söndag 24 april 2022

Kreativa kampanjer

Ingen gillar reklam. Vi scrollar, spolar fram, mutear och tittar bort för att slippa påverkas. Ibland måste man ändå imponeras av smarta reklamkampanjers genomslagskraft. Hur mycket pengar måste inte den här Volvon sålts för (och hur mycket jobb lär inte reklammakaren/säljaren fått)?

Och vem minns inte Dollarstore-tårtorna? Media hatade vd:n Peter Ahlberg, vilket ökade på försäljningssiffrorna eftersom många konsumenter hatar media. Ahlberg valde att tacka SVT och ETC genom att erbjuda dem ”genussäkrade tårtor” för att de hjälpt Dollarstore till framgång. Media skrev då om ”skandal-vd:n” vilket givetvis också bara var positivt.

Internationellt har Elon Musk och Donald Trump varit bäst på det spelet. De kan till och med få bra PR genom att medvetet stava fel. Media skrattade ut Trump och fattade inte att han hela tiden låg fem steg före och lät sina största kritiker bli hans bästa valarbetare. Att Musk nu börjat köpa Twitter är såklart ingen slump. Sociala medier har alltid varit ”vänsterns” lekstuga. De som nu är rasande och rädda över att Musk får medial makt har aldrig haft problem med Mark Zuckerbergs dito.

Den senaste kreativa reklamkampanjen jag lyfter på hatten åt är det norska elcykelföretaget som ger rabatt motsvarande nya p-böter upp till 2000 kr. Visa upp boten och cykeln får motsvarande prissänkning. Varje p-bot ger alltså incitament till att börja elcykla, för den bilägare som i det läget troligen både är förbannad på biltrafik i allmänhet och kan tänkas handla irrationellt genom att göra en dålig affär. Vackert!

18 kommentarer:

 1. Elon Musk verkar vara den enda av den globala eliten som INTE vill införa censur och begränsa det fria ordet, dvs fundamentet för en demokrati som visat sig oerhört framgångsrik för västvärlden. Men nu hörs mest rop på diktatur och styrning av vad vi får säga och diskutera. EU-kommissionen och parlamentet har kommit överens om att tvinga medias aktörer att ännu hårdare ta bort inlägg från oliktänkare. Det göms som vanligt i fraser som att minska desinformation och hatpropaganda. Samma ord hörs hela tiden från hela västvärlden. När skall folk förstå att hotet mot demokratin och yttrandefriheten kommer från alla de som vill bestämma vad vi skall få läsa på nätet. Det är i dnu på diskussioner och dialoger vi till sanningen till slut. Inte i att något Sanningsministerium på förhand avgör vad som är sant eller inte.


  https://sverigesradio.se/artikel/eu-overens-nya-tuffare-spelregler-pa-internet
  https://www.google.com/amp/s/www.nytimes.com/2022/04/20/technology/barack-obama-disinformation.amp.html

  Är ni verkligen bekväma med att andra skall bestämma vad vi skall få läsa och diskutera i den offentliga debatten? Var är skillnaden mot PRAVDAS kommunikéer i Sovjetunionen? Eller Det Goebbels styrning av media i Nazityskland? Utvecklingen är faktiskt oerhört alarmerande.

  Påläst orolig medborgare som tänker själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det fantastiskt att information förbjuds under förevändningen att det är desinformation. 1984 borde vara obligatorisk läsning på mellanstadiet.

   Radera
 2. Om man innehar en annan, kanske för tillfället avvikande, åsikt så är det ett troll, det är hat och hot, det är antidemokratiskt, en utländsk påverkansoperation.

  Visst får du ha andra åsikter, men om du torgför dem blir det konsekvenser, bla allvarliga sociala konsekvenser. I bästa fall blir du bara avstängd från Twitter och dina andra sociala konton visas inte i någon utsträckning längre hos övriga.
  I övrigt ordnas så att du blir av med jobbet, eller säkerställs att din fortsatta jobbkarriär går i stå, och om du har eget företag ska alla kunder jagas bort.

  Det är så svensk yttrandefrihet säkerställs. Tanken har aldrig varit att kreti och pleti ska få utöva denna rättighet i så måtto att det har någon praktisk betydelse. Rättigheten är till för de som styr landet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Utländsk påverkansoperation" är trumf. Allt som utmålats som det kan avfärdas utan motargument.

   "Ja, man får tänka precis vad man tycker
   och man får tycka vad man tror,
   och om man tänker tyst tillräckligt
   så blir man kanske till och med nåt stort.
   Men en sak måste man lära sig
   om man vill bli sin lyckas smed:
   att man ska akta sig som för att bränna sig
   för att säga som det e'."
   - Hoola Bandoola Band

   Radera
  2. Finns en hemsida som listar aktuellt narrativ och formuleringar från krelm, den är ganska bra att använda för att hitta nyttiga idioter samt faktiska troll. https://ruprop.live

   Radera
  3. Personligen är jag rätt less på både troll och idioter :)

   Radera
 3. Den där volvoreklamen gjorde min förmiddag.
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, den är skojig. "Snurre snurr och poppa huv..."

   Radera
 4. Måste tyvärr meddela att volvon inte längre är i trafik och regnumret är återanvänt sedan 2016. Då filmen lades upp 2015 torde fordonet skrotats någon gång däremellan. Så kanske den fina filmen inte gav så bra resultat som man kunnat tro.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märkligt, den såg ju fin ut. Hoppas den exporterats istället.

   Radera
  2. "Fyra snurre-snurr" :-)
   Har för mig att den såldes till Italien och var med i en eller ett par reklamfilmer där. Går säkert att söka på Youtube för den som vill

   Spargrisen

   Radera
  3. Som 245-ägare kan jag säga att de börjar bli rätt dyra, särskilt i bra skick, så lever den nu skrotas den knappast i första taget.

   Radera
 5. I Sverige tycks det vara is och deras bekanta som är bäst på att nyttja media till sin fördel. Först upplopp i syfte att döda poliser, därefter vända det till att Ebba Busch vill skjuta vanliga mammor som demonstrerar fredligt.

  Man undrar lite hur journalister ser tillbaks på sina liv? Så som helt misslyckade? Förmodligen inte, jag tror inte ens de inser. Återigen har Sverige skämt ut sig internationellt.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag skulle inte säga att IS nyttjar svensk media till sin fördel även om utfallet blir sådant.

   Ja, mina grannar börjar förstå varför jag flyttade.

   Radera
  2. Nej det var det nya partiet nyans som har kopplingar till grå vargarna som är en islamistisk organisation i stil med is. De är väl inte helt oväntat om det finns en hel del kopplingar mellan nyans och IS också.

   På deras demonstration ska de iaf funnits folk som anslöt sig till is men friats när från allt när det kommit tillbaka till Sverige.

   Radera
  3. Möjligt, men jag gissar att Nyans i bästa fall får 0,1 procent i höstens val. Deras partiledare och enda kända medlem har väl ungefär en fjärdedel så många följare som jag på Twitter, så jag tror inte S behöver lämna över makten riktigt än.

   Radera
  4. Nu är det ju ett 30 tal politiker från s i Malmö som har hoppat över dit samt att man ska väl inte förringa ifall imamerna säger åt alla att rösta på dem i moskén.. förhoppningsvis får de 0.1% max, men de kan bli betydligt mer än så också.

   Radera
  5. Vi får se, jag tror att 0,1 % är en rimlig gissning, men jag har haft fel förr.

   Radera