Jag letar inte burkar, men jag brukar
plocka upp dem när jag går förbi dem. Några kronor ger det i
pant och så gör man ju en insats för närmiljön. Det känns bra
även om det väl inte direkt blir några pengar. Jag är ingen
Burk-Curt.
Jag har däremot träffat busschaufförer
som får ihop en bra slant varje gång de städar ur sin buss. Samma
för sopgubbar. Jag känner en som berättade att det inte är
ovanligt att det ligger en hel påse pantflaskor i hushållssoporna.
De har inte tid eller lust att gräva, men de öppnar ändå locken
på soptunnorna för att se om de behöver tömmas. Om det då ligger
pant högst upp tar de den. Och det gör det. Inte sällan så mycket att
dagens skörd täcker hela lunchkostnaden.
Själv köper jag nästan aldrig en
flaska eller burk med pant, det blir kanske ett par stycken per år.
När det händer tar jag med dem till affären, jag ska ju ändå
dit, men uppenbarligen finns det ganska många som fyller en hel påse
med pantflaskor och lägger den i soptunnan istället för att panta
i matbutiken. Om sopgubbarna drar ihop hundralappar på panten som
ligger högst upp i genomskinliga påsar kan man bara spekulera i hur
mycket de hade hittat om de gått igenom hela tunnan.
Alla människor säger sig vara
miljövänner. Den minsta insats man då kan göra är väl att ta
hand om sin egen skit, sopsortera batterier och återvinna pant? En
pantad aluminiumburk återvinns till minst 95 procent. En som inte
återvinns kostar pengar i sophantering och måste dessutom ersättas
med en ny som framställs ur bauxit som man bl a gräver upp i Ghana
och Surinam och fraktar till ett smältverk i Sundsvall där man
utvinner aluminium genom en mycket energikrävande process.
Med risk för att låta som en gretard tycker jag att panten borde höjas tills i stort sett alla flaskor och burkar lämnas tillbaka till butiken. För mig räcker det med ett par kronor, men uppenbarligen behöver en del konsumenter en större morot. Den påse de idag noggrant knyter ihop slänger de i hushållssoporna istället för att få tillbaka en tjuga när de ändå handlar. Kanske krävs en dubbling till två tjugor, kanske en hundring. Någonstans går gränsen, höj till den.
Var på återvinningscentralen häromveckan och hamnade då i kö bakom en kvinna till plastkärlet. Hon kastade flaska efter flaska med 2 kr pant. Så jag kände mig tvungen att ta hand om dem. Fick ihop 20kr. När jag var färdig på åvc åkte jag och handlade och pantade flaskorna. Kollade upp regnummer på kvinnans bil och sen Linkedin och det visade sig att kvinnan var projektledare inom IT. Jag trodde att åtminstone akademikerna var bättre på återvinning.
SvaraRaderaSamma här, ser dagligen diverse folk som fiskar i plast- och metallåtervinningen. De hade inte stått där om det inte blev napp då och då. Det är lite underligt att man orkar gå till återvinningen men inte till butiken som ligger ungefär 25m bort.
RaderaJag vet inte om akademiker är bättre än andra. Däremot säger mig min fördom att kvinnor generellt i högre grad titulerar sig "miljövän". Jag hade en tjejkompis i Sverige som definitivt gjorde det. Hon kunde prata länge om att lämna efter sig en bra värld till sin dotter. Samtidigt slängde hon både pantflaskor, kvicksilverfyllda glödlampor och annan skit i hushållssoporna utan att blinka. Men akademiker var hon inte :)
RaderaSärskilt som återvinningen ofta ligger avigt till, och de gånger jag varit där har jag haft nog med skit ändå. Och affären ska man ju ändå till, det finns pantmaskiner i varenda matbutik med en omväg på max två meter.
Ofattbart att folk slänger burkar. Inte hjälpte det mycket att panten höjdes för några år sedan från 50 öre till en krona.
SvaraRaderaNej, det måste nog svida mer, vilket jag tycker är märkligt. Skulle jag bli påkommen med att slänga en aluminiumburk i hushållssoporna eller ens i en offentlig soptunna på stan skulle jag skämmas ögonen ur mig.
RaderaJag känner mig skyldig. Fy på mig.
SvaraRaderaFörr i tiden donerade jag allt sånt till den lokala idrottsklubben som kom förbi någon gång i kvartalet eller så. Men de slutade med det i samband med pandemin.
Problemet med att gå till den lokala butiken och panta är att pantmaskinen ofta är ur funktion, och då får man gå och handla med ett berg av pantburkar.
Så där är du?!!!! ;-)
RaderaMin första fundering är om du bara har en lokal butik och de bara har en maskin? För du vet att du inte behöver handla för pantpengarna, du kan gå in i en dyr butik du inte vill handla i bara för att panta. Men okej, har du inte möjligt att gå mitt på dagen kan det innebära att stå i kö för få ut ett par tior.
Sen undrar jag över butiken med trasig maskin. Är inte de tvungna att ta emot dina burkar och räkna dem för hand? Det kanske i så fall kunde lära dem att det lönar sig med underhåll.
Vad jag lärde mig för måmga år sedan är att en butik som säljer flaskor/burkar med pant är skyldiga att ta emot också, oavsett maskin eller ej.
RaderaDå så. Problemet löst :)
RaderaI min grönaste ungdom skänkte jag en balkong full av pantburkar till en grabb som råkade cykla förbi när jag höll på att flytta ur min första lägenhet. Han kom tillbaka o tackade så hemskt mycket för dryga 400 kronor. Hupps, var det så mycket?! =) Idag samlar jag iofs fortfarande på mig då jag har utrymme, men åker o pantar gör jag, med ojämna mellanrum. Man är väl inte helt pantad.
SvaraRadera/Jonas B
När jag köpte det här huset ingick det en del sopor (jag erbjöd mig att ta hand om dem). Bl a ett par säckar pant och det blev nog ännu mer. Delade upp dem och tog med en kasse åt gången så att jag i princip slapp betala när jag handlade, rätt många gånger.
RaderaNär jag sommarjobbade på Gatukontoret bekostades höstens stora kräftskiva av de burkar vi hittade när vi var ute och jobbade. Men då slapp vi förstås pantmaskiner och sådan tråkig hantering. Vi fick betalt efter vikt hos någon metallåtervinning.
SvaraRaderaIdag tror jag ändå att det har blivit mindre burkar och flaskor som ligger slängda var som helst. Åtminstone i Göteborg har vi många pantletare som snabbt tar vara på dem. Men att slänga dem i soporna är ju direkt dumt!
Jag minns med nostalgi hur jag i min barndom samlade vinflaskor (på den tiden hade Systemet pant) i Hagaparken i Solna en tidig morgon varje år.
RaderaDet där med metallåtervinning har jag prövat senare: https://sparosverige.blogspot.com/2021/04/skraptips.html
Jag vet inte hur många burkar som försvinner längs vägen, eller åt vilket håll det går. Har hört siffror så höga som en femtedel, men jag har svårt att tro att någon vet.
Intressant med en föreslagen pant om 100 kr Sparo - då skulle du få lägga upp 107.90 för en coca-cola på willys.
SvaraRaderaMed tanke på att priset för en "kabbe" heroin ligger på den nivån så lär läsken försvinna väldigt fort.
Klart det finns motåtgärder, väl utprovade sådana till och med; man kan anställa en läskvärd som guidar kunderna bland sortimentet, eller så kan man i värsta fall ha läsken bakom disken på samma sätt man under längre tid haft visst sorts kött i stockholms innerstad bakom disk.
Själv slänger jag bort pantburkar för att på det sättet säkerställa att pantsystemet fortsatt kan fungera, för systemet är självfinansierande med enda intäktskällan är panten. Om 100 procent skulle återutbetalas skulle inga pengar finnas till anställda, till automater, och inte heller till den fantastiska reklam som återfinns överallt. Och det vill vi ju inte, oss miljövänner emellan ;-)
Nja, ska vi vara petiga skrev jag att den påse pantaren nu tjänar en tjuga på kanske skulle behöva vara värd en hundring, alltså en femdubbling av panten från en till fem kronor, inte en hundradubbling som jag tror i stort sett vore liktydigt med ett förbud för försäljning av läsk och öl.
RaderaOm du menar allvar med att du slänger panten för pantsystemets fortlevnads skull tror jag att du tänker fel. Men jag tror heller inte att det är så du tänker ifall du slänger pant, jag tror att det handlar om slöhet.
Nej Sparo, här tar du allt fel - slöhet tror jag knappast, jag klipper nämligen ut streckkoden (så det alltså blir ett hål i burken) från burkarna så att om någon mot förmodan skulle hitta aluminumburkarna bland soporna så kan de inte panta dem iallafall. Skulle antagligen vara avsevärt lättare att ta burkarna till en pantautomat rent tidsmässigt. Sedan förstör jag den utklippta streckkoden så att den inte kan användas.
RaderaOch jo, jag tänker att jag slänger pant, jag ser enkronan för mitt inre när jag klipper bort streckkoden. Ibland kan det vara mer än en enkrona också.
Gällande eventuell hundrakronorspant och ett i praktiken förbud mot läsk så kommer nog branschen upp med något annat sätt att sälja, tex som de har på vissa hamburgerrestaurangen och i automater där läsken fylls på i en pappers/plastmugg. Det blir mer för omedelbar konsumtion, men att andra lösningar kommer att dyka upp, den saken är jag tämligen säker på. Här handlar det om miljarder och åter miljarder kronor så incitament för att inte förlora dessa intäkter är allt stor.
"Jag klipper nämligen ut streckkoden (så det alltså blir ett hål i burken) från burkarna så att om någon mot förmodan skulle hitta aluminumburkarna bland soporna så kan de inte panta dem iallafall".
RaderaVerkar ju vara ett festligt liv! Vad gör du om du vill koppla av, trampar ner fridlysta växter ;-)?
Jag håller med om att det säkert dyker upp något annat system om panten skulle bli tresiffrig (vilket jag alltså aldrig föreslagit eller ens nämnt som en möjlighet), men när det nu finns ett fungerande pantsystem är det väl bättre att vi använder det, tänker jag.
För att koppla av springer jag marathon, reparerar hustak, odlar i trädgården och funderar på att skaffa bin ;-)
RaderaPlockar alltid upp burkar när jag råkar på dem, eftersom jag inte är rik så ser jag det som ett tillskott i kassan. Har nog fått ihop en 5000 kr på ett tiotal år. Förstår inte varför man inte går och pantar istället för att kasta panten i soporna Det brukar ju alltid finnas en knapp som man kan trycka på där det skänks till välgörande ändamål om man nu anser det är simpelt eller skämmigt att växla in pantkvittona eller handla för dem.
SvaraRaderaFolk har det för gott ställt nuförtiden, köp slit och släng verkar vara mottot. Bara hoppas på att räntorna och bensinen höjs och samtidigt att lite fattigdomselände infinner sig så att respekten för pengar och vårt dagliga bröd gör sig påmint oss gemene man.
Nej, om man åtminstone kastar allt huller om buller förstår jag det på något plan, men den som noggrant plockar ihop en påse med enbart pant och sedan ändå slänger den i hushållssoporna, som sopgubben förklarade händer hela tiden, blir verkligen obegripligt.
RaderaJa, du menar "sosseknappen": https://www.youtube.com/watch?v=q9XKKg1-TjY
Jag tror som du att folk har det för bra. Det är därför jag tycker att pantförlusten skulle kunna få svida lite mer.
Lite off topic - Känner att Sparo borde få en bred folkbildande roll här. Du har ju pratat länge om vikten av att hålla cash:-) Stackars svenskar som inte ens får mat för dagen när det digitala fallerar:
SvaraRaderahttps://www.expressen.se/dinapengar/konsument/jag-hade-inte-ens-pengar-till-lunch-i-dag/
Jag kan bara upprepa att kontanter är buggfria.
RaderaHär i våran kommun går aldrig sopgubbarna ur bilen. Kör bara intill tunnan å skickar ut en arm som krokar i tunnan å tömmer den.
SvaraRaderasossemats
Kanske varierar det, beror kanske också på hur nära tunnan man kommer. Som jag förstod det lyfter de på locket för att se om det är en tomt, någon påse i botten eller mer. Är det tomt springer de vidare. Är det en påse i botten tar man upp den med en krok eftersom det är enklare/snabbare att slänga en påse än att dra en tunna. Det gör de bara om det är mer än så, men exempelvis i min tunna (minsta kärlet man kan välja här) är det i princip aldrig mer än en påse i veckan.
RaderaDessutom 50-100% högre pantpriser där du bor, bra för pantletarens timpenning. När stora burkar fortfarande hade pant på 2,5 kr fanns dessutom möjlighet för arbitrageaffär vid att panta en burk åt gången och sedan be om kontanter för öresavrundning :)
SvaraRaderaMen det är också högre löner och bättre ekonomi här, så det tar ut vinsten.
RaderaDet där arbitragegrejen vore faktiskt lockande bara för att det är så dumt att ha en pantsumma som inte finns. När jag gick i skolan var regeln att det först skulle avrundas till närmast hela krona, därefter till närmast jämna, så att en flaska på 2,5 avrundas till 2 kr medan tre flaskor (2,5x3) avrundas till 8 kr, men numera räknar väl alla butiker uppåt, åtminstone om det är i deras favör.
Norska 50-öringar upphörde 2012 men först 2018 uppdaterades pantbeloppen, så det tog några år att justera för det där. Nu blottar jag nog min okunskap men jag har aldrig varit med om en avrundning till närmaste jämna. Hur som, det som gällde i butiker var att när du kom med fyra flaskor (4*2,5) fick du 10 kr om du körde allt i ett svep, men 12 kr om du pantande och lämnade in en lapp åt gången.
RaderaJa, jag fattar principen, men hade de lyssnat på min gamla lärarinna så hade du bara fått tio.
RaderaFolk gör massa saker som är utanför min förstånd :) Såg en cyklisk på motorvägen, en gubbe som kissade intill vägen och en elbil som körde 70 km i timmen på 110 väg... det finns märklig folk...
SvaraRaderaTvå av dem förstår jag. Eller ja, i alla fall gubben som kissade. Vad ska man göra när nöden tränger på? Bilisten som körde 70 på 110-väg hade kunnat vara jag om det inte vore en elbil :)
Radera