tisdag 22 augusti 2023

Sälj en moraluppsättning av två?

Jag återkommer ofta till vikten av att leva som man lär, och till skräckexemplen som verkligen inte gör det. Egentligen blir man väl inte en bättre människa av att peka finger åt andra, men man ska heller inte underskatta nyttan av att ha lite kul.

Dagens exempel är hämtat från Twitter och en sammanfattning i Nyheteridag. Anders Wijkman, expolitiker i M och KD och numera klimatalarmist på heltid, klagar på andras ”överkonsumtion” varpå någon påpekar att Wijkman och hans fru bor på 222 kvm på Östermalm i Stockholm.

Det är tydligen fruns fel. Svårt att övertala henne, lättare att ge sig på alla andra? Folk får säga vad de vill om mig, men jag uppmanar åtminstone ingen annan att dra ned mer på sin konsumtion än jag själv gör.


Verkar ju kul...

För i sak tycker jag att Wijkman har en poäng om överkonsumtion, även om det inte handlar om klimat för mig. Många köper mycket mer än de behöver, kläder används bara några gånger innan de kastas, ton på ton av livsmedel ruttnar i kylen, kök och badrum i gott skick renoveras av ren slentrian osv.

Och med det sagt bor jag större än Anders Wijkman. Det bara blev så.

27 kommentarer:

  1. Jag kan tycka att det är lite skillnad pa en skrytvaning pa Ostermalm jämfört med en gard pa landet i Norge. Dessutom bidrar ju du genom att reparera och renovera och göra garden bättre. Dina bin hjälper miljön, du odlar och har dig. Tror knappast herr Wijkman gör särskilt mycket mer än att snacka.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade inte velat byta med honom, men ekonomiskt är det såklart en annan värld. Ingen aning om vad 222 kvm på Östermalm skulle kosta att köpa. 30-40 miljoner?

      Radera
    2. Var han inte politiker? Då är det väl en reglerad hyresrätt för 150:- i månaden. :-(

      Radera
    3. Nej, inte den här gången. Det var en bostadsrätt.

      Radera
  2. Ja det är nästan ett krav på att leva som man lär för att ha någon som helst trovärdighet. I alla fall när man uppmuntrar andra att förändra sina liv.

    Därför uppmuntrar jag endast till att försöka maximera sin personliga frihet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det märkliga är att de tycks tro att de ska komma undan med det. Alltså den fräckheten att bada i lyx samtidigt som man uppmanar andra att dra ner sin konsumtion.

      Radera
  3. Men det kanske inte primärt är boyta som han tycker vi överkonsumerar? Nu är uppvärmning och boyta absolut intressant och viktigt, men tycker att det hade varit tusen gånger värre om han åkte till Ullared på löpande band och flög till Thailand varenda jul.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att han (precis som de flesta) tycker att det man inte själv överkonsumerar är det stora problemet. Den som åker till Thailand en gång om året tycker att flygresor inte är så farligt. Mycket värre med bilresor, som man ju gör hela tiden. Den som åker mycket bil, men inte flyger, tycker att flyget är värre. Osv i all oändlighet.

      Radera
  4. Det är ju humor att han sitter i en lyxlägenhet o tycker till om hur andra ska leva. Jag är helt med dig där Sparo, man bör leva som man lär annars blir det inte trovärdigt när man har åsikter om andras levene. Eller humor om man så vill.

    Min ena son 8 år är miljöintresserad och påpekar gärna vad som är bra eller dåligt. Vi har haft en del, låt oss säga diskussioner, hemma om hur mkt det sliter på kläderna att tvätta dem efter en halv dags användning. Så i helgen lappade jag 5 par byxor åt honom för att slippa handla nytt och vi hade ett bra snack om textilindustrin miljöpåverkan. (Sen sparade jag säkert 1500 på köpet)
    Nästa gång får han hjälpa till att laga också. Prata o resonera ska uppmuntras såklart men även att konkret ta tag i och göra något åt saken, lika bra att börja tidigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kul med ungar som tycker något! Vad som helst egentligen, men allra bäst om de har rätt såklart ;-)

      Radera
    2. Oj nu blev det flashback. Langt tillbaka i tiden, längre än jag egentligen vill tänka pa, förlängde min mamma mina turkosa byxor med rött manchestertyg nertill eftersom jag växt. Tänk vad vi levde miljövänligt förr i tiden utan att ens reflektera över det.

      Gossen far välja syslöjd i stället för träslöjd (som jag gjorde eftersom det var fler killar där), eller finns de ämnena inte kvar?
      /Annika

      Radera
    3. Jodå tycks o tänks en hel del om många rätt intressanta ämnen. Sen är jag trots allt mest stolt (i smyg) när de lyckas prata för sin sak med så bra argumet att jag ändrar mig :-D

      Åh Manchestyg, det var länge sedan! Mina byxor var av rosa manchester :D Det syddes o byggdes även under min uppväxt, så nog var föräldragenerationen både mer sparsamma och miljövänliga. Jag hoppas både sy- o träslöjden är kvar, de var mkt man lärde sig där som jag har nytta av fortfarande. Mina grabbar kan sy lite på symaskin o verktygslåda med riktiga verktyg har de haft sedan länge.

      Radera
    4. Jag hade erbarmligt dåliga slöjdlärare, i bägge ämnena. Men nu hade jag gärna lärt mig något där.

      Radera
    5. Kom just pa att jag har faktiskt kvar en liten pall jag gjorde i trädslöjden (tevagnen jag gjorde till föräldrarna har rensats ut), pallen var trävit fran början men jag har malat den svart med överbliven färg. Den hänger med än! Ara vare gud i höjden, denna har jag gjort i slöjden! Haha.
      /Annika

      Radera
    6. Mina sista slöjdgrejer dog nog med min mor. Jag minns t ex en smörkniv som hängde med länge.

      Radera
    7. Va? Jag har kvar ett gäng smörknivar, fast jag är lite osäker pa om jag tillverkat alla. Dessutom har jag aldrig smör pa mackan, sa används mest att stryka ut ajvar pa pizzadegen (som jag förstas gör själv).
      /Annika

      Radera
    8. Mycket enklare med metall, tycker jag. Särskilt disken.

      Radera
    9. Inga problem, smörknivarna i trä gar med i diskmaskinen.
      /Annika

      Radera
    10. Diskmaskin... sån skit ;-)

      Radera
    11. Skojar du? Har du ingen diskmaskin? Nu börjar jag pa allvar oroa mig för dig. Men ok, leva som man lär, du tar det da till ytterligheter!
      /Annika

      Radera
    12. Jag fick en på köpet med huset, så nu har jag det, men jag använder den inte. Det hade jag faktiskt i förra bostaden också, men då var det en bänkmaskin som jag gav bort till en kompis. Allt jag har att säga om diskmaskiner finns här:
      https://sparosverige.blogspot.com/2017/01/diskmaskin.html

      Radera
    13. Jodå, de har både textil- och trä&metallslöjd. För några år sedan var det som på vår tid att de fick välja på högstadiet. Men nu ska de ha båda ämnena i hela högstadiet också. Med tanke på att det inte blir fler timmar totalt så är det mer eller mindre värdelöst! Det hinns inte med mycket, särskilt inte som det av någon anledning så hamnar friluftsdagar, studiedagar och nationella prov ALLTID på dagar då de har slöjd.
      Tror att min yngsta hade EN (1) lektion (60 minuter) träslöjd från veckan före påsk och till skolavslutningen i mitten av juni (de slutar sent i vår kommun)!
      Barnet kom hem med ett halvfärdigt miniatyrskåp (det måste vara smått, för då går det åt mindre material) som skulle göras klart hemma. Samma på höstterminen, det var en halvfärdig hoodie som skulle sys klart (och numera så har inte alla symaskin hemma). Tror inte att någon kommer att lägga ner så värst mycket tid på det.

      Spargrisen

      Radera
    14. Jag hade dem inte parallellt, men man kunde inte välja trä- eller sy- hela tiden utan var tvungen att ha 1-2 terminer av bägge. Framförallt minns jag en "paradhandduk" (hand upp den som haft en sådan i sitt hem på 2000-talet, jaså inte det...) som startades i träslöjden och sedan färdigställdes i syslöjden innan den eviga vilan i vindsförrådet.

      Radera
  5. Ännu sjukare med internationella miljömöten som hålls i avlägsna länder. Dit flyger (!) politiker och lobbyister från hela världen för att godhetsignalera. Man tar sig för pannan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var något sådant nyligen där en utländsk politiker kom i sitt regeringsplan eller vad det var, limo från flygplatsen. Men så, med 200 meter kvar till mötet, satt hon upp på en cykel och cyklade den sista biten. Inget öga torrt... Fordonsbytet förevigades på film som säkert finns kvar någonstans för den som vill njuta av miljöengagemang.

      Radera
  6. Det finns en grupp till - hälsoministrar och hälsorådgivare. Om man hittar dem på sociala medier dyker det oftast upp en ärtig studsboll i spandex, men i nationella hälsosystem brukar de representeras av en överviktig sömntuta vars diet inte med den bästa vilja i världen kan beskrivas med ord som "hälsosam" eller "balanserad".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tänker alltid på Belgiens gamla hälsominister, eller om det var Jabba de Hutt:
      https://en.wikipedia.org/wiki/Maggie_De_Block

      Radera