söndag 25 december 2022

Den vanliga visan

Till er som tycker att jag gnäller ofta och mycket på politiker som skor sig på medborgarnas bekostnad kan jag berätta att jag tiger nio av tio gånger för att inte låta som en mp3-fil som hakat upp sig.

Men ibland går det inte, som när jag läser om Trelleborgsmoderaten Ann Kajson Carlqvist (vad är det förresten för urbota fånigt, påhittat namn?!) som på två år får sin lön höjd från 71500 till 125000 kr i månaden. Själv låter hon meddela att hon ”varit felavlönad” eftersom hon har ett så stort ansvar.

Så låt oss titta på det. Vari består detta ansvar som ”vanligt folk” inte har på sina jobb och därför tjänar en fjärdedel upp till hälften av fru Kajsons lön? Tjänstemannaansvaret är avskaffat, så hon riskerar överhuvudtaget inte att straffas personligt för misstag hon gör på jobbet. Sålunda kunde t ex Maud Olofsson klanta bort tiotals miljarder i Nuon-affären utan att behöva ta något ansvar. Hon kom inte ens till Konstitutionsutskottet för att förklara sig, för då hade hon ju avgått.

Men statsrådspensionen tog hon tacksamt emot, så helt hade hon inte klippt banden. Och det är min nästa invändning mot ansvarsargumentet. Politiker brukar anföra att de är extra utsatta eftersom de kan bli av med jobbet hur bra de än jobbat, om väljarna vill. Och? Vem kan inte bli av med jobbet på kort varsel? De flesta av oss har inte jobbet säkrat i fyraårsperioder och den dag vi får sparken finns inte ett avgångsvederlag som tickar år ut och år in. Själv är jag företagare. Den dag ingen vill anlita mina tjänster är jag arbetslös utan uppsägningstid.

När Mona Sahlin använde skattebetalarnas pengar för att handla privat (choklad, hyrbilar mm) blev hon till slut tvungen att avgå (givetvis med ett avgångsvederlag långt högre än vad de allra flesta får för att jobba heltid, och allt hon behövde göra för pengarna var att inte jobba). I ett privat företag hade hon inte bara blivit återbetalningsskyldig utan självklart också polisanmäld.

Värst av allt är att de har mage att klaga för att deras girighet och skamlöshet får reaktioner. Rättfärdigad kritik som de föraktfullt förminskar till ”hat och hot”. Som Kajson Carlqvist nu, men hon har många gråtersko-kollegor av bägge kön i alla partier. Jag uppmanar absolut inte till våld, men jag är förvånad över att en del politiker bara utsätts för drev och elaka kommentarer på nätet. Det är något sjukt med att de fortfarande kan gå till sin lokala matbutik, visa sig på stadens torg eller barnens skolavslutning. Att de vågar bo kvar i landet och inte drabbas av högafflar, tjära och fjädrar.

33 kommentarer:

 1. Jag gör ungefär som du, tiger i 9/10 fall och antalet fall växer tyvärr lavinartat medans konsekvenserna totalt uteblir. Det är en fullständigt löjeväckande och horribel situation inom snart alla områden där normal och ansvarsfull hantering verkar utrotad och istället ersatt av total ignorans och inkompetens samt av en skrupelfrihet som är imponerande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ett galet system att politiker och deras kompisar bestämmer både sina egna löner och hur mycket av våra pengar vi ska betala till systemet.

   Radera
 2. En inte orimlig lönesättningsmodell för politiker är att de obligatoriskt skulle ange löneanspråk i valkampanjen. Helst skulle det dock vara så att lönen sattes efter hur bra de gjort ifrån sig, å att de fick den i efterhand. Exempel: ge riksdagspolitikerna 150% av BNI/capita. Lyckas de öka BNI så får de högre lön, misslyckas de blir det sänkt. Men idag vet man inte vad de hittar på efter att de blivit valda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul idé! Och ja, varför inte. Jag tänker på Örebro där Vänsterpartiet krävt lägre löner, men när sedan Örebropartiet började motionera om det sa V nej till alla förslag i den riktningen. Hade de fått lämna bindande anbud innan vore läget ett annat.

   Radera
 3. Lite off topic kanske men i och med att du tog upp Nuon-affären kan jag inte låta bli att nämna den tjänsteman på Regeringskansliet som faktiskt varnade för affären, nämligen en viss Elsa Widding, idag riksdagsledamot för Sd. Idag får hon mycket kritik för att hon ifrågasätter om vi lever i en klimatkris. Politiker som Widding, som först skapade sig en karriär utanför politiken, ser jag gärna fler av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, mer normala människor som har kunskap om vad de beslutar om. Gärna kunskapstester om normala ämnen som: hur mycket kostar bensin, eller hur mycket tjänar en sjuksköterska. Tror generellt att fler tekonologer och fler föräldrar skulle vara bra.

   Radera
  2. Lätt efteråt ..då hästarna har gått i mål.

   Nuon ägdes av Nederländerna.
   Och dessa har i alla tider varit duktiga på affärer.
   Hur har detta lilla land annars lyckas överleva.?
   Att lura Maud kan ej ha varit svårt...

   Radera
  3. Jag är mest förvånad att Widding satt sig i SD, men förhoppningsvis har hon en bra plan och tänkt rätt.

   Och visst är det märkligt att politiken skyr personer med specialkunskaper. Till nyligen hade Sverige en försvarsminister som vapenvägrat och en utrikesminister som i stort sett inte kunde prata engelska. Bl a.

   Radera
 4. Jag tänker, sådär lite utanför boxen, att man kanske skulle ta och börja engagera sig politiskt, det verkar lönsamt :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tråkiga är väl att det är fler som tänkt så. Det känns som att politiker förr var människor som ville påverka samhällsutvecklingen. Nu är det människor som vill påverka den egna löneutvecklingen.

   Radera
 5. På något sätt är jag ändå glad att mitt egna politiska engagemang som mest renderar i mellan 5-600 kr innan skatt per tillfälle, vilket ej sällan är en heldag. Då är inläsning av allt från 0-500 sidor handlingar något som ligger obetalt innan. Men inte ens den mest vrickade kan anklaga mig ta mitt samhälleliga ansvar för personlig vinnings skull.
  /JonasB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Inte om inte planen är en kommunalrådspost eller riksdagsplats, för då skulle det kunna ränta sig på sikt.

   Radera
  2. Jag är en bygdepöjk och huvudstaden vore en plåga för mig. Någon önskan till stormakt i kommunen när jag ej heller. Så jag vill vara med för att driva mitt mål o mening. 👍🏼
   /JonasB

   Radera
  3. Så säger nog alla från början. Sedan sitter de där och ser det som en statskupp när de tappar makten.

   Radera
  4. Sann mot sig själv bör man vara, anser jag.
   /JonasB

   Radera
 6. Perfekt, då borde det vara plättlätt
  att höja lönen för andra felavlönade yrkesgrupper också? Tex. inom sjukvården där människors liv står på spel.

  SvaraRadera
 7. "När Mona Sahlin använde skattebetalarnas pengar för att handla privat (choklad, hyrbilar mm) blev hon till slut tvungen att avgå (givetvis med ett avgångsvederlag långt högre än vad de allra flesta får för
  att jobba heltid, och allt hon behövde göra för pengarna var att inte jobba)."

  Lars Ohly sa att Mona Sahlin tvingades bort för att hon var kvinna. Att hon ledde S till det sämsta valresultatet på 100 år och att hon inte hade koll på sin privatekonomi hade inget med saken att göra. ;)
  https://www.expressen.se/nyheter/lars-ohly-sahlin-tvingades-bort-for-att-hon-ar-kvinna/

  Pajsaren Pajson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lars Ohly gillade Mona Sahlin eftersom hon stod politiskt relativt långt till vänster. Jag tycker det var fult av Lars Ohly att spela ut "kvinnokortet" för att försvara Mona Sahlin. Han kunde ha sagt sanningen istället för att tramsa om att Mona Sahlin fick sparken för att hon var kvinna.

   Pajsaren Pajson

   Radera
  2. Lars Ohly är väl å andra sidan inte känd för att tala sanning. Det är möjligt att Sahlin drabbades hårdare för att hon inte hann (eller hade förutsättningar att) bli en folkkär partiledare. Om det hade med hennes kön att göra kan man tvista om.

   Det som stör mig med hela Sahlin-soppan är att en del i efterhand försöker få det till att låta som att Sahlin vid ett tillfälle av misstag råkade handla på fel kort, när sanningen är att det var flera tillfällen, långt mer och dyrare än lite Toblerone, och vid sidan av detta hade hon under ett par år fler parkeringsböter bara från handikapplatser än de flesta av oss lyckas få ihop under ett helt liv, bl a med bilar som var avställda och obesiktade. Jag tycker att det säger en hel del om hennes syn på behovet av laglydighet. För mig känns det som att hon tyckte sig stå över lagar och regler.

   Radera
  3. Du glömde brottet osant intyg.
   https://sverigesradio.se/artikel/6643453

   Pajsaren Pajson

   Radera
  4. Fast det tror jag många fick med sig. Det hände ju vid ett senare tillfälle och var det som fick henne bort från rampljuset, om inte för gott så i alla fall för väldigt lång tid.

   Men historien om det där kontokortet tycker jag alltför ofta reduceras till att handla om lite choklad, som att det var en godisräkning på 19,90 kr som råkade hamna på fel konto.

   Radera
  5. Det har du rätt i. Från en sak till en annan. Vad tycker du om mitt alias? Du tycker väl inte att det är "urbota fånigt"?

   Pajsaren Pajson

   Radera
  6. Pass på den ;-)

   Äh, ärligt talat, det viktiga för mig är att det finns ett namn så att det går att se vilka som skrivit vilka fler inlägg.

   Radera
  7. Inte första gången men tror det var ca 50 000 i främst kontanta uttag med tjänstekortet det gällde, inte Toblerone och blöjor till barnen.

   Radera
  8. Ja, för oss kvittar det ju egentligen vad hon skulle köpa så länge det var privat. Men "lite choklad" för inte tankarna till stora kontantuttag och jag är faktiskt förvånad över hur lite skit hon fick.

   Radera
 8. Det tokiga är att eftersom alla politiker bara vill sko sig själva, så kan man inte rösta på någon annan, eftersom de också bara är ute efter att sko sig.
  Jag är i alla fall tacksam att det finns grävande journalister och massmedia som tillåts synliggöra för oss "vanlisar" de värsta syndarna. I många länder är sådant inte tillåtet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tillåtet och tillåtet... Staten lägger nio miljarder i årsbudget till sin egen megafon "Public Service", och om inte det räcker för att folk ska fatta att det är bra folk på toppen ger man mediestöd till andra regimtrogna journalister, och om det ändå inte räcker ger man nästan gratis ström till företag som Facebook och Google så att man vid behov kan kalla in dem för att berätta vilka röster de ska göra allt för att tysta i offentligheten.

   Men visst, man blir vanligtvis inte skjuten för att uttrycka fakta och åsikter, så på det viset finns det ju yttrandefrihet.

   Radera
  2. Och där har du fel. Har du ens kollat partiprogram för Medborgerlig Samling? De enda som drivit frågan om tex återinfört tjänsteansvar för politiker. Folk med riktiga yrken, inte yrkespolitiker.

   Radera
  3. Lite av samma andas barn: gör det olönsamt att driva tidningar men locka med feta readaktions- och presstöd (mot att enbart rätt åsikter släpps fram). Många despoter tittar avundsamt mot det svenska systemet...

   Radera
  4. Det kan jag gott tänka mig.

   Radera
 9. Jag är med på att det finns massa rötägg och städjobb att göra (som alltid) och det görs vad jag kan bedöma inte mindre effektivt idag än tidigare (motbevisa mig gärna). Norden räknas visserligen till världens minst korrumperade länder i en tid som bjuder på större framsteg och mer demokrati än någonsin i världshistorien. Visst finns det mycket som ändå kan bli bättre. Men i kommentarerna på den här bloggen (som annars är grym) syns så sällan något om att själv vilja bidra till en fortsatt utveckling, ta ansvar eller engagera sig för något annat än sig själv/de närmaste. Nej hån, generaliseringar mot politiskt engagerade och smarta knep för att slippa bidra. Oskönt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Västvärlden räknas kanske som minst korrumperad eftersom det är vi som sätter spelreglerna. Hur som helst ser jag inte varför vi ska nöja oss. Varje exempel på maktmissbruk har offer - människor som inte får den vård eller omsorg de både har rätt till och har betalat för. Det må vara ett utslag av utveckling att gamla människor ska bada i sin egen urin medan politiker minglar, men det är inte en utveckling jag vill bidra till.

   Och apropå generaliseringar får jag mothugg nästa varje gång jag ger mig på politiker som grupp, t ex riksdagsledamöters lugna och välbetalda tillvaro.

   Radera