I dagarna kommer 2,7 miljoner svenskar få tillbaka 22 miljarder på skatten.
Kul för dem, kan tyckas, men följande saker stör mig:
Snabbheten
Det viktigaste verkar vara att få
tillbaka pengarna snabbt. Hellre fort och fel än rätt med
fördröjning. Det går naturligtvis inte att veta hur många som
kastar sig över deklarationen för att snabbt få chans till
återbäring och om dessa ändå gör rätt, men nog kan man
misstänka att det glöms ett och annat avdrag i ivern. Det här
upplägget att snabb deklaration ger snabbare återbäring påminner
lite om det gamla TV-shop-knepet att de som beställde ett
överflödigt träningsredskap snabbt, utan att tänka efter, fick en
badboll på köpet.
Okritisk mot återbäring
Många som får återbäring kollar
inte ens om siffrorna stämmer eftersom summan är åt ”rätt”
håll, av rädsla för att upptäcka att de egentligen inte skulle ha
de där pengarna. Ändå tror jag rent logiskt att chansen att de missat pengar de skulle ha haft är större för
gruppen som får återbäring än för de som inte får
det.
Räntefritt lån till staten
En gång i tiden lönade sig
skatteåterbäring. Att under några månader ”låna ut” pengar
till Riksskatteverket räntade sig fint. Det gör det inte längre.
Alltså bör man se all återbäring som ett misslyckande. Som
anställd är det svårare att reglera felet än det är för
företagare, men det är ändå värt att kolla möjligheten med sin
arbetsgivare om denne kan dra mindre skatt, med hänvisning till att
den som får återkommande skatteåterbäring betalar för hög
preliminär skatt.
Det är inte gratispengar
Egentligen vet vi ju det.
Skatteåterbäring är pengar som varit våra hela tiden, vi har
kanske bara inte vetat om det. Ändå visar undersökningar och
utfrågningar samma sak varje år – att en massa människor bränner
sin skatteåterbäring på skit, eftersom de på ett omedvetet plan
behandlar dessa pengar som en lotterivinst. Ingenting kunde vara mer
felaktigt.
I övrigt har jag inget emot skatteåterbäring.
Kul för er, köp något roligt! Själv betalade jag in en kvarts
miljon i fyllnadsinbetalning och kommer att få betala ännu mer i
höst, men jag är inte bitter...
Oj 250 tkr får ju mina 10 tkr att blekna...
SvaraRaderaJag hade gärna låtit dig komma förbi på den listan :(
RaderaDet var många år sedan jag fick någon skatteåterbäring. Jag slantade också in knappt 250k till staten i en fyllnadsinbetalning i början på året och det var lite i underkant så jag fick nöjet att skicka in lite till när deklarationen väl var klar.
SvaraRaderaMan vill ju gärna bidra ;-)
RaderaSant. Jag hör och läser ofta från diverse politiker som lever på bland annat mina skattepengar att det är min tur att bidra nu. Skumt, då jag varit en nettoinbetalare i väldigt många år nu.
RaderaJa, det är märkligt.
RaderaJag som tyvärr 2021 fått efterlevandepensioner upplever att försäkringsbolagen är väldigt ivriga att upplysa om inte en utan flera gånger: Ingen aktör tar ansvar för helheten, eftersom de bara känner till sin del. Får du inkomster från flera utbetalare riskerar du därför att få restskatt, eftersom skatteavdragen på din totala inkomst bli för låg.
SvaraRaderaJag trodde i min enfald att de flesta vuxna människor känner till att över ca 45000:-/mån renderar statlig skatt.
Så det var bara att göra ett enkelt Excel-sheet och summera allas småslattar o lön mm. Hann då peta in mina 54000:- innan 12 februari.
Det verkar som om svenska folket är så söndercurlat att de förväntar sig att någon sitter och håller koll alla olika ersättningar man får och ser till att skatteavdraget blir korrekt.
Koll har de nog - men inte förrän i deklarationen.
Det är störigt att det behöver göras så snabbt som 12 februari för i värsta fall har man inte ens fått alla kontrolluppgifter då (i alla fall inte när man flyttat). Som tur är har man ju lite marginal så att man inte behöver räkna ut siffran exakt utan kan lägga sig lite i underkant.
RaderaDet är inte alla av oss som behöver bry oss om inkomster av tjänst på den nivån ;-)
"Vi" (som folk) har skolats väl i att inte tänka själva.
Ett tips är ju att acceptera så man får ut pengarna snabbt sedan skicka in ändringar så att du får ut pengar för extra avdrag osv senare i år, så slipper man vänta men ändå få det rätt (åt sitt håll).
SvaraRaderaMenar du att man ska acceptera eventuella fel och sedan klaga på dem? Det skulle jag inte våga eftersom jag är en paranoid människa som är rädd att myndigheterna inte lyssnar om jag först sagt ok.
RaderaÄr inga problem med det alls. Om du inte hinner till sista december så har du några år till på dig för omprövning.
Raderahttps://skatteverket.se/privat/etjansterochblanketter/svarpavanligafragor/deklaration/privatprivatpersonerfaq/kanjaggoraandringarimindeklarationtrotsattjagredanharlamnatinden.5.7be5268414bea0646949f93.html
Skatt och "inga problem" i samma andetag? Jag hör vad du säger och i princip har du säkert rätt.
RaderaJa, du har rätt där. Fungerar säkert lättare om staten är skyldig dig pengar än om du är skyldig staten pengar..
RaderaDet "roliga" med att du kan ändra din deklaration i flera år är att staten kan ändra skatteregler retroaktivt under samma period.
Det låter onekligen lite läskigt. Jag vet att de ändrade regler för pokervinster så att flera av mina kompisar fick bråttom att göra om sina gamla deklarationer och begära pengar de hade rätt till. Jag kan tänka mig roligare sysselsättningar än att gräva i mina deklarationer från 2016 och 2017.
RaderaDet var roligt att höra att det går bra för dig, Sparo. Apropå skatt.
SvaraRaderaSedan känns det säkert extra motiverande bra när du vet att politrukerna kommer förbruka merparten av de pengarna på skit?
Mvh investera-pengar.blogspot.com
Går bra? Jag sålde en lägenhet.
RaderaDet där störde mig tidigare, men genom att jag inte bor kvar struntar jag lite i vad de gör med pengarna, även om jag inte har några illusioner om att de kommer att användas klokt.
Ja, man undrar faktiskt hur skattemoralen i Sverige skulle ändras om det vore som så att de styrande plötsligt allokerade pengarna till det som det är avsett för i kärnverksamheten.
RaderaJag tror det gör stor skillnad. Det och att man vill se att politikernas egen moral är lika hög som den de kräver av alla andra.
RaderaTidigare när man fick betala statlig skatt och även kunde dra av lite för resor så kunde det slå +/- 10-15k för mig. När man skulle in med penga kunde det bli lätt kris o panik för en tio år sedan. Fick man tillbaka samma summa slumpade det sig nästan alltid så att något dyrt gick sönder på bilen och/eller vitvarorna. Någon enda gång blev det grundplåt till behövlig husrenovering, men faktisk inget sexigare än så vad jag minns.
SvaraRaderaIdag med visserligen lika varierande inkomst men långt under brytpunkten för statlig skatt så brukar det träffa mera rätt. Förra året vill jag minnas att jag fick betala en knapp tusenlapp, i år får jag tillbaka 500. Sanitycheckar siffrorna men räknar ej på kronan. Har inga avdrag jag kan göra och mitt ISK, mitt gamla IPS och en liten bunt rena aktier som aldrig pillas med gör deklarationen rätt idiotsäker från sparperspektivet.
Pengarna in i vanliga sparsnurran, men om man vill skulle man kunna säga att jag använder återbärningen som grundplåt till en ny Roborock S6 Pure (vit), då jag bitit i sura äpplet och ger upp att försöka reparera den kvinnan utsatte för amfibiska övningar, nersatt nu till påsk.
Vet att det är en latmasks gärning, men både jag o damen hatar att dammsuga och med fyra pälsbollar är det guld värt för oss att bara blippa igång den varannan dag.
//Jonas B
Jaså minsann, en Roborock S6! Det är en bra... bil? Husvagn? Båt? Datamaskin? Jaha, någon slags dammsugarrobot! Jag har bara två pälsbollar, men även om jag dammsuger en gång i veckan (det är mycket för en ensamstående man!) vill jag sopa alla ytor först.
RaderaDet här med snabba cash tillbaka påminner mig om när jag följde några hard core utdelningsinvesterar bloggare. En av dem hade ett nytt mål - han skulle hitta några nya månadsutdelare att investera i. Det var alltså det övergripande kriteriet - att de delade ut månadsvis för det var viktigt att få in pengar på kontot varje månad - inte att bolaget skulle vara det övergripande bästa bolaget att investera i.
SvaraRaderaDen andra utdelningsinvesteraren fyllde i med massa förslag på månadsutdelare. När jag försökte kommentera försiktig att det liksom är en säker väg till underprestation att välja aktie efter utdelningsfrekvens så blev jag sågad. Jag fattade inte filosofin och det gör jag fortfarande inte. Om man efter många års investerande fortfarande är så beroende av att det kommer in lite utdelningar varje månad då har man gjort något helt fel...
Det där med utdelningsaktier är lite av en gåta för mig, men jag vet att det finns så pass många lärjungar i den religionen att jag inte vågar kritisera den just nu, för jag har inte tiiiid.
RaderaHehe, är nog bäst det, nio av tio (eller kanske mer) av dina bloggkollegelänkar går nog till utdelningsjägare :)
RaderaJa, det finns en väldig tro på utdelning. Jag har inget emot utdelning. Samtidigt är det inte för utdelning jag köper aktier utan för att bli rik. Om företaget jag investerar i är bra på att få pengar att växa vill jag inte att de lämnar tillbaka pengar till mig hela tiden. Då är det bättre att de utvecklar företaget och får aktievärdet att stiga.
RaderaDet är inte så enkelt heller, men jag försöker balansera mot utdelningsvurmarna.
En lite rolig sak med Skatteverket är att de verkar ha gjort en ändring i sin digitala deklaration så att om man har över ca 300 transaktioner i sin K4 så kan man inte deklarera den digitalt längre utan man får skicka den per snail mail. Det i sin tur verkar ha gjort att det tar längre tid för dem att handlägga deklarationen så förra året behövde jag inte betala in den stora restskatten (jag har delvis gammal depå så mkt vinster att deklarera old school med 30% skatt) per 14 november som vanligt utan det var 14 mars som gällde. Ett helt kvartal till alltså att sitta på pengarna och skaffa sig lite ränta under tiden. Förhoppningsvis blir det samma sak iår...
SvaraRaderaJag har precis deklarerat digitalt för första (och näst sista gången) i mitt liv. Fantastiskt vilken usel tjänst! Varför göra bilagorna likadana på nätet som i verkligheten när man kan göra om formuleringarna och rutorna? Blankettens ruta "Jag har inte tillämpat reglerna om förenklat årsbokslut" har i den digitala versionen ersätts av en ruta med texten "Jag har tillämpat reglerna om förenklat årsbokslut". Och så passar de på att logga ut en var femte minut om man inte kände sig stressad ändå. Jag kan inte se något annat syfte än att försöka få så många som möjligt att snubbla.
Radera