tisdag 5 april 2022

Disclaimer

Jag har gnällt på börspoddarnas friskrivningar tidigare, men problemet eskalerar. Varenda reklamsnutt (och ibland är de 4-5 stycken per avsnitt) följs av en disclaimer av typen:

Aktier kan gå både upp och ner i värde och det är inte alls säkert att den disclaimer jag nu rabblar upp betyder ett jävla skit.

Det här märker poddmakarna och deras lösning är för det mesta att speeda på uppläsningen så att man förstår ännu mindre av den. Det enda som står helt klart är att de inte bryr sig om vi fattar. De vill bara kunna säga ”Det där tog vi höjd för, så skyll inte på oss”. Ungefär så här:


Jag kan inte tänka mig att det här behövs pga någon svensk lagstiftning, men om så är fallet är det dags att ändra på det. Lägg informationen i beskrivningen på hemsidan så att man slipper höra det varenda vecka. Det kan ändå inte bli otydligare än det är nu.

18 kommentarer:

 1. Svar
  1. Tack! Ja, jag tänker att alla som lyssnar på ekonomipoddar känner igen sig i detta.

   Radera
 2. Den där videon ska du ha kredd för, bästa jag sett denna vecka tror jag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, fast så är det ju bara tisdag :)

   Radera
 3. Ännu mer irriterad blir jag på alltför svepande och kortfattade formuleringar av den typ Alex o Sigge har i sin podd när de gör reklam för en börsrobot (vars namn jag inte minns). "Men tänk på att börsen kan gå upp och ner och du kan förlora ditt kapital". Hade jag varit ung och nyter hade jag dragit öronen åt mig och känt stor tveksamhet att ge mig in på börsen. Trots att placering via börsrotob med uppskattningsvis tusentals bolag i olika branscher på olika kontinenter torde vara bland det mest stabila du kan investera i. Men gissningsvis har de fått denna formulering från företaget i fråga vilket är ett mysterium.

  SvaraRadera
  Svar
  1. I det fallet skulle vilja ha en varning av typen "Och tänk på att du förlorar en miljon hjärnceller för varje minut du lyssnar på de intellektuella härdsmältorna Alex Schulman och Sigge Eklund".

   Helt säkert har de fått formuleringen av företaget och visst hade den kunnat låta mer hoppingivande. Sen förstår jag inte vad det är för finansföretag som anlitar Alex & Sigge att göra reklam för deras produkter. Jag undviker dem som pesten (det har nog framgått i det här inlägget), men är det något jag fått med mig är det att Alex Schulman koketterar över hur dålig han är på ekonomi. Det blir lite som att sälja bantningskurer eller hälsokost med Bert Karlsson eller Leif GW Persson som frontfigur.

   Radera
 4. I det fallet skulle vilja ha en varning av typen "Och tänk på att du förlorar en miljon hjärnceller för varje minut du lyssnar på de intellektuella härdsmältorna Alex Schulman och Sigge Eklund".

  Öppet mål. Opti tror jag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, med tanke på hur många lyssnare de har inser jag att de har något som gått mig förbi, men jag ser verkligen inte deras storhet de få gånger jag försökt lyssna. Sigge har väl någon slags torr humor. Alexander Schulman vet jag inte vad han har (mer än kända släktingar han skriver böcker om).

   Radera
 5. Jag föredrar " jag lever i min mammas källare, äter tacos, har en röd trejding keps från 80-talet och en 50 kronors frisyr. Söker du aktietips så sök upp en proffsig bankman med en riktigt kostym istället." Nån som vet vem jag talar om ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, lysande! Känner inte alls igen det, men DEN podden vill jag lyssna pä!

   Radera
  2. Hehe inte riktigt en podd mer en vlogg
   Alpha Investments på Youtube

   Radera
  3. Har gått mig helt förbi. Ska absolut kolla in det.

   Radera
  4. Det är mycket mtg men också ekonomi videos tex. storytime: the dirty world of structuring

   Radera
  5. Såg ett par avsnitt. Några jävla samlarkort han höll på med förstod jag inte alls, men en del annat var intressant.

   Radera
 6. "Värst" måste väl ändå Johan i Börspodden vara. Piff och Puff hade nog tyckt att den där disclaimern gick lite väl fort. Skönt att den är över på någon bråkdel av en sekund men som du skriver, meningslös.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns lite som en blandning av finanspodd och poetry slam när han drar igång ;-)

   Radera
 7. Som när en bekants bekant frågade en medelsåldersman om vad han betalade för sin nya v90. Han svarade "3000:- per månad", jo men totalkostnaden för den, du har väl lån i många år innan den är avbetald? "Ja, 3000kr månaden".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter lite som dem som är oberoende av bensinpriset eftersom de alltid tankar för en femhundring.

   Radera