torsdag 14 april 2022

Ingen bio för mig

Vem går på bio idag? Inte så många, gissar jag. SF:s politiskt korrekta smörja där det är viktigare att kvotera in manusförfattare, regissörer och skådespelare än att servera intressanta berättelser må uppskattas i Kulturrådet, men knappast bland kulturkonsumenter.

Nästan alla har ju hela världens filmutbud hemma i tv:n utrustad med hemmabiosystem. Där kan man dessutom pausa när man vill och gå ut i köket och hämta snacks. På Filmstaden får man från och med nu inte ens ta med sig eget godis.

Jag fattar att det är svårt att få bioverksamhet att gå ihop ekonomiskt. Då är det lätt att göra som Postnord och istället försämra utbudet. Jag går själv sällan på bio. I vuxen ålder har jag nog oftare gått när det varit gratis än när jag tvingats betala för min egen biljett, men det har hänt. Däremot har jag aldrig köpt godis, popcorn eller läsk i en biofoajé. Priserna är ju rent larviga och, som jag ser det, bara intressanta för dem som helt saknar framförhållning och inte tänkt på att de vill äta godis i biosalongen.

Men folk i allmänhet saknar ju framförhållning, så det skulle inte förvåna mig om en stor del av biografernas intäkter kommer från denna försäljning. Jag var som sagt ändå ingen storkund, men får man inte ta med eget godis, chips, läsk, kaffe... (har ett svagt minne av att jag i min ungdom till och med hade med mig småkakor till bion) kommer jag inte gå dit alls. Vad säger ni andra, är ni som jag eller hardcore-cineaster som fortsätter att gå på bio två gånger i månaden för att avnjuta det unika surroundljudet på rad 7?

28 kommentarer:

 1. Jag skall gå på bio på måndag! Jag brukar dock inte äta något under filmen så just den regeln försvårar inte för mig. Biljettpriserna är dock en annan femma (femhundralapp?). Dessa börjar bli svårsmälta med en hel familj som skall gå.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är jävlar inte billigt att gå på bio.

   Radera
 2. Har alltid älskat att gå på bio men det har faktiskt blivit mindre och mindre bio de senaste 10 åren, inte för att vi inte vill utan snarare för att priset på biljetten springer ifrån inkomsten samtidigt som både energi och matpriser springer ifrån inkomsten. Det är tråkigt att skära ner på konsumption men i dessa tider har man inget val. Det påminner mig om barndomen på 90 talet när inflationen låg hög, och mor min som arbetade på hemtjänsten hade stora problem att få ekonomin att gå ihop när riksbanken höjde räntorna upp mot 18%. Tror det är många unga som är oförberedda på hur knapert det kan komma att bli de närmaste åren

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det tror jag också! Det är min smala lycka att jag nästan ändå inte har några hobbies som kostar pengar.

   Radera
 3. Jag hoppas att detta beslutet och det upprörda mottagandet leder till att själva biljettpriset går ner. Får man folk att vilja gå på bio löser sig säkert snacksintäkterna också.

  Vänligen, Hanna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju det som är frågan, om man ska gasa eller bromsa sig ur en kris. Att göra det dyrare att gå på bio har man testat nu i flera decennier och jag tror att det har lett till att allt färre gör det varpå många mindre biografer tvingats lägga ner. Så visst borde det vara värt att testa att göra tvärtom.

   Radera
 4. Tycker det är bra att man inte får röka i biosalongen, därför skippar jag rökheroinet och injicerar istället ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är en bra utvecklingen som skedde där i början av 1970-talet :)

   Radera
 5. Är en riktig cineast om jag får säga det själv, och under stor del av mitt tidigare liv var ett biobesök en liten fest. Jag hade lyckan att min släkt drev bion i hembyn och såg precis allt som visades där. Senare blev det mera en speciell och mycket uppskattad händelse när man tog sig in till stadens lyxbiograf. Godisråtta är jag också, så allt som oftast fixades något att tugga på.

  Men exakt allting jobbar mot biografernas fortlevnad som jag ser det. Klientelet har gått från hyfsat städat till rena aphuset i extremfallen. Hemma har man tillgång till all världens filmer och en kvalitet på bild o ljud som inte står många biografer efter. Poppa popcorn på spisen kostar några kronor. En stor popcorn o dricka på filmstaden, 109:-. Bara nej tack. Jag är mycket tacksam för att biografer funnits i mitt liv, men jag tror aldrig jag kommer besöka en igen. Bara nej tack.
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade en kompis som var biografmaskinist en kort stund, men inte ens då blev det mycket bio för mig. Numera tittar jag sällan på film och föredrar då äldre filmer. Men vore jag filmintresserad skulle jag nog hellre lägga pengarna på att bygga något hemma, projektor, bra ljud och lokal. 109 kr för popcorn och läsk?! Fan, för de pengarna äter jag middag en hel vecka!

   Radera
  2. En fråga jag ofta ställer; vilken är din favoritfilm? Om jag inte sett den lovar jag göra det.

   Radera
  3. Oj, jag tror att jag får säga Elling:
   https://www.imdb.com/title/tt0279064/

   Den såg jag för övrigt på bio när den var ny och någon annan betalade. Staten faktiskt :)

   Radera
  4. Tack! Mors Elling på svenska vill jag minnas. Är osäker på om jag sett den för länge sedan men minns den inte hur som. Håller mitt löfte och ska se den!

   Radera
  5. Mors Elling tycks vara del 2:
   https://sv.wikipedia.org/wiki/Mors_Elling

   Den har jag bara läst (romanen heter Fågeldansen, Ingvar Ambjørnsen), men den historien är betydligt mer svart. Första filmen är mer humoristisk.

   Radera
  6. Oj. Där ser man, då hade jag sämre koll än den lilla koll jag trodde mig ha. Himla bra du klargjorde, annars hade jag nog sett på fel film. Då kan jag nog med större säkerhet säga att jag inte sett den. Men ska. :)

   Radera
  7. Gör det, den är sevärd. Osunt många procent av varför jag hamnade just i Norge skyller jag på den filmen :)

   Radera
 6. Jag ska faktiskt gå på bio idag. Kommer självklart smuggla med mig godis och läsk som inhandlas på Willys istället. Någon måtta får det allt vara! Inget handlas på plats. Det räcker att jag betalas en mindre förmögenhet för biljetten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag hade gjort likadant. Särskilt den här årstiden då man får klä sig som en Michelingubbe är det ju omöjligt för biopersonalen att veta vad kunderna smugglar med sig.

   Radera
  2. Är man av utländsk härkomst, eller för den delen talar någon av de officiella minoritetsspråken i Sverige, och har tradionsenlig dräkt, tex kjolar, så lär det bli ett jäkla liv om det ens andas något om medhavda saker. DiskO lär få fullt upp, mer än vad de redan har nu menar jag. Kanske gå på bio, och få 100.000:- i skadestånd från Diskrimineringsombudsmannen. Det blir rusning till biosalongerna framöver - vilken affärsidé....win-win för de inblandade. Lose-Lose för oss skattebetalare....

   Radera
  3. Det gäller tyvärr varken mig eller Sara (själv klär jag troligen dåligt i kjol, jag har så håriga ben), men kanske finns det någon diskrimineringsentreprenör som testar.

   Radera
 7. Svar
  1. Bra band! https://harshrealms.wordpress.com/biography/

   Radera
 8. Jag som trodde att det alltid varit förbjudet (varför skulle nån annars köpa nånting alls där har jag tänkt) de få ggr jag varit på bio sista 10 åren i sverige har jag klarat mig utan godis eftersom jag är för snål för att köpa på plats och för ärlig för att bryta mot någon regel (som tydligen inte fanns)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har alltid utgått ifrån att det är tillåtet. Svaret på din fråga är nog dels de som saknar framförhållning (alltså nästan alla), dels de som ser det som lyx att köpa biografsnacks.

   Radera
 9. Tänkte passa på att tipsa om Cineasterna. En tjänst vi alla betalar för via skatten, där man kan streama ett hyfsat stort utbud av filmer "gratis". Max 4 i månaden per person har jag för mig.
  https://www.cineasterna.com/sv/

  Som alternativ till att bränna 159:- på bio, per person, exkl. godis och läsk.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antar att det inte funkar för oss utlänningar :(

   Fast i och för sig har jag kvar ett svenskt lånekort och är inte säker på att det inte skulle gå att använda.

   Radera
 10. Så tråkigt, då missar jag ju spindelmannen 15 eller generisk dussinfilm 11.

  Jag tror biobranchen är stendöd på sikt, men det skulle inte förvåna mig om staten kommer försöka hålla liv i liket bara för att.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jaså, har 15 kommit ;-)?

   Undrar det. För få sysselsatta. Då tror jag hellre att de jobbar för producera svensk film i andra medier.

   Radera