fredag 4 augusti 2023

”De ljuger”

När en person berättar i media att hon äter för 600 kr i månaden blir reaktionen på nätet ”Jävla lögnare!”.

Jag är inte förvånad och det är antagligen inte Anna-Maria heller. Varje gång jag berättar om mina matkostnader (som nu nått svindlande 864 kr/månad efter att tidigare ha legat på Anna-Marias nivå) får jag också höra att jag snackar skit, ljuger eller bara inte har en aning om hur mycket pengar jag egentligen gör av med. Särskilt om det yttras utanför mina egna kanaler. I bloggen eller mitt Twitterkonto är folk mer vana vid min dårskap.

Det får man räkna med när man sticker ut, men jag tycker ändå att det är tråkigt. Både att bli tagen för lögnare och att så många utgår ifrån att om de själva inte kan eller gör något måste det vara likadant för alla andra. För nej, såklart inte. Jag kan inte prata mandarin, hoppa sex meter i stavhopp eller springa en mil under en halvtimme. Trots det tror jag att det är möjligt för andra.

När mitt matkonto låg under 600 kr i månaden var prisläget ett annat, men jag skulle absolut kunna nå dit igen med mer självhushållning och snålare val. Ni får tro mig (eller Anna-Maria i Arbrå) om ni vill, men den som inte gör det borde åtminstone fråga sig vad vi tjänar på att ljuga.

Jag har inte fått en krona för att berätta min historia i Sparpodden, Expressen eller någon annanstans. Jag får inte ligga mer, beundrande blickar eller ett bättre liv av att vara en sparsam jävel. Och jag är faktiskt inte helt fantasilös – hade jag velat ljuga om något för att verka intressant hade jag kommit på något betydligt mer underhållande än en slimmad budget.

46 kommentarer:

  1. Jag är också skeptisk. Skulle hon ligga 30% under Sparos utgifter? Trots kroppsvolym som skvallrar om dubbelt matintag…

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är möjligt. Det som talar emot det är att hon lät lite svävande. "Brukar handla två gånger i månader för under 300". Man kan tänka sig att det är var tionde dag och vips är hon uppe på 900 kr.

      Radera
    2. Ja hon handlar garanterat billigare än genomsnittet. Inklusive mig.

      Radera
  2. Det är säkert inte omöjligt, för det ser ju inte ut att ga nagon nöd pa henne. Men det hade varit intressant att fa se budgeten, och fa lite mer detaljer.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ett himla jobb att räkna ut en exakt siffra. När jag gjort det har jag sparat vartenda matkvitto i sex månader. Men visst vore det intressant.

      Radera
    2. Jag vet att det är svart. Jag lagade lunchlador till en kompis under nagra ar. Ville inte ha betalt för mer än kostnaderna för maten, men det var svart att halla koll precis pa allt (plus administrationen). Allt sant där som mjöl, socker, en lök, lite mjölk, en näve spaghetti eller vad det nu var är svart att prissätta exakt och vi satte ett fastpris i stället. Lättare för bägge parter.
      /Annika

      Radera
    3. Ja, ska man få exakta belopp tar det larvigt mycket tid.

      Radera
    4. Skaffa ett kort som enbart används för matinköp. Busenkelt. 😄

      Radera
    5. Visst Anonym, det kan man göra, men att halla koll pa exakt atgang av alla matvaror är inte lika enkelt. Men försök du, och aterkom gärna med en metod som funkar.
      /Annika

      Radera
    6. Jag vill ogärna handla på kort, men det är ju jag det ;-)

      Radera
  3. Det kan ju vara lämpligt i sammanhanget att ändå nämna hur stor del av råvarorna som är egenodlade. Egenodling är nog en grej som folk i gemen inte har möjlighet till i större omfattning numera (eller intresse av). För väldigt många månar sedan var det ju vanligt att man hade en kolonilott och odlade diverse ätbart.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag skulle säga att alla har möjlighet att odla mer än de gör, även de som bor i lägenhet. Vidare finns svamp och bär i skogen fria för alla.

      Radera
  4. Jag tänker som Annika, jag tror det är möjligt men vi hade lärt oss mera om att höra hur, inte bara att det går. Visst att man förstår att man kan handla på kort datum, på erbjudande, välja bort dyrt kött osv, men 600 måste ju ändå anses som extremt lite. Lite som en elitsatsning :D ni satsar på OS i låga matkostnader, jag själv kvalar in till o är nöjd med motionsloppet, de som säger att ni ljuger har inte kommit upp ur soffan ännu :D

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är ändå otroligt mycket lättare än det mesta. Ingen skulle svälta ihjäl med 600 kr i månatlig matbudget. Men visst tusan kräver det ett engagemang. Inte minst att välja bort i stort sett alla hel- och halvfabrikat, även om det är något jag gör med glädje.

      Radera
  5. Det är bara att gratulera!
    För mig kostar det 600:- varje gång jag tar med påsen till min ica butik :-)
    Fast då är jag både lat, fet och bekväm.
    Har dock hitta andra sätt att spara pengar. Ha en bra helg.
    //Stefan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör man som man vill. Många som lägger mer pengar på mat tycks tro att vi snåljåpar ser oss som något slags facit och det gäller åtminstone inte mig.

      Radera
  6. 600 spänn??? Det är väl vad fredagspizzorna till familjen går på.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tur att det bara är fredag en gång i veckan

      Radera
    2. Nej då, att baka pizza är inte så dyrt:
      https://sparosverige.blogspot.com/2018/02/pizza.html

      Radera
  7. Jag är mycket medveten om att jag är hopplös på att koppla alla mina kommentarer till mig och mitt liv, tro mig det är inte för att jag är så ego, bara mitt ramverk. Jag hatar mest i världen att inte bli trodd.

    Tränade spjut bla som ung och hade en svår konkurrent som ständigt var en kamp mot att ha längsta kastet med.
    En dag lyckades jag pricka den perfekta tekniken och slog mitt rekord (och konkurrentens) med dryga 4 meter.
    Ingen var där och han trodde mig aldrig. Intresset falnade.

    Med det sagt, jag ger damens 600 kr/mån ett ”mja” och dina 864 kr/mån ett absolut.
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att 4 meter ungefär är vad jag skulle kunna kasta iväg ett spjut.

      Problemet för att veta någorlunda exakt är att man måste räkna under så pass lång tid. Såg att SVT:s reporter skulle följa upp detta genom att äta för 100 kr på fem dagar. Jag öppnade aldrig artikeln, men det måste vara fullständigt omöjligt att göra ett så kort test med någon slags exakthet.

      Radera
    2. För min del skulle jag se det hela som hopplöst för jag shoppar aldrig det jag ska äta från butiken, bara någon eller några beståndsdelar.
      Resten finns i frys eller kyl.

      Tror det är extremt vanligt.
      Därav svårt att hålla koll på total kostnad.
      /JB

      Radera
    3. Ja, jag har som sagt gjort det under sex månader för att det ska bli rimligt, men även då har man såklart mer eller mindre kvar av lagervaror som vetemjöl, strösocker, kryddor etc.

      Radera
    4. Jag antar att det är rimligt korrekt i normalfallet. Nu har jag haft två månader utan inkomst alls , tack AF, och tvingat mig själv till att förhålla mig till det. Så kyl, frys, skafferi har fått plundras, ok, något har köpts men jag bräcker samtliga i månadskostnad…
      /JB

      Ps. Planerar dock ej att leva såhär framledes. Ds.

      Radera
    5. Jag vill ändra mycket i mitt liv, men inte matintaget.

      Radera
  8. Självklart är det ljug, för det kan omöjligt stämma, då vår fd statsminister i sitt förstamajtal sa att barnen svälter. Om barn inte skulle svälta om man har en matbudget på 600 kr per månad är helt tokigt och omöjligt - det säger ju sig själv. Inte ljuger vår fd statsminister?
    Sparo har reflekterat över barnsvält

    https://sparosverige.blogspot.com/2023/05/klokt-om-barnsvalt.html

    ”Hunger är ett ord med reell betydelse. Svält är ett ohyggligt tillstånd. Men att inte ha råd med hämtpizza, halvfabrikat och frysta färdigrätter ska inte beskrivas som att barnen hungrar. Att sakna grundläggande kunskaper om matlagning är något annat än att inte ha råd med mat.”

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är just det som gör svältsnack i Sverige så orimligt. Som Lena Andersson var inne på är det absolut ingen som inte har några kronor till mat.

      Radera
  9. Hm, känns inte helt trovärdig och det när något som inte stämmer med hela uppenbarelsen. Mungiporna bubblar kan vara tecken på medicinering av något slag. Svårt att tro att en köttätare kommer så billigt undan Jag klarar mig på mellan 800-900 kr. Har alltid kontanter när jag handlar mat, på det sättet är det lättare tycker jag, att ha koll på hur mycket jag köper för. Har man inte fest varenda dag utan nöjer sig med mer enkel mat som linssoppa med hembakt bröd, kikärtsgryta eller grönsaksbiffar och liknande så blir det billigt och gott./Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte om man äter kött ofta och mycket, men att hon köper kyckling när det är billigt borde inte göra att matkostnaden drar iväg, snarare tvärtom.

      Det är detta som människor med högre matkostnad ofta tycks ha svårt att begripa, att lagar man mat från grunden blir det billigare utan att bli sämre.

      Radera
  10. I vårt hushåll med 2 föräldrar samt en 18-åring och en 12-åring har vi en matbudget på 1250 kr per vecka, men det blir alltid över på denna post om man slår ut det på en månad, så säg 1100 kr/v, dvs 4400 kr per månad. Det blir 1100 kr/person, och då äter vi kött, färs, och fisk. Dock endast extrapris, svinnsmart etc. Lagar allt mat från grunden. Odlar grönkål, egna kryddor. Om vi lade manken till och bakade allt bröd, och minskade ytterligare på kött etc, så är jag övertygad om att vi skulle kunna pressa ned det till 600 kr/person.
    /Christoffer S.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Då får du säkert också din beskärda del av tvivel från människor som tror att du ljuger.

      Att börja baka allt bröd själv tror jag gjorde mycket för min matkostnad (åtminstone procentuellt eftersom den var ganska låg redan innan). Tidigare köpte jag nästan ett bröd i veckan för 20 kr (det brödet kostar 32,90 kr nu). Motsvarande hembakt är snudd på gratis.

      Radera
    2. Nja, jag talar inte så mycket om våra utgifter :-) När det gäller köpebröd handlar det nästan enbart om svinnsmart för 50% av fullpris, dvs max 20 kr/bröd, men oftast mindre. Bakar en del, men kan bli bättre på det. grytor, wokar etc drygas ut med billiga och till extrapris bunkrade linser, bönor etc. Men vore kul att testa och se om vi kan pressa ned utgifterna ytterligare. Inte för att vi behöver (är redan FIRE), men för att det går :-) Använder hellre pengarna till friluftsutrustning.
      /Christoffer S.

      Radera
    3. Från början tyckte jag det skulle vara bökigt att baka allt själv, men nu ser jag till att alltid ha jäst i kylen och när det börjar tryta i frysen sätter jag en ny deg. Det går av bara farten. Lite samma med grytor och andra storkok, bra att ha hemma.

      Radera
  11. Visst kan man spara kvittona från mataffären ett helt år och räkna ut sina kostnader(inklusive större kalas). För att det ska bli rätt så måste jag då ta bort schampo, tvål, tandkräm, bindor och kakor och smågodis och annat ”onödigt”. Men det blir ändå svårt!
    Köpte på mig nya burkar att frysa in flädersaft, blåbär och jordgubbssylt då de tagit slut (de går sönder efter några omgångar). Inser att jag behöver köpa fler för nu kommer sommaräpplena, svampen och vinbär. Ska burkarna räknas in i matkostnaden?
    Ena tonåringen metade abborre så det räckte till middag för hela familjen, men då tillkom potatis, grädde och purjolök. Ska kostnaden för metspöet fördelas på alla måltider som den har bidragit till genom åren? En familjemedlem är jägare, ska jaktlicensen, ammunitionen och transporten till jaktmarken räknas in? Eller går det på hobby, precis som när jag gör äppelmos?

    Nej, jag jagar inte kostnader genom att ta bort mat som vi gillar. Men vi är medvetna om priset är rimligt eller onödigt dyrt trots extrapris (hej COOP, ni vinner dyrhetsligan igen).
    Idag ska vi äta äppelpaj, den kostade 2 ägg, några dl socker och mjöl och så smör också. Och lite kanel. Ska bli gott men jag har ingen aning om vad den kostar. Vi har fortfarande fast elpris, så jag satte igång ugnen när det var lämpligt och behövde inte vänta till mitt i natten.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. När jag har räknat har jag buntat ihop maten med tandkräm, diskmedel osv. Det är i och för sig inte mat, men det är ändå förbrukning. Hur jag hade gjort med burkar vet jag inte, men hade nog räknat in det med (själv har jag mest använt gamla 1,5-kilos plastburkar jag köpt sylt i), men inte metspöet.

      Radera
    2. Det är väl ungefär så det blir när vi räknar ihop våra kostnader. Typ ”mat och förbrukningsvaror”. Men burkar måste jag köpa då jag aldrig köpt mos/sylt. Den köpta brukar vara alldeles för söt för familjens smak.

      Spargrisen

      Radera
  12. Det är ju ett förlorarbeteende, detta att agera som så att man förkastar andras liv, bara för att man själv inte anser sig kunna nå dit.
    Så i korthet, inget att hetsa upp sig över utan bara att ignorera.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det kan man absolut ignorera, men jag fascineras samtidigt lite av det.

      Radera
  13. Det kanske går, om man bara äter ris, potatis, bönor alternativ nedsatta charkuterier och någon enstaka fryst grönsak, men jag tycker man riskerar att passera en gräns där snålhet övergår i ohälsa om man drar det FÖR långt. Visst, ris som bas har asiater överlevt på i århundraden om inte årtusenden, men frågan är om man inte går miste om en hel massa näringsämnen som kroppen hade mått bra av? Själv har jag "oturen" att inte längre kunna käka några gryner öht pga matsmältningsissues, så jag måste mätta mig med grönsaker, potatis och baljväxter, men det går bra. Det som gör att budgeten svävar iväg är lullullet; frukt, bär,(nej, jag plockar inte i skogen), fröer, nötter, sojamjölk och -yoghurt, lite smaksättningar som piffar upp bönorna som hummus, pesto mm och vips är jag uppe i 2000/månad, och där försöker jag hålla mig. Tycker ändå det är en rimlig nivå för mig. Jag äter aldrig ute.
    /K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allt går att dra för långt, både utgifter, mat och träning, men det största hälsoproblemet kring mat tror jag sällan är att man äter för billigt utan snarare att man pga lättja äter för mycket skräp, som sällan är det billigaste man kan äta, definitivt inte räknat i näring per krona.

      Radera
    2. Nej, det kan du ha en poäng i, jag tänker mest att man ska nog inte dra prishetsen så långt att det resulterar i dålig hälsa eller en för ensidig kost.

      Radera
  14. SVT Gävleborg testar extrembudgeten / Anna-Marias matbudget på 600kr/mån

    https://www.svt.se/nyheter/lokalt/gavleborg/svt-gavleborg-testar-extrembudgeten-20-kronor-om-dagen-till-mat--otd06h

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag såg den. Fascinerande att han exempelvis köper bönor i konservform för att slippa lägga dem i blöt. Det är mer än dubbelt så dyrt. Helt okej för den som struntar i vad det kostar, men ska man försöka leva upp till en "extrembudget" borde man inte vara extremt slösaktig.

      Och efter ett par dagar påstår han sig känna att kroppen lider brist på protein. Det känns ungefär lika rimligt som när Greta Thunberg hävdar att hon kan se koldioxid :-)

      Radera