bank, ICA-banken, 50 sparbanker, och typ 100 nischbanker inom olika områden...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns värre, men håll med om att det är ett fåtal stora aktörer som styr rätt mycket.

      Radera
    2. Frågan är om livsmedelsbranschen, telekom, energi, erbjuder så mycket mer konkurrens än svensk bank marknad? För att inte tala om de internationella it-jättarnas de facto monopol. Ändå pratas det bara om bankskatt och ingen vill ha extraskatt på Icabutiker.

      Radera
    3. Det är sant, men det kanske kommer när de fått igenom denna.

      Radera
  10. Alla vi som jobbar eller har jobbat för ett större företag bidrar till välfärden genom att betala skatt. Att företagen själva sedan försöker undvika all beskattning är svart att göra nagot at. Jag minns när en CEO pa "mitt" företag fick 50 mille usd i avgangsvederlag, fast han sparkades ut, samtidigt som alla vi medarbetare hade stopp pa löneökningar. Man kan bli socialdemokrat för mindre!
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu är ju inte just socialdemokraterna kända för att motsätta sig fallskärmsavtal. För sig själva alltså.

      Radera
    2. Haha, det har du rätt i. Finns det nagot parti som är?
      /Annika

      Radera
    3. Det tror jag inte, men S är nog värst. Särskilt eftersom de försöker ha en image av att inte sko sig själva och sedan är det ändå alltid "makten framför allt" som gäller.

      Radera
  11. Men a-a-a-arbetarna då? De stackars hårt arbetande bankkassörskorna och backoffice-kamrererna som slitit ihop till bankens vinst och som de blodsugande kapitalisterna bara utnyttjar är det ingen som tänker på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jodå, jag tänker på dem och tycker att även de förtjänar straff. "Jag lydde bara order" håller inte ;-)

      Radera