torsdag 24 augusti 2023

Dyrare mat till lägre pris??!

Konkurrensverket konstaterar att potatisbönder får sämre betalt trots att priset i butik stiger. Ny granskning, gammalt resultat, och jag är rätt säker på att det inte bara gäller potatis. I reportaget sägs att bonden dragit nitlotten, men konsumenten sitter inte heller med jackpot.

Vems är felet då? Giriga Icahandlare, elaka grossister ...? Nej, vårt! Varje gång vi går in i en matbutik och köper livsmedel till överpris accepterar vi den nuvarande ordningen. Jag är den förste att fördöma Icahandlare, men de gör bara vad de kan för att tjäna så mycket pengar som möjligt och det är deras jobb.

Vad gör vi åt det? Handlar direkt av bönder. Det är lite bökigt att knacka på dörren på en bondgård och fråga om man får handla av dem, men det går. Utanför gårdsbruk är det inte helt ovanligt med skyltar av typen: ”Ägg & potatis säljes!” Vidare finns ”Bondens egen marknad”, diverse REKO-ringar, Facebookgrupper, hemsidor och annonser där man skalar bort mellanhänder.


Storpack!

Jag köper mjölk och ägg av mina grannar till lägre pris än om jag gått till mataffären. Trots att de tar halva priset för mjölken tjänar de antagligen inte sämre på det än på mjölken de levererar till mejeriet. Och jag säljer själv honung direkt till konsument på marknader och till bekantas bekanta. Om fler handlade sin honung på det sättet hade asiatisk skithonung aldrig nått Europa. Så nästa gång du tycker att priserna är höga i matbutiken, fundera över vad du kan göra för att hitta sätt att skippa mellanleden. Inte vad samhället eller släkten kan göra – utan just du! På en eller ett par matvaror, eller på alla.

49 kommentarer:

  1. Har tänkt likadant, och gått med i några REKO-ringar. Det jag märkt är att allt är betydligt dyrare hos dem än vad motsvarande vara kostar hos min Willysbutik. T.ex är ägg nästan dubbelt så dyra. Kvaliteten uttalar jag mig inte om, den är säkert högre hos de lokala REKO-ringarna, men några pengar sparar jag inte.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då är det helt klart ett problem. Om produkten är likvärdig måste det vara billigare om det ska vara någon vits.

      Radera
    2. Håller med anonym här. Om priset på tex sparris direkt hos odlaren är dyrare än hos min lokala butik, trots att mellanled och deras transportkostnader är borta, varför ska jag åka dit (med mina transportkostnader) och handla hos dem?

      Eller som när man tar sina egna äpplen till ett musteri:
      - Jag plockar äpplen i ett antal timmar (ingen lönekostnad på äppelgården)
      - Jag kör själv till närmaste musteri (i mitt fall 25 km bort)
      - Musteriet mustar och paketerar
      - Jag kör hem musten själv och har egen lagerlokal (i matkällaren)
      Detta tar musteriet mer betalt för än vad jag betalar för tex Kiviks äppelmust i den lokala matbutiken! Kiviks äppelmust som plockas av arbetare medsvenskt kollektivavtal och transporteras ca 600 km från Skåne till Mälardalen Och förvaras i kylrum.

      Ändå så mustar vi våra äpplen. Jag måste vara lätt dum i huvudet!

      Spargrisen

      Radera
    3. Är det dyrare skulle jag inte göra det. Min erfarenhet är den motsatta. Musteri har jag aldrig provat, men även där får de vara billigare än det är att köpa egen must för att de ska få mig som kund.

      Radera
    4. Precis, brukar ofta vara dyrare på exempelvis Reko än i lågprisbutikerna. Köper man svart direkt från producent kan det dock skilja sig. Men då billigast att snatta från butiken om man ändå skall vara kriminell,

      Radera
    5. Jag har ingen aning om huruvida de jag handlar av betalar in sina skatter. Vänligen visa mig den lagtext som kräver det av mig :-)

      Radera
    6. Rekoringar har jag varit skeptisk till från det att de startade. Det är alltför olika storlek på dem som säljer. De med stor produktion är i början med för att testa marknaden och se om de kan klara sig själva. Sedan går de ur och konkurrerar med rekoringen. Priserna har enligt mig varit för höga.

      Rekoringen består av enskilda producenter som sätter sina egna priser. Fungerar inte. Ibland saknas varor t.ex. ägg. Då måste man ändå till butik.

      Om rekoringarna skall ha någon framtid måste hela konceptet göras annorlunda.

      Radera
    7. Fast det har väl aldrig varit Rekoringens affärsidé att de ska ersätta butik? Ska man lyckas handla allt (eller åtminstone nästan) av producenter tror jag att man måste skaffa en personlig kontakt med en eller ett par stora gårdar.

      Radera
  2. Jag har inga bondgardar i min närhet och cyklar gör jag inte längre, men jag köper närproducerade ägg som levereras varannan vecka (jag vet!). De är supergoda, till skillnad fran de ägg som visserligen ocksa är fran frigaende höns men är tva veckor gamla redan när man köper dem. Jag kunde nog göra bättre.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror de flesta av oss kan bättre, men du (och jag) tänker åtminstone i rätt banor. Sedan är det väl bara att hålla utkik efter bra lägen.

      Radera
  3. Här i Tyskland har jag en fin liten "Milchstation" där man kan köpa mjölk på lösvolym likt man tankar bilen. Bredvid finns även luckor likt DHL-paketutlämningen där man stoppar in peningar och väljer ett fack. Där finns lokal honung, potatis, äpplesaft och ägg. Ibland poppar även något annat upp där. Bonden säljer även hela frusna hönor på kilopris. Men då måste man knacka på.

    Har tänkt över detta och om det går att tillämpa på något vis till Sverige. Har hört att livsmedelsverket ställer till det att göra det "on the books" så att säga - då det gäller livsmedel (källa: småprat med min farbror som är mjölkbonde).

    Hur är det i Norge?
    / Swegerpatrik.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Även butikerna borde satsa mer på lösvikt, i miljöns land.

      Så organiserat har jag inte sett det här, men jag köper som sagt mjölk från grannen. Hon fyller upp mina medhavda kärl och så betalar jag per liter.

      Det är helt okej att köpa mjölk direkt från bonde i Norge, men inte heller det får vara organiserat. Vi får inte göra upp om att jag kommer varje torsdag kl 2, det måste vara "tilfeldig", alltså typ slumpmässigt.

      Radera
    2. hmmm... är lite trist det kan jag tycka... I Sverige snackas det mycket om gårdsservering av alkohol just nu. Kan de inte fokusera på lite mer hållbara områden som gårdsförsäljning då? Alltså av livsmedel i mindre skala?..

      Radera
    3. Och beträffande alkoholen låter det som att ansvarig minister har för avsikt att sega tills mandatperioden är över eftersom han inte gillar konceptet.

      Radera
  4. Det är självklart för mig att kunna utnyttja dylikt. Måhända har jag dålig fantasi i att se möjligheterna. Lammkött har jag handlat lokalt, det var dock inte direkt billigare mtp köttmängd när allt ben var bortplockat. Men det smakade gott.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske betalade du skatt eller nåt annat dumt ;-)

      Radera
  5. ICA går inte så bra just nu. Troligtvis så väljer folk billigare butiker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det har jag väntat på länge, men i ärlighetens namn är det väl inte så stor skillnad även om få kommer upp i Icas priser.

      Radera
    2. Min erfarenhet är att kooperationen (Konsum/Domus/COOP) alltid är dyrast

      Radera
    3. Ja, Coop brukar väl vara aningen dyrare än Ica i PRO:s årliga undersökningar (även om det såklart skiljer lokalt). Billigast: Willys & Lidl, kanske Netto och City Gross på en bra dag.

      Radera
    4. Spännande att folk tror att Ica fortfarande är så vansinnigt dyrt. Här i västra Sverige så skiljer det 1200kr per helår för en typisk familj, 2 vuxna, 2 tonåringar om man väljer maxi eller Willys. Citygross är 14k dyrare per helår. Att supermarket och Nära är dyrare javisst, men det är också Coops mindre butiker. De är inte riktigt tänkta att konkurrera med Willys, Maxi eller stora Coop.

      Radera
    5. Ska en familj på fyra bara tjäna 1200 kr om året på att välja Willys till förmån för Ica får de nog äta väldigt lite, alternativt konsekvent äta det som reas ut på Ica. Hursomhelst, väljer jag mellan två kedjor och den ena är billigare så väljer jag den.

      Radera
  6. En gång i tiden bodde en nära släkting granne med en bonde som hade egna får. Och en annan granne som hade två kalvar varje år som slaktades framåt hösten.

    Det sköttes i liten skala och slaktades "för eget bruk" vilket innebär att de inte blandade in något riktigt slakteri, och sen såldes det svart till pålitliga människor.

    Bästa köttet jag kommit över. Och relativt prisvärt, om än inte jättebilligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Skönt också att veta vilka som är inblandade i hela kedjan.

      Radera
    2. Släktingar till mig hade grisar varje ar, de döptes efter frun och hennes bästa kompis (sadär kan jag tycka nu i efterhand). Pa hösten slaktades de av en lokal förmaga som var rätt förtjust i flaskan, sa kotletterna blev lite skeva och vinda ju längre kvällen led. Men jag minns att mina föräldrar köpte en halv gris om aret, och eftersom min mamma var fantastisk pa att laga mat blev det gott, trots att alla kotletter inte sag likadana ut :).
      /Annika

      Radera
    3. Jag kan ingenting om grisar, men jag ser ju att de ser olika ut och då borde det bli omöjligt att få kotletterna att se likadana ut, oavsett grad av nykterhet hos slaktaren :-)

      Radera
  7. Har börjat handla kyckling och kött på lokala gårdar. Fantastisk kvalitet till under halva butikspriset. Fördelen med att bo på Bjärehalvön, finns bönder överallt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har aldrig köpt kyckling, men för framförallt mjölk och potatis har jag samma erfarenhet - mycket billigare och toppkvalitet.

      Radera
  8. Ska du skaffa värphöns Sparo?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det hade jag verkligen tänkt mig när jag flyttade hit. Sedan har jag blivit allt mer tveksam. Just nu känner jag att det nog är bättre att jag lägger mer tid och energi i biodlingen än splittrar mig. Inte minst för att jag har en granne jag köper purfärska, bra ägg från. Men vi får se, någon gång kanske.

      Radera
  9. Så bra inlägg. Konsumenter har mer makt än vad vi tror, och självklart borde vi stötta lokala bönder och odlare när det går. Kött honung o grönsaker har jag hittat lokalt, men inte mjölk eller spannmål. Ägg får vi från egna höns, kan jag verkligen rekommendera att ha själv (välj en ras som värper mkt bara)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack! Ja, bestämmer vi oss är vi mäktiga och det bästa är att alla kan starta sina påverkansaktioner, i det lilla.

      Mm, vi får som sagt se med hönsen. Det ligger åtminstone inte på schemat för de närmaste åren.

      Radera
  10. Jag har jobbat på Konsumentverket många år och vet att de inte gör granskningar av potatispriser. Konkurrensverket är något helt annat.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Helt riktigt, det var jag som skrev fel i hastigheten. Rättat nu, tack för det.

      Radera
  11. De flesta som direktsäljer, utan att sälja svart, väljer dock tyvärr att ta ungefär samma pris som ICA-handlaren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. eller ofta tom dyrare...

      Radera
    2. Jag ska inte svara "Källa på det?", men jag har som sagt var helt andra erfarenheter.

      Radera
    3. Handlar allt mitt kött, ägg, honung, mjölk,etc direkt från lantbrukare. Det är situationen på de tre rekoringar jag testat. Sedan kan man hitta en hel del som har hemsidor, samma sak där har jag för mig iaf.

      Radera
    4. Då tycker jag att det tvärtom är en viktig signal att INTE handla. Kapas mellanled så att det är färre som delar på pengarna ska det bli billigare, inte dyrare.

      Radera
  12. Jag har hört att den som äger Lidl är världens 57:e rikaste och då klarar han sig utan mina pengar. Jag väljer att handla på Ica eftersom vår Ica kvantum butik sponsrar stans idrottshall och flera idrottsföreningar. / Majsan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har full respekt för den som gör aktiva val baserade på kunskap och åsikter. 27:e enligt Forbes (https://sv.wikipedia.org/wiki/Dieter_Schwarz) men det kan kanske kvitta.

      Själv handlar jag hellre på Lidl än på Ica eftersom jag då får mer pengar över till att klättra på den där listan, men det gör man som man vill.

      Radera
  13. Den enda gången jag besökte en Bondens marknad när jag bodde på söder så chockades jag av att priserna var typ de tredubbla mot butik... kommer inte köpa något därifrån. Sverige är antagligen också det enda landet där torghandlare tar högre priser än butikerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det låter onekligen märkligt.

      Radera
    2. De som finns tillgängliga här där jag bor är avsevärt dyrare än o handla i butik. Visst kan det ibland finnas lite annorlunda saker men om grejen är o spara pengar så är dessa reko-ringar värdelösa.

      Radera
    3. Kanske ger dem dig i alla fall en möjlighet att få direktkontakt med bönder och kunna handla direkt från deras gårdar? Det vore som sagt märkligt om all mat vore billigare genom att lägga till ett extra mellanled. Annars hade man ju kunnat köpa mat i butiken, sälja den vidare billigare och leva på mellanskillnaden ;-)

      Radera
    4. Visst är det. Eller så visar det på vilka små marginaler det är i mellanleden

      Radera
    5. Den länkade granskningen visar att bönderna får allt mindre trots att konsumenterna betalar allt mer för maten i butiken, så marginalerna stiger uppenbarligen. Och jag har ingen glädje av dem, jag föredrar att handla så mycket som möjligt utan att ge mellanleden en enda krona.

      Radera
  14. Nja. Lite för svart/vit bild.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du och alla andra är välkomna att komma med input i kommentarsfältet för att nyansera den.

      Radera