söndag 11 december 2022

Politiker cyklar i diket

Att slösa pengar på imaginära cyklister är ju en gammal svensk paradgren, men som alla vet vill inte Norge var sämre än Sverige när det kommer till sport. I detta fall manifesterat genom att bygga cykelställ utanför en skola.



Nej nej, inte billigt och miljövänligt.

Det är två problem med detta. Skolan har 34 elever och man har byggt cykelstativ för 48 cyklar. Den lätta tycker man kanske att politikerna borde ha sett när de började planera sitt monument. Hur entusiastisk cyklist man än är cyklar man bara på en i taget.

Det leder oss till nästa problem. På ön där man nu underlättat för eleverna att låsa fast sina cyklar vid skolan är det ingen som cyklar till skolan. Alltså ingen! Skolbussen är kostnadsfri och vägarna så smala att eleverna inte får cykla till skolan för sina föräldrar, ens om de skulle vilja.


Ur spår!

Men politikerna backar inte. Ingen har väl någonsin hört en politiker säga ”Jag hade fel”. Miljöpartisten Rune Askeland säger att han hoppas att ön ska få dit cyklar ”om några år”. Nu är jag visserligen bara en enkel icke-politiker, men kanske hade det varit bättre att satsa pengar på en cykelväg som föräldrar vågar låta sina barn åka på än på ett cykelställ som ett ”hopp för framtiden”.

Det är nästan som att politikerna medvetet gör allt bakvänt. Undrar om de behöver hjälp för att inte sätta på sig skorna innan strumporna. Jag säger som eleven Torleif: ”Jeg synes det er drit og lort, og tull og vas.” Eller på ren svenska: Jävla trams!

21 kommentarer:

  1. Det är inte lätt när alla de som inte skulle ens platsar på Samhall anvisas till "karriär"syrket politiker. Och folk låter det fortgå. Det är här vi befinner oss. Vilket i sin tur säger något om intellektet på väljarna?
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om man nu anser sig ha ett någorlunda okej intellekt, vad tycker du att man ska göra då? En gång vart fjärde år får vi välja på ett gäng inkompetenta lögnare. Sen är det bara sitta still och lida (och betala) i 4 år till.

      Radera
    2. Jag skulle inte vilja ha jobbet, men jag tror inte att jag skulle ha beslutat om att bygga ett cykelställ för 48 cyklar utanför en skola med 34 elever.

      Radera
    3. Vad man ska göra?
      Ja, hur många är ens villiga att följa hur politiker agerat gentemot vad de sagt? Vilka resultat de skapat?
      Börja där. Men det skiter 9 av 10 i uppenbarligen. Det tycks viktigare med ideologi än resultat för samhällets del?
      Hur många har röstat på nya alternativ utanför riksdagen?
      Hur många har makerat sitt missnöje innan tex kärnkraft nedmonterades? Osv osv.

      Radera
    4. Det är det jobbet jag tänker att media ska göra, men de verkar många gånger mer intresserade av att uppfostra folket.

      Radera
  2. Som hängiven (fanatisk?) cyklist upplever jag många gånger det motsatta, nämligen avsaknad av cykelställ, eller i alla fall underdimensionerade, dvs det inte får plats fler cyklar i dem.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min cykel har ett sånt där cykelställ man fäller ut på sidan. Då behövs inget fastmurat stativ.

      Radera
    2. Jo, men om alla ska använda cykelstöden så blir det rörigt, som en bilparkering utan några markeringar.

      Radera
    3. Fast på en skola med 34 elever är det ändå tveksamt om det borde behövas, även om eleverna hade cyklat.

      Radera
  3. I ett gammalt intelligenstest finns följande fråga: Ragnar Persson har så stora fötter att han måste ta på sig byxorna över huvudet. Undrar om någon av dessa politiker hade förstått varför detta är fel?

    SvaraRadera
  4. I min ungdom fanns det cykelställ som hade två bågar av armeringsjärn fastsvetsade i en ram. En simpel konstruktion som kostar nästan ingenting, men fungerar utmärkt. Låter man kommunens elever på verkstadsmekaniska programmet göra dem blir det ännu billigare. Men det är ju inte så mycket "monument" för någon politiker att stoltsera med..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Utmärkt idé! De hade dessutom vetat om att behovet på just den här platsen är obefintligt.

      Radera
  5. Så utomordenligt fånigt! Lite cargo cult science över det hela o magiskt tänkande. ”If i build it they will come.”
    JonasB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ungefär så. Det är väl därför politiker gärna vill försvåra för bilar, de tror inte att det leder till att man åker varv på varv för att hitta p-plats utan istället att man säljer bilen och börjar köra lådcykel.

      Radera
    2. Så är det ju såklart. Så motionerar vi också under helgens konferens i Karlstad, KRK22, Kommun och Regionskonferensen, om att öka på antalet parkeringar i våra städers planeringsplaner isf tvärtom.

      Dessa politikerhistorior slutar aldrig att underhålla, alla dessa individer därute som skapar löje och ej alls är totalt felfria i mitt värv som jag. Ödmjuk är jag också. 😉
      /JonasB

      Radera
    3. Man brukar ju säga att enda sättet att aldrig göra fel är att inte göra någonting. Jag köper att det blir fel ibland. Dock, när det väl har hänt vore det önskvärt om beslutsfattarna erkände att här blev det tokigt, istället för att som i detta fall låtsas som att man tänkt rätt, bara lite tidigare än alla andra.

      Radera
    4. Om jag ska sluta skoja så har jag personligen inga problem att erkänna när något jag tänkt o trott visat sig vara tokigt, det händer.

      Men jag märker något ganska knepigt när jag erkänner detta, en över motståndarlinjen rätt god vilja att ta detta, oavsett hårt klimat för övrigt, och närmast större välvilja att vidare tala o kompromissa. Tror ej min kommun är unik och ser det som positivt för demokratin. Trots att det generellt är krig...
      /JonasB

      Radera
    5. Jag tänker ofta på Sören Wibe i Junilistan, som mitt i en tv-debatt kunde berömma motståndaren för sitt förslag och ändra sig i 180 grader. Jag fattar inte varför det ska ses som en svaghet.

      Radera
  6. Själv jag aldrig begripit vad som är grejen med cykelställ - och då är jag ändå en person som alltid cyklat extremt mycket, i princip överallt jag kunnat sedan jag gick i skolan (är 50+). I princip alla cyklar (åtminstone de jag har och haft utom rena racercyklar som man ändå inte ställer ifrån sig vind för våg) har utmärkta inbyggda stöd - som är tusen gånger bättre att använda när man parkerar än att trycka in framhjulet i nåt slags metallbåge som främst tjänar till att riskera att göra så hjulet slår sig.
    Att ordna med stolpar med byglar där man kan låsa fast cykeln vid behov är en sak - men vid en skola på en ö (!) borde problemet med cykelstölder vara mer eller mindre marginellt, så det borde räcka med att anordna en cykelparkering, kanske under tak.
    Hos min nuvarande uppdragsgivare (är konsult) har man ett utmärkt cykelrum i anslutning till sitt vanliga parkeringsgarage vilket är en oerhörd lyx så man slipper parkera cykeln utomhus även om det också är en möjlighet inklusive möjlighet att låsa fast cykeln.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den stora grejen med metallcykelställ är att kunna låsa fast cykeln så att man inte bara kan lyfta bakhjulet och knalla iväg, men det finns väl alltid något staket eller träd som funkar att låsa fast sig i.

      Radera