Erkänn att du
läste kanin och tänkte att inlägget skulle handla om så kallade
”kaninkokerskor”? Nej då, det är jag som är galen här. Eller
smart, beroende på hur man ser det.
Jag har alltid en stor
kastrull med vatten på mina kaminer. Vatten har väldigt bra
värmebevarande egenskaper, så om jag eldar på kvällen är
kastrullen fortfarande varm på morgonen och höjer således
temperaturen i rummet. Dessutom gör upplägget att jag denna årstid
alltid har varmt vatten att använda till att diska eller tvätta
något, fotbad osv.
När jag kokat chaga-te av sprängticka har
jag också gjort det på en kamin för det tar någon timme och när
jag ändå har en varm platta kan jag lika gärna låta teet stå och
puttra som att koka upp en gryta som sedan får kallna.
Men igår drog jag detta ett steg till
när jag skulle koka ärtsoppa.
Det gör jag i en stor gryta eftersom jag brukar koka soppa på ett
kilo ärtor åt gången, och koktiden brukar ligga runt två timmar.
Onödigt att göra det på spisen för 6 kr/kWh när kaminen ändå
är igång.
Så medan jag satt vid datorn puttrade
soppan i bakgrunden. Hur länge vet jag inte, men eftersom det tog
längre tid än på spisen innan soppan nådde kokpunkten fick den
stå längre än vanligt. Tre timmar? Det spelar ingen roll, få maträtter är
så lätta att lyckas med som ärtsoppa. Efter ett dygns blötläggning
får ärtorna koka tills konsistensen är den rätta. Under tiden har
jag också hällt i buljongtärningar, timjan, lök och eventuellt
någon rotfrukt i små bitar, som morot.
När soppan var klar lyfte jag av den
från kaminen och lyfte på den vanliga ”kamingrytan” igen. Soppan häller jag över i plastburkar som får svalna till rumstemperatur (och på så vis värma upp rummet), sedan fryser jag ner burkarna genom att ställa dem utomhus så att de redan är frusna när de ska in i frysen.
Veden
kostar, men det gick inte åt en enda träpinne mer än jag ändå
eldat för att hålla huset varmt. Det kan tyckas lite knäppt att
koka soppa i sovrummet, men jag gillar låga elräkningar bättre än
höga, så det struntar jag i.
Taget! Jag installerar genast en vedeldad kamin i hyresrätten … Nu går ju inte det, men jag avundas dig och andra som har möjlighet att elda med ved på det här sättet.
SvaraRaderaSjälv kör jag med storkok av linsgryta som får svalna på balkongen. Kylen har jag stängt av (frysen behöver jag inte), och använder istället skafferiet med kall utomhusluft från en ventil. Klart ovant i början, men det fungerar när man lärt sig var sakerna ska placeras.
Jag kan å andra sidan avundas dig som kan vakna med dräglig värme på morgonen och ha råd med en varm dusch. Det är för- och nackdelar med det mesta.
RaderaDe där kallskåpen med ventil är otroligt användbara på vintern. När jag kollade lägenheter och -annonser noterade jag med vemod att allt fler bygger bort dem när de renoverar sina kök.
Det vore såklart att föredra en vedspis i köket istället för sovrummet, men "man tager hvad man hafver".
SvaraRaderaDen där kastrullen med varmvatten, gör inte den att det blir ganska fuktig luft inne? Fast det kanske inte har någon betydelse.
Jag har en kamin i köket också, men när jag sitter i sovrummet/arbetsrummet och jobbar vill jag ha mer koll på ett kokande kärl än vad jag kan ha om det står i köket, en våning och tio meter bort.
RaderaJag har alltid lock på grytorna och ser till att de aldrig kokar. För fuktigare luft inne skulle jag inte vilja ha. Kanske blir det ändå det på marginalen, det vet jag inte.
Det blir inte för mycket "full spätta" i kastrullen om ärtsoppan står på en kamin? Att det bränner fast i botten då menar jag.
SvaraRaderaJag förstod nyligen att man kan slänga i en näve glaskulor i grytan för att förhindra att det bränner fast i botten, när de rör sig. Har inte testat själv, men det låter rimligt. Dock bra att räkna dem efteråt, så att ingen av dem hamnar där den inte ska.
RaderaOk, jag har hört om de som lägger exempelvis ett mynt mellan kamin och kastrull för att minska kontaktytan lite.
RaderaDet gäller att inte bita ner i en sådan där glaskula när man äter bara :-)
Jag rör om i soppan då och då, och skulle säga att det är större risk på spisen där det blivit varmare och gått fortare. Jag brukar vid behov sätta en tesked mellan kaminen och grytan. Glaskulor har jag inte testat. Det låter kreativt, men jag ser risker. Går en kula sönder får man ju kassera X antal liter soppa.
RaderaI mina föräldrars sommarstuga, som är ett gammalt torp från mitten av 1800-talet, finns en vedspis med både kokplattor och ugn. Den fungerar alldeles utmärkt att baka och laga mat på. Det var så man gjorde förr, innan det fanns induktionshällar och mikrovågsugnar.
SvaraRaderaJag hörde förresten att det idag finns cirka 2 miljoner vedkaminer i Sverige. Alla används visserligen inte, men det är fortfarande en betydande mängd värme som produceras på gammalt hederligt sätt, utan någon elektricitet inblandad...
Jag hoppas få in en riktig vedspis någon gång. Att baka i dess ugn verkar bökigt, men jag har sett flera som regelbundet använder vedspis till matlagning så det ska gå att lära sig.
RaderaJag har i alla fall lyckats koka snabbmakaroner på den. Det tog lite tid innan vattnet kokade, för spisen var kall från början, men sedan var det inget problem.
RaderaJag har en kompis som gräddade pepparkakor i sin vedugn. Jag tror att det gick bra, men att man fick ta höjd för att värmen var lite olika i olika delar av ugnen så att det var smart att vända plåten efter halva tiden.
RaderaJag gör detsamma. När jag kommer hem från jobbet tänder jag en brasa och ställer kastrullen på kaminen. När resten av familjen kommer hem har vi redan varmt vatten att laga mat med - gratis.
SvaraRaderaGratis är gott!
RaderaMen verkligen. Nu har vi fjärrvärme för 1kr kwh men hushållselen kan också bli dyr. Har mätt att vi förbrukar 4 kwh hushållsel om vi inte är hemma. Vissa dagar nu är vi nere på dryga fem kwh med tre i familjen. Brasa, inga långkok, dämpad belysning och inte jätteförtjusta i att glo på TV.
RaderaÄr du nere i den förbrukningen kommer uppvärmning av vatten säkert utgöra en stor andel i procent.
RaderaDet verkar som om de flesta här i kommentarsfältet, och även Sparo förstas, sparar mer än vad jag gör pa alla möjliga sätt. Nu har jag ju turen att bo i ett lite varmare land, sa jag behöver bara ha pa värmen max tre manader om aret. Vi har fasta priser pa el men efter kl 22 är det nästan halva priset, sa da kör jag tvätt- och diskmaskin vid behov. Förra aret förbrukade jag 2,417 kWh, varav 36% gick till värme and resten till hushallsel. Ar det mycket eller lite i förhallande till vad andra här använder?
SvaraRadera/Annika
Jag tror att de flesta slösar på något sätt, men det man tar fram är besparingarna, så då låter man jättedygdig även om man bara är lite sunt sparsam.
Radera2417 kWh skulle jag säga är väldigt lite (beroende på hur stort du bor), så kanske är ditt sparknep, att flytta till varmare land, det allra bästa.
Det är ungefär en fjärdedel av vad jag som är halvsnål med elen i ett småhus på 90-95 kvm förbrukar.
RaderaSå att flytta till ett varmare land låter ganska attraktivt just nu =)
Du kanske snart måste ha luftkonditionering på i nio månader för att kunna fungera normalt hemma …
RaderaHaha, ja förra sommaren hade jag med glädje haft en kylanläggning. Funderar faktiskt pa att skaffa en till nästa sommar. Fast nu när vi haft snö och minusgrader pa nätterna är det lätt att glömma bort hur varmt det var.
RaderaJag har en lägenhet pa 102 m2.
/Annika
Det är aningen mer än en fjärdedel även av min elförbrukning. Då bor jag dubbelt så stort, men är å andra sidan långt över halvsnål :)
RaderaDet är lite tycker jag. Kommer att landa på strax under 6000 kWh för året inklusive allt för en kåk på 155 m2 med enbart el som uppvärmning. Bor mitt mellan Sthlm o Gbg.
Radera/JonasB
Vi har jordvärme eller bergvärme eller vad det kallas, sa när den kommer upp till ytan är den redan 12°, resten tar värmepumpen hand om. Lär kosta skjortan när huset byggs, men i längden tror jag det lönar sig. Fast det klart, jag bor i ett hus med fyra lägenheter och vi köpte när det byggdes, sa kostnaden hamnade "bara" indirekt pa oss.
RaderaHuset är ocksa väldigt välisolerat med en luftsystem som cirkulerar luften automatiskt, fast utan 'air condition'. Bara vanlig luft och man märker inte alls av det. Det är alltsa ingen blast inomhus :).
/Annika
Mm, då blåser det nog mer inne i mitt oisolerade hus från tidigt 1900-tal :(
RaderaJag sycker upplägget är fullständigt lysande! Håller med den som nämnde glaskulor, såg en dokumentär om hembränning där det användes både för att sprida värmen samt för att ej bränna vid i botten. Men då är det väl iofs uppe på koktemperatur. Risken att en glaskula skulle spricka är nog minimal om den inte har inbyggda spänningar, koka dem i rent vatten en sväng först så borde eventuella dåliga kulor kunna sållas bort o resten vara safe.
SvaraRadera/JonasB
Jag föredrar nog att röra i botten. Och just ärtsoppa är rätt lätt, det går relativt enkelt att hålla botten brännfri, ännu lättare på kaminen än på spisen.
RaderaMoonshiners! Väntar på nästa avsnitt …
RaderaJag har varken kunskaper i eller intresse av att laga något starkare än ärtsoppa.
Raderacoolt !
SvaraRaderaTack!
RaderaBlir nyfiken på om du inte plockar upp skalet från ärtorna? Det brukar ju bli ett himla kladd, men du kanske har stålmage och käkar dem också?
SvaraRaderaSkala ärtor? Jag vet inte om jag har stålmage, men förutom att jag skummar av vattnet i början gör jag inget för att rensa innehållet i ärtsoppa.
RaderaArbetade i storkök för längesedan där kokade vi ärtsoppa till flera hundra. Kökschefen lärde oss att vispa runt med stor ballongvisp i ärtsoppa när den nästan var färdig, för att få upp skalen, man fick hålla på ett tag! Förstod aldrig varför och har aldrig gjort efter det. Den mesta näringen brukar ju finnas i skalen sägs det så det kändes onödigt.
RaderaJag visste inte ens att det var något som gjordes innan Linn nämnde det. Men så brukar jag heller inte skala potatis och andra rotfrukter.
RaderaJag skalar det inte, brukar bara göra likadant som när jag skummar av bara att det kommer med massa skal också. Men då ska det tydligen gå lika fint utan, ska prova en gång.
RaderaJag har i alla fall överlevt.
RaderaI alla fall... när du eldar med ved, så går det väl inte helt åt skogen... :-)
SvaraRaderaLite skog finns det kvar. För säkerhets skull har jag dessutom importerat veden.
Radera