lördag 26 augusti 2023

Att tacka nej till 88 miljoner

Det är häftigt med folk som inte låter sig köpas, inte för några pengar i världen vad det verkar. Oliver Anthony är en countrysnubbe som började skriva låtar som terapi för att komma ur alkoholmissbruk och psykiska problem. Han åkte runt i Virginia med omnejd och spelade. Inget speciellt med det förrän en countrykanal la upp låten ”Rich men north of Richmond” som handlar om vanligt folks kamp mot politiker och rika människor som skor sig på andra.

Pang! Två veckor senare har låten nästan 40 miljoner visningar. Plötsligt spelar han i en annan liga. Till ett gig på en bondgård där det förra gången dök upp tjugo pers kom det nu tolvtusen! Och efter giget säger han att han tänker stanna och prata med folk så länge de vill. Jag tror att det tog en stund.

Nu är inte Oliver Anthony den första artisten att slå igenom stort, men det är rätt mycket som skiljer ut honom. Han kan t ex dra upp bibeln och idka högläsning – och komma undan med det. Konservativa politiker försöker surfa på vågen, för här kommer något så ovanligt som en artist som inte är uttalat vänster. Inte höger heller vad jag sett, men jag kan ana att han inte röstade på Joe Biden.

Det är kanske anledningen till att svensk media knappt skrivit två stavelser om Oliver Anthony, till skillnad från amerikanska, oavsett politisk inriktning. Även skivbolagen står i kö. Ett sägs ha erbjudit honom åtta miljoner dollar – och han tackade nej:

I don't want 6 tour buses, 15 tractor trailers and a jet. I don't want to play stadium shows, I don't want to be in the spotlight. I wrote the music I wrote because I was suffering with mental health and depression. These songs have connected with millions of people on such a deep level because they're being sung by someone feeling the words in the very moment they were being sung. No editing, no agent, no bullshit. Just some idiot and his guitar.

Jag vet inte vart det här tar vägen. Oliver Anthony kanske kommer ut som kannibal eller djävulsdyrkare, men alla som tackar nej till nästan hundra miljoner för att fortsätta göra det man gör, bara för att slippa kompromissa, har min odelade uppmärksamhet. 

21 kommentarer:

  1. Inte min musiksmak, men hatten av för honom. Jag vet inte om det är skägget som gör att du känner en 'connection', skulle du själv ha tackat nej till de pengarna?
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv har jag ingen musiksmak längre, lyssnar i stort sett aldrig på musik. Men jag tycker att den är ganska catchy.

      Skägg gör mig alltid mer positiv, men i det här fallet handlar det mer om att jag högaktar människor som kör sitt race i alla lägen. Och så uppskattar jag artister som tydligt visar att de inte känner sig förmer än publiken.

      Trots att jag har bättre ekonomi än honom hade det varit otroligt svårt för mig att tacka nej till sådana pengar. Jag hade inte dödat eller gjort våldsporr, men nog kunde jag spela egna låtar på gitarr för 8 miljoner dollar. Bara hör av er, musikproducenter :-)

      Radera
    2. Och om porren inte innehöll vald :)?
      /Annika

      Radera
    3. Beror en del på beloppet.

      Radera
    4. Nu är alla vi bloggläsare intresserade av ett utvik, en naken Sparo liggande pa en egenbyggd bänk kramande en liten katt. Haha, kommer aldrig att hända, jag vet. Men tanken är rolig.
      /Annika

      Radera
    5. Något liknande hände i morse, men du har helt rätt i att det inte kommer dokumenteras.

      Radera
    6. Tack för ett gott skratt! :-)
      /T

      Radera
    7. Annika, den där tror jag var till dig :-)

      Radera
  2. Ja det är imponerande. Eller kanske bara korkat? Tyvärr får jag nog erkänna att jag hade horat ut mig för de pengarna. Men sen, med 100 mille på kontot hade jag nog lagt mig till med lite integritet…

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag tänker mig att det går att göra lite av varje. Han samlar ju pengar till välgörenhet, så ge bort merparten om det känns bättre.

      Eller kanske är han bara iskall och tänker att de kommer att dubbla budet. Och fan vet, det gör de kanske.

      Radera
  3. Jag är 100% säker på att Donald Trump blir president igen efter valet 2024, lätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lite utanför dagens ämne, men det är möjligt att du har rätt. Jag får erkänna att jag tappat intresset för amerikansk politik så pass att jag inte har en aning. Men han leder väl åtminstone så stort på den republikanska sidan att han borde vinna den.

      Radera
  4. Den sortens uppmärksamhet är nog tyvärr kortlivad. Jag gissar på att han kommer ånga sig om något år eller två.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ska bli intressant att se var han befinner sig i livet om ett år eller två, ifall han är nya Elvis Presley/Michael Jackson, eller tillbaka i missbruk.

      Radera
  5. Att det alltid är artisten som drar det kortaste strået när det gäller en affärsuppgörelse mellan skivbolag och artist är ett konstaterat faktum.
    Om bolaget tänker sig ge bort $8M så kan vi nog enkelt konstatera att bolaget nog räknat med att tjäna i storleksordningen $100M på den här artisten. Antagligen väsentligt mer än så.
    Det indikerar att artisten sannolikt kan tjäna mer på egen hand än vad han blivit erbjuden, om det är så att väger in de ekonomiska faktorerna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att bolaget behöver tjäna mycket mer än de erbjuder artisten betyder inte att artisten drar det kortaste strået. Han/hon sitter ju på själva produkten medan bolaget måste få ut pengar så länge de kan, för att täcka utgifter och personal, och inte minst för att täcka förlusterna för de fall där de har fel.

      Men visst kan det vara så i detta fall.

      Radera
  6. Det dök faktiskt upp en krönika om honom på AB för ett år dagar sedan 😊
    https://www.aftonbladet.se/kultur/a/O8J1jq/eric-rosen-om-oliver-anthony-rich-men-north-of-richmond

    SvaraRadera
    Svar
    1. De kände väl att de var tvungna. Men vilken text! "Hånar feta fattiga" - har Eric Rosén räknat på artistens BMI? Och ordet "rasistflörtande" är ju ett sätt att låtsas att artisten har ansvar för alla fans, på samma sätt som man kan få skit i sociala medier, inte för det man skrivit eller att det skulle vara osant, utan för att "fel" personer gillat det. Den fördomsfulle och diskriminerande är, vad jag kan se, Eric Rosén. Inte för första gången och troligen inte för sista. Samtidigt visar han tydligt varför Oliver Anthony är så populär - för att folk är less på att maktens hantlangare ska tala om för dem vad de ska tycka.

      Radera
  7. Jag antar att han kan bli stenrik även utan att åka på konserter, vilket inte är något som han gillar... borde gå att kamma in en rejäl slant på royalties. Fråga bara Leif Loket, vad han tänkte om att tacka nej till några ören per såld bingolott...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast han verkar ju ändå gilla att hålla konserter och träffa folk, bara inte långtradarturné.

      Loket tror jag är sur över det fortfarande, och jag förstår honom.

      Radera