tisdag 20 december 2022

Så kallad journalistik

Elsa Alm är tydligen ett nytt stjärnskott på Aftonbladets ledarredaktion. Tidigare har hon bl a jobbat på LO:s tankesmedja Tiden och andra organisationer finansierade av tvångsindrivet kapital. Det kan vara viktigt att ha med sig när hon nu i en ledare försöka sätta klorna i Nordnets sparekonom Frida Bratt.


Frida Bratt

Alm är sur på Bratt för att hon startade en kampanj mot den dåvarande S-regeringens planer på att höja ISK-skatten. Det är tillåtet och det hade jag säkert också varit om jag vore sosse in i märgen. Men ska man kritisera ska man göra det med ärliga medel. Hör t ex på detta:

Den så kallade sparekonomen Frida Bratt (Nordnet) startade en namninsamling där man menade att det här skulle sända signaler om att sparande är fel.

Vadå ”den så kallade sparekonomen”? Bratts titel är sparekonom. Denna formulering är ett försök att ifrågasätta detta, som att det skulle finnas mygel i botten. På samma sätt skulle jag kunna skriva ”den så kallade människan Elsa Alm”. Sakligt korrekt måhända, men inte särskilt trevligt.


Också människa.

Det faktum att regeringen ville beskatta sparande hårdare medan man fortfarande subventionerar lån, hur ska man kunna tolka det på annat sätt än att det signalerar att sparande är fel? Det är knappast deras avsikt, på samma sätt som man säkert inte vill sända signaler om att Sverige har ett av världens allra högsta skattetryck. Fast det har Sverige även om Elsa Alm kallar Sverige för ett skatteparadis. Som medborgare måste vi ta fasta på vad politiker gör, inte vad de säger. För det har ju många gånger (i alla partier!) visat sig vara helt olika saker.

På slutet av denna partipolitiska partsinlaga till ledartext kommer skribentens egen syn på privat ägande fram:

Trots att det bästa för nästan alla hushåll i Sverige hade varit en bättre omfördelning av våra gemensamma resurser.


Hon har helt rätt!

Det Elsa Alm kallar ”våra gemensamma resurser” avser pengar politikerna med våld tagit från folket. Eller egentligen pengar politikerna ännu inte hunnit ta eftersom de sitter kvar på folks investeringssparkonton.

Att det bästa för de flesta skulle vara att de som skapar förmögenheter blir av med ännu mer pengar är långt ifrån hugget i sten. För då kanske de lämnar landet med resultatet att det varken finns pengar eller arbetstillfällen att ”omfördela”. För att parafrasera Olof Palme: Strunt är strunt och socialism är socialism, om än i snusförnuftiga ledartexter.

40 kommentarer:

  1. Det intressanta är att människor som Elsa Alm alltid anser att det är just de själva som är bäst lämpade att göra denna omfördelning. Själv skulle jag lita mycket mer på vilken sparekonom som helst (nja, kanske inte den som anser att självägande bönder ska utrotas) än på en journalist när det gäller ekonomi.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag litar bara på mig själv. Därför anser jag att jag är bäst lämpad att handha mina egna pengar.

      Radera
    2. Håller med om att jag själv är bäste hanterare av mina egna pengar.

      Spargrisen

      Radera
  2. ”Den så kallade journalisten Elsa Alm (Aftonbladet) skapade en ledare där man menade att det här skulle sända signaler om att höjda skatter på något som skulle göra medborgarna mera oberoende är fel.”

    Kan bli trött på mig själv för att jag känner att jag måste skumma aftonbladet odyl var dag för att se dagens propaganda.

    Ibland blir man trött över rena oväsentligheter, som den långa lyxiga intervjun utan mål o mening igår av en kollega. Sedan kan jag tycka han är rätt outhärdlig som programledare också, men det ligger hos mig.

    https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/nQLAbm/uppdrag-mat-mauri-hermundsson-allt-du-behover-veta
    /JonasB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just Aftonbladet skummar jag sällan. Jag gjorde det dagligen när jag skrev satir, men samma dag som jag slutade med hoppade jag också över Aftonbladet och Expressen och det kändes bra från första stund. Nu är jag i stort sett bara inne på deras sidor när jag fått ett tips om något.

      Det ligger inte bara hos dig, jag håller med om outhärdligheten och hoppas att jag inte går miste om något i den länken.

      Radera
    2. Tycker att han är en kul förströelse, en av det bättre. För övrigt är Tv 4 ganska trist, fullt av repriser och sällan några nya påfund. Visst kan vara bra med återkommande program som "På spåret" eller "Allsång på Skansen" men fyran har inte riktigt den digniteten, dessutom tråkigt med all reklam och alla repriser på repriser, på repriser.

      Radera
    3. Jag som försöker bevara barnasinnet och tokig i Lego i många år har givetvis kollat in alla Legomaster sverige eller vad det heter. Han höjde ej upplevelsen. Han är säkert en bra o trevlig person, men jag har så svårt för flåshurtigt trams.

      Radera
    4. Det känns inte som att jag missat något när jag slängde ut tv:n.

      Radera
  3. Jag har tyckt att Aftonbladets ledarsida varit en aning intressant förut men verkar ha tappat det helt nu. Off topic: Reagerade på rubriken då jag har en märklig aversion mot ordet "journalistik", så kallad eller inte, (men inte "journalist") och (tvärtom) mot ordert "pegagog" (men inte "pedagogik").

    SvaraRadera
    Svar
    1. Själv står jag bara inte ut med ordet "journalism", oavsett om det används för att indikera att journalisterna driver en egen politisk agenda eller om det bara är dålig översättning från engelskan. Journalistik har jag däremot inget emot. När det gäller själva ordet alltså.

      Radera
  4. Vem är ens förvånad att denna jounalist, förlåt jag menar propagandaperson, företräder ett parti som nyligen menat att bästa sättet att hantera folks elräknigar är att ge möjligheten att skjuta upp dem? Dvs finansiera som i att sätta sig i mer skuld.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Oavsett var man står politiskt - höger eller vänster, gal eller tan - borde vi alla kunna enas i att det är idiotiskt att först ta ut skatt och sedan lämna tillbaka pengar till samma personer i form av bidrag.

      Radera
  5. Kommer inte den nya regeringen och SD sänka skatten dom kommande åren? Vi få se hur dom lyckas med det som dom har lovat till nästa val.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vill inte sia i hur de kommer att lyckas, men historiskt sett har det inte spelat så stor roll vilken riktning regeringen säger sig ha. De kämpar ändå med näbbar och klor för att få bestämma så mycket som möjligt över sånt de inte har med att göra, som t ex medborgarnas pengar.

      Radera
  6. Kampen mot kulakerna (Sovjetryssland) och hyresvärdarna (Folkrep. Kina) är bildande historier. Hoppas inte det sker igen.

    Det rimliga vore väl om ALLA lärdes i skolan hur man hanterar pengar - det skulle hjälpa många att inte bli fattiga och att inte hata andra som har något (även om det är mer än de själva har).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att det är och ska vara föräldrarnas ansvar, men visst vore det fint med draghjälp från skolan. Istället för som nu när de tycks tro att man inte ens ska nämna pengar för ungarna förrän de närmar sig gymnasiet.

      Radera
    2. "Jag tycker att det är och ska vara föräldrarnas ansvar, men visst vore det fint med draghjälp från skolan."

      Med tanke på att skolan lär ut hur man bakar rulltårta i hemkunskapen, virkar i syslöjden, gör kullerbytta baklänges i idrotten mm så är det väl inte alltför mycket begärt att skolan skulle lära barnen lite privatekonomi på högstadiet.

      /Tom-Hjördis

      Radera
    3. Nej, absolut inte. Det finns otroligt mycket i skolan som är onödigt alternativt skadligt. Jag hade för övrigt gärna sett ekonomi på mellanstadiet.

      Radera
  7. Största problemet med socialism är att man kommer få slut på andra människors pengar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det problemet har de hittills aldrig löst. Det är därför socialistiska samhället aldrig varit "riktig socialism" :)

      Radera
    2. Det finns många som tycker att den förra regeringen bedrev socialism genom sin politik.

      Radera
    3. Ja, men när landet går käpprätt åt helvete, som t ex Venezuela, sluter alltid sekten till och menar att det här var allt annat än socialism:
      https://blog.zaramis.se/2015/08/07/nu-ar-ju-inte-venezuela-direkt-ett-socialistiskt-land/

      Radera
    4. Det brukar se ut så här.

      https://i.kym-cdn.com/photos/images/original/001/900/809/05c.jpg

      Radera
    5. Ja, ganska exakt så faktiskt.

      Radera
    6. Ja visst är det spännande att varje gång det gjorts socialistisk revolution, har det aldrig blivit socialism utan istället fullt kaos med en salig blandning av diktatur, svält och, om man inte bygger murar eller stängsel, massflykt till omgivande mer kapitalistiska stater.

      Att det inte kallas "riktig Socialism" bland socialismvurmare är ett exempel på debattargumentet "No true Scotsman" https://en.wikipedia.org/wiki/No_true_Scotsman

      /Surgubben

      Radera
    7. Nästan så att man i alla fall anar ett samband mellan socialism, kaos, svält och diktatur.

      Det där är användbart i många situationer. Lyckas man beror det på en själv, misslyckas man är det pga faktorer man inte kunde rå över.

      Radera
    8. "Ja, men när landet går käpprätt åt helvete, som t ex Venezuela, sluter alltid sekten till och menar att det här var allt annat än socialism:"

      Ja, eller också så säger de att det var socialism men att det var USA:s fel att det gick käpprätt åt helvete. Socialister har svårt att ta ansvar för sina handlingar. Det är väl i och för sig inte unikt för just socialister.

      Tom-Hjördis

      Radera
    9. Fast där kan de ju ha en poäng eftersom USA/Nato har en kuslig förmåga att dyka upp och bråka i områden de inte har med att göra.

      Radera
    10. Nja. Det är inte så konstigt att USA bråkar med socialistiska stater. Socialismen och kapitalismen är två konkurrerande politiska/ekonomiska system. Socialisterna måste räkna med att USA bråkar med dem och ha en politik som står pall för det. När socialisterna skyller på USA så är det som att de förväntar sig gå en match mot sig själva.
      https://www.youtube.com/watch?v=0-9qZ4Zs6Ys

      Tom-Hjördis

      Radera
    11. Jag tycker inte att det är konstigt att USA leker världspolis. De gillar det och de kommer undan med det eftersom omvärlden låter dem hålla på.

      Radera
  8. Jag tycker personligen att man inte ska stödja kommunistiska länder som Venezuela eller Kina genom handel, vilket bara ökar förtrycket inte tvärtom.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag håller i stort sett med dig, men jag tycker inte att det är helt lätt. Om folket i en kommunistisk stat ska kunna känna att det finns något bättre måste de ju få se att det är möjligt. Inte lätt för den som inte får sälja något att vridas mot att bli för frihandel.

      Radera
    2. Jag förstår hur du menar, men håller inte med. IOK hade samma argument för OS i kina^ vi är där för att påverka ". Har det blivit bättre?

      Radera
    3. Ingen aning, men även om det inte funkar i alla lägen betyder det inte att det aldrig gör det. Men som sagt, jag vet inte och tycker att det är ett svårt ämne.

      Radera
  9. "”Den så kallade sparekonomen Frida Bratt (Nordnet) startade en namninsamling där man menade att det här skulle sända signaler om att sparande är fel.”"

    Elsa förminskar Frida genom att kalla henne den så kallade sparekonomen. Jag undrar hur hon får ihop det med Aftonbladets feministiska inriktning.

    /Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Samma feministiska inriktning som betyder att man säger sig hylla Magdalena Andersson och Hillary Clinton av genusskäl för att det är viktigt med kvinnliga politiker, samtidigt som ledarsidans skribenter (kanske särskilt de kvinnliga medarbetarna) inte har några problem med att sticka kniven i Ebba Busch, för att inte tala om Le Pen och Meloni. Då är det inget "I'm with her" längre.

      Radera
    2. Det handlar med andra ord om att ledarsidans skribenter vill gynna Magdalena Andersson och Hillary Clinton utan att behöva ange sakliga (politiska) skäl för stödet. Därför låtsas skribenterna stödja kvinnliga politiker just för att politikerna är kvinnor. Skribenterna avslöjar sig när de inte kvinnliga politiker med "fel" politiska åsikter får samma stöd för att de är kvinnor.

      Det får mig att tänka på polisen Linda Staaf som säger sig ifrågasatts, nedvärderats och kränkts som kvinna istället för att visa upp ett papper på de meriter som hon beskylls för att inte ha eller ha överdrivit.

      "I Nyhetsmorgon uttrycker Staaf hur hon fått försvara sig och sina meriter trots att det inte är hon som ansvarat för att anställa henne."
      https://www.svt.se/nyheter/inrikes/linda-staaf-talar-ut-efter-kritikstormen

      Hennes chef är självklart ansvarig för att ha anställt henne men hon har ett moraliskt ansvar för att ha en privat relation med sin chef och ett ansvar att uppge riktiga meriter. Det sista hade hon chansen att bevisa att hon gjort i Nyhetsmorgon genom att lägga pappren på bordet (inför kameran) men tyvärr så använde hon tiden till att berätta att det är synd om henne för att hon är kvinna.

      Man ska alltid bli väldigt misstänksam när en människa skyller på sitt kön!

      Tom-Hjördis

      Radera
    3. *Skribenterna avslöjar sig när de inte ger kvinnliga politiker med "fel" politiska åsikter samma stöd.

      Radera
    4. Ja, typ så. Jag tycker i och för sig att det vore galenskap att stödja en kandidat bara för att personen är kvinna (eller man, rullstolsburen eller något annat), men är det jätteviktigt ena gången och helt oviktigt nästa gång är det ju inte där skon klämmer.

      Att Linda Staaf drog kvinnokortet var en lågoddsare. Och ja, det ligger väl lite i att hon inte utsatts för "drev" om hon inte vore kvinna för vore hon inte det hade hon inte fått jobben hon varit långt ifrån mest lämpad för.

      Radera