fredag 8 april 2022

Köp inte skit – prenumerera på det!

Jag hörde ett skrämmande inslag i Plånboken i P1 om folks tvångsmässiga beteende när det gäller att teckna abonnemang. Jonny trodde att han hade tio abonnemang (skrivna på sig, sedan fanns fler i familjen), men det visade sig vara närmare tjugo abonnemang med totalt tretton företag. Han vet knappt vad han prenumererar på och än mindre hur han skulle kunna avsluta tjänsterna.

Min inställning är att om man kan glömma bort antalet tjänster man har så är de för många. ”En bra deal” behöver inte vara det om ett år, om det ens var det från början. Som reportern konstaterar:

De ligger där och tickar, abonnemangen.

Som att det vore en naturlag, att man nästan måste abonnera på en massa prylar och tjänster för att ha ett värdigt liv. Jag fattar abonnemang på tidningar och streamingtjänster, men varför skaffar man abonnemang på kalsonger eller biltvätt, tjänster man rimligtvis inte alls har koll på hur ofta man behöver. Eller glasögon! Jag fattar endagslinser, det kommer det gå åt ett par per dag om man alltid använder linser, men glasögon håller ju allt från ett till tio år, omöjligt att veta i förväg.

Jonny i inslaget verkar mest stressad över att hinna utnyttja alla tjänster han har (när han minns att han har dem). Som biltvätten som han åker till för att döva det dåliga samvetet för att han betalar en massa för att kunna tvätta bilen ”gratis”. Det känns inte ett dugg värdigt, snarare värdo.

Själv abonnerar jag på två tjänster (förutom el, sophämtning, bilförsäkring och annat man inte kommer undan), det är telefoni/internet och en bokföringstjänst. Dessa använder jag hela tiden, jag vet vad de kostar och hur jag kan avsluta dem och jag är nöjd med vad jag får för pengarna.

För övrigt ligger de inte och ”tickar”, jag får fakturor som jag aktivt väljer att betala. Jag säger inte detta för att visa mig duktig utan för att visa att det är fullt möjligt att betala för det man behöver när man behöver det istället för att dränka sig i prenumerationer.

29 kommentarer:

  1. Såg nåt liknande på Twitter nyligen, en person som hade ångest för såna dragningar som kunde dyka upp lite då och då.
    Dessa båda personer borde plocka fram minst en månads kontoutdrag för att exakt se datum och vad de kan säga upp på stående fot.

    Jag har väl för många streamingtjänster, men vet exakt vilka dagar dom dras och det är inte svårt att avsluta dessa.

    Linsabonnemang har jag. Dras varje månad, men jag använder inte linser varje dag. Loggade in nyligen på Specsavers för att skjuta på nästa 3-packleverans. Jag kan själv ställa in nästa datum för leverans. Det betyder för mig att det inte dras pengar på två månader denna gång. Jättesmidigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag är inte motståndare till abonnemang som används och som man har koll på. Men ångest för "dragningar som kunde dyka upp lite då och då" är inte friskt.

      Radera
  2. Spotfy, netflix och en VPN-tjänst är nog de enda som ligger och tickar pengar automatiskt. Men det dyraste är helt klart "abonnemanget" på staten Sverige. 2021 gick det på drygt en kvarts miljon.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är också ett abonnemang som är fullt möjligt att avsluta! :D

      Radera
    2. Det är det visserligen, men har man inte tänkt avsluta livet ersätts det antagligen med ett nytt "abonnemang".

      Radera
    3. Tricket är nog att hitta det "abonnemang" som är mest prisvärt.
      Försöker hitta ett objektivt sätt att mäta det, men det är svårt att sätta sig in i skatteregler för länder man inte haft något med att göra tidigare. Och visumregler på det.

      Har ett exceldokument under utveckling där ett antal faktorer viktas mot varandra för att ge svaret på vilket land som är mest prisvärt för någon i min situation.

      Radera
    4. Det är otroligt svårt. Livet handlar ju dessutom inte bara om pengar och att få det så billigt och ekonomiskt prisvärt som möjligt.

      Men jag tror du gör rätt som försöker speca upp det. Jag har ett svagt minne av att jag skrev upp + och - för respektive land.

      Radera
  3. Mina kostnader utöver hyran ligger på 700 kr, där ingår mobil, internet, försäkring samt bankavgift och el. Skulle få klåda av att ha så dålig koll på min ekonomi, det skulle aldrig hända förutom om jag blev dement eller liknade.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan inte heller riktigt föreställa mig ett liv där jag inte vet. Lite så hade jag det när jag flyttade hit, huxflux kom det kommunal avgift på huset och ett serviceavtal på reningsanläggningen. Men efter första gången vet jag i alla fall om dem.

      Radera
    2. Bankavgift går att undvika.

      Radera
    3. Å andra sidan kan det vara värt en slant att få en bra bank beträffande service och övriga villkor.

      Radera
  4. Påminner mig om filmen "Brewsters miljoner". En 80-talsfilm som var lite småkul men inget man ser om (om det inte är en av få filmer man har i fritidshuset en regnig sommar). Handlar om en småskojare som plötsligt får ärva massor av dollar. På ett villkor: han måste göra av med en miljon dollar om dagen i en månad, dvs 31 miljoner.

    Det var inte så lätt som man kan tro. För han fick bara ge bort en liten del, om han köpte något så skulle det värderas i slutet av månaden (med risk för att det hade stigit i värde). Köpa något och sedan förstöra, tex en dyr tavla, räknades inte.
    Jag minns att han löste det genom att hyra allt: hus, kontor, möbler, kläder, bilar...
    Sen var det lite andra förvecklingar så klart. Det var väl nåt om att om han misslyckades så skulle advokatfirman som hanterade testamentet få ärva allt.

    Men ibland undrar jag om "vanligt" folk har fått samma villkor som Brewster. De måste slösa bort så mycket som möjligt på kort tid annars så... ja, vad skulle annars hända?

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag nämner den här: https://sparosverige.blogspot.com/2016/10/konsten-att-slosa.html
      Tydligen är det en bok från början.

      Det jag minns tydligast är att de hittar en ny slatt pengar på slutet som då snabbt måste slösas bort.

      Radera
    2. Ser man på, inte bara jag som minns den alltså. Har för mig att den sista slatten pengar lades på ett konsultarvode till någon som skulle ta reda på var slatten kom ifrån.

      Spargrisen

      Radera
  5. Jag har mobil för egen del. I familjen hjälps vi åt att betala för fiber och Netflix. Jag tycker att båda är lite lyxigt i förhållande till vad jag personligen behöver men jag har också blivit lite förslappad på äldre dar 🙂 jo! Jag prenumererar på tandläkaren också. Osäker på hur klokt det är men de sista tio åren har det gått ungefär plus minus noll på det upplägget, så jag har fortsatt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min tandläkare försökte sälja på mig en sån där försäkring. Problemet var bara att den årliga kostnaden skulle bli ungefär lika mycket som det år min tandvård kostat allra mest, så det kändes verkligen som noll uppsida i deras erbjudande. Annars kan jag förstå grejen. Tandvård kommer man ju behöva så länge man har tänder.

      Radera
  6. Jag startade nyligen en firma, gjorde ganska gedigen undersökning kring vilket affärsystem som var smidigt och billigt, fakturering och bokföring i samma till 0kr mobilapp wrebit, hittills nöjd över detta.

    Personligen brukar jag hoppa på några abonnemang då och då för billigare prylar med ganska hög kvalite, typ illvet o någon gång miljon lotteriet när man fick 500kr i rabatt till Ica för typ 60kr eller något sådant (har givetvis använts och sedan avslutats efter det).

    Mvh Kemoko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är också nöjd med tjänsten jag använder för mitt nya företag. Skönt, för jävlar vad mycket merarbete man kan skaffa sig annars. I Sverige föredrog jag att göra allt själv för att slippa ta risken.

      Funkar det att avsluta direkt efter att ha fått startbonusen är det såklart inte fel.

      Radera
  7. "det som till en början verkade vara en bra deal övergår ofta till att bli en tjänst som glöms bort men som ändå kostar pengar"

    GLÖMS BORT!!??
    Hur är det ens möjligt? Hur kan man glömma bort abonnemangtjänster eller bara ignortera det faktum att pengar försvinner från kontot?

    Hur kan man INTE ha koll på sina utgifter? Det övergår mitt förstånd, ärligt talat.

    /Christoffer S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Mitt förstånd med, men tydligen är det många som har det så.

      Radera
  8. Undrar vad han har i månadssparande. Den frågan önskar man ställde.
    Om han sparar 1800,00kr (som han verkar ha i alla abonnemang) i 40 år med 7% ränta får han 4 448 775,00kr. Det var inte så illa.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Verkligen inte illa. Och jag fick en känsla av att familjen hade lika många abonnemang till.

      Radera
    2. Precis. En fru och två barn till.
      Vi säger att de betalar 3000,00kr/månad för alla abonnemang. Samma summa i 40 år med 7 % ränta ger (hör och häpna) 7414626,00kr!

      Radera
  9. Apropå abonnemang. Såg på senaste slutskattebeskedet för 2021 att jag betalar mer i Public Serviceavgift än i begravningsavgift.

    Känns oerhört skevt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är trist. Jag betalar hellre för min egen begravning än för den svenska yttrandefrihetens.

      Radera
  10. Golk är verkligen helt makalöst dåliga på att spara pengarna. Särskilt de dom medverkar i någon av SR/SVT:s produktioner.

    Själv säger jag att min aversion mot abonnemang är mitt enskilt bästa spartips.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, killen i inslaget avslöjar i några få meningar mycket om hur tänker kring privatekonomi. Det lät som en bra deal där och då, sedan har han inte tänkt så mycket på det utan springer vidare i jakt på nya erbjudanden för att "spara" pengar. Han tror att det kan vara uppemot tio abonnemang, men det visar sig vara det dubbla och det genomgående temat är att han inte har en aning.

      Radera