lördag 31 december 2022

Summering

Ännu ett år är över. Jag är antagligen inte den enda som har en retlig förmåga att fokusera på det som sprack, misslyckades eller bara inte blev av. I mitt fall ett par jobbgrejer och ett par byggprojekt. Men dessa ska jag inte fördjupa mig i för de kan ännu bli verklighet. Byggprojekten måste bli det under 2023.


Som sagt...

Och lite hann jag med. I januari blev jag folkbokförd i Norge. Visserligen retroaktivt från september -21, men det går inte att fira retroaktivt. Med personnumret i handen kunde jag starta ett norskt företag och efter det lägga ner mitt svenska företag. Under våren bytte jag ut mitt svenska körkort mot ett norskt. Något av en milstolpe, men ingen praktisk betydelse mer än att jag då fick ett ID-kort med personnummer, istället för att alltid behöva visa upp svenskt pass i kombination med ett papper från staten.

I våras startade jag en biodling med fyra samhällen. Dessa har överraskat både positivt och negativt under året. Det blev mer jobb och mer utgifter än jag förutsett, men också mer honung än jag vågat hoppas på. Under november och december har jag sålt merparten av skörden på julmarknader, men också till bekantas bekanta i ett kontaktnät som i stort sett var obefintligt förra nyåret.


Okej, låt oss ta med den där dåren med flaggorna.

Några byggprojekt hänger som sagt var i luften, men en del fick jag gjorda. Bl a ett isolerat garage med betonggolv integrerat i ladan där jag också bytt ut halva golvet i bottenvåningen och byggt en lokal till biodlingen. I boningshuset blev det två nya ytterdörrar och en ny kamin.

Avslutningsvis flyttade jag pengar från Sverige till Norge för att hinna köpa in mig i marknaden innan årsskiftet och på så vis få ner förmögenhetsskatten. Sista avslutet gjordes igår, på årets sista börsdag. Man får inte extrapoäng för marginaler, men mina stresshormoner låter hälsa att de inte skulle ha något emot en lugnare start på det nya året än avslutningen av detta.

Gott nytt år, gott folk!

42 kommentarer:

 1. Tänker på kontaktnätet du byggt upp; en viktig del av livet när man flyttar och börjar om på nytt. Borde vara enklare på landsbygden än i en storstad, skulle jag tro. Det är väl det jag går och grubblar på, innan jag så småningom också emigrerar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att du har rätt, lättare på landet. Och så underlättar det om man har intressen som går att organisera, som biodling, så kommer man in i något slags sammanhang. Om man inte tänkt skaffa sig ett lönearbete.

   Radera
  2. Jag tror tvärtom! På en liten ort så är man ”utbölingen” väldigt länge. Alla har redan sina vänner och kontakter och behöver inte en till.
   Kan tex märkas på jobbet, i affären, på gymet… De ”infödda” hälsar inte ens utan vänder snorkigt ryggen till i EXAKT ett år och en dag! Står man ut med det så tvärvänder det på dagen ett år och 2 dagar efter inflytt… Plötsligt är det hejsansvejsan och vill du hänga med på xxxx och hur mår du.
   En märklig upplevelse. Självupplevd, men har även hört andra ha den erfarenheten (var därför beredd på det när det begav sig).

   Radera
  3. Fast särskilt grannar inser ju snabbt att vi behöver komma överens här ute i obygden. När jag bodde i höghus visste jag inte ens vad grannarna hette. Här blev jag inbjuden på kaffe så fort jag knackat på.

   Det vill till att folk ska veta när man kom om de ska tvärvända efter ett år. Fast det gör de kanske, jag träffar fortfarande folk som nickar igenkännande när de hör namnet på gården jag köpt. "Jaja, det är du som flyttat in där..."

   Radera
  4. Vi är ganska säkra på att de skrev upp i sina kalendrar när det dök upp en nyinflyttad. För den tvärvändningen från ignorant och otrevlig till översvallande vänlig händer inte över en natt annars.

   Radera
 2. Det är lätt att underskatta komplexitet och tidsåtgång i olika konstruktionsarbeten/byggprojekt genom att tänka att "det är bara att ..." - vilket det sällan är. Åtminstone är det så för mig.
  Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma känsla här. Jag kan börja med att dubbla den gissade tiden för att hamna närmare. Gott nytt år!

   Radera
 3. Du är nog rätt på det med aktie inköpen nu..

  Tyckte experterna var eniga i dec 21 att börsen var lågt värderat..
  Men sen drog Putte igång..

  Inga dåliga smällar småspararna har åkt på i år.
  Sitter på Avanza och kollar in årets förlorare - 70 % är nästan standard för Twitter favoriterna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fan vet.

   -70 %? Då är det nog ett stort mörkertal också. Kan tänka mig att de som drabbats värst gärna talar tyst om det.

   Radera
 4. Tycker det ser ut som om ditt år ha varit väldigt produktivt. Jag tror att jag sa att mitt nyårslöfte för året var att byta bank, och det har fortfarande inte blivit av.

  Gott nytt år till dig och katterna!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir ju ett nytt år igen snart, så du får byta bank då :)

   Tack detsamma!

   Radera
 5. Man ber att få tillönska en god start på det nya året som snart är här! Tack för många intressant blogginlägg under året som gått. Det är intressant att följa dina strapatser där i väster.

  Mvh

  Egon

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för det, jag ska strapatsera vidare under 2023.

   Radera
 6. Grattis till att ha skapat ett nätverk pa ett ar. Fraga mig som bott i fem länder. Det var visserligen lättare när jag jobbade, da gick det av sig självt eftersom jag i grunden är en social människa. Men spraket underlättar verkligen, vill man komma in i ett samhälle far man lära sig att kommunicera med infödingarna. Sen att man inte alltid förstar alla referenser, vitsar och ord är accepterat, sa länge man försöker och är villig att lära sig vill jag pasta att nästan alla välkomnar utbölingar. Möjligen med undantag av det brunfläckade folket som finns i alla länder.

  Gott Nytt Ar Sparo och alla här i kommentarsfältet. Hoppas vi "ses" nästa ar.
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag är förvånad själv, eftersom jag till skillnad från dig inte känner mig så social. Men självklart har jag en stor fördel med språket jämfört med alla andra länder, möjligen med undantag av delar av Finland. Jag tror inte ens att ett lättförståeligt engelskspråkigt land hade gått lika smidigt språkmässigt.

   Jag tycker själv att det är viktigt att försöka anpassa sig. Man måste inte gilla längdåkning och brunost som invandrare i Norge, men försöka sätta sig in i språket och samhället. Som svensk skulle jag möjligen kunna strunta en del i språket, men min inställning kommer att avgöra hur jag tas emot. Jag kände likadant i Sverige. En utomeuropeisk invandrare som utbrister "Dra på trissor!" visar att han vill komma in i samhället och då vill jag också det. Och motsatt, en invandrare som efter tio år varken pratade begriplig svenska eller hade en aning om vem som var statsminister fick inga poäng i min bok.

   Gott nytt år själv!

   Radera
 7. Gott Nytt År! Väntar med spänning på ditt fortsatta skrivande!

  SvaraRadera
 8. Ibland undrar jag om du är skribent, eller hantverkare på heltid? :)
  Gott Nytt År.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ibland undrar jag om jag inte är skribent på heltid, hantverkare på heltid och biodlare på heltid. Och så här vid årsskiftet känns det definitivt som att jag är administratör/ekonomichef på heltid, men det brukar lyckligtvis gå över efter några dagar eller veckor.

   Gott nytt år själv!

   Radera
 9. Tycker det låter som ett intressant o spännande år för dig Sparo, önskar ett gott nytt och många flera!

  Mitt år har varit av typen man tar med jämnmod. Inte mycket revolutionerande har skett. Det var iofs mycket arbete månaderna innan valet som var både roligt o ibland utmattande. Jag har påbörjat o är mitt inne i en utbildning till frontendutvecklare. Jag har i usel sikt o snöstorm satt nytt personligt i hopp med gammal volvo över krondike o kvaddat, dock ej värre än att det var reparerbart, räkningen har jag ej sett än. Katterna o kvinnan har varit friska, jag med förutom givetvis dagarna kring jag fyllde 50, så helgresan in till gamla stan o sova på hotellbåt fick ställas in. Jag har ej heller blivit mångmiljonär på lotto, travet eller postkodslotteriet, främst för att jag inte spelar.

  Något nyårslöfte har jag inte landat i än, men jag har ju några timmar på mig.
  /JonasB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ganska intressant, men ibland lite för stressigt i skallen.

   Hopp med Volvo låter också spännande, men lite jobbigt också. Skönt att det ändå gick hyfsat bra.

   Gott nytt år till dig med!

   Radera
 10. Gott nytt Sparo! Läser alla dina inlägg med nöje.

  SvaraRadera
 11. Men vi ska inte glömma att det är synd om vissa människor: https://www.expressen.se/nyheter/skulle-kopa-skumpa-da-stals-hummern-och-oxfilen/
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker mest synd om henne för att hon vid 59 års ålder år 2022 tror att svensk polis skulle ta sig tiden att titta på övervakningskameror för att avslöja vem som stulit hennes matkasse.

   Radera
  2. Jag tänkte väl mer pa hur ignorant hon är när folk har svart att betala elräkningar och annat. Hur tänker man när man gar ut i pressen när man bor pa Lidiiiingöööö, och inte har problem med att köpa in nytt?
   /Annika

   Radera
  3. Det finns rätt dassiga områden på Lidingö med. Hur som helst kan jag förstå den irritationen. Hon kan ha haft mat för ett par tusen i den där påsen och även om man har råd att köpa lika mycket till så svider det. Jag är fortfarande sur över när jag halkade på en isfläck och krossade en påse med vin och sprit. Jag var kanske 17 år, så det var ett tag sedan. Men till mitt försvar ringde jag aldrig Expressen.

   Radera
 12. Tack för detta år och tack för den goda honungen.

  // En trogen läsare

  SvaraRadera
 13. Du kanske presterar bäst under stress?
  Gott nytt år!

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde det förr och kanske gjorde jag det, men nu presterar jag bäst när jag inte har kniven på strupen.

   Radera
 14. Gott nytt år!

  Mitt eget år blev inte alls som jag tänkt mig.
  Blev av med körkortet. (medicinska skäl, utredning pågår)
  Och ett av päronen blev (mycket plötsligt) allvarligt sjuk. Då detta päron brukar ordna med veden i det huset blev min tid tillsammans med vedklyv och annat betydligt längre än brukligt.
  Men nytt år, nya tag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Usch, vad trist. Både det ena och det andra. Hoppas att päronet och den egna hälsan kliver upp ett pinnhål 2023.

   Radera
 15. Gott Nytt År Sparo! Så roligt att läsa dina inlägg var dag!

  SvaraRadera
 16. Jag har ännu inte läst om någon som flyttat ett bolag, men vet att det under vissa omständigheter kan gå. Europabolag kan ju exempelvis flyttas mellan medlemsstater inom EU. Men möjligen var det enklast att lägga ner och starta nytt.

  Gott nytt år!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tänkte inte ens tanken. I Sverige var det så att det kostade lika mycket att byta namn på ett företag som att starta ett helt nytt. Kan inte tänka mig att jag hade kunnat flytta mitt befintliga företag på ett smidigt sätt och tycker att deklaration känns jobbigt nog att göra med en skattemyndighet i taget som "motpart".

   Radera