söndag 3 april 2022

#sparadkrona

Idag tänkte jag använda mig helt av andras material till blogginlägget. Det om något är #sparadkrona, alltså den hashtag som används på Twitter för att marknadsföra spartips, en del bättre/galnare än andra. För att göra reklam för fenomenet, som jag tycker används alldeles för lite, har jag scrollat igenom den senaste tidens spartips och fått ihop följande topplista:

Nr. 5

Vi inleder med allas vår Aktiepappa, som varit kreativ.

Det är #Sparadkrona att tillverka leksaker själv. Kan vara bra så här i börskraschtider. Och 3-åringen älskar sin tiger!

Nr. 4

Otippad effekt av skyhöga elpriser; gå upp tidigt för att koka ägg och brygga kaffe.

Här känner jag igen mig. Fast jag har väl snarare väntat till efter kl 10 med att använda större mängder el. Ibland har jag låtit luftvärmepumpen vara avslagen på morgnarna när strömmen varit som dyrast här.

Nr. 3

My husband proposed two days after Valentine's day so that every year he could get me discounted flowers and chocolates on the anniversary instead of the holiday.

Blev hon inte kär efter det var hon inte frumaterial.

Nr. 2

Pluggade med en som värmde fiskpinnar på elementet. Kan va ett tips om du vill #sparadkrona med tanke på höga energipriser.

Ett härligt matlagningstips!

Nr. 1

Riktigt bra humor rör sig ofta i gränslandet mellan fiktion och verklighet och fan vet på vilken sida denna landar.

Det var mina Twittertips, men mitt främsta tips är att ni själva skaffar konton om ni inte har det (det är gratis - #sparadkrona) och lägger ut egna spartips.

34 kommentarer:

 1. Tanktipset var bra bortsett från att domen med största sannolikhet förenas med ett skadestånd motsvarande kostnaden för tankad diesel p g a enskilt anspråk - och då blir det ju inte så bra!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var väl lite av ett skämt, men förutsatt att du redan har en ganska förlorad ekonomi (som jag tror att många yrkeskriminella har) drabbas du inte av ytterligare ett skadeståndskrav. Ska du däremot tanka lagligt måste pengarna ut.

   Radera
  2. Jo, skämt är det nog alltid med tanke på att det de senaste (10-15) åren så måste man på macken antingen betala i förväg med kontanter, eller använda sitt kort (tank-/Kredit-/Bank-) i automat.
   Eller som nuförtiden finns det mackar där nummerplåten läses av automatiskt och om du kopplat ditt kort/betalning så öppnas pumpen och det är bara att tanka.
   Slanga bensin från annan godtycklig parkerad bil verkar klart enklare nuförtiden.

   Radera
  3. Nåväl, nog finns det fortfarande kontantpumpar där man kan tanka i förväg. T o m i Sverige.

   Radera
  4. Bra, kan du specificera några sådana mackar i Sverige och var de ligger?

   Radera
  5. Nej, du får leta själv om du är intresserad, men något säger mig att du inte är det utan mest är ute efter att slå mig på fingrarna. Lycka till med det!

   Radera
  6. Jag är intresserad, och med tanke på tipset kanske fler är det? Men jag vet inte hur jag ska leta, det kanske kan finnas något lättare sätt än att ringa runt, eller emaila samtliga mackar i Sverige? Att sätta sig och åka runt och besöka samtliga mackar verkar motsäga själva andemening av att spara i #sparadkrona
   om det inte är så att man ser på besparingen helt och hållet separerad från utgifterna för att uppnå sagda sparande.

   Radera
  7. Nej, jag tror inte att du behöver ringa runt eller e-posta samtliga mackar i Sverige, men du kanske kan testa att ha ett öppet sinne nästa gång du besöker en ny bensinmack.

   Radera
 2. Angående tips nr 4.
  Min vilda gissning är att majoriteten har sk medelspot/månadsmedel och därmed debiteras spotprisets genomsnitt för månaden. Så även om spotpriset är lågt/högt timmen när jag brygger mitt kaffe så är det inget som får påverkan på fakturan som sedan landar i brevlådan. Timdebitering är ovanligt skulle jag vilja påstå. Så att spotpriset sätts timme för timme är inte samma sak som att din tariff följer spotpriset timme för timme, månadsmedel har varit dominerande fram tills för några år sedan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan bara tala för mig själv. Jag betalar spotpris för den timme elen förbrukas. Ingen aning om hur majoriteten har det. Här i Norge har i stort sett alla en mätare som kan redovisa elen i realtid. Kanske är det annorlunda i Sverige och därför annorlunda debitering.

   Radera
  2. Statistik ger vid handen att det handlar om 1-2 procent av privatabonnemang som har timdebitering i Sverige.
   Så några tusen personer i Sverige är det allt som kan dra nytta av tipset, även om att koka kaffe och koka ägg knappast drar speciellt mycket energi, kWh, speciellt inte i jämförelse med vad som åtgår under resterande delen av dygnet.
   För de med timdebitering - att man laddar sin elbil, där det handlar om 50-100 kWh, är ju helt klart. Att man förlägger uppvärmning av varmvattenberedaren till lågpristimmarna är också klart.
   Men kaffebryggaren? Det låter som man tittat för mycket på SVT där rekommendationen var att inte dammsuga....

   Radera
  3. Jaha, märkligt att det skiljer så mycket mellan Sverige och Norge.

   Koka kaffe och dammsuga kvittar nog, men att stänga av luftvärmepumpen några timmar när det är som dyrast gör stor skillnad. Samma med elbil.

   Radera
 3. Det var en bra lista och ett gott skratt :) nu är jag medveten om att följande inte är ett spartips för dig men en när jag studerade så var det en vän som alltid köpte de största morötterna och potatisarna, med anledningen att det var mindre skal i förhållande till vikten. (Han skalade och ville ha så lite svinn som möjligt i det ledet)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan tänka så där beroende på vad det är för frukt/grönsak och vad jag ska ha den till. Ibland föredrar jag små eller medelstora av samma skäl, att det blir mindre svinn.

   Radera
 4. Det där fiskepinne-tricket var lite äcklande men då går ju hungern ner också. Dubbel #sparadkrona!

  SvaraRadera
 5. Kul med lite blandade tips från andra! Jag har använt två, bruka el när priserna är rimliga även om tempen åkt som en jojo i mitt luftluftvärmepumpsvärmda hus. Udda sätt att värma mat, imitt fall cheeseburgare i utblåset från dator.

  Ett tips till bloggaren jag kom att tänka på igår. Våra sämsta affärer. Iaf jag har två som kan vara uppbyggliga och få andra att dra på muneen.
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Blir det så varmt bakom datorn alltså? Uppe på bilmotorn däremot :)

   Jag får se om jag kan välja mellan alla dåliga affärer.

   Radera
 6. Tipsen påminner lite om kvinnan i en Wallenstam-lägenhet som kokade potatis genom att lägga dom i en kastrull under rinnande varmt vatten innan hon gick till jobbet. Dom var klara när hon kom hem.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min mamma kokade ägg på det sättet när hon jobbade på kafé i sin ungdom och strömmen la av. Då var ägg det enda lagade de fick fram.

   Radera
 7. Nummer tre var riktigt bra. Säkert bra sätt att bli av med gold diggers, som ingen jävel vill ha i närheten ändå :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, jag tyckte det var både kreativt och fiffigt.

   Radera
  2. Jag hade sparat förutom år av bedrövelse en sjuk mängd pengar med denna checkpoint.
   /Jonas B

   Radera
  3. Du får försöka spara dem framöver istället.

   Radera
 8. "Här känner jag igen mig. Fast jag har väl snarare väntat till efter kl 10 med att använda större mängder el. Ibland har jag låtit luftvärmepumpen vara avslagen på morgnarna när strömmen varit som dyrast här."

  I dag baseras de flesta elavtal på ett genomsnittspris per månad, oavsett vilken tid på dygnet man använder mest el. Dock kan man spara pengar på att minska sin totala energikonsumtion t ex genom att dra ner på värmen under natten eller i rum man inte använder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Som sagt högre upp betalar jag per timme här i Norge.

   Radera
 9. Tur man har en cykel istället så man slipper betala bensinpriser dock är det jävligt jobbigt att släpa hem tex soffan från ikea.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just Ikea har hemkörning till någorlunda rimliga priser (om det finns något som heter rimliga priser vid köp av en helt ny soffa istället för en obetydligt begagnad till en bråkdel av priset), men annars kan man kanske muta en bekant med bil eller till och med hyra vid enstaka tillfällen. Om alternativet är att själv äga en skapligt ny bil sparar man hyfsat mycket pengar som kan läggas på hyrbil, taxi och annat.

   Radera
 10. Nu när dieselpriset var som högst och det var extrapris på Lidl åkte en bekant och handlade rapsolja i protest. Tankade bilen vilket funkade bra förutom lite trög vid kallstart.
  //VA

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast priset på rapsolja har ju tyvärr också stigit rejält på sistone. Men jag förstår idén. De gånger jag åkt till Sverige har jag sett till att ha bilen fulltankad innan och när jag skulle till Stockholm för att göra klar min lägenhet för försäljning hade jag dessutom fyllt bilen med dunkar för att slippa tanka diesel i Sverige.

   Radera
  2. Tills relativt nyligen gick det köpa mat/rapsolja 3L för 30 kr på flera lågprisbutiker. Dock kan den oljan innehålla en del vatten och orenheter som inte gör den helt lämplig som direkt ersätttning för diesel men ändå... Kanske mera lämplig i en gammal traktor eller så.

   Radera
  3. Till rätt nyligen, men t ex på Willys gick det innan nyår ofta att få en liter för 13,90 kr. Nu är det ordinarie priset 36,90 kr, nästan tre gånger så mycket.

   Radera
 11. Alla vet ju att det bästa tipset är att göra pulvermos i vasken med varmvatten som ingår i hyran och sen slänga i lite frysta köttbullar som får tina i moset. Sparar el och du slipper disk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker inte att jag är en speciellt kräsen matmänniska, men vid pulvermos drar jag nog ändå gränsen. Jag tycker riktigt att man känner med varje tugga hur värdelöst det är näringsmässigt. Men att spara disk ska inte underskattas :)

   Radera