Sista helgen innan julafton och också
den sista marknaden för året där jag ska sälja honung. Hittills
har jag i stort sett dubblat försäljningen varje gång, men nu är
det inte möjligt. Faktiskt inte, på förra marknaden sålde jag 50 kilo och jag har inte 100 kilo kvar. Då tog dessutom hösthonungen slut så nu har jag bara sommarhonung kvar, och det här är säkerligen en mindre marknad.
Det som talar för ännu en succé är
att det bara är en vecka kvar till jul. Jag tänker att honung på
många sätt är den optimala julklappen. Inte något man ger bort
till sina minderåriga barn, men till den ytligt bekanta,
jobbarkompisen eller julfestvärden. Roligare än blommor och
personligare än Aladdin-askar.
Första julmarknaden var ett test, då
var jag egentligen glad att sälja så pass att jag gick med vinst,
men efter ytterligare ett par försök börjar det kännas som ett
rimligt sätt att få avsättning för årets honungsskörd. På den
senaste marknaden gick det iväg honung för över 1000 kr i timmen
och då vaknar kapitalisten i mig.
Nu börjar jag dessutom bygga upp ett
kontaktnät i ”Knalle-Norge”. Säljare av lakrits, ljusstakar och
tofflor frågar mig vad det kostade att ställa ut på ett ställe
eller tipsar om andra marknader. När jag kommer till en ny marknad är
jag självklart intresserad av om den plats jag tilldelats verkar bra
ur försäljningssynpunkt, men också om vad det är för folk som
ska sälja vid sidan av mig. Ska jag stå och frysa i 2 x 7 timmar är det
himla mycket roligare att göra det ihop med kul folk.
Samtidigt hoppas jag att årets
försäljning ska ge en kundbas för nästa år så att jag då ska
sälja en del honung av bara farten, utan att huttra i duggregn under
tiden. Fast med ökande produktion kanske jag alltid kommer känna
att jag ligger steget efter. Nåväl, det är i så fall ett
lyxproblem, och ett framtida sådant. Nu ska jag fokusera på helgens
marknad och kränga så mycket honung jag kan. Varje sålt halvkilo betyder
ett halvkilo mindre i lager.
Häftig logga, bara den gör ju att man vill ha en burk. Har du ritat den själv?
SvaraRaderaNej, tyvärr inte, men jag har klistrat på tomteluvan.
RaderaAtt få folk att använda honung i matlagningen, inte bara i te, skulle nog öka konsumtionen och därmed försäljningen.
SvaraRaderaKomplettera med smaksatt honung? Borde förstärka presentkänslan. Bourbonhonung till pappa, och vanilj till mamma. (Nej, jag har inga könsfördomar …)
Ja, jag hoppas på det till nästa år. Dock varken bourbon eller vanilj :)
RaderaUtan att skicka dessa tankar i sopen direkt sån minns jag att min fars helgmiddagar, som alltid var uppskattade kraschade o brann med en honungskötträtt. Den bars tom personligt ut av honom och daskades ner i soptunnan. Jag höll med.
RaderaJag utesluter ingenting - nästa år.
RaderaNu kommer slatten som skall honungsgriljera sina (jul)skinkor och upptäckt att burken var tom där hemma. Lycka till!
SvaraRaderaJa, dem hade jag glömt bort.
RaderaGrattis till vad som låter som en kanonstart på biodlarlivet! 👍
SvaraRadera/Jonas B
Mm, vilket år som helst har jag gått plus ;-)
RaderaInget bolag värt namnet går väl plus första året? Kanske ej ens andra beroende hur du väljer att växla upp. Men jag är övertyged om att det blir bra. 😊
RaderaNej, av bolag som kräver investeringar är det nog bara Icabutiker som går plus första året.
RaderaDet låter som om det börjar ta sig. Alltid kul att få lite insyn när någon börjar med något från början. Speciellt om personen i fråga lär sig allteftersom.
SvaraRaderaTomte-biet däremot fick mig att tänka på julgraven snarare än julgaven.
Gravad jul? Undrar om det går åt honung till det.
RaderaFår fråga Reefat.
RaderaEn mycket liten garnering av honung på gravlax lockar iaf mina smaklökar, borde vara en bra alternering mot gravmästarsås!
RaderaHär är jag bortkollrad på läktaren, men det kanske kan vara något.
RaderaPå med tomteluvan( skägget är ju redan på plats) dra lite sverige-vitsar så ska du se att försäljningen blir succé
SvaraRaderaDet är min plan. Tomteluva inköpt på Jula för 19,90 nok.
RaderaÄr hösthonung mindre populär än sommar?
SvaraRaderaGenerellt skulle jag säga tvärtom. Dessutom blir det mindre hösthonung än sommarhonung, så det är nog fler än jag som säljer slut på hösthonungen först.
RaderaFantastiskt :-) En Singel malt honung till pappa?
SvaraRaderaDet finns en marknad för allt :)
RaderaVill ha... :-)
RaderaGlöm nu inte att betala rikligt med skatt bara, eller gör knallar sånt tro? :)
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
I alla fall inte så länge det är på hobbynivå, och definitivt inte innan man gått plus.
RaderaDet är nästan så det verkar att din bisyssla har blivit huvudsyssla :-)
SvaraRaderaVerkligen inte, nu har jag fullt med skrivjobb som väntar i kväll. Men visst, vissa perioder blir det så pass intensivt så att det blir så.
Radera"Samtidigt hoppas jag att årets försäljning ska ge en kundbas för nästa år så att jag då ska sälja en del honung av bara farten, utan att huttra i duggregn under tiden."
SvaraRaderaDu kanske kan ha ett ställ med "visitkort" där kunderna kan skriva upp namn, mobilnummer och mejladress. Sedan stoppar du "visitkortet" i fickan så att nästa kund inte kan se en hel lista alla andra kunders kontaktuppgifter.
Tom-Hjördis
En ärlig fråga: används visitkort fortfarande? Mitt senaste visitkort blev inaktuellt 2005 och jag insåg att jag nog inte delat ut det på minst ett år så jag brydde mig inte om att uppdatera det.
RaderaHur som helst får de där uppgifterna på honungsetiketten.
Om man jämför första bilden från en marknad och den senaste så ser man att du har du lagt dig till med ett säljande leende. Klart honungen säljer som smör i solsken med det smilet. Med det leendet hade du kunnat sälja den gamla Volvon som står bakom dig till priset av en ny Volvo. ;)
SvaraRaderaTom-Hjördis
Även den här bilden är några veckor gammal. Idag blev det inte många leenden. Bedrövlig marknad med bedrövligt väder.
RaderaFår det lov att vara en burk honung för 125 kr ... och en gammal Volvo för en halv miljon? ;)
SvaraRaderaTom-Hjördis
Köper man en Volvo 245 för en halv miljon behöver man spärras in :)
Radera