söndag 18 december 2022

Oanvända kläder

Det pratas mycket om kris och fattigdom nu, men ibland undrar jag om folk har det för bra. När jag ser att många renoverar fullt fungerande kök och badrum för stora pengar, köper bilar med funktioner de inte behöver och inte minst kläder de inte använder.

Jag vet inte om det stämmer att vi i genomsnitt använder våra kläder sju gånger. Det låter extremt. Hur som helst kan vi nog konstatera att kläderna borde brukas betydligt mer, och jag känner mig inte särskilt träffad. Jag har t-shirts som varit med sedan 80-talet och kan garantera att jag inte har något plagg i garderoben som kommer att pensioneras efter sju dagars användning.

Som jag ser det har kläder olika användningsområden. De här 80-talströjorna jag pratade om skulle jag inte bära på fest, men under en tjocktröja funkar de så länge de håller ihop, och den här årstiden har jag flera klädlager från att jag går upp på morgonen tills jag ska sova.


Vad är det för fel på den här då?!

Med ett stort klädintresse får man rimligtvis ett större klädkonto, men för mig känns det inte klokt att kassera kläder efter sju användningar. Eller ännu värre, vi har väl alla hört talas om eller sett kläder hänga i garderoben med prislappen kvar i åratal. Kanske ända tills de kastas eller skänks bort. Det kan väl ändå inte vara kul hur klädintresserad man än är?

17 kommentarer:

 1. Med risk för att kränka någon, så vill jag nog påstå att detta främst är ett kvinnoproblem. Det säger jag baserat på empirisk data :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror absolut att det är vanligare bland kvinnor, ja. Män har säkert något annat där deras köpmani är överrepresenterad. Fast det är klart, vi behöver ju våra grejer ;-)

   Radera
 2. Jag har oxå ett fåtal plagg kvar sedan 80-talet, ett par täckbyxor som jag brukar skotta snö i. 90-talet finns det en hel del kläder kvar från men de pensioneras successivt som målarkläder. Slipover var poppis ett tag på 90-talet, men kanske inte längre ? Vet inte om de kommer till användning mer, men kvar i garderoben är de.

  Jag kör grejerna så länge de håller ihop. Betydligt fler än 7, kanske 100-200 ggr ? Vet inte exakt, räknar inte gångerna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag räknar inte heller, men 100 låter rimligare än 7.

   Radera
  2. Det är möjligt att jag inte är särskilt kvinnlig da, eftersom jag ocksa använder kläderna tills de är i trasor. Men jag har märkt att nyare kläder (har ocksa kvar fran 80- och 90-tal) inte haller lika länge. Och 7 ggr later konstigt, jag tänker t.ex. pa underkläder, de använder man väl i manga ar?

   Dessutom är det ju manga som säljer/köper second hand eller som jag, lämnar kläder i atervinnings-containrar, de där som tydligen säljs vidare i Baltikum (iaf de svenska).

   Nej, jag tror inte pa 7 ggr, det skulle isf vara de s.k. influencers (influerarna?), som visar upp sig pa sociala medier. Vanligt hederligt folk använder nog sina kläder längre.
   /Annika

   Radera
  3. Det är nog stor variation inom populationen och respektive kön. Och precis som du är inne på, hur tusan räknar man ut ett snitt med någon slags värdighet?

   Radera
 3. Det där snittet stämmer verkligen inte på mig. Jag bär plaggen tills dess funktion upphör i stort sett. Jag har t-shirts från när jag sommarjobbade på McDonalds och vi fick bära någon kampanjtröja inför någon filmpremiär. Nästan lite coolt nu när jag går omkring och promotar Jurassic Park Meal med trippel cheese.

  Visst finns det plagg som bärs mer sällan iofs men det är inte så många och när det är deras stund att skina så åker de på.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland kan man hinna bli trendig med kläderna en gång till :)

   Radera
 4. Nog får jag erkänna att jag har för mycket kläder, men inte för att jag handlar dyrt och ofta, utan att jag drar mig för att inte slänga innan det är utslitet eller ej går att tvätta fräscht igen. Senaste inköpet tror jag var 12 hela o rena fina skjortor på Röda Korset som jag gick in när de hade readag på skjortor, och jag behövde några. 6:- för kortärmade o 12:- för långärmade. En av de långärmade var tom av känt "fint" märke i lin, garanterat grisdyr ny, o ser fortfarande ny ut.

  Enda jag villhöver ha nu är några nya kallingar, både resår o tyg är finito. Håller ögonen öppna efter erbjudanden. Enda dyra plagg jag köpt är en tjock o knälång italiensk Dolomitedunjacka med huva (för bekvämlighet o värme) samt en beige Steve McQueen/ GULF/Le Mans-läderjacka (för att jag blev "kär" i den och inte lyckades släppa tanken på nästan ett år). Båda på ca 50% rea dock. Jo, ett par Icebug-skor till fullpris också. När jag kom på benen efter att ha halkat o brutit mig fördärvad.
  /JonasB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag köpte för mycket och för dyra kläder under en period.

   Däremot har jag inte din positiva erfarenhet av second hand. Vet inte om jag varit inne på Röda Korset på ett tag, men Myrorna/Frälsningsarmén som var väldigt billiga förr i tiden är det inte längre. Det går ofta att hitta nya kläder på H&M för mindre pengar än deras begagnade.

   Radera
 5. Tittar på dagens klädsel och uppskattar snittåldern till cirka 20 år. .Med en tunn fleecejacka som troligen passerat 30-strecket.
  Håller med om misstanken om att kvinnor kanske köper mera kläder. Men tycker det finns några (få?) förmildrande omständigheter.
  En är barnafödande. Kroppen förändras.
  Överhuvudtaget känns det som att ämnesomsättningsproblem är vanligare hos kvinnor. (ingen aning om det faktiskt är så).
  Själv äter jag ju idag och resten av livet Levaxin (för att hjälpa ämnesomsättningen).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner många medelålders män som tycker att mäns kroppar förändras lika mycket ;-).

   Jag vet inte heller. Hur som helst tror jag att viktuppgång i de flesta fallen inte beror på ämnesomsättningsfel, mer än det vanliga, att de flesta minskar sin muskelmassa och med det också ämnesomsättningen. Men att det är ovanligt innebär ju inte ett mindre lidande för er som drabbats.

   Radera
  2. Även om det är mindre vanligt för oss män så drabbas även vi av sköldkörtelinflammation som kan lämna oss som livslånga brukare av Levaxin resten av livet, det är en mycket vanlig utgång. Själv hade jag turen att bara klara mig med ett styvt halvår av hormonnivåer som svepte mellan höga och låga, men till slut lade sig inom normalspannet, så jag slipper livslång medicinering. Men jag har havt bättre halvår kan jag säga. Sedan tog ju behandligen av tuff medicinering av kortison sin tull också.
   /JonasB

   Radera
  3. Jag är så glad att jag är frisk. Så när som på psoriasis som denna tid på året håller på att göra mig galen, men jag var rätt galen innan också :)

   Radera
 6. Jag har en kasse med kläder från tonåringarna som de har växt ur. Tyvärr så är alla plagg använda, så de går inte att lämna in till second hand. Där vill de numera ha helt oanvända kläder med prislappen kvar!
  Användningsnivån på plaggen är ungefär "liten fläck på ärmen som inte går bort". Detta gäller särskilt kläder köpta i USA eller av amerikanskt märke. Av någon underlig anledning så tål nämligen amerikanska kläder inte tvätt varmare än 30 grader! Nån gång har nåt plagg av misstag hamnat i vanliga 40-graders och faktiskt förstörts (typ gått sönder)! Så 30 gäller för kläderna som togs hem när jag var på tjänsteresa. (Det är alltid kul att ha kläder som är annorlunda än alla andras, särskilt om det är ett känt märke som inte finns i Sverige).
  Men jag vill verkligen inte bara slänga dessa! Vägrar lägga ut på Blocket (hatar blocket) och ännu värre med Marketplace (där försöker lurendrejare få den som säljer att betala....).
  Försöker hitta något barn i lagom storlek i bekantskapskretsen som inte bryr sig om en liten fläck (vilket deras föräldrar oftast gör).

  Annars så har tonåringarna i familjen nu växt i kapp oss föräldrar. För nån vecka sen så inventerades våra garderober på alla kavajer/kostymer och skjortor/blusar i olika omgångar när de söta "små" barnen skulle på olika tillställningar. Och då är kläderna inte av senaste snitt. Men alla var nöjda. Särskilt vi föräldrar som slipper köpa nytt åt dem hela tiden.

  Spargrisen

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Oanvända kläder med prislappen kvar" är inte min definition av second hand.

   Testat välgörenhet? Jag ger bort den typen av kläder till mina grannar som sedan många år samlar in kläder och annat till Ukraina och reser själva dit med det, så då vet jag att det kommer fram. Det måste ju finnas något liknande i Sverige?

   Radera
  2. Spargrisen: testa Tradera, enkelt och billigt med automatiserad säljprocess och stort utbud av köpare och säljare. Toppen för att hitta (nästa nya) barnkläder till struntpriser.

   Radera