fredag 16 december 2022

Skräpmatbolag

Jag läser att matkedjan Phil's Burger är konkursmässig. Många restauranger hade det ju motigt under den värsta pandemihysterin. Att det verkar ha drabbat den här typen av syltor extra hårt, exklusiva/dyra hamburgerkedjor, kändes som en lågoddsare.

Jag äter inte hamburgare, vare sig billiga eller dyra, men senast jag handlade på McDonald's (ej att förväxla med McDowell's), för c:a 35 år sedan, valde man ”Donken” för att det gick snabbt och de var billiga. Kanske också lite för att man visste vad man fick. En Big Mac var likadan varje gång och överallt.

Men en burgare är trots allt bara en burgare, även om rapparen Petter hittat på den eller om den billigaste burgaren på menyn går lös på över hundringen och lökringarna kostar 39 kr, och det finns en gräns för vad man betalar för detta substitut till en riktig måltid.

Med det sagt är inte jag människan som brukar lyckas spå mattrender. Jag hade inte trott på detta från start och jag trodde definitivt inte på ”matkassarna”, att någon annan ska hitta på vad vi ska laga för mat och att folk betalar extra för den maten trots att de får göra jobbet själva.

Det enda jag hittills fått full pott på är att jag inte tror att det går att tjäna pengar på syntetiskt kött eller larver och insekter utan att staten pumpar in skattemedel. Så det är säkert bara en tidsfråga innan några influensers lurar ”kändiseliten” att köpa odlade skadeinsekter till fantasipriser.

43 kommentarer:

 1. Intressant. Har poppat upp två liknande hak inom kort gångavstånd från jobbet se senaste två åren eller så. Och det finns minst 4 till om man promenerar max en kvart.

  Ska bli intressant att se hur många som finns kvar om ett år, för jag tror den marknaden är mättad sedan länge. Dock är det i närheten av ett kontors/industri område, så de kanske hankar sig fram på lunchgäster.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I en närförort till Stockholm, skulle det även ha stått.

   Radera
  2. Mycket skit överlever i Stockholm, men vi får väl se :)

   Radera
 2. Nä, att betala 300 kr för en rå hamburgare med friterad potatis och läskeblask till gör jag aldrig igen. Därmed inte sagt att det är otänkbart att svänga förbi Mcdriven och köpa ett double cheeseburger meal för 60 kr.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju en himla skillnad. Nu när varenda pizzeria höjt priset till en hundring hamnar McDonald's och Sibylla-kiosker i ett eget prissegment. Men ska man betala 300 kan man ju lika gärna gå på en riktig restaurang och äta riktig mat.

   Radera
  2. En hundring? Här kostar en pizza snarare 120-130 kr numer... När det låg på under hundringen köpte jag kanske en pizza varannan eller var tredje vecka. Idag så är det på sin höjd en i månaden. Så prishöjningen har nog till och med blivit något jag sparar pengar på..

   Radera
  3. Jag har nog sett för 90 kr på landsbygden, men sa en hundring för att täcka in de flesta. Att det går att hitta dyrare är jag helt med på. Här i Norge gör pizzerior reklam för pizzor som kostar 220 kr för det anses billigt. Av förklarliga skäl kan jag inte recensera smaken :)

   Radera
  4. Saken med pizzor är att de, iaf här, ökat extremt snabbt. För ungefär ett år sedan var det väl omkring en hundring och nu är det 130 kr...

   Nu åt jag faktiskt en pizza när jag var på besök i Oslo i somras och den var i prisklassen omkring 250 kr om jag minns rätt. Men då var den också tänkt för två-tre personer, vilket stämde: Jag och den jag delade med kände att det var precis lagom mycket för oss (tror till och med det blev någon liten bit kvar). Så min uppfattning är att pizzapriserna i Sverige börjar komma ikapp Norge...

   Radera
  5. Och för inte alls många år sedan fanns pizzerior i min förort som började sina priser på 34 kr. Nästan över en natt dubblades priserna. Efter det såg jag pizza som nödmat, något jag tog till när jag var helt tvungen. Bortsett från den pizza jag gör själv i den egna ugnen.

   250 kr för en familjepizza i Oslo låter absolut billigt, förhållandevis. Inte bara pizzapriserna är på väg ikapp. Trots att jag handlar en del mat i Sverige finns det sånt jag numera aldrig köper i Sverige, som t ex potatis och champinjoner. Det är alltid billigare i Norge än på Willys, för att inte tala om gränsbutikerna.

   Radera
  6. Även här i min lilla by ligger priserna för pizza numera på 80-100 kr. Pizzorna är dock bra goda o så pass stora att en funkar till mig o damen att dela på om vi köper varsin pizzasallad. Sedan är pizzabagarna två mycket trevliga personer, far o o son invandrade syrianer, så man går alltid därifrån men ett gott samtal o en god pizza.
   /JonasB

   Radera
  7. Jag handlar hellre av trevliga än otrevliga människor, men 80-100 kr för en enda måltid köper jag bara när jag måste.

   Radera
  8. Notera, måltid för två. Tyvärr söker min kvinna försörjning o behöver stödja henne.

   Radera
  9. Ja, men för 80 kr vill jag ha mat i 3-4 dagar. Det kvittar hur stor pizzan är, det är dyrt i alla fall.

   Radera
  10. Hon fixar i en del själv, o boendekostnaderna är som de är, men några hundralappar i månden åt hennes håll..

   Radera
  11. Normal månad kör jag mycket på mat för en tjuga om dagen, men en pizza i månaden lyxar jag till det med, damn the torpedoes...

   Radera
  12. Jag dömer ingen, resonerar bara annorlunda.

   Radera
  13. Apropå dyra pizzor och otrevliga människor vore det kul att läsa en artikel om detta ställe Hamnens Restaurang & Brasseri Tourist trap
   https://maps.app.goo.gl/YeQGMPzu2TNsFkoQ9

   Radera
  14. Jag har aldrig hört talas om stället, men efter att ha läst några recensioner drar jag slutsatsen att de lever på kunder som beställer mat de inte har en aning om vad den kommer kosta. Märkligt värld.

   Radera
  15. Jag har funderat på om inte anledningen till att pizzor är så mycket dyrare i Norge helt enkelt handlar om att det inte finns lika mycket bidrag i botten. Eller for Norska pizzerior också lika mycket bidrag som här i Sverige?

   Radera
  16. Jag kan ingenting om pizzerior, men generellt skulle jag gissa att Norge har lägre skatt och inga bidrag. Att pizza är dyrt handlar nog mycket om att lönerna är högre här. Norrmän verkar t ex tycka att det är helt rimligt att betala närmare hundringen för en öl på krogen (eller 25 kr i butiken).

   Radera
 3. Ja, branschen för dyra hamburgare borde börja ligga illa till i dagens tider plus överetablering. Nu tycker jag mycket om hamburgare och håller inte med om att det skulle vara substitut för en riktig måltid, men jag håller med om att man för lyxburgarpriser kan få mycket annat, subjektivt roligare, att välja på.

  Själv väljer jag ett par ChiliCheeseburgare från Burgerking för 13:- st, eller från McD en dubbel cheeseburgare för 25:- om burgare lockar. En duger fint om man inte är utsvulten, då går det åt två. Tycker båda smakar bra och ett alternativ till hyfsat billig mat när man är ute o snurrar utan matsäck.
  /JonasB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att man kastar i sig snabbmat för <25 kr fattar jag helt och fullt. Men när en enkel hamburgare kostar 119 kr fattar jag ingenting.

   Radera
 4. Har man en gång börjat äta Max så smakar andra hamburgare som Donken och BurgerKing sk*t. Visst kostar en meny (mål) runt en hundring men genom att utnyttja de rabattkuponger som dyker upp i brevlådan då och då så kan man i bästa fall få två mål till priset av ett.

  Sedan finns det ju lokala restauranger som specialiserat sig med unika hambugare, de lär väl klara sig bättre. Durkslaget i Norrköping hör till den kategorin och kan vara värt ett besök bara man undviker de dagar IFK har match.

  SvaraRadera
  Svar
  1. För mig är en burgare en burgare, men jag inser att det ligger utanför mitt kompetensområde. Jag är inte Agnes Wold som kan allt :)

   Radera
  2. Ja, det fanns ett hamburgarställe inne i det lokala köpcentrat som var dess enda goda anledning till besök. Magiska mexiburgar-baskets. Tyvärr övertaget av asiatisk buffé, o bufféer skyr jag som pesten, ser för mitt inre öga grisar o mattråg...
   /JonasB

   Radera
  3. Max har riktigt bra kycklingburgare och halloumiburgare men deras vanliga burgare är ju helt klart bottenskrapet på snabbmatsburgare, pannbiffar som värms upp med på tok för mycket dressing och liknande. Då är Donken betydligt bättre!

   Radera
  4. Jag har bara prövat Max-burgare en gang och det var inget speciellt om du fragar mig. McDonald's burgare far klara sig utan mig, en platt liten köttbit i svampigt bröd. Nej tack. Men en gang om aret köper jag en Whopper pa Burger king, bara burgare och fries, ingen läsk för mig. Det kostar här ca 130 spänn, sa kostnadsläget är lite annorlunda, men sa är även lönerna och skattenivan, sa helt ok. En dryg hundring för en kebab, som jag köper nagot oftare.

   För den sparsamme gar det alldeles utmärkt att göra egna hamburgare och använda de tillbehör man gillar. Det som är knepigt att göra själv är krispiga pommes frites, men potatisklyftor i ugn funkar ocksa.
   /Annika

   Radera
  5. Äntligen ett ämne jag begriper mig på - potatis. Jag tycker att potatisklyftor i ugn (med skalet på) är överlägset mot pommes frites. Och inte bara för att priset blir 90-95 % lägre. Jag tycker att potatissmaken går förlorad i pommes. Då kan jag lika gärna äta chips.

   Radera
 5. Det är konstigt att onyttig mat är så populärt, eftersom det inte är bra för kroppen att äta det. I vår lilla tätort med ca 10000 invånare finns det åtminstone 2 burgarhak och 4 pizzerior (det finns ungefär lika många andra typer av restauranger också)
  I och för sig serverar de väl några nyttiga alternativ, men jag (kill-)gissar att de stora pengarna kommer från att sälja skräpmat...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är väl inte svårare än att onyttigt är gott. Den perfekta smakmixen av fett och kolhydrater är också den som gör att vi blir överviktiga.

   Radera
  2. Jo, det är precis som du säger, men vi ska ju vara upplysta varelser och inte bara följa våra instinkter. Utom när det gäller val av föda, då kopplas förnuftet bort hos många...

   Radera
 6. Frågan är vad som är mest nyttigt? Skräpmat som ovan eller den nya vegomaten i butikerna? Chalmers forskning gav ju inget direkt lysande resultat avseende näringen i den vegomat butikerna säljer. Dvs kroppen kan inte ta upp viktigt näring från det så kallade vegoköttet.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte förvånad. Syntetisk skit och industriprocessad mat är skit oavsett hur den motiveras. Vare sig man vill äta animaliskt eller vegetariskt är jag övertygad om att riktig mat är att föredra. Det är kanske bra att Chalmers forskar på sånt, men för egen del känner jag inte att jag behöver forskarrapporter för att begripa det.

   Radera
  2. Köpt "vegetarisk falukorv" på extrapris och tänkte jag måste testa. Läste på innehållsförpackningen - potatismjöl och en massa kuckelimuck. Potatismjölet var det mest "näringsrika" sen var det bara massa tillsatser och annat konstigt. Ingen idé att äta något som inte tillför någon som helst näring. Extrapris men betalade för ingenting av värde.

   Radera
  3. Jag är så otroligt anti sånt där att jag aldrig köper det, men någon gång har det hänt att någon som bjudit mig på mat har köpt vegobiffar eller liknande. Inga stora kulinariska upplevelser. En av gångerna triggades dock min nötallergi så att jag trodde att jag skulle behöva på akuten några timmar innan jag skulle stå på scen. Det var åtminstone minnesvärt.

   Det skulle för övrigt inte vara nötter eller ens "spår av nötter" i produkten, men min hals höll inte med.

   Radera
  4. Ah din stackare, da kan du inte äta knäck som är sa vansinnigt gott (fast det gar väl att göra utan mandel ocksa).

   Men jag förstar dig. Min kusin at pa lyxrestaurang och fragade flera ggr om den mousse som serverades innehöll fisk och fick nej pa den fragan. Det blev ambulans till akuten. Han är hyperallergisk mot just fisk. Däremot kan han utan problem äta skaldjur, vilket är lite konstigt.

   Jag har inga allergier, och äter det mesta, är lyckligt lottad pa det sättet.
   /Annika

   Radera
  5. Knäck går alldeles utmärkt att göra utan mandel, men jag är inte förtjust.

   På restaurang brukar jag säga åt servitrisen att "har du fel kommer jag behöva ringa ambulans och det är dålig PR för er restaurang". Lite dramatiskt, men jag vill inte att de ska sjabbla.

   Radera
  6. Tack o lov är min enda matallergi ej livhotande, men tråkig för att jag älskar paprika och för att jag är ute ur matchen för ett dygn med havererad mage, illamående och svettningar om jag får i mig ett par kvadratmillimetrar. 😕
   /JonasB

   Radera
  7. Jag tror att min allergi blivit mycket bättre (inte behövt uppsöka akuten på 20 år), så kanske kan du testa en kvadratmillimeter om det var länge sedan.

   Radera
  8. Det räcker med lite saft från paprikabiten som gått in i osten när jag plockat bort den från mackan för att jag ska inse att min överkänslighet finns kvar. Märkligt nog var det en allergi som plötsligt uppstod när jag var runt trettio. Fram till dess frågade jag alltid min mor om bakad paprika fylld med risoni när jag kom på besök, en favoriträtt.

   Radera
  9. Ännu knepigare är att het chili går utmärkt. Även riktigt dåraktigt starka. Jag har läst att paprika är starkare för magen än hetaste chilifrukten som är av samma familj. Det verkar stämma då.

   Radera
  10. Usch, det låter jobbigt. Och paprika är ju något som används överallt och i alla sammanhang. Min nötallergi är lättare att hantera. Dessutom är nog fler med på att nötallergi kan vara farligt, vilket också gör det lättare.

   Radera