fredag 18 augusti 2023

Yes, we can!

De flesta av oss har tusen ursäkter till att just vi inte kan göra ditten och datten. Det gör mig extra motiverad att titta på dem som verkligen skulle komma undan med dylika ursäkter, men som inte har dem. Några exempel:

Här är en gubbe som vid 91 års ålder inte bara sprang ultramaraton utan även odlade tio tunnland, själv:

Jag har fyra odlingslådor på totalt tjugo kvadratmeter och tycker mig inte hinna rensa ogräs i dem, för när jag jobbat en hel dag med annat är jag för trött. Det håller helt enkelt inte.

Som biodlare har jag lyckligtvis goda vänner med mer erfarenhet som kan hjälpa till, men jag försöker göra så mycket jag kan själv, både av arbetsmoment i bigården och att tillverka utrustning. Ibland är det lätt hänt att tänka att jag är för klumpig och fumlig för att t ex märka bidrottningar med en lackprick på bakhuvudet, men då brukar jag tänka på den här killen:

Han inte bara märker drottningar med en hand. Han flyttar ramar och lådor, snickrar och målar med en hand och en stump, så då har jag banne mig ingen anledning att stå över ett enda moment i biodlingen. I alla fall inte av den orsaken.

Och när det handlar om fysiska handikapp är det svårt att komma förbi Mikael Andersson:

Se gärna hela dokumentären på runt en timme, där han är mer rörlig och självgående än de flesta av oss. Han driver ett företag, uppfostrar sina barn och utför hushållsarbete utan armar och utan ben! När jag bröt armen körde jag med papptallrikar i tre veckor eftersom jag såg det som omöjligt att diska med bara en hand, Mikael Andersson gör det utan händer genom att hålla diskborsten i munnen.

Slutsats: De flesta av oss har inte mycket att gnälla över, på riktigt. Och vill vi inte odla, snickra, laga mat och allt annat som det går att spara pengar på, så beror det sällan eller aldrig på att vi inte kan eller kan lära oss.

12 kommentarer:

  1. Här tror jag att samtliga läsare av din blogg känner sig träffade, och nu sitter och försöker hitta anledningar till att man inte gör som de i klippen ovan. Jag inkluderar mig själv. Jag har blivit lat, och köper tjänster i stället för att försöka göra själv. Dokumentären om Mikael har jag sett tidigare, ligger pa svtplay, imponerande!
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi kan nog alla ta oss i kragen lite mer. Jag kan det definitivt.

      Radera
  2. Tips på ämne att blogga om. Hade du överlevt på detta ;) https://www.aftonbladet.se/ledare/a/wAmAoM/vill-du-plugga-i-sverige-var-rik-eller-lar-dig-magi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för tipset! Det korta svaret är: Ja!

      Ska fundera på om jag har något mer att säga i ämnet än det jag sagt här:
      https://sparosverige.blogspot.com/2022/12/50-hogskolepoang-i-offerkofta.html

      Radera
  3. När jag bröt axeln och skulderbladet och armen (vänster tack o lov då jag är gravt högerhänt) var totalt oresponsiv så tvingades man bli uppfinningsrik.

    I duschen kom jag på att jag kunde använda gravitationen, luta mig åt vänster o komma åt att tvätta vänster armhåla.

    Köra bil fick man göra på ett nytt vis, både när man tråcklade sig in och ut, samt när man växlade. Hade en rätt kort och lätt trafikerad väg till jobbet.

    På jobbet (där jag var tillbaka dagen efter olyckan) flöt alla datoruppgifter som vanligt, men i laboratoriet fick jag hitta på en massa trix för att det skulle funka. Enda jag minns jag fick be kollegor med hjälp med var när stora radiobasstationer på 25 kg skulle flyttas, något de gärna gjorde.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett himla bök. Bara något så enkelt som en stukad stortå ger vardagsproblem.

      Radera
  4. Mikael Andersson har ett fysiskt "handikapp" men han verkar inte ha ett mentalt "handikapp". Många av "oss" som inte orkar ditten och datten har nog mentala hinder. Ibland är dessa mentala hinder bara lathet (finns det?) men ibland beror de på odiagnosticerade fysiska sjukdomar som förstadie till diabetes mm. Det är svårt att veta vad en ursäkt för att inte ta tag i saker egentligen beror på. Någonting är det ju men att det skulle vara så enkelt som lättja (en av de sju dödssynderna) tror jag är att göra det för enkelt för sig.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utan att ha en aning gissar jag att även han ibland får slita med motivationen. Och det är ju där de flesta av oss är, vi är inte bipolära eller ens deprimerade, bara lite för bekväma och onödigt kreativa när det gäller att hitta skäl till varför vi inte kan/hinner/klarar.

      Radera
  5. Länken i blogginlägget till dokumentären är död. Här är en ny intervju med Mikael. https://www.youtube.com/watch?v=JlCV_-YqDLE

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. För mig funkar länken fortfarande, men intervjun är säkert sevärd för de som inte har väldigt, väldigt svårt för Alexander Pärleros. Tyvärr tillhör jag inte den gruppen ;-)

      Radera
    2. Det låter nästan som du tycker Alexander Pärleros är ett "pulver".
      https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/Knn0o5/steffo-tornquists-om-alexander-parleros-ett-pulver

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. Exakt så, även om den beskrivningen (med Steffos definition) passar ännu bättre på Steffo Törnquist, ett av TV4:s största stolpskott genom tiderna och då är det ändå hård konkurrens.

      Radera