När jag jobbade på sågverk blir det
råflis av den del av trädet man inte gjorde virke av, det vita på
den här stocken:
När bönder sågar virke ur sitt eget
timmer blir restprodukten istället en tunn bräda med rund botten
där barken sitter kvar. På svenska kallas dessa bitar för bakar,
det norska uttrycket är bakon. Helt värdelösa, tycker säkert
någon. Men det här är en exklusiv produkt du varken hittar på
Byggmax eller i den trendiga inredningsbutiken.
Förr, medan folk fortfarande försökte
utnyttja hela den slaktade grisen, vävde mattor av trasor osv,
användes dessa vankantsbitar till en originell lockpanel. Som jag
ser det finns inget som hindrar att göra det idag heller. Jag har
flera renoveringsprojekt i gammal stil i pipeline, så jag frågade
grannen om jag inte kunde få köpa ”bakarna” (inte så himla
lätt att förklara ens på svenska, innan jag lärt mig det norska
ordet). Eftersom hon troligen ser ”den galne svensken” som ett
socialt projekt fick jag dem gratis och hemlevererade med traktor.
Min plan är att torka de bitar som är tillräckligt tjocka/långa för att snickra med, peta bort barken och använda så mycket det går av virket. Sedan får vi se vad jag gör med dem. Inomhuspanel, fönsterfoder, tavelramar … Endast fantasin sätter gränser. Och tiden, men av erfarenhet vet jag att när man lyckas med byggprojekt av den här typen ger det så mycket glädje tillbaka att det varit värt all tid i världen.
Jätteintressant tycker jag och vilka snälla grannar du har. Vad hade bonden använt det där till om inte du fått det? Eldat upp det?
SvaraRaderaJag har kanongrannar överhuvudtaget. En annan tog i hemlighet mått på mina skor och stickade ett par sockor till mig när hon fått höra att jag hade kallt inne i vintras.
RaderaJa, det hade blivit ved annars.
Jag ser bara tändved i högen ovan. Vill minnas att man i vissa rekryteringar fått göra ett kreativitetstest med frågan: "Hitta på maximalt antal användningsområden för en tegelsten". Jag: "Mura en vägg". Sparo? "Bygga ett mausoleum, skapa egna sängben, göra en parkourbana för hamster..."
SvaraRaderaSärskilt nyfiken på hamsterparkourbanan :)!
RaderaJag ser mig inte som särskilt kreativ när det kommer till byggnation, men ser andra göra balla grejer och snor skamlöst idéerna.
Hamsterparkourbanan är ji tydligen din idé så du får nog bäst förklara själv 😉
RaderaNej, tyvärr inte. Fru EB:s exempel är fiktivt. Jag har heller aldrig byggt ett mausoleum (men väl egna sängben) så det här är ny mark för mig.
RaderaJa det finns mycket som man kan få användning av som annars hade slängts. Vi fick efter ett garagebygge en massa spillvirke över, reglar, läkt osv. Nu håller jag på att slöjda två riktigt fina solsängar. Frun hade beställt två st från ett byggvaruhus, men fick veta att de blev restade på obestämd tid. Dessutom kostade de med dynor ca 3000 kr st. Jag, som inte hade någon aning om hur en solsäng ska se ut, googlade upp lite videos på 5 och 6 stjärniga lyxhotell, för att se hur en fin solsäng ska se ut. Duger den för Brad Pitt duger den nog för oss också. Sen gjordes en enkel ritning på ett (återvunnet papper från skatteverket). Nu har jag byggt en solsäng redan med enkla medel som jag hade hemma. Visst, virket har lite skavanker och det kanske inte blir exakt samma finish som en fabrikstillverkad utemöbel i ett hårdare trädslag, men säg det som inte går att fixa med lite snickerispackel och sandpapper. Sen är det ju kul att bygga grejor själv, extra kul om det faktiskt blir bra. Och att spara några tusenlappar är ju helt fantastiskt kul. Får bara övertyga frun att hon ska sy dynorna till solsängarna, det klarar jag inte. Tänk vad kul man kan ha med lite spillvirke...
SvaraRaderaSjälv fick jag webbsöka "solsäng" för att ta reda på vad vi pratar om. På den nivån är jag :)
RaderaJa, glädjen i att göra det själv ska inte underskattas. Inte pengarna heller, i takt med att byggmaterial blir dyrare antar jag att möbler också blir det.
Seriöst? Slänger folk bort dem eller eldar? Min far har alltid sågat eget virke och använt de bitarna till typ uthus, enklare tak över saker eller vad som helst. Jag trodde att alla som sågade själva använde dem 😆
SvaraRaderaDå får man nog offra lite mer tjocklek på dem. En del av dessa bitar är i stort sett bara bark som även jag tvingades kassera.
RaderaAntar att det beror på hur rationell man vill vara. På mitt gamla sågverk fanns det inte ens tekniska möjligheter att göra annat än flis av bakarna. När vi skulle ha vankantad lockpanel av vårt eget virke i ett konferensrum fick vi köra iväg det till någon annan som kunde göra det åt oss.
Jag kommer från en gammal finsnickeri-släkt, och en sak som överlevt tidens tand är ett litet spritskåp som tillverkades av drivved och bakar. Udda, rustikt men på sitt egna vis väldigt vackert.
SvaraRadera/Jonas B
Det kan jag tänka mig!
RaderaEtt "socialt projekt". Jo men alltså man ska ta hand om flyktingar, även om de flytt skogstokiga Sverige som du har :)
SvaraRaderaMvh investera-pengar.blogspot.com
Hit ut på "bygda" kommer det inga mer långväga flyktingar, så de får hålla tillgodo med vad de får - svenskar.
Raderasåna brukade vi få till ved och byggmaterial på scoutläger. de blir alldeles utmärkta som bordsskivor eller tom sittunderlag om det skulle behövas!
SvaraRaderaSittunderlag skulle de funka som, men de är för tunna för bort. Men som panel på en vägg kan det gå. Tidigare hade någon fått deras lager för att panela en bardisk, tror jag också vore schysst.
RaderaOm du inte sett serien cowboykåken på SVT, kolla in den! Han nyttjar bakuve'n (bakar på norrländska) till väldigt mkt!
SvaraRaderaÄr bara barken borta går dom använda till mkt snyggt och praktiskt!
Jag har sett den, men just det minns jag inte. Mest minns jag killens dialekt, stockholmsslang som hade fått Jerry Williams att låta som han pratade rikssvenska. Och så hans på ett sätt imponerande envishet att vilja barka alla stockar själv.
RaderaVilket sågverk jobbade du på?
SvaraRaderaHeby: https://www.setragroup.com/sv/om-setra/vara-enheter/sverige/heby/
RaderaMen det är preskriberat nu :)