söndag 17 april 2022

Vad är okej i matbutiken?

Efter den våldsamma diskussion (överdriver lite) som uppstod när jag frågade om det var okej att sälja kvarglömda grejer tänkte jag följa upp med ytterligare ett moraliskt dilemma: Vad är okej i matbutiken?

Jag tar avstamp i en norsk video på fyra minuter. Se den om du vill. Annars kommer en sammanfattning nedanför.

Frågeställningarna som tas upp är ifall det är okej att provsmaka lösviktsgodis och att börja konsumera en småfralla, läsk, öl eller glass redan före kassan under förutsättning att man betalar för det, och slutligen om det är okej att prata i telefon när man står i kassan. Här kommer facit:

Om man ”provsmakar” lösviktsgodis stjäl man, det går nämligen inte att väga godis som inte finns kvar. I lagens mening är det ringa stöld, det som tidigare hette snatteri, och kan i teorin ge dagsböter. Om man som Göran Persson stjäl likörägg borde man få ett extra straff eftersom det är direkt korkat att stjäla något så äckligt, men det är förkastligt oavsett. Inte okej, som en annan gammal statsminister hade sagt.

Godiskleptomaner i forumtrådar menar att eftersom man får provsmaka i delikatessdisken måste det även gälla lösviktsgodis. Självklart inte! I delikatessdisken sker det med personalens goda minne, helt annan grej. Och för den som tycker att det är en bagatell snackar vi om hundratals miljoner om året. Jag har alltid varit den förste att håna välbärgade Ica-handlare, men det är inte okej att stjäla av dem!

Ölstöld resulterar tydligen undantagslöst i polisanmälan, åtminstone i den butiken. Men då ska sägas att det finns starkare öl i norska än i svenska butiker. 4,7 mot 3,5 %, tror jag, men ta det med en nypa salt från en som inte köpt öl för eget bruk på många decennier.

Småfrallor, läsk och glass var däremot helt okej att börja förse sig av redan i butiken. Enligt handlaren. Själv säger jag tvärnej. Har du inte nog med självbehärskning för att kunna vänta tills du handlat klart utan måste börja mofsa i dig direkt från mathyllan – sök vård!

Enda undantaget gör jag för diabetiker med lågt blodsocker. Men då får du banne mig äta något som går att debitera efter konsumtion, alltså inte frukt eller lösgodis, och helst efter kontakt med personalen. Det kan väl ändå vara en bra idé ifall du riskerar insulinkoma. Och den som istället vill skylla på sina barns bristande självbehärskning – kan de inte bete sig i affären bör de inte vara med där.

När det gäller att prata i telefon i kassan skyller handlaren sin avoga inställning på att känsliga ämnen gör honom obekväm. Mig med, men det skiter jag i. Diskutera dina barns sexliv eller gör slut i telefon om du vill, men lägg på innan det är din tur i kassan. Du tror kanske att du både kan betala, packa maten och prata samtidigt, men det kan du inte och då stjäl du kassörskans och andra kunders tid. Bara låt bli!

Så där ja, i nästa avsnitt av Fråga Ribbing... Nej då, i morgon blir det något helt annat.

30 kommentarer:

 1. Man skall icke stjäla naturligtvis. Lite på samma ämne som telefonören i kassan. Gå inte in i en butik med bar överkropp. Är det för varmt för dig att handla så får du väl vänta till kvällen när det är lite svalare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller kanske stå ut med obehaget av att vara lite för varmt klädd i några minuter. Förresten är ju halva matbutikerna kylrum numera. Jag brukar frysa som en hund när jag handlar på sommaren.

   Radera
 2. Det jag bl a inte gillar är när företrädesvis äldre tanter klämmer och känner på bröd om det är tillräckligt mjukt och fräscht varefter de lägger tillbaka varan i hyllan om det inte passar. Det gäller både bröd i plastpåse och i lösvikt. Det är ohygieniskt och otrevligt. Jag vill inte köpa bröd som någon annan klämt på (gäller även vissa andra varor...typ frukt).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror aldrig att jag sett någon klämma på bröd, men jag får börja spana på det nu.

   Radera
  2. Under corona har jag försökt handla tidiga helgmornar och kanske det är ett mer udda klientel som besöker butiken då eller om det är lättare att se varje enskild individs beteende när det inte är så trångt. Men man blir fascinerad av vissa människor och vill man inte börja handla online så ska man nog inte kolla runt för mycket. Även om vissa verkar medvetna om att de är ohygieniska så hindrar det inte det dem. Tex förra helgen var det en kvinna som skulle klämma känna på brödet men öven peta isär den halvskurna frallan med fingrarna och se hur den såg inuti. När hon sen bestämmer sig för vilket bröd hon vill ha så tar hon såklart inte det hon har tallat på utan ska sträcka sig in för att ta det ingen rört längst bak..

   Radera
  3. Det låter inte helt friskt. Jag tittar nog inte så mycket, har fullt upp att kolla vad jag ska handla och jämföra priser.

   Radera
  4. "Jag tror aldrig att jag sett någon klämma på bröd, men jag får börja spana på det nu."

   Jag har sett det flera gånger. Ofta klämmer de på bröna värre än Göran Lambertz när han blivit kladdig av berusning.

   Radera
  5. Och inte ens det var kriminellt.

   Radera
 3. Håller med på samtliga punkter, och lägger till en egen: Elsparkcyklar bör lämnas utanför butiken. Måste man ha med sig sin skateboard eller liknande in i butiken får man snällt bära på den snarare än att åka på den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, självklart tar man inte med sig transportmedel in i butiken om det inte handlar om rullstolar eller andra handikapphjälpmedel.

   Radera
  2. Definitivt! Inte minst som en elsparkcykel i lagens mening är en cykel. Tror inte jag skulle bli populär om jag rullade med mig min cykel in på Lidl...

   Radera
  3. Nej, det får räcka med rullstolar, rullatorer och möjligen någon smidigare barnvagn.

   Radera
 4. Jag hade faktiskt som grej ett tag att ge bort Ribbings etikettbok till släkt och vänner på födelsedagar o så. Kan inte bestämma mig om det var på skämt eller allvar. Skiljde sig säkert lite åt beroende på mottagaren.
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan nog lätt tas som kritik. Måste erkänna att jag aldrig såg hennes storhet. Andra verkade avguda henne, men jag tyckte mest att hon tog upp helt ointressanta grejer, typ hur man använder skaldjursbestick.

   Radera
 5. Självklarheter för en del men inte för alla. Minns hur jag som liten fick lära mig att det heter inte "jag ska ha, utan jag ska be att få" Vilket jag tyckte var knepigt eftersom jag faktiskt inte fick något för jag betalade ju för varan. Men det sitter i ryggmärgen så jag säger fortarande, jag ska be att få och tackar snällt för varan som jag betalat för. Numera säger också tack detsamma när affärsbiträdet önskar mig "ha en bra dag" ett utryck som jag egentligen inte gillar.
  Däremot när valparna niar mig, blir jag sur och frågar om de ser dubbelt och talar om att det går bra att säga du till mig. Ibland om det är tillfälle undervisar jag om Bror Rexed och dureformen./Em

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att sådana där fraser är lite trevliga. Jag inser ju att kassörskan skiter i hur min dag blir, men ändå.

   Niande har jag också svårt för. Det gör man till flertal, inte annars.

   Radera
 6. "Om man ”provsmakar” lösviktsgodis stjäl man, det går nämligen inte att väga godis som inte finns kvar. I lagens mening är det ringa stöld, det som tidigare hette snatteri, och kan i teorin ge dagsböter."

  Stefan Löfvén förklarade gängkriminaliten med att han "inte såg detta komma". Jag kan väl inte ta ansvar för att en skumbanan hoppar in i munnen på mig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant, det kan vara skumbananens fel.

   Radera
  2. I teorin kan man ju dock lägga motsvarande det man provsmakat i en påse, väga och betala det och sedan lägga tillbaks det i butikens godiskärl. Långsökt, jag vet, och knappast en vettig eller acceptabel lösning - men jag är trots allt teoretiker ;-)

   Håller för övrigt med om att man för f-n får vänta tills man kommer ut ur butiken innan man börjar sätta i sig, undantaget förstås nödsituationer där den enda jag kan komma på är en diabetiker med insulinkänning...

   Radera
  3. Dels känns det som att ingen i världshistorien testat det där, dels bygger det på människors välvilja eftersom personalen inte har en chans att kolla upp om man gör rätt för sig då.

   Ja, men även då hade jag tyckt det varit rimligt att man snarast, helst innan konsumtion, tillkallar personal för att berätta vad man gör (äter innan kassan).

   Radera
 7. Of-topic inläggside Sparo: Såg denna ”reklamkampanj” på YouTube nyss. Jag trodde det var ett skämt, men kollade STs hemsida där mer finns att läsa. Staten spenderar reklampengar för att sprida budskapet att staten inte behöver effektivisera sig som resten av världen behöver göra. https://st.org/kampanjer/stoppa-statens-effektiviseringshets

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant :) Staten har väl två sidor av sin budget som alla andra. Ökar de utgifterna utan att få högre inkomster får de hitta andra utgifter att minska.

   Radera
 8. Nu är väl ST inte statligt i den bemärkelsen. Det är ett fackförbund som organiserar statligt anställda, men skiljer sig inte från andra fackförbund i övrigt. Deras motpart är Arbetsgivarverket, som däremot är statligt. Så det är kanske inte konstigare att ST vill ha bättre förutsättningar för sina medlemmar än Unionen eller LO. Sedan tycker jag personligen att alla organisationer behöver effektivisera sin verksamhet. Inte minst staten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, rätt ska vara rätt, men det är ju ändå mycket skattepengar i grunden och att kalla sin arbetsgivares effektiviseringsambitioner för "effektiviserings-hets" tycker jag är lite magstarkt. Att deras medlemmar vill ha betalt för sitt jobb är jag helt okej med.

   Radera
 9. https://www.svt.se/nyheter/lokalt/blekinge/linnea-19-skrev-en-lat-for-att-kanna-gemenskap-mot-klimatangesten

  Hade vari spännande att höra din åsikt om ovanstående länk... #klimatångest

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag försöker hålla mig ifrån den typen av politik i bloggen, i alla fall om det inte går att hitta en tydlig ekonomisk aspekt. Spontant tycker jag mest synd om Linnea och andra unga som skrämts till att känna ångest. Men jag ska fundera på om jag kan kommentera det utförligare i ett inlägg.

   Radera
 10. Det är en modern myt att Göran Persson snattade godis. Frågan är grundligt utredd och Göran Persson har friat sig själv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Är den det? Detta hittar jag långt efter händelsen:

   https://www.expressen.se/blogg/niklassvensson/2011/11/sa-blev-goran-persson-snattsministern/

   "Godisbutikens ägare Börje Vesterlund väcktes i sommarstugan mitt i natten när Expressen knackade på för att visa bilderna på Göran Persson. Vesterlund, som själv jobbade i butiken när Persson klev in, visste att han inte frågat om lov innan han provsmakade. Och därmed var saken klar."

   Radera
  2. Göran Persson kommenterade saken hos Filip och Fredrik. Han stod med handen mot näsan och funderade på vad han skulle stoppa ner i påsen härnäst. Fotografen ljög om att han sett honom stoppa in godis i munnen och äta upp detta.

   Radera
  3. Jag tycker bilden i min länk är rätt tydlig. Varför skulle han annars ha handen uppe vid munnen? Det ser rätt obekvämt ut att balansera påse och skyffel där uppe.

   Så jag skulle vilja lansera en kontroversiell tanke. Skulle det kunna vara så att denna politiker ljugit när han var gäst hos de bägge skjutjärnsreportrarna?

   Radera