torsdag 28 april 2022

Vatten är blött, jorden är platt och restauranger fuskar

De senaste åren har mängden budfirmor som levererar mat i storstäder exploderat. De kör ut med cyklar, motorcyklar, bilar och mopedbilar. Buden är inte sällan invandrare med svag ställning på arbetsmarknaden. I höstas bloggade jag om en pakistanier som inte pratade svenska vare sig med reportern eller kunderna och som fick helt provisionsbaserad lön han inte var helt nöjd med.

Nu läser jag att ”Skatteverket misstänker fusk” och har beslutat att granska branschen:

Det gör vi för att vi fått indikationer på att det förekommer en hel del oredovisade inkomster och löner. Det har vi även sett i de påbörjade utredningar vi har.

Det kanske inte är något nytt i detta, men artikeln antyder att detta kommit som en blixt från en klar himmel. Om så är fallet undrar jag hur blåögd det är möjligt att vara. Faktorerna vi har är restaurangbranschen, budbranschen, invandrad arbetskraft med dålig koll på eller ointresse för sina rättigheter samt arbetsgivare som exklusivt anställer denna grupp, och avslutningsvis privatkunder utan behov av kvitto. Hur skulle det inte kunna florera svarta pengar här?!

Därför har jag fler tips till Skatteverket om grupper som inte alltid redovisar sina inkomster. Jag misstänker bl a de som säljer knark utanför gymnasieskolor, gatumusikanter, tiggare, traffickinghallickar, yrkesmördare och miljöministrar. Buss på dem!

19 kommentarer:

 1. Tyvärr är detta Sverige i ett nötskal. Vi tror gott om alla, vill föra dialog istället för att forcera igenom något (arabkravallerna), vi ogillar tvångsmedel och värnar otroligt mycket om den personliga integriteten, vilket omöjliggör t.ex. samkörning av olika register (migrationsverk, försäkringskassan, skatteverket etc). Ett paradis för utländska och inhemska fuskare.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samtidigt som jag inte upplevt Sverige som ett paradis för den personliga integriteten. Det räcker i stort sett med att du vet namn och bostadsort så kan du ta reda på en människas lön, fordonsinnehav, hundinnehav mm, och har du personnummer finns det ingenting som går att dölja.

   Radera
 2. Varför stödjer så många en sådan verksamhet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kanske för att de skiter i om pengarna beskattas eftersom de upplever att politikerna ändå inte lägger dem på rätt prioriteringar.

   Radera
 3. Haha, lite kul att som ägare av en restaurang bli hopklumpad med miljöministrar, hallickar, gatumusikanter och yrkesmördare. Miljöministern sved rätt bra faktiskt ;)

  Mycket skit skrivs om vår bransch och tyvärr blir det ju lite ensidigt. Likväl som det finns olika bloggare och skribenter så står för olika åsikter så finns det ju olika syn på hur man bedriver en restaurangverksamhet.

  Lite tröttsamt och lite väl enkelt att bara kasta skit på vår bransch med grova generaliseringar även om du ju nu kanske menar budfirmorna. Likväl som det finns mer eller mindre seriösa bloggare, tidningsskribenter, dammsugarförsäljare och åsneuppfödare förstår du såklart att det finns mer eller mindre seriösa krögare. Det är helt enkelt svårt och förenat med hög risk att fuska idag. Däremot vet jag många som jobbar stenhårt utifrån sin passion för att förverkliga en vision och förmedla en upplevelse. Man gör inte detta för pengarna, det kan jag lova. Tyvärr så blir ju vi drabbade av diverse pålagor som en konsekvens av att en del fuskar.

  Jag har haft kvalificerade akademikerjobb men inget är i närheten så utmanande som att driva en krog. Tycker branschen förtjänar mer än en ensidig bild av en bransch av fuskare för det stämmer inte. Vi slussar in många i sitt första arbete. Unga som invandrare. Men vi är en dåligt organiserade som bransch och därför en tacksam bransch att ge sig på när politiker och andra skall plocka enkla poänger. Så man får väl skylla sig själv som är i branschen, tycker bara det blir lite ensidigt men du måste väl såklart också plocka poänger för att generera reaktioner i kommentarsfältet :) Tycker dock du i detta fallet söker lite för enkla vägar till effekt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stopp nu, jag skrev ingenstans att ALLA fuskar. Du anklagar mig för att ge en ensidig bild, samtidigt som du generaliserar så att det står härliga till.

   Men efter att ha jobbat en hel del i krogmiljö kan jag konstatera att det finns ett utbrett fusk där. Givetvis inte av alla och hela tiden, men jag förvånades över att Skatteverket inte verkar ha gjort den upptäckten. Men det är klart att de har.

   Radera
  2. Jonas: Vill ni ha mer stöd nu när kriget i Ukraina troligtvis kommer att påverka olika former av kostnader precis som under pandemin eller kan ni stå på egna ben nu?

   Radera
  3. @Sparo Jag skrev inte att du skrev att ALLA fuskar, tycker bara det är lite ensidigt av dig då jag vill minnas att du gjort liknande inlägg om just restaurangbranschen. Din rubriksättning lockar ju lite till att göra den tolkningen att ALLA fuskar och jag vill inte att det skall stå helt oemotsagt och det bara blir ett flöde av onyanserade kommentarer. Jag vill alltså poängtera att så verkligen inte är fallet utan att det finns två sidor av myntet och det finns många som gör rätt för sig också. Utifrån min horisont då.

   Radera
  4. Jag tycker rubriken snarare pekar mot myndigheternas aningslöshet. Att det finns fuskande restauranger (som ju är det jag skriver på slutet i rubriken) kan vi nog vara överens om.

   Men jag välkomnar din nyansering, det finns givetvis två sidor av alla mynt.

   Radera
  5. @ Sparo
   Tack för det. Men jag är ändå fortsatt lite kränkt över att ha blivit ihopklumpad med miljöministrar. Den lämnade en mental sveda ;)

   Radera
  6. Haha! Det bjuder jag på.

   Radera
 4. Ok, nu hamnade vi i ett läge där jag får hålla tillbaka min vanliga vilja att vara öppen med erfarenheter o så från livet. Låt oss tala om en hypotetiskt typ då som försörjt sig som styrdansmusiker bland krögare. Då skulle man kunna tänka sig att hörn sneddades över. Spelade man för delar av skatteverket i länets slott kanske ej staten fick sin del av kakan. Vad skulle detta göra för en påverkansbar själ angående rätt o fel? Hans utländska vänner som iofs jobbade häcken av sig 364 dagar om året morgon till kväll i pizzerian kanske lyckades bygga hus i gamla hemlandet för pengar som hamnat annorstädes än passerat genom korrekta kanaler. Denna hypotetiska typ måste känna sig som bror duktig när han följer alla regler. Eller gör han? Jag har skattat mig blodig iaf.
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Guldstjärna för uttrycket styrdansmusiker!

   Det är ju just det, att regler måste gälla alla. Annars blir det hopplöst för dem som spelar efter boken.

   Radera
 5. @Anonym

  Vilka stöd tänker du på? Stödet för korttidspermittering som varit tillgängligt för alla företagare? Om det är det stödet du tänker på så var det väldigt illa anpassat får vår bransch likväl som för en butik/handel som bygger på att man håller öppet för att överhuvudtaget kunna ta emot kunder, däremot tror jag det passade producerande industri desto bättre.

  Vad har för övrigt stöd och bidrag med mitt inspel att göra? Jag vill bara nyansera en smula och påpeka att det finns många krögare som bedriver en seriös verksamhet som de facto drar in skattepengar och sysselsätter väldigt mycket folk du troligen fått betala bidrag för annars om du förvärvsarbetar. Men du är verkar vara en sån där sköning som säkert tycker det är hutlöst dyrt att gå ut och äta, håller hårt i dina stålar och hellre sitter hemma och käkar snabbnudlar än går ut och njuter lite av livet ibland med god mat och kanske rentav ett glas vin ;) Eller? Men om du går ut, se till att välj en krog som är schysst så gör du oss alla skattebetalare och seriösa företagare en tjänst.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jonas: Jag tycker du har en lite märklig attityd. Vad jag eller andra väljer att lägga sina pengar på har inte du med att göra.

   Radera
  2. Jonas: Dina åsikter är helt legetima. Jag tror du vinner på att låta dem vila några timmar.

   Radera
  3. Sällan är frågan "vad fan får man för pengarna?" så motiverad som när man går på svensk krog. Jag är hobbyhändig i köket och har aldrig på svensk restaurang under stjärnkrogsnivå stött på något jag inte kunnat göra lika bra eller bättre för max en fjärdedel av kostnaden. Ofta är mathantverket direkt undermåligt och präglat av gimmickar för att dölja lat- och snålhet. Så rent kulinariskt är det en väldigt dålig affär att gå ut och äta i Sverige, den enda anledningen att göra det är egentligen att spara tid. Fördelen som eventuellt kompenserar det bristfälliga käket är i så fall om man skulle *tycka om* att vara i en miljö med skräniga människor som intar betydande mängder intelligensnedsättande droger och tycker det är värt att betala för en sån upplevelse.

   Radera
 6. Kan det rent av vara som så att en folkräkning skulle bidra till att råda bot på dessa problem till viss del? Eller tror de ansvariga politikerna inte heller att det fuskas med bidragen (utgiftssidan)? Hur ska det politiskt skapade utanförskapet försörja sig förresten?
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag ingen aning om ifall det skulle påverka, men jag ser inte hur det skulle skada.

   Radera