fredag 23 december 2022

”Folk är jättearga”

För ett par veckor sedan arrangerade ”folkrörelsen” Skiftet protester mot höga priser. Med krav på frysta hyror, frysta matpriser och elsubventioner. Tänk, borta är ”Putinpriserna”, för att inte tala om ”Magdapriserna”. Nu är det ”Ebbapriser” som gäller.

Vi protesterade redan under den förra regeringen”, påstår organisationen. Konstigt, det hörde aldrig jag. För inte kan det väl vara så att Skiftet, en socialistisk lobbyorganisation som hette ”Alliansfritt Sverige” ända tills den dåvarande alliansregeringen föll, har en partipolitisk agenda?

Jag har inte för avsikt att försvara regeringen, så vi går på sakfrågorna istället. Vad vill demonstranterna (mer än att låtsas som att allt är högerns fel)? De gnäller på att maten är för dyr. Vad ska regeringen göra åt det då? De skulle kunna jobba för att få ner drivmedelspriserna, men dessa demonstranter gnäller inte på att bönderna får betala dyrt för dieseln.

Inte heller hör jag dem gnälla över att kärnkraften lagts ner i halva Europa och därmed sett till att göra Europa beroende av rysk gas i väntan på att vindkraften ska börja generera mer el än kostnader. Med höga elpriser och räntor är det kanske inte så konstigt att hyrorna höjs. Det är ju inte så att de som äger sitt boende heller fått minskade utgifter.

Fast äger man sitt boende är man nog värd allt elände på jorden i Skiftets svartvita värld. Så fortsätt gnälla ni, det blir det säkert bättre av. Eller inte. Jag kan också gnälla, men jag är glad att jag insett att jag är ansvarig för mitt liv, och när det är något jag är missnöjd med gör jag bäst i att försöka göra något åt det. Och då menar jag inte att gå ut och kräva pengar av andra.

40 kommentarer:

 1. Jag gör ingen hemlighet av att jag är mera blå än röd, och med några år bakom mig känner jag igen mig i detta ständiga flödet, blåa sidan får ta över när röda har kört nera allt i botten tillräckligt mycket, hårddraget.

  Med det sagt kommer det även vansinnigheter från blåa sidan, Reinfeldt 1 o 2 är utmärkta exempel på vansinne.
  /JonasB

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är bägge sidor ungefär lika illa, men de röda är ärligare i vad de vill åstadkomma. Jag stör mig mer på socialistiska tendenser från en så kallad högerregering. Där är Reinfeldt ett utmärkt exempel, men om några år tror jag vi sätter även Kristersson i den gruppen.

   Men när det kommer till väljare stör jag mig mer på vänstern för där finns denna kategori, som tycks totalt omedvetna om att handlingar får konsekvenser. Som att dyra drivmedelspriser driver upp matpriserna. Det är som att de tror att mat skapas i butiken, el i väggen och pengar av staten.

   Radera
  2. Bra exempel på det resonemanget var snubben i någon intervju på stan som tyckte att ”Staten måste höja lönerna”.
   /K

   Radera
  3. Jag fattar inte riktigt. Var han så fast rotad i skattejobbande att han inte reflekterade över att andra jobbar i näringslivet, eftersom systemet bygger på att majoriteten har jobb som inte finansieras med statliga medel?

   Radera
  4. Ja det kan man undra men i det här fallet tror jag inte det. Jag tror han i egenskap av utomsocknes inte riktigt förstått hur jobb och löner skapas.

   Radera
 2. Det intressanta med alla dessa kommunister är att de sällan betalar särskilt mycket skatt själva. Skulle de ha höga inkomster har de ofta eget bolag och gör allt för att skatteplanera. Men för det mesta är de antingen bidragstagare eller tjänar väldigt lite pengar. Eget ansvar finns aldrig på kartan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt klart lättare att kräva när man inte själv måste ha med sig något till bordet.

   Radera
 3. Undrar om dessa arga människor inser vad frysta priser skulle få för konsekvenser...

  Tvingar man företag att sälja utan vettiga marginaler kommer de sluta sälja helt och hållet, alternativt sälja till utlandet, och då blir det tomt på hyllorna på ICA.

  Och då blir även det värre.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det kan jag inte tänka mig att de gör. Det är som att varje handling är helt oberoende av alla andra. Säljer man X miljoner plastpåsar och lägger en skatt på 6 kr tror man sig få in 6X miljoner skattepengar, för att nämna ett exempel.

   Radera
  2. den var rolig när de argumenterade för plastpåseskatten. påstod att det var för att få ner antalet påsar, men räknade med intäkten från skatten i sin budget.
   hmmm....
   då har ni alltså lagt en budget som ni vet inte kommer att gå ihop?
   fick aldrig något svar efter det från den argumenterande politikern...

   Radera
  3. Precis så upplevde jag också att det var! Å ena sidan skulle man få in full skatteintäkt, å andra sidan skulle antalet påsar ner tack vare skatten. Vilket också var lite hål i huvudet när det visade sig att plastpåsarna var bättre för miljön än både papper och tyg.

   Radera
 4. Dagens unga köper allt färdigt lagat, ,då blir det dyrt.
  Hemlagat mat ifrån grunden typ storkok behöver ej bli dyrt.

  Det kanske behövs en lågkonjunktur för att få dessa att vakna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hoppas att åtminstone några människor ska ta chansen och inse det nu, men jag har inga stora förhoppningar.

   Radera
  2. Vi var fem vid bordet igar. Jag serverade fläskfile (köpt pa halva priset), hemstampat mos, löksas samt sma gröna ärtor. Har inte räknat pa vad det kostade, men fasenimej inte mycket. Just det, hade ocksa rullat köttbullar till den som inte at griskött. Billigt med hemlagat, och gästerna uppskattade det. Vill man sa kan man.
   /Annika

   Radera
  3. Har man växt upp i ett hem där det aldrig lagades mat från grunden tänker man kanske inte ens tanken. Då är en måltid bestående av hel- och halvfabrikat "hemlagat" för att man värmt på det innan servering.

   Lite som att när jag vill äta pasta så köper jag spaghetti. Jag gör inte egen pasta av vete jag odlat, tröskat och malt själv. Lika främmande är det nog för en del att göra eget mos och rulla egna köttbullar.

   Radera
  4. Jo, fast jag hade ju inte slaktat en gris eller ko, odlat lök, potatis eller ärtor. Men jag var bortskämd med hemlagat när jag växte upp, och förstod väl inte riktigt poängen med matlagning innan jag slutade jobba. Da blev det mycket utekäk eftersom jag reste mycket, och snabbt och lätt när jag var hemma. Nu uppskattar jag hemlagat mer än att äta pa nat hak, utom nagon enstaka gang.
   /Annika

   Radera
  5. Nej, det är absolut inte jämförbart. Jag menar bara att steget till hemlagad mat från grunden för många är lika stor som den är för dig eller mig att jaga, stycka kött eller göra eget mjöl från egna grödor.

   Jag väljer också alla gånger hemlagat framför restaurang om jag kan välja.

   Radera
  6. observerade det i vår närmsta coop-butik. följer deras facebooksida och har sett de senaste veckorna hur mycket färdig julmat de säljer. man undrar om inte folk gör något själv längre eller är det så att folk helt enkelt har det lite för bra och inte bryr sig om vad det kostar.

   Radera
  7. Jag tror att det är en kombination av lättja och att man inte kan. Fast det är ju också en slags lättja för matlagning är ju inte rymdfysik. Alla kan lära sig att laga mat.

   Radera
  8. Dagens unga kan inte laga mat från grunden men du åt bara ute mat när du var ung? De måste lära sig hushålla, men du var ju inte bättre själv?

   Radera
  9. Nu vet jag inte om du menar mig eller Annika. Jag ska inte svara för henne (även om hon möjligen har samma svar), men i mitt fall handlade det inte om brist på hushållande utan att jag reste mycket under en period. Svårt att laga mat hemma när man bor på hotell.

   Radera
 5. Var på ett bygge med Estländare för 15 år sen.
  På kvällarna tog de fram en storgryta som de åt ifrån.
  Varje kväll likadan,, då kom storgrytan fram.
  På söndagen förberede de grytan tills kommande vecka.
  Tyckte de slängde i allt i grytan och kokade.
  Deras matbudjet måste ha ligget på en 10a om dagen..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Senast jag kollade låg min dagliga matbudget på 22 kr och då tycker jag ändå inte att jag snålar så mycket på mat, jag bara gör den själv. Och den stora fördelen av att ligga på 22 kr är att blir det en femtioprocentig höjning innebär det bara 11 kr per dag, vilket vore hanterbart för de allra flesta.

   Radera
 6. Off-Topic!
  Har som jultradition att lyssna på Sparos En liten jävla julhälsning från 2017. Magnifik.
  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det! Jag lider lite av stycket om Arne Weise. Det var roligt då, men nu när han inte finns längre känns det sådär.

   Radera
 7. Brukar visst avnjutas vegetarisk pizza på julafton. Dricker du kommunens kranvatten därtill eller blir det ett gott vin som måltidsdryck? ibland får man ta ut svängarna:-)
  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bättre upp! Här är det egen borrad brunn. Och ja, det blir nog det till pizzan. Har ingen alkohol i huset, så vin blir det inte. Ibland köper jag hem julmust, men i år har det inte blivit det. Tror det finns någon (gratis) läsk nere i källaren, men gissningsvis blir det vatten, smaksatt med citron:
   https://sparosverige.blogspot.com/2016/05/priset-pa-vatten.html

   Radera
 8. Det där sammanfattar dagens Socialdemokrater och övrig vänster tämligen bra! Det enda de är kapabla till är att gnälla på andra och att ta deras pengar. Så extremt oattraktivt beteende, men inte ens det fattar de :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, dagen efter valet berodde plötsligt alla fel i samhället på den regering som inte ens hade tillträtt än. Man undrar hur de nya regeringspartierna hunnit första så mycket på en enda dag.

   Radera
 9. Jag tippar på att regeringen kommer skylla det mesta som går fel på den tidigare regeringen dom kommande fyra åren, och kanske längre om dom blir omvalda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Garanterat! "Same procedure as every mandatperiod, James!"

   Radera
  2. Dessutom, vad kan vara bättre än att i Sverige skapa en förening och åtnjuta bidrag (eller stöld av skattemedel som vi andra kallar det)?

   Radera
  3. Fast just regeringen tror jag ofta får ganska mycket högre bidrag än gängse studiecirkel.

   Radera
 10. Problemet är att västvärlden det senaste 30 åren levt billigt på att använda Rysk gas (ja Sverige också, indirekt genom att köpa billiga varor från t.ex. Tyskland). I år har dock EU&USA sanktionerat allting som kommer från Ryssland ett krig som egentligen indirekt startades av USA se länk,https://www.youtube.com/watch?v=JrMiSQAGOS4. Nu istället för att EU länder skall göra det rätta och fixa problemet så fortsätter dem elda på detta mera. Det jag vet, finns det bara idag en ledare som är emot detta, och det är Ungerns ledare Viktor Urban, alla andra vill starta ett världskrig, utan ens sett ett riktig krig eller vet vad krig är. Så problemet med Sverige är att vi kommer bli lurad in i Nato, och det spelar ingen roll om du röstar höger eller vänster, även SD som kallar sig nationalister, är inte ens nationalister eller bryr sig om sin egen befolkning. Om dem gjorde det, skulle dem inte heja in oss in i Nato, och om dem bryr sig betyder det att dem idioter och följer vad media vill och inte vad som är bäst för dess befolkning. Ironin i detta är att media har snedvridit verkligheten och istället på att skylla problemet på de ledare som vi idag har som har skapat detta problem, inte bara i Sverige utan inom hela EU (det finns bra ledare men dem är i minoritet) så skyller dem allting på Putin. Höga priser, Putin, Nedlagd kärnkraft Putin etc etc. Jag förstår varför vi, svenska folket, är ignorant. En del bryr sig inte(för att det har inte blivit tillräcklig illa än) och en del blir matat fel information genom media och vet inte ens var man hittar rätt information(oftast gamla människor). Därför är vi splittrat som folk(söndra och härska). Därför går vi inte ut och demonstrerar mot dessa höga priser, för hur skall vi demonstrera när allting är Putins fel, eller göra det rätta när vi inte ens vet vad som är rätt genom att vi blir hjärntvättade?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vänsterpartiet motsätter sig väl Natomedlemskap, men de är ju inte precis på väg emot egen majoritet utan ligger stabilt på 5-8 procent så det är klart att det blir Nato. Jag beklagar det.

   Det är himla lätt att skylla allt på Putin (eller corona dessförinnan). Han är absolut inte fri från skuld, men sannerligen inte den ende. Det är trist att debatten blivit så enkelspårig. Om Putin är elak måste alla hans motståndare vara helylletyper, Ukraina en demokrati och Biden en fredsvän etc. Nej.

   Radera
 11. Vad regeringen kan göra åt ökade priser är enkelt. Dem skall först göra en självrannsakan och berätta för svenska folket att dem gjorde fel. Vi skulle inte lägga ner kärnkraften och förlita oss på bara förnyelsebar energi, vi skulle inte skicka vapen till Ukraina och förlänga kriget och lidande för Ukrainska befolkningen, vi skall inte med Nato och vi skall också släppa informationen om vem som sprängde Nordstream 1&2, och vi skall ta bort alla sanktioner. Och efter allt detta är gjort ta hela EU delegation och åka till Moskva och säga, hej herr Putin, vi ber så mycket om ursäkt vi hade fel, vi skulle inte ha huggit dig i ryggen kan du snälla slå på gasen igen så folket slutar frysa och industrin nedmonteras. Sen kommer det nog ordna sig skall du se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj Johan, jasa du tycker att 'dem' gjorde fel. Föreslar att du flyttar till Ryssland eller Ungern, da blir nog allting sa mycket bättre för dig. Lycka till!
   /Annika

   Radera
  2. Regeringen kan också sluta kräva att blanda en massa skit i bensinen. Reduktionsplikten är ett elände och inte blir det bättre av att Sverige alltid försöker vara bäst i klassen.

   Radera