onsdag 6 april 2022

Semester på G?

April. Hög tid att planera sommarens semester, eller? Jag har inte haft en planerad semester sedan 1994 (att tillbringa hela sommaren i en husvagn var enda chansen att slippa fotbolls-VM det året). Det betyder inte att jag inte varit ledig, men jag har inte haft 3-4 veckor sammanhängande semester en enda sommar sedan dess.


Fy fan!

Min grundidé är att eftersom vardagarna är fler än helgdagarna är det viktigaste man kan göra för att uppnå ett bra liv att se till att trivas med vardagarna. Jag har inte alltid lyckats, men jag har alltid jobbat på det. Just nu ser jag fram emot att få hem mina bin och få snurr på biodlingen och att mitt nystartade norska företag ska landa i något slags normalläge efter allt uppstartande (organisationsnummer, banktjänster, bokföringsbyrå, hemsida...). Jag ser fram emot att stänga ner alla svenska engagemang så att jag kan flytta över mina pengar till Norge och återuppta börshandeln mer organiserat.

Det var inkomstsidan. Vid sidan av den ser jag fram emot sommarens byggprojekt på gården, eventuellt ett hönshus om det skulle flyta på riktigt bra. Jag ser också fram emot sommarens bärplockning. Jag har nu i princip inga bär i frysen. Inga blåbär, inga vinbär, inga rabarber, vilket resulterat i en kyl utan hemgjord sylt. Så kan man ju inte leva.


Om mina katter får välja vinner fisk över bär.

Vad ser jag fram emot i fritids- och semesterväg då? Inte ett dugg! Jag vill gärna utforska mitt nya hemland, både i bil och löparskor, men det kommer jag att få massor av möjligheter till i samband med att jag åker runt och köper och säljer grejer eller gör någon annan business.

Ren ledighet, att ligga på en strand, åka på charter, bo på hotell, gå på konsert, dricka sprit... Inte intresserad. Man får tycka att jag är en torrboll, men jag vidhåller att goda vardagar är vad livet i huvudsak handlar om.

42 kommentarer:

  1. Årets semester kommer att gå till att planera flykten från Sverige. Helst skulle jag inte ta någon semester alls, utan jobba in mer pengar i det egna bolaget istället. Men det tillåter inte min enda kund.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Allra viktigast med semesterperioden tycker jag är att man inte gör något slentrianmässigt utan ser till att få lite nya tankar i huvudet och det låter det som att du kommer att få i år.

      Radera
  2. Jag har inte och kommer inte planera något större. Någon kortare resa för att gå på någon motorsport, flyguppvisning eller kulturellt intressant aktivitet kan det säkert bli. Fiske med tjejen i vår 2000 kronors yacht. Odla lite, säkert chili plus något annat gott. Svampplockning när de poppar upp. Annars besöker jag en fotoklubb i morgon för att förhoppningsvis bli medlem, samt skickat intresseförfrågan till en manskör för medverkan.

    Jag har så många åtaganden av det mera seriösa slaget, jag har en tid känt att jag behöver balansera upp situationen med rent egoistiska aktiviteter för att odla även högra hjärnhalvan. Förhoppningsvis är det full rull på detta i sommar. Balans och förnöjsamhet i vardagen, precis som du skriver.
    /Jonas B

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inget om båtar, men tvåtusenkronors yacht låter mer som en eka ;-)

      Chiliodling skulle jag säga är hög tid om du vill kunna utnyttja sommarens soltimmar. Jag förodlade mina chilifrön i förra veckan.

      Ja, för egen del skulle jag säga att jag laddar batterierna betydligt bättre när jag plockar bär eller odlar än att flänga runt på en turistort, men olika människor är olika.

      Radera
    2. Gammal glasfibereka, risig men sjösäker och tillräckligt stor för att inte vara farlig ute på vår halvstora och stundtals väder o vågmässigt lömska sjö.
      Behöver gå igenom och skruva ihop min gamla 80-tals 2 hästars Yamahamotor som är i molekyler just nu bara. Sedan ska det nog vara självförsörjande på gös o abborre tills senhösten. Gädda är ingen favorit men jag kan tänka mig att prova att kocka en pepparrotsvariant igen, annars gör jag kattflocken lyckliga. :)

      Radera
    3. I mitt fall går eventuell fisk direkt till katterna. Hoppas kunna ge det en chans i sommar.

      Radera
  3. Eftersom du har några läsare som funderar på samma emigration som du själv genomfört så vore en "handbok" med checklista och tips för en flytt till Norge något att se fram emot, antingen som ett mastodontinlägg eller som en serie blogginlägg med olika delar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lustigt, så sent som igår föreslog någon att jag skulle skriva en bok på det temat. Då skulle definitivt min sommar vara fulltecknad :)

      Jag håller sedan flera veckor på med ett blogginlägg i ämnet, men det riskerar att bli väldigt bittert och självömkande eftersom jag upplever att onödigt många företag och myndigheter jävlats med mig. Så jag vet inte om det går, men jag tar till mig tipset och grubblar på det.

      Radera
    2. Bok skulle vara intressant men tidskrävande av författaren. Blogginlägg är en bra början, kanske kan göra ett med de punkter som varit negativa, svårarbetade och jobbiga och ett inlägg med de punkter som gått smidigt, gett positiva erfarenheter o.s.v. Då kan du skriva bägge parallellt och behöver inte vara enbart bitter...

      Radera
    3. Största problemet med böcker är att hitta en förläggare. Att trycka själv har aldrig roat mig.

      Väldigt få punkter (om ens några) har gått smidigt, men jag hoppas och tror att det ändå varit värt det i slutändan. Hur krångligt det än varit har jag nu personnummer, bankkonton osv.

      Radera
    4. Jag skulle vilja höra lite gnäll om Norge. Jag fattar ju att de har bättre sjukvård, försvar, skola, pensioner, sjukförsäkringar osv. Vore konstigt annars, Sverige verkar ju inte ens försöka längre. Men visst har Norge en hel del missbruk med skattemedel och allmän korruption också? Och skatterna där är t.o.m högre än i Sverige...

      Radera
    5. Undrar om inte dina bekymmer med myndigheterna berodde på att du flyttade dit som arbetslös. För de kunde ju inte veta att du verkligen skulle kunna leva av ditt nystartade företag. Allt hade nog gått bättre om du tagit en vanlig anställning tills du kommit in i systemet.

      Radera
    6. Jadå, det finns skatteslöseri och korruption i Norge med. Enda skillnaden på svenska och norska Slöseriombudsmannen är att det är ett privat initiativ i Norge, men material finns här med.

      Om skatterna är högre beror lite på. Eftersom Norge har förmögenhetsskatt och hög inkomstskatt på höga inkomster blir det hög skatt för de rikaste, men för den med låg inkomst har Norge lägre skatt. Du får i princip tjäna 60000 kr om året skattefritt. Vet inte vad motsvarande siffra är i Sverige. 15000?

      Jag sa till Skatteetaten att jag var näringsidkare i Sverige och ville flytta över verksamheten till Norge så att jag kan kunde börja betala skatt här så fort som möjligt, men att jag först måste ha ett personnummer. Vidare sa jag att jag inte tänkte ansöka om arbetslöshetsersättning och att jag gladeligen skulle skriva på ett papper om det ifall det hade gjort skillnad. Vidare hade jag, som de begärt, tagit med kontoutdrag som visade att jag skulle klara mina räkningar med befintliga medel.

      Radera
    7. Snälla, skriv en bok (eller öppna ny hemsida) om tips och råd för alla oss som känner oss allt mer alienerade i ett hemland som vänt oss ryggen. Vad behöver vi veta inför flytten till Norge? Stort som smått mottages med enorm tacksamhet.
      // Janne

      Radera
    8. Känner någon en förläggare som vill ge ut den ska jag starkt överväga att skriva en bok om det.

      Radera
    9. Kanske Visitnorway vore intresserade av din bok, den kan ju öka inflyttningen i norska glesbygdskommuner med kapitalstarka svenskar.

      Radera
    10. Jag tror de har fått nog av svenskar nu :)

      Radera
  4. Har man ett fritidshus att renovera blir det ju inte en "semester" i den mening du antyder, utan snarare aktivitet i en annan form än det vanliga arbetet. Och åtminstone för mig är det avkopplande att som omväxling arbeta praktiskt istället för teoretiskt/mentalt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fritidshus är ett bra exempel. En del åker till sommarstugan för att ligga i hängmattan, andra för att snickra. Vem som blir mest avkopplad kan nog variera, men jag är också "team snickeri" i det fallet.

      Radera
    2. Äger man fastigheter finns alltid underhållsbehov, sen är det förstås individuellt hur man förhåller sig till den. I vårt fall handlar det om ett ärvt hus med släkthistoria och då har man något slags inbyggd känsla för att vilja hålla det i skick. Och i efterdyningarna av två års hemarbete på heltid har också arbetskulturen förändrats så att det i framtiden blir mer realistiskt att tillbringa längre perioder på plats och jobba därifrån, och då blir man såklart motiverad att se till att skicket på stället tillåter det året runt.

      Radera
    3. Även utan släkthistoria är det bra mycket billigare att hålla efter än att låta det rasa och gå sönder för att sedan reparera.

      Ändå en bra grej med det här pandemieländet, att fler fått upp ögonen för möjligheten att leva på nya sätt.

      Radera
  5. Håller helt med om det där med vardag vs helg - man kan kalla det för 5:2 metoden: att se till att vardagarna blir minst lika bra som de få helgdagarna:-)

    Gällande semester ser jag mest fram emot många och långa vistelser på femstjärnigt treehotel med 360 graders sjöutsikt. Men till skillnad från hotellet i Haralds där ett rum i träden kostar +5000kr natten så är mitt gratis, tar bara kajaken ut till ön och sätter upp hängmattan på udden. Bästa hotell jag nånsin checkat in på. Det räcker som semesterplaner i dagsläget.


    SvaraRadera
    Svar
    1. 5:2 associerar ju tyvärr till tråkiga matupplägg.

      5000 kr/natt i trädkoja? Man är i fel bransch...

      Radera
  6. Harads heter det, inte Haralds...rätt ska vara rätt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Harads känner jag till, men att det fanns någon form av hotellboende där var ny kunskap.

      Radera
  7. https://www.treehotel.se/se/

    OBS - ej reklam:-) Överprisat..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja jävlar! Påminner om inlägget jag skrev om människor som vallfärdade till ett boende med stampat jordgolv och utedass för tiotusentals kronor:
      https://sparosverige.blogspot.com/2021/08/maxat-1800-talsboende.html

      Radera
  8. Jäklar, här ska tjänas pengar. Har ca 18 tak på landet om man räknar lador, ladugård, redskapsbodar, vedbodar, etc. Bygger om alla och hyr ut till influencers och tjänar miljoner!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte omöjligt alls, även om det borde vara det.

      Radera
  9. Här blir det semester i nyköpta hytten utanför Narvik. Ska nog öppna bankkonto så fort jag får D-nummer. Någon bank/nätmäklare du rekommenderar?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, det kan jag inte säga. Möjligen vill jag varna för DNB. Jag har aldrig anlitat dem, men de verkar ha högst avgifter och deras kundbetyg på jämförelsesajter är skrämmande låga, klart sämre än alla andra.

      Radera
  10. Håller helt med dig! Det är skönt att ligga på en strand, men bara 1 timme, sedan vill man göra annat. Åka på charter har jag aldrig gjort, men väl utomlands några gånger, men det brukar vara fullt upp med att strövtåg, upptäckanden mm och inga "klassiska" semesterresor. Dylika utflykter över landsgränser är inte för att "vila upp mig" eller att "få ett avbrott i vardagen", utan handlar mer om att få nya perspektiv, insikter, erfarenheter och förstås uppleva lite annan kultur och landskap än vad som finns här hemma. En njutbar "vardag" är målet, även om just jag inte gör skillnad på vardag och helg - arbetar som konsult i eget AB och sprider arbetstimmarna glest över hela veckan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. "Unknown"...? Christoffer S var namnet :-)

      Radera
    2. Utlandsresor kan definitivt ge perspektiv man inte får hemma, särskilt om man åker långt.

      Jag är i samma läge som du. Jag jobbar ofta både lördag och söndag. Ibland heldag eller mer, ibland bara någon timme, men det är ingen skillnad för mig om det är röd dag eller vanlig vardag, mer än att man inte får tag i folk och att börsen är stängd.

      Det är praktiskt med namn. Särskilt när det blir många anonyma i kommentarsfältet och svårt att hålla isär vem som sagt vad.

      Radera
  11. Så du är inte sugen på att ta ett fett lån då alltså, så att du har råd med 2v apdyr solsemester. Som du sedan måste jobba än mer för att betala av på? Och så om igen... :)
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Inte ett dugg faktiskt. Att ta lån för semester känns lite som att kissa i byxorna för att det blir varmt.

      Radera
  12. När det gäller planer för sommaren så är det enda just nu att vi har satt ungefärligt datum när vi inte behöver eller vill vara nåbara på jobbmailen (eller telefonen). Vi har också kollat upp när skolstarten är i augusti, så att vi vet när vi måste komma in i vardagsrutinerna igen.
    Genom åren så har sommaren innehållit både äventyrsresor och charter, var sak har sin tid, båda har varit uppskattade. Det var sommarjobb när jag pluggade på högskola, då var DET ren vila från de vanliga rutinerna. Men framförallt har vi tagit dagar som de kommer utan planering och saker som måste hinnas med.

    För mig innebär semestern att få göra annorlunda än vanligt. Jag läser en bok som jag väljer själv, inte något jag MÅSTE läsa för jobbets skull. Jag kan handarbeta (sy, sticka, snickra) en hel dag utan avbrott ända tills det blir mörkt. En mulen dag är perfekt för svamp- och bärplockning.
    Sen tillkommer underhållsarbetet som är självpåtaget, dvs alltid är det något att göra på hus eller trädgård. Vilket också kan vara avkopplande på sitt sätt.

    Jag har en vän som anser att en oplanerad semesterdag, eller en semesterdag utan övernattning på annat ställe än hemma, är bortkastad. Själv tycker jag det är underbart att slippa planering och ha möjlighet till spontanitet vare sig det är en cykeltur eller råka träffa en granne man inte sett på länge och umgås i flera timmar.
    Men så trivs vi väldigt bra hemma och behöver inte fly bort.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tyckte också att sommarjobben under skoltiden var en slags avkoppling. Som du säger är det viktigare att få göra något annorlunda.

      Men den där vännen som tycker att en ledig dag hemma är bortkastad, hur nöjd på en skala är han/hon med sitt boende? Vill man inte vara ledig i sitt hem, för projekt eller lättja, låter det som ett bra skäl för att leta ny bostad.

      Radera
    2. Nöjd och nöjd, det är väl mer att detta är en väldigt rastlös person. Som är väldigt rädd att missa något. Men samtidigt inte vill "slösa" på tex semesterdagar ifall det skulle dyka upp något roligare vid ett senare tillfälle.

      Spargrisen

      Radera
    3. Det sista kan jag förstå, men det borde inte göra att man vantrivs med en fri dag hemma. Fri behöver inte betyda ledig, bara att man kan fylla den med vad man vill.

      Radera