lördag 10 december 2022

”Känns inte riktigt rätt...”

Om du vaknar en tidig morgon och varken vill kliva ur sängen eller gå ut, tänk då på att om du inte gör det riskerar du att bli som Nadim Herbert och det vill du verkligen inte bli. Varför det och vem är det, kanske du undrar. Jo, det har SVT varit vänliga nog att informera oss om.


Lyssna, lär, lyd!

Nadim Herbert är 28 år och har aldrig haft ett riktigt arbete. Möjligen har han inte ens gjort ett vettigt handtag i hela sitt liv. Detta trots två utbildningar, i genusvetenskap och digital humaniora. Ville han ha ett jobb kanske han skulle ha satsat på en utbildning där man lär sig någonting, men nu är det inte riktigt där Nadim är i livet:

Just när det gäller jobb inom butik eller restaurang så känner jag väl att det inte riktigt är det jag vill jobba inom eller som är rätt för mig. Skulle det kanske komma till en ekonomisk situation där det kanske blir sämre, då kanske jag känner att jag måste ta vilket jobb som helst. Så framförallt är det ekonomiska situationen som skulle påverka för mig.

Om jag vore högerpolitiker som förespråkar arbetslinjen skulle jag klippa in historien om Nadim i en reklamfilm med tillägget:

Här har vi en kille som tycker sig för fin för att ta ett riktigt jobb och som tycker att det är bättre att skattepengar går till att finansiera hans tredje haka än till människor som behöver mer än en spark i arslet!

Men nu har ju Sverige inga högerpolitiker utan en samling mesar som inte vill skrämma bort väljare genom att ställa krav på folk. Och vad är det med denna utbildningspolitik?! Sverige skriker efter exempelvis elektriker medan folk utbildar sig till genusvetare! Nämn ett enda riktigt jobb som kräver den kompetensen? Ska möjligen vara lärare i genusvetenskap.

Jag gick själv en statlig utbildning i ståuppkomik för tjugo år sedan. Det kan ju också upplevas som tramsigt, men förutom att jag (och många av mina kurskamrater) jobbade med det i många år lade man ner utbildningen ett år efter att jag gått, med motiveringen att arbetsmarknaden var mättad och man inte ville utbilda folk till arbetslöshet. Med samma förhållningssätt nu på 2020-talet hade Nadim naturligtvis inte fått gå sina tramsutbildningar, han hade jobbat. Och jag tror inte att han hade tagit någon som helst skada av det, tvärtom!

32 kommentarer:

  1. Med den utveckling vi har just nu så undrar jag nästan hur länge till vi kommer behöva elektriker. Längre än genusvetare naturligtvis men ändå.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår vad du menar.

      Radera
    2. Det samma kan sägas om fiskare.

      Radera
  2. luttrad medborgare10 december 2022 kl. 09:28

    Men Sparo, solen skiner, det är lördag och allt kändes perfekt.
    Det försvann efter videon från svt.
    Nu är det precis som alla andra dagar i Sverige nu för tiden. Suck

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, inte precis som alla andra dagar. Det är polarkyla ute och jag är ändå tvungen att gå ut strax. Brr!

      Radera
  3. Såg inslaget och det är såna som han som gör tillvaron slätstruken och trist med sitt könsneutrala svammel som de pådyvlar omgivningen. 68-generationen hade också sektliknande tendenser där de ville stöpa alla i samma form. Svt visar också ett klipp på ett luciatåg i Västerbotten som har gått och blivit könsneutralt och fritt från religiös påverkan, därför så har de tagit bort stjärngossar, pepparkaksgubbar och tomtar. Tomtarna har de tagit bort för att de förknippas med julen som är en religiös högtid. Varför ska det ändras på våra traditioner för att de finns människor som är trångsynta och intoleranta, det går alldeles för långt når man ger efter för sånt.
    Blev en liten utstickare här, från den där lata människa som tycker att andra ska försörja honom för att han helt enkelt anser sig vara lite förmer och inte kan ta vilket jobb som helst med sin långa meningslösa utbildning. Ska samhället kosta på en person hur mycket som helst för att den sen ska gå på a-kassa x antal år. Det fattas folk inom vården, kanske han skulle vara lämplig där? Hjälpa gamla och sjuka är verkligen att göra något vettigt. Känner hur ilsk jag blir över alla dessa tokerier som vi ska bli utsatta för medans samhällsbärande yrken skriker efter folk./ Em

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hade gärna hört ett par kritiska frågor av den typ du är inne på:
      "Vad är det som gör att du anser dig för fin för att ta ett jobb där du faktiskt skulle kunna göra nytta istället för att leva på bidrag i väntan på ett skattefinansierat hittepåjobb?"

      "Anser du dig ha rätt att gå på bidrag hur länge som helst när du de facto skulle kunna jobba?"

      Beträffande könsneutrala luciatåg och religionsfritt julfirande blir jag nästan full i skratt. Det blir jag inte alltid, men ibland lyckas jag välja att se humorn i dårskapen.

      Radera
  4. Finns vissa likheter med de politiska ungdomsförbunden, som gör det möjligt för många att senare leva drägligt hela livet utan att behöva ha ett riktigt jobb.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och det är på ett sätt ännu värre eftersom politiker får möjlighet att bestämma reglerna för alla oss andra, och då kunde det vara bra om de har koll på vanliga, hederliga liv.

      Radera
  5. Jag ifrågasätter varför alla utbildningar skall omfattas av samma studiestödssystem. Kanske borde det ske en skiktning av utbildningar och bidrag för att gå dessa utifrån samhällsnytta och efterfrågan från arbetsmarknaden.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det låter helt rimligt. Dessutom undrar jag om genusvetenskap överhuvudtaget har någon funktion. Efter tv-serien Hjernevask tror jag Norge helt tog bort denna "vetenskap" och landet tycks funka ändå.

      Radera
  6. Jag tänker pa hur det var när jag växte upp. Jag hade mitt första "jobb" när jag salde jultidningar, jag var kanske 10 ar och tjänade nästan inga pengar pa det men fick nagra billiga grejer, som var kul pa den tiden. Vi lussade den 13:e december och drog in nagra kronor. Jag hade mitt första betalda jobb när jag var 19 ar gammal.

    Nuförtiden är ungarna sa bortskämda att de far en smartphone när de är 6-7 ar gamla. Tiderna förändras, och inte alltid till det bättre.

    Med det sagt, förr var det lättare att fa ett jobb, numera regerar de stora koncernerna, och sa länge folk fortsätter att köpa skit fran Kina levererat fran Amazon, eller kläder tillverkade i Bangladesh, eller för den delen lyssnar pa s.k. influencers som tror att en snygg bild pa Insta gör att de "förverkligar" sig själva, da blir man lite ledsen.

    Börja jobba pa botten, kämpa dig upp, och tro inte att nagot kommer gratis.

    Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att vi hade mycket nytta av de där första jobben. Då lärde vi oss att pengar inte växer på träd utan kommer efter en motprestation. Det kan man numera tydligen vara 28 år och ha missat.

      Det kanske inte finns jobb för riktigt alla nu, men för de allra flesta. Jag har tidigare bloggat om arbetsgivare som skulle kunna utvidga sin verksamhet om de bara fick personal till att göra helt okvalificerade jobb med hyfsad betalning, men ingen vill ha dem.

      Radera
    2. Hmm… jag har alltid blivit lite provocerad av att det sägs vara så viktigt att lära sig jobba. Jag insåg mycket snabbt att arbete gör man bäst i att undvika så mycket som möjligt. Vilket har resulterat i för min del liten mängd arbete genom livet, är 40 nu. Möjligt genom att leva snålt. Att leva frugalt är ingen nyhet på Sparos blogg. Men varför denna glorifiering av arbete? Kan man inte vara pragmatisk, arbete suger, om man inte tar bidrag eller lever på någon annan, kan man väl med hedern i behåll jobba så lite man kan. För att göra något vettigt istället. Jag säger gladeligen att det enda jag lärt mig av att arbete är att frihet är roligare.

      Mvh

      Kristoffer

      Radera
    3. Jag ser det inte som glorifiering av arbete, snarare glorifiering av att klara sig själv. För jag blir provocerad av människor som Nadim, som aldrig gjort det trots att han varit vuxen i tio år, och ändå väljer bort arbete av lathet.

      Att däremot jobba så lite man behöver och hålla det nere genom att leva snålt har jag absolut inget emot. Tvärtom.

      Radera
    4. Kristoffer: det later som om du inte har hittat ett jobb du trivs med. Förutom kanske de tva sista aren jag arbetade tyckte jag det var kul och givande att ga till jobbet, och jag kände att jag gjorde nagot vettigt. Att jag dessutom tjänade mer och mer pengar, som gjorde att jag kunde pensionera mig vid 50 ars alder, och veta att jag kan leva gott resten av livet, gör att jag inte riktigt förstar din inställning eftersom du bara är 40 ar.

      Annika

      Radera
    5. Ja, det är trist att behöva lägga många timmar på en verksamhet man inte tycker om.

      Radera
  7. Trodde det fanns regler att man var tvungen att ta jobb? Fattar ju att det kan vara svårt att kolla för arbetsförmedlaren. Och dessutom, att INTE få ett jobb man inte vill ha är jättelätt, även om man söker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, går man ut i rikstäckande tv och säger att man verkligen inte tar vad som helst borde man bli avstängd från alla bidragssystem i samma sekund.

      Radera
  8. Jag blev som politiker påtvingad en obligatorisk tredagars genus”vetenskaps”utbildning på en trevlig konferensanläggning. Efter 2,5 dagar deserterade jag helt rebelliskt. Vid det laget var lärarna färdiga att försegla min mun med silvertejp, alternativt strypa mig.
    /JonasB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det vore nästan kul att gå en sådan. Men bara nästan. Tre timmar hade jag nog stått ut, inte tre dagar.

      Radera
    2. Det är det här jag menade i min kommentar längre ner. Politikerna skapar "jobb" åt genusvetarna som propagerar för feminism som i sin tur skapar "jobb" åt politikerna. Nog kommer Nadim Herbert att få "jobb" alltid. Det gäller bara att övriga samhället är tillräckligt produktivt för att avlöna honom.

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. "Det vore nästan kul att gå en sådan. Men bara nästan. Tre timmar hade jag nog stått ut, inte tre dagar."

      Tre timmar. Du har ett hårt psyke, Sparo. Själv hade jag bara stått ut 3 minuter. Det räcker att jag läser några genusvinklade artiklar i kvällspressen för att jag ska må psykiskt dåligt.

      Tom-Hjördis

      Radera
    4. Jag hade också mått dåligt, men samtidigt hade jag varit lite nyfiken. Jag har inte varit anställd sedan allt det här genusdravlet började, så det kunde vara intressant att se hur man motiverar ditten och datten.

      Radera
  9. Skulle dagens riksdagspartier lösa detta? De själva är ju framavlade ur ungdomsförbund, dvs från ett urval som aldrig haft ett riktigt arbete. De vet inte ens vad det är eller innebär. Och detta röstar folk tydligen mer än gärna på.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag väntar mig ingenting av dem, men brukar ändå bli besviken på något märkligt sätt.

      Radera
  10. Hade en hyresgäst (45år) som var född i Norge, uppväxt i Danmark och sedan avflyttad till Sverige. Är sjukpensionär betald av Sverige. Sambon (25 år) arbetslös och har hittills kläck två barn. Han är inte sjukare än vad jag är. Gjorde inte någon ansats att söka arbete. Satt hela sin vakna tid och spelade datorspel. Var psykiskt påfrestande att se honom och veta att jag var med och betalade för hans eländiga liv. Nu äntligen avflyttad.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag har inga problem att vara med och försörja människor som verkligen inte kan klara sig själva, men människor som bara är lata och bekväma och som lever på samhället blir jag galen på.

      Radera
  11. "Sverige skriker efter exempelvis elektriker medan folk utbildar sig till genusvetare! Nämn ett enda riktigt jobb som kräver den kompetensen? Ska möjligen vara lärare i genusvetenskap."

    Ett riktigt jobb kommer de aldrig få men ett "jobb" som genusvetare går nog att gå. Politikerna skapar "jobb" åt genusvetarna och i gengäld propagerar genusvetarna för feministisk politik så att politikerna får jobb. Det är en form av pyramidspel.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är ju jobb i bemärkelsen sitta och göra saker på betald arbetstid, men ingen skulle sakna dem om de plötsligt bara inte dök upp en dag.

      Radera
  12. "Och jag tror inte att han hade tagit någon som helst skada av det, tvärtom!"

    Hans tredje haka hade tagit skada. ;)

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera