onsdag 20 april 2022

Jag skiter i allt...

Inser att de flesta läsare under 40-45 saknar relation till Magnus Uggla som inspirerade mig till dagens rubrik, men det var en artist som var populär i min ungdom och som hade en låt som hette just så.

Men det här ska inte handla om Uggla utan om mig. För runt tjugo år sedan höll jag järnkoll på börsen all tid den var öppen. Om jag till äventyrs inte kunde snackade jag ihop mig med en kompis som kunde ringa om det krisade och i värsta fall göra affärer för min räkning. Sedan lugnade jag ner mig, slutade göra dagliga affärer och det fanns dagar när jag överhuvudtaget inte kollade innehaven.

I somras hade jag den hittills sämsta kollen någonsin när jag åkte runt med husvagn i Norge och letade hus. Jag satt heller inte tung i korta optioner utan rätt mycket i fonder. Så småningom hittade jag ett hus och då loggade jag inte in för att kolla utan för att sälja och föra över pengar.

Sedan slutet av september har jag egentligen inget bra försvar till mitt ointresse mer än att jag har så mycket annat i mitt liv som pockar på uppmärksamhet att jag inte orkar bry mig om ett innehav stiger eller tappar ett par procent. Det har fått rulla på rätt mycket utan mitt engagemang.

I år har jag förstått att börsen inte precis glatt aktieägarna, men jag kan verkligen inte klaga. Så här ser min Avanzadepå ut de senaste tre månaderna i förhållande till den gula kurvan, OMX Sthlm All-Share Cap GI, som är det index jag valt att jämföra mig med, inte för att det hade längst namn utan för att det verkade rimligast.

+4,16 procent mot -9,90 procent för index. Det borde glädja mig. Samtidigt kan jag inte låta bli att notera att ju mindre jag försöker, desto bättre klarar jag mig. Det är inte precis ett överbetyg till mig som investerare. Samtidigt lever jag på pengar, inte på mitt renommé som börssnubbe, för det hade räntat sig ganska dåligt i alla tider.

Men det skiter jag i.

27 kommentarer:

 1. Nice ju! Jag går allt mer mot den linjen :p

  Har du något inlägg på dina innehav eller skiter du i det?

  /Arbetsplanen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det skiter jag också i :)

   Jag har ganska många inlägg där jag snackar om enskilda innehav, men en sammanställning har jag medvetet låtit bli att göra eftersom det då kan verka som att jag vet vad jag pratar om.

   Radera
 2. Är det tyvärr inte det som alla data tyder på.
  Ju mindre du gör på börsen desto bättre går det.

  Har för mig jag såg en amerikansk studie som visade att den bästa utvecklingen på fonder hade döda personer som inte rörde sina innehav.

  Time in market > Timing market som någon person sagt.


  Mvh
  Thz

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antagligen har du helt rätt, men man vill ju alltid tro att man är lite bättre än snittet. Det är som med bilkörning - alla är lite bättre än alla andra :)

   Radera
 3. Det där ser ut ungefär som vår linje. Har även vi på grund av mycket annat i livet inte lagt jättemycket tid på börsen. Ligger runt +5% YTD. Utdelningarna skramlar in var och varannan dag också...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag lägger rätt lite vikt vid att jaga utdelningar, men visst ramlar sådana in ändå. Jag har i alla fall en skvätt Xakt Högutdelande. I mitt fall är det nog mest råvaror i form av guld och silver som hållit mig uppe i år.

   Radera
 4. När jag väl re/agerar på börsen gör jag nästan utan undantag fel. Jag gör bäst i att bara låta fondinköpsroboten ticka på och kasta ett getöga på utvecklingen några ggr/år.
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra insikt! Jag hade kunnat göra så mycket bättre affärer för tjugo år sedan om jag bara vetat det jag vet nu. Och nu när jag gör det har jag varken tid eller lust. Samtidigt har jag ju till stor del kommit fram till samma sak, att inte peta för mycket.

   Radera
  2. Vad är det du vet nu som du inte visste förut?

   Radera
  3. Att jag inte ska peta för mycket med innehaven, tänka på courtaget vid korta affärer, bara handla med sånt jag begriper och som jag dessutom tror på, även om kursen verkar för låg för att tacka nej. Med mera.

   Radera
 5. En liten detalj - Magnus Ugglas låt som du refererar till heter "Jag skiter" och ingenting annat. Men så tillhör jag också den åldersgrupp som har koll på sånt - 50+ rentav... ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det visste jag faktiskt (inte pga ålder utan för att jag såg det när jag länkade), men orkade inte förklara och tyckte att det var direkt olämpligt att ha "Jag skiter..." som rubrik, så jag tänkte att jag kommer undan med det :)

   Radera
  2. En annan 50+ här som vet vad låten heter, men också att Magnus Uggla sjunger "jag skiter i allt.."

   Den strofen kommer strax efter "de säger att jag..." 1,25 minuter in i klippet.

   Jag trodde att Sparo menade den textraden i låten. Nu var jag lite petig men det skiter jag i ;)

   Radera
  3. Vad Stefan menade var väl att jag lite felaktigt skrev: "Som hade en låt som hette just så".

   Radera
  4. Ja men se där, heder åt Stefan som är en uppmärksam läsare! :)
   Jag pudlar och övar på noggrann läsning :)

   Radera
  5. Japp, är en äkta grinig gammal gubbe som är noga med detaljerna. Hade du skrivit "som Magnus Uggla sjunger i en gammal låt" med referens till rubriken hade det ju varit korrekt och jag hade kunnat svälja det :-)

   Radera
  6. Det hade varit ett mycket bättre val.

   Radera
 6. Jag ligger än så länge minus under 2022 men jag tycker att hobbies kan få kosta lite pengar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vete tusan om jag håller med om när det gäller sånt där pengar är själva idén, som börsen och olika spel om pengar.

   Radera
 7. Min profil ligger + 70% dom tre senaste månaderna pga jag äger nästan bara saab lul

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var som tusan! Hoppas att du har större delen av din ekonomi där då.

   Radera
 8. Ganska naturligt att utvecklingen blir som så, givet att på lång sikt är det företagens vinstutveckling som driver börskursen. På kort sikt är det bankhaussaranalytiker, nyheter och slump.

  Ändå så är det tämligen få som inser att äger du företagen i tex 10 år så har deras vinster tjänat in ditt anskaffningspris, om du valt någorlunda normalbegåvat vid köpen. Istället ska det daytrads sönder depån helst :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tålamod är en dygd, och en lönsam sådan.

   Radera
 9. För min del har jag helt slutat med att jämföra mot någon kurva/index.
  Lön och utdelningar investeras direkt när de hamnar på kontot.
  På så vis slipper jag bry mig om börsen är högt eller lågt värderad för tillfället.
  Tittar bara på att mina utdelningar växer år för år. Vilket de gör.
  Känns rätt skönt.
  //Stefan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast någon slags koll vill jag ha. Ligger jag långt efter index är ju annars indexfonder att föredra.

   Radera