tisdag 26 april 2022

Dyrare mat, om man vill

Den här artikeln åskådliggör en av mina poänger när det kommer till matinköp. ”Rejäla prishöjningar på mat väntas” och detta symboliseras med en butikshylla fylld med konserverade ärtor och bönor.


Det här går lika bra.

Återfallsläsare vet kanske vad jag ska säga nu, men jag gör det ändå. Om vi tar kikärtor som exempel kostar 800 gram torkade ärtor 27,90 kr på Willys. Kokade och konserverade kostar 11,50 kr för 230 gram. Inte så stor prisskillnad kan tyckas, men betänk då att ett kilo torkade ärtor ger 2,25 kilo kokta.

Alltså motsvarar påsen med torkade ärtor 7,83 konservburkar och då får du 3,23 gånger så mycket mat för samma peng genom att blötlägga och koka ärtor. Onödigt att köpa konserverat vatten. Men okej, då ska du betala för blötläggningsvattnet och spisens elförbrukning, så vi kan väl runda av till tre gånger jämnt. Gissningsvis samma sak med andra ärtor och bönor. För övrigt ungefär som skillnaden mellan att köpa bröd eller att baka själv, tre gånger dyrare.

Så när det pratas om prishöjningar på 10-20 procent skulle många kunna hitta matvaror där de istället kan sänka priset med 60-70 procent! Dessutom, med en matbudget på en tusenlapp i månaden betyder en höjning på tio procent en hundralapp, tre spänn om dagen, och det tror jag att de flesta kan leva med. Äter man, som många, för 4000-5000 kr blir det mer kännbart.

23 kommentarer:

  1. Visst kan man spara pengar genom att köpa så lite förädlat som möjligt. Men de "rejäla prishöjningarna" kommer på allt, och har man redan optimerat sina inköp kan man inte göra något åt det.
    Men visst, jag känner ingen som inte har sparpotential (möjligen med undantag av Sparo). Och de som klagar högst brukar vara de som enklast kan minska sina utgifter.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Finns det någon som har optimerat sina inköp? Jag har det definitivt inte. Tror att jag skulle kunna sänka 10-20 procent bara genom att i högre grad köpa det som är billigt för säsongen, och lika mycket genom att köpa det billigaste i olika butiker.

      Jag tror som du, att de som klagar sällan är de som optimerat inköpen bäst för då hade de kunnat rycka på axlarna.

      Radera
    2. Min far har nog i det närmaste optimerat livsmedelsinköpen. Varje gång jag hälsar på och det bjuds på mat brukar jag fråga "Jaha, var det extrapris på x och x?". Svaret är alltid "Va? Hur visste du det?!". :D

      Radera
    3. Instinktivt gillar jag din pappa :)

      Radera
  2. Man får också hoppas att vi tar hand om vår mat bättre, och inte slänger. Så tar vi hand om fläskaflottet och steker i, eller bakar med. Man får använda list, sa kärringen, knep löss med tårna. Men det påverkar väldigt mycket, om man tar choklad, köpta kakor, allt som innehåller Palmolja. Vilken jag undviker i både råvaror och aktier. Den är överallt, palmoljan! Bra med tips, tack för det! Matsmart är klimatsmart också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är också en poäng. Jag hörde en siffra på hur mycket bröd som kastas bort varje år i landet jag befinner mig i. Många slänger betydligt mer än jag äter.

      Ja, det som är bra för plånboken är oftast bäst för miljön också, både i köket och övriga livet.

      Radera
  3. Om du har en matbudget på 1000 kr/månad - vad äter du då? /Anders

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har ingen riktig matbudget, men senast jag kollade kostnaden genom att samla kvitton under ett halvår kom jag fram till 663 kr/månad. Jag har många inlägg om mat, men här är min mest ambitiösa sammanställning av hur jag "slår" alla andras matkostnad:

      https://sparosverige.blogspot.com/2020/07/hur-kan-du-ata-sa-billigt.html

      Radera
  4. Hur tänker du angående miljön i maten du handlar? Tittar du någonsin efter ekologiska kikärtor eller är detta något du valt att inte ta hänsyn till?

    Är personligen nere på 2500 kr/månaden på mat och då är de hyffsat optimerat tror jag. Familj på 2 så vi handlar för 5000 kr/månad totalt. Vi handlar varannan vecka och har matlista så svinnet är i princip ingenting. Blir de lite kvar i stekpannan som bara räcker till en halv matlåda så äts de dagar man jobbar hemifrån tillsammans med en smörgås/gröt eller liknande.
    Vi äter enligt principen;
    Prio 1: Närproducerat (Bra med jobb i närheten som gynnar mig själv i slutändan)
    Prio 2: Svenskt (samma som ovan)
    Prio 3: Ekologiskt (Tror på global uppvärmning)

    Äter kött/fisk m.m. ca 6 dagar i veckan dock aldrig kött som inte är Svenskt eller fisk som inte är KRAV/MSC/ASC certifierad. Inte de bästa för miljön men inser att man inte är perfekt. Däremot är stor del av de jag äter vilt så skulle säga att de har lite påverkan på miljön om jag äter älg eller ren.
    Skulle kunna baka betydligt mycket mer bröd än vad vi gör nu, ca 30% skulle jag tro.

    Skulle säga att 90% äter sämre mat än vad vi gör men däremot handlar nog många för en betydligt högre prislapp än vad vi gör. Så att de är möjligt att göra något åt matkostnaden tror jag definitivt!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om något undviker jag ekologiska varor av miljöskäl. De har ofta krävt mer transport och bränt mer vatten per odlat kilo än icke-ekologiska produkter. Men nej, jag kan inte säga att det är en faktor när jag handlar. KRAV och andra politiska märkningar undviker jag aktivt.

      Men det är ingen kritik mot andra människors val, jag bara svarade på direkta frågor. Beträffande siffran 90 procent skulle jag gissa på något liknande för mig.

      Radera
    2. Jag beklagar den matbudgeten. Det är som sagt var orimligt att handla på Ica för rika.
      Mvh investera-pengar.blogspot.com

      Radera
    3. Varför är det orimligt att handla på Ica för rika? Jag tycker i och för sig att det är orimligt för alla att handla på Ica, men det är ju de rika som har råd att göra det.

      Radera
    4. Jag minns än den dag jag slutade med Ica. Matkostnaden sjönk direkt från 1500 till ca 8-900 kr var gång man handlade. Så orimligt, ja.

      Radera
    5. Ja, det är absolut svårare att bli rik om man handlar på Ica. Såvida inte alternativet är NK.

      Radera
    6. Intressant, har du några belägg för att de är större transporter för ekologisk mat än "vanlig"?

      Radera
    7. Ja, dels är det färre leverantörer, vilket automatiskt ger mer transport. Dessutom ger ekologisk produktion färre kilo gröda på samma yta och det gör ju också mer transport.

      Radera
  5. Sparo du verkar anda hyfsat halsomedveten anda ater du brod? Tips pa en bok som jag tycker alla borde lasa Grain Brain: The Surprising Truth about Wheat, Carbs, and Sugar--Your Brain's Silent Killers. Av David Pearlmutter MD.

    Mvh Anonym-m

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu har jag inte ätit bröd på ett par veckor, så jag är inte precis brödextremist, men jag gillar både bröd, mjöl och raffinerat socker trots att jag inser att det knappast är optimalt.

      Radera
  6. Tid är dyrt. En genomsnittlig veckodag går jag upp 0430 jobbar från 06-15 kommer hem 16 och går och lägger mig kring 21. På de där 5 disponibla timmarna är jag skittrött och har inte särskilt mycket kvar i huvudet för att fokusera på matlagning. Billig mat kräver mer jobb och planering. Dessutom är den oftast inte särskilt god eller rolig vilket också är ett rejält minus i ett liv som inte annats är särskilt kul. På helgen har jag för vana att tvätta, städa och försöka lägga några timmar på att faktiskt göra något som är kul. Notera också att jag är singel och alltså inte har vanliga tidsutgifter som barn, släkt med mer. Barnfamiljer har *sämre* utgångsläge än mig.

    Jag tror att jag ligger avsevärt närmare normalmänniskan än någon som har enorma mängder fri disponibel tid, är ekonomiskt oberoende, tycker att en morot är lika god som oxfilé och får kroppslig njutning av hushållsbestyr.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Självklart skulle jag kunna planera in storkok av ärtsoppa på söndagar, brödbak etc. Men det skulle göra mitt liv mycket sämre och få mig att bli ännu mer isolerad och deppig än jag redan är.

      Radera
    2. Vad trist det låter att ha ett liv där man alltid är skittrött de timmar man kan göra vad man vill. Ska vara ett himla roligt jobb för att väga upp det, tycker jag. Annars skulle jag byta jobb.

      Att billig mat kräver mer jobb är jag med på, för den är ofta mindre förädlad. Att den inte skulle vara särskilt god håller jag däremot inte alls med om. Mat från grunden tycker jag alltid är godare. Dessutom nyttigare och billigare, men det kan räcka med det förstnämnda för att välja den.

      Jag tycker inte att jag lägger ner så väldigt mycket tid på matlagning. Storkok väger upp emot att jag lagar mat från råvaror. Visst skulle jag kunna lägga mindre tid på det, men också betydligt mer.

      Om du inte testat "storkok, brödbak etc" (och jag får en känsla av att det åtminstone var rätt länge sedan) förstår jag inte hur du kan veta att livet skulle bli sämre av det. Om livet känns trist i utgångsläget finns det oändlig förbättringspotential, så då är det väl värt att testa nästan vad som helst?

      Radera
  7. Nu är det dags att vara ännu billigare. Dags att plocka nässlor.
    Plockade i helgen. ( Dom är fortfarande små. Men det är ju också då dom är som godast.)
    Tycker nässelsoppa är godast tillsammans med ett par ägghalvor som pynt.
    Gratis är gott!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har försökt ett par gånger, men är alltid för sent ute. Senast rensade och sköljde jag dem med handskar. Här har jag inte ens sett nässlor, men jag har systematiskt tittat efter blåbärs- och lingonris, så jag tror att jag lägger kraften där i år.

      Radera