fredag 22 april 2022

Skönhet och odjur

För bara ett år sedan kunde vilken klåpare som helst starta en ”skönhetssalong” och börja trycka in nervgiftet botox och annan skit i människors kroppar. Sedan reglerades branschen så att endast legitimerade sjuksköterskor, läkare och tandläkare fick göra det. Vad en tandläkare har för kompetens för detta vet jag inte, men kanske mer än en hårfrisörska? Eller bilmek.


Lite botox medan du väntar?

Men privatpersoner tillåts alltjämt skjuta in kemiska preparat i sig själva och sina kompisar, så nu säljs gifterna istället direkt till slutkonsumenten. Och här finns stora pengar att spara eftersom en insprutning på klinik kostar nästan 3000 kr för ett enda sprut. Online kan du köpa storpack för hundra dollar och spruta både dig och bekantskapskretsen i flera år.

Det är som sagt big business. Dessa skönhetskliniker ploppar, trots regleringen, upp som svampar ur jorden, ett bra svampår. Jag var inne på en hemsida där prislistan givetvis hade kompletterats med en lånekalkylator. Som synes kostar det bara 1351 kr/månad att låna 31000 kr som var den siffra som kom upp som standard.


Det går inte att förbjuda dumhet, men för en obesprutad människa med hjärnan i behåll känns detta som ren dårskap och jag förstår inte varför denna verksamhet är tillåten mer än i de fall det är medicinskt motiverat. I alla andra fall – sluta att spruta in gift i kroppen! Det är farligt, dyrt och i många fall blir resultatet dessutom väldigt fult. 

25 kommentarer:

 1. Själv tycker jag inte frågan man bör ställa är vem eller vilka som ska få ägna sig åt sån här "vård" utan vad det är som gör att så många upplever att de behöver den. Är det så många som inte kan göra en egen bedömning av sig själva och vara nöjda med den de är?
  För mig framstår det som fullkomligt obegripligt...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant! Allt annat är ju bara symptom.

   Jag är inte människa att bedöma vad de är för slags människor och vad som fattas dem, men något måste det vara. Någonstans kan jag förstå om man vill rätt till ett smärre skönhetsfel, ett ögonlock som hänger lite mycket eller så. Men när man trycker in nervgift i pannan och fett i läpparna har alla spärrar för det normala passerats.

   Radera
 2. Allt det där micklandet med sitt utseende gör att alla kanske inte direkt ser d likadana ut men ger liknande imbecilla intryck med tjockläppar och blankpannor. Helt otroligt hur man kan vilja förfula sitt utseende på det sättet och dessutom betala en massa pengar för det. Jag blev erbjuden att delta i ett experiment där de skulle fylla ut kinderna med något nypåfunnet preparat. Men bara känsan att bli injicerad med något främmande ämne fick mig att tacka nej. Tycker för övrigt att de allra flesta jag har sett som håller på med botox och skär i sitt utseende ger ett obehagligt lätt konstlat intryck.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, ett fenomen man inte behöver vara skönhetsexpert för att märka är att kvinnor som på konstgjord väg försöker se mer kvinnliga ut till slut snarare ser ut som manliga transvestiter, alltså motsatsen. Kanske är det det du kallar konstlat intryck.

   Radera
  2. Kanske det, känns väldigt onaturligt, precis som med transvestiter. Det blir liksom aldrig riktigt rätt även om de känns rätt för dem. Jag är relativt rynkfri och det enda jag använder är matolja till rengöring och nivea till insmörjning. Kan också rekommendera ansiktsgympa och torrborstning, krävs bara lite ansträngning och är i stort sett gratis.

   Radera
  3. Gratis är bra :)

   Sen tror jag allmänt på naturliga produkter. Skönhet håller jag inte på med, men sår och hudåkommor smörjer jag med framgång in med aloe vera.

   Radera
 3. Fast lånet de erbjuder är väl egentligen inte jättedåligt? Verkar som om även återbetalningen är inblandad i de där 1352 kronorna. 1352*24 mån = 32448 kr(~4% påslag). Det är ungefär samma ränta som Swedbank erbjuder på billån som en jämförelse.

  Sen kanske lånets syfte inte är det klokaste.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det finns helt klart sämre lån, men jag kan tänka mig få grejer så dåliga och onödiga att låna till.

   Radera
 4. Ingen större skillnad mot den kemiska försökssubstsns som Pfizer och andra bolag tillhandahåller. Fast "vaccinet" är antagligen ännu mindre utprovat då de lyckades få igenom en godkänd stämpel trots att de obligatoriska långtidstesten saknades. Och folk stod i kö för att få dessa injektioner! Nu ojar sig alla som drabbats av allvarliga biverkningar och förstört immunförsvar att ingen informerat om biverkningar. Botox känns mer beprövat även om staten inte står för fiolerna.
  @Ragge

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast där var ju ändå syftet att lösa ett medicinskt problem, vilket man även kan göra med t ex botox. Migränpatienter med stora problem kan bli väldigt hjälpta av regelbundna botoxinjektioner och det har jag inga problem med.

   Radera
 5. Har undrat många gånger varför kvinnor vill förstora sina läppar och se ut som ett schimpans-arsle
  , men det kanske finns något primitivt signalvärde i detta.
  Jag tycker mycket om schimpanser så detta var inte tänkt att nedvärdera dessa fina djur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte precis tänkt på det som chimpansarslen, men min personliga smak är att jag föredrar smala läppar. Hellre Jodie Foster än Kardashian. Det är ju en fråga om tycke och smak och jag kan förstå tjejer som vill ha tjockare läppar, men inte till det priset, varken ekonomiskt eller medicinskt.

   Radera
 6. Tja...men då kanske man kan få komma med lite motvikt mot alla negativa inspel här. Jag har oerhört smala läppar, nästan obefintliga . Efter några år av insprut ( av hyalonsyra finns naturligt i kroppen ) har jag nu stabilt , fortfarande smala länppar men de finns där och det ser bra ut. Mina mungipor pekade med åren rätt neråt så jag såg stadigt sur ut för jämnan. Men efter lite fillers så är de sura mungiporna borta. Värt vartenda krona.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Min uppfattning om hyalonsyra är att det ... Nej, jag har aldrig hört talas om det och kan inte säga någonting. Men om det var vinkeln som var problemet, kunde du inte bara ha testat att le lite mer :)?

   Radera
 7. Just botox känns ju extra sinnesjukt, nu o sju resor värre innan regleringen. Att jag sedan personligen ser ankläppar o plastig plastikoperation som symptom för underliggande sjukdom står jag för.

  Fan, man är ju inte nöjd med allt med sig själv, även när jag ligger på "normalvikt" har jag ett för runt ansikte, jag har tydliga påsar under ögonen och små, fånigt korta kraftiga tummar.

  Men som nyss 50 fyllda ska man väl inte se ut som en ungdom heller, och jag finner skönhet i kvinnor som bär sin ålder med heder/glädje.
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Själv undrar jag var mina magmuskler är. Spelar ingen roll hur lite jag väger, det verkar vara fett ända in till ryggraden. Rynkor och grått skägg kan jag leva med, hellre det än ålderskrämpor.

   Radera
  2. Gråa hår började jag få redan vid 15, mörkhårig annars. Nu är skägg o musche mest grått, hår mest grått nedåt sidorna, mer spräckligt längre upp. Hade gärna sett det helgrått/vitt, tycker det är schysst. Glad jag inte blivit tunnhårig dock, nog för att jag alltid varit nöjd över att ka en redig kalufs.

   Radera
  3. Så fåfäng är man på något sätt lik förbannat. :)

   Radera
  4. Jag trodde att jag hade grått hår. I likhet med min far har jag gått från blond och blivit mörkare, så det har gått till råttfärgat, men nyligen märkte jag ett stråk vitt i detta. Håret har gett upp, men jag hann bli vuxen först.

   Radera
  5. Åh, jag tänkte inte ens på att du har barmark.
   Det var en så inarbetad bild av dig för mig att det fullkomligt flög under radarn, jag tror inte du tog det på tokigt vis men nu känner jag mig rätt dum och vill säga att jag lätt skulle köra kalhygge när återväxten är dålig. Tecken på högt testosteron vilket är gott för män i mitten av livet!

   Radera
  6. Det är lugnt, jag har inga komplex för det. Hade ganska långt hår när jag tog bort det sista gången och har inte saknat det en enda gång. Var sak har sin tid.

   Radera
 8. Är detta naturens egen gång, för att sortera ut de korkade?
  Och skulle det vara så, då är jag rätt säker på att Strandhäll tar lite sånt gift, på kredit :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vill helst inte ge mig på folks utseenden. Särskilt inte Strandhäll, som ju har så mycket annat man kan kritisera.

   Radera
  2. Nej det har du rätt i, man ska inte slå på de som ligger.

   Radera