Jag är ingen stor julentusiast. Idag
blir det t ex pizza precis som vanligt på julafton, som en slags
antitradition. Men andra firar ju och jag har fullt av vänner och
grannar jag känner tacksamhetsskuld till för att de under året hjälpt mig med
byggprojekt, biodling, bilar, myndigheter osv. Så en liten julklapp
kunde vara på plats, och då tänkte jag att hemlagad knäck är
gott och blåbär är gott. Det borde man kunna göra något
med.
Jag är osäker på om jag någonsin gjort knäck.
Möjligen hjälpte jag mamma med det i min barndom, men det var ett
tag sedan. Det visade sig dock enkelt. Detta behövdes i min
variant:
ljus sirap, 6 dl
vispgrädde, 6 dl
strösocker, 6 dl
blåbär, 3 dl
knäckformar, 150 st
När man väl kokar knäck är man
fullt upptagen med att röra i kastrullen, så det gäller att
förbereda allt annat innan. Först formarna.
Se till att ha plats för dem, det här
var onödigt tätt. Att ställa dem på plåtar var däremot ingen
dum idé eftersom visst dräll är ofrånkomligt och det är smidigt
att kunna flytta dem medan de svalnar. Vidare behövs en kanna med
pip om du inte investerat i en knäcktratt. Slå lite vatten i kannan
så kan du använda den till ett kulprov längre fram i processen.
Blåbären mixar jag frysta, så blir
det inte så kladdigt (man får ändå nog av kladd innan detta är
klart). Efter mixning ser det ut lite som malet kaffe.
Dags att koka knäck. Häll sirap,
grädde och socker i en kastrull. Den får inte vara för liten för
då kommer det att stänka.
Koka på ganska hög värme, men lämna
aldrig kastrullen. Rör med en slev, hela tiden. Det tar minst en
kvart innan det är tillräckligt tjockt. Hur vet man då det? Det är
här kulprovet/dropptestet kommer in. Slå några droppar av smeten i
kallt vatten. När smeten är klar kommer detta bli en formbar klump
i vattnet, innan dess späs det bara ut i vattnet.
När det är färdigt slår du
blåbärsmixen i smeten. Fortsätt rör och låt det koka några
minuter. Särskilt om du kör med frysta bär tar det en stund innan temperaturen är uppe igen.
Slå av plattan och häll över lite av
smeten till kannan (töm kannan på vatten först om du använde den till kulprovet). Ta lite åt gången medan resten får stå kvar på spisen,
för när smeten svalnar blir den trögflytande och svår att jobba
med.
Full formarna, men inte ända upp.
Åtminstone inte över kanten får du blir det bara kletigt.
Låt knäcken svalna och stelna. Har du bråttom
använder du frysen, annars funkar det i rumstemperatur. När det är klart funkar de att hälla upp i en skål eller över i cellofanstrutar om de ska ges bort. I mitt fall lade jag upp dem på spillvirke som mottagaren lämpligen eldar när brädan är tom. Igår kväll åkte jag runt likt Karl-Bertil Jonsson med mina knäckbrädor för att sprida lite julglädje i grannskapet.
De blev som vanliga knäck, men med en
tydlig blåbärssmak och en rolig färg. Rekommenderas, eventuellt
som ett familjeprojekt någon gång under julhelgen när själva
firandet börjar kännas segt.
God jul, gott folk! Själv har jag nu en
pizza att förbereda.
God jul till dig också!
SvaraRaderaTack! Är som sagt inte stor på julfirande, men jag får försöka :)
RaderaGod Jul önskar Farmor Lovisa som läser dina inlägg med nöje varje dag.
SvaraRaderaDet var trevligt att höra! God jul!
RaderaGod Jul Sparo från Norrland !!
SvaraRaderaGod jul till dig med!
RaderaKan inte nog rekommendera knäck/doserings-tratt.
SvaraRaderaJag tyckte att det gick väldigt bra att hälla den från en kanna och mitt behov av en dylik tratt är ändå alldeles för litet för att köpa det.
RaderaSa trevlig din knäckbricka ser ut. God Jul!
SvaraRadera/Annika
Tack! Tyckte det var en smart idé eftersom alla som fick en eldar med ved, så då blir de enkelt av med den. God jul!
RaderaGod jul Sparo!
SvaraRaderaGod jul själv!
RaderaKnäck händer att jag gör till jul med blandat resultat, alltid ett jädra slabb med formarna. Inget i år dock. Nästa år ska jag nog göra som farsan, i med rubbet i en bakplåt o knäcka/skära i bitar sedan. Samma recept som ditt minus blåbär plus kakao och rostade mandlar.
SvaraRaderaFörra året tog vi tacos till julmat, i år är vi hos svärföräldrarna, så jag har ingen aning om vad vi får på bordet, men de är inga stora julfirare heller så något otraditionellt skulle ej förvåna.
Hur som, en fridsam o fröjdefull Jul tillönskas dig Micke! 😺
/JonasB
Ja, kladdigt var det så att det räckte och blev över. Det blir det nog även om man skär i bitar.
RaderaDet viktiga är väl att man äter med nära och kära, inte så noga vad som står på bordet.
Detsamma till dig! Jag känner lite som Morgan Paulsson när de sa till honom att det är jul: "I Sverige ja! I Pakistan är det lördag."
Det blev sill och lax, både gravad o kallrökt, med kokt potatis o lökgräddfil. Jag var lyrisk o åt mig till en tupplur, så mätt var jag! 😊
Radera/JonasB
Jul = sill, påsk = sill, midsommar = sill... Man kan inte beskylla svensken för kreativt tänkande i samband med högtidsmåltider ;-)
RaderaHaha, nej, sant! 😂
Radera/JonasB
Men ska jag försvara sillen så kom den in som överbliven mat när tjejens barn serverat kommunens ensamma o medellösa. 🤝
Radera/JonasB
Jag vet inte om sillen behöver försvaras. Det är väl en smidig rätt som varken kräver förberedelse eller varmhållning.
RaderaÖnskar en God Jul till Sparo och alla.
SvaraRaderaHär firas det framför en diskbalja. Medan mina
mätta gamla päron sitter och smådåsar i var sin fåtölj. Alltså en utmärkt och mysig jul.
God jul! Lika bra att få undan disken idag :)
RaderaGod jul Sparo och ni andra.
SvaraRaderaGod jul!
RaderaGod jul Sparo!
SvaraRaderaGod jul!
RaderaDet var en fin julgåva du gjorde, smart med brädan!
SvaraRaderaGod Jul på dig.
Torbjörn Lindberg
Ja, jag tyckte det var lite fiffigt.
RaderaGod Jul ! Jag arbetar i Jul - julfirande inget jag bryr mej om.
SvaraRaderaFin tanke det där med att ge bort hemmagjord knäck - personligt - det blev nog uposkattat
Ja, det verkade gå hem. God jul, trots jobb!
RaderaSmög sej in ett o istället för ett p
SvaraRaderaLätt hänt att snubbla oå tangenterna ;-)
RaderaGod jul Sparo!
SvaraRaderaTack för att du förgyller varje dag med inlägg och står upp för det du tycker!
Förresten, en juldetalj. Jag tänkte köpa en leksak till katten. Har inte gjort det tidigare, utan hon har fått knycklade papperstussar mm. Köpte iaf en leksaksmus som inte var så stor o bjärt, utan lite tanig och beige. Något stämde med den...
Hon verkligen älskade denna lilla tygmus! Vilken glädje att se!
Även barnen och maken uppskattade sina presenter, men katten blev nog gladast.
Klappa dina katter en extra julklapp (!).
Tack detsamma! Inget galet firande här. Har precis dragit igång en tvättmaskin och nu ska jag gå ut och hämta in ved.
RaderaKul med kattjulklappen. Jag har inte köpt något till mina, men både mina och andras katter tycks ofta rätt ointresserade när man göra sig till. Jag har gett dem bollar och sånt att leka med, aldrig intressant. Nu leker däremot ena katten med min morgonrock. Mm, var ju kul att den blev en leksak ;-)
Men jag ska klappa dem från dig.
En av gästerna ikväll var en hund. Jag lät husse öppna hennes paket först av alla, och jösses vad det blev uppskattat. Haha, hundgodis, funkar jämt. Stressbollen jag fick för en himla massa ar sen och aldrig använt (inte mina katter heller) är nu sönderbiten. En väldig tur, det har bara legat här till ingen nytta förut.
Radera/Annika
Ja, hundgodis lät som en bra present. Bollar kanske funkar till hundar, mina katter tycks ha samma bollsinne som jag, dvs obefintligt.
RaderaNär det gäller katter så är ju som regel presentförpackning och omslagspapperet mer intressant än själva innehållet, det gäller dock att se upp med eventuella snören så att inte katten/-erna får i sig av det (vilket kan få ödesdigra konsekvenser).
SvaraRaderaVåra katter fick en stor kartong Latz att dela på som julklapp.
Blåbärsknäck lät som en trevlig touch (även om jag inte äter godis), kul idé!
God Jul!
Kartonger är nog ändå allra populärast hos mina katter. Skulle jag ha behov av att bygga en kattfälla skulle jag börja med kartongen. Fäller jag upp en tom kartong hemma tar det sällan mer än ett par minuter innan det ligger en katt i den.
RaderaGo jul från Sossemats.
SvaraRaderaGod jul!
RaderaGo jul!
SvaraRaderaGod jul!
RaderaGod jul, eller God fortsättning kanske man säger nu :) Kul med blåbärsknäck, det har jag aldrig testat. Jag har gett upp på knäcken och kokar bara kola numera. Så gott! Men gillar din idé med brädan, väldigt snyggt! :) Kan rekommendera en termometer i kastrullen så slipper man göra kulprovet :)
SvaraRaderaKoka kola är något annat. Ja, själva serveringsbrickan blev nog bäst.
RaderaTermometer i kastrullen verkar onekligen smidigt, men det är första gången i mitt liv jag har haft bruk för en sådan. Känns fånigt att köpa en om det tar 10-20 år till nästa gång.