lördag 17 december 2022

Årets sista marknad

Sista helgen innan julafton och också den sista marknaden för året där jag ska sälja honung. Hittills har jag i stort sett dubblat försäljningen varje gång, men nu är det inte möjligt. Faktiskt inte, på förra marknaden sålde jag 50 kilo och jag har inte 100 kilo kvar. Då tog dessutom hösthonungen slut så nu har jag bara sommarhonung kvar, och det här är säkerligen en mindre marknad.

Det som talar för ännu en succé är att det bara är en vecka kvar till jul. Jag tänker att honung på många sätt är den optimala julklappen. Inte något man ger bort till sina minderåriga barn, men till den ytligt bekanta, jobbarkompisen eller julfestvärden. Roligare än blommor och personligare än Aladdin-askar.

Första julmarknaden var ett test, då var jag egentligen glad att sälja så pass att jag gick med vinst, men efter ytterligare ett par försök börjar det kännas som ett rimligt sätt att få avsättning för årets honungsskörd. På den senaste marknaden gick det iväg honung för över 1000 kr i timmen och då vaknar kapitalisten i mig.

Nu börjar jag dessutom bygga upp ett kontaktnät i ”Knalle-Norge”. Säljare av lakrits, ljusstakar och tofflor frågar mig vad det kostade att ställa ut på ett ställe eller tipsar om andra marknader. När jag kommer till en ny marknad är jag självklart intresserad av om den plats jag tilldelats verkar bra ur försäljningssynpunkt, men också om vad det är för folk som ska sälja vid sidan av mig. Ska jag stå och frysa i 2 x 7 timmar är det himla mycket roligare att göra det ihop med kul folk.

Samtidigt hoppas jag att årets försäljning ska ge en kundbas för nästa år så att jag då ska sälja en del honung av bara farten, utan att huttra i duggregn under tiden. Fast med ökande produktion kanske jag alltid kommer känna att jag ligger steget efter. Nåväl, det är i så fall ett lyxproblem, och ett framtida sådant. Nu ska jag fokusera på helgens marknad och kränga så mycket honung jag kan. Varje sålt halvkilo betyder ett halvkilo mindre i lager.

34 kommentarer:

 1. Häftig logga, bara den gör ju att man vill ha en burk. Har du ritat den själv?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, tyvärr inte, men jag har klistrat på tomteluvan.

   Radera
 2. Att få folk att använda honung i matlagningen, inte bara i te, skulle nog öka konsumtionen och därmed försäljningen.

  Komplettera med smaksatt honung? Borde förstärka presentkänslan. Bourbonhonung till pappa, och vanilj till mamma. (Nej, jag har inga könsfördomar …)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag hoppas på det till nästa år. Dock varken bourbon eller vanilj :)

   Radera
  2. Utan att skicka dessa tankar i sopen direkt sån minns jag att min fars helgmiddagar, som alltid var uppskattade kraschade o brann med en honungskötträtt. Den bars tom personligt ut av honom och daskades ner i soptunnan. Jag höll med.

   Radera
  3. Jag utesluter ingenting - nästa år.

   Radera
 3. Nu kommer slatten som skall honungsgriljera sina (jul)skinkor och upptäckt att burken var tom där hemma. Lycka till!

  SvaraRadera
 4. Grattis till vad som låter som en kanonstart på biodlarlivet! 👍
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mm, vilket år som helst har jag gått plus ;-)

   Radera
  2. Inget bolag värt namnet går väl plus första året? Kanske ej ens andra beroende hur du väljer att växla upp. Men jag är övertyged om att det blir bra. 😊

   Radera
  3. Nej, av bolag som kräver investeringar är det nog bara Icabutiker som går plus första året.

   Radera
 5. Det låter som om det börjar ta sig. Alltid kul att få lite insyn när någon börjar med något från början. Speciellt om personen i fråga lär sig allteftersom.

  Tomte-biet däremot fick mig att tänka på julgraven snarare än julgaven.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gravad jul? Undrar om det går åt honung till det.

   Radera
  2. Får fråga Reefat.

   Radera
  3. En mycket liten garnering av honung på gravlax lockar iaf mina smaklökar, borde vara en bra alternering mot gravmästarsås!

   Radera
  4. Här är jag bortkollrad på läktaren, men det kanske kan vara något.

   Radera
 6. På med tomteluvan( skägget är ju redan på plats) dra lite sverige-vitsar så ska du se att försäljningen blir succé

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är min plan. Tomteluva inköpt på Jula för 19,90 nok.

   Radera
 7. Är hösthonung mindre populär än sommar?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Generellt skulle jag säga tvärtom. Dessutom blir det mindre hösthonung än sommarhonung, så det är nog fler än jag som säljer slut på hösthonungen först.

   Radera
 8. Fantastiskt :-) En Singel malt honung till pappa?

  SvaraRadera
 9. Glöm nu inte att betala rikligt med skatt bara, eller gör knallar sånt tro? :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. I alla fall inte så länge det är på hobbynivå, och definitivt inte innan man gått plus.

   Radera
 10. Det är nästan så det verkar att din bisyssla har blivit huvudsyssla :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Verkligen inte, nu har jag fullt med skrivjobb som väntar i kväll. Men visst, vissa perioder blir det så pass intensivt så att det blir så.

   Radera
 11. "Samtidigt hoppas jag att årets försäljning ska ge en kundbas för nästa år så att jag då ska sälja en del honung av bara farten, utan att huttra i duggregn under tiden."

  Du kanske kan ha ett ställ med "visitkort" där kunderna kan skriva upp namn, mobilnummer och mejladress. Sedan stoppar du "visitkortet" i fickan så att nästa kund inte kan se en hel lista alla andra kunders kontaktuppgifter.

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. En ärlig fråga: används visitkort fortfarande? Mitt senaste visitkort blev inaktuellt 2005 och jag insåg att jag nog inte delat ut det på minst ett år så jag brydde mig inte om att uppdatera det.

   Hur som helst får de där uppgifterna på honungsetiketten.

   Radera
 12. Om man jämför första bilden från en marknad och den senaste så ser man att du har du lagt dig till med ett säljande leende. Klart honungen säljer som smör i solsken med det smilet. Med det leendet hade du kunnat sälja den gamla Volvon som står bakom dig till priset av en ny Volvo. ;)

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Även den här bilden är några veckor gammal. Idag blev det inte många leenden. Bedrövlig marknad med bedrövligt väder.

   Radera
 13. Får det lov att vara en burk honung för 125 kr ... och en gammal Volvo för en halv miljon? ;)

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Köper man en Volvo 245 för en halv miljon behöver man spärras in :)

   Radera