tisdag 12 april 2022

Folkfestlig springnota

En grundläggande princip för handel är att om man inte får någon vara/tjänst så slipper man betala. Detta har ett antal arrangörer av idrottstävlingar helt struntat i de senaste åren. Precis allt går ju att skylla på covid.

Nu har Konsumentombudsmannen stämt arrangören för löpartävlingen Göteborgsvarvet som ställt in både 2020 och 2021. Första året fick de löpare som betalat möjlighet att flytta fram sin anmälan till året därpå (om de inte ville ”skänka” avgiften till arrangörsklubben), men det hade de ingen större nytta av eftersom det ställdes in då med.

För övrigt är inte startavgiften till ett långlopp som en teaterbiljett där man kan välja att gå någon annan dag. Det är ingenting som säger att loppet passar in i planen året därpå. Samma sak med de hundratals idrottscuper för barn och ungdomar som ställts in i sista sekunden och där man ”erbjudit” start nästa år istället för att betala tillbaka. Laget kanske inte ens finns kvar om ett år, i alla fall inte med samma medlemmar, för de flesta unga idrottare blir ju äldre.

Göteborgsvarvets arrangör säger indirekt att eftersom Covid inte är deras fel kan de inte betala tillbaka startavgifterna. ”Annars finns inte Göteborgsvarvet kvar, och folkfesten.” På vilket sätt är det löparnas problem, och vad är folkfestligt med ett lopp som ställs in efter att man marknadsfört det hårt ända till den dag då man berättar att det inte kommer att bli av, och att de som betalat blir av med sina pengar?

9 kommentarer:

 1. Jag var anmäld till varvet (vi coola kidz kallar det så) 2020 och skulle premiärspringa. Tråkigt att det blev inställt då och valde att flytta in startplats till hösten. Men det blev inget lopp dp heller och man fick springa digitalt istället (600 spänn för att springa samma runda som vanligt, vilken upplevelse!) om man ville behålla sin startgrupp. Annars hade man hamnat långt bak bland oseedade vilket jag inte ville. Smart sätt att få folk att välja det alternativet. Blev sen en startplats till 2021 istället, som ju också flyttades till hösten och till sist blev digital den med. Men denna gång så fick man även en startplats till 2022. Jag harnu betalat en anmälan till varvet två gånger men inte sprungit det på plats en enda gång. Tänker ställa mig på startlinjen i maj för att inkassera lite valuta för pengarna, men sen blir det nog inga mer pengar till dem.

  Det stör mig att att de fram till dagen innan förra årets lopp ställdes in så tryckte de ut reklam på alla plattformar med budskapet "passa på att anmäla dig nu innan det blir fullt, bla bla bla" de måste ju ha vetat varåt det barkade, kändes som ett sätt att mjölka så mycket pengar som möjligt ur situationen. Jag förstår att de har kostnader även för ett inställt lopp, personal som arbetat, avgifter som betalts osv, men det kan ju omöjligt kostar lika mycket att ställa in som att genomföra. Jag noterade också att i anmälningsmailet från januari 2020 fanns en länk till allmänna villkor, klickar man på den står det saker om covid, tror inte det gjorde det den dag jag anmälde mig...

  Dessutom gav det en lite dålig bismak i munnen när de ger sig på välgörenhetslopp och är lite, haha stäm oss då, vi har sjukt mycket stålar och har råd att strida. För att sen komma och grinera och prata om att riskera konken efter ett inställt år, ingen buffert alls efter de föregående 30 genomförda loppen.

  https://www.expressen.se/gt/sport/cancerlopp-laggs-ner-efter-stora-namnbraket/

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Blev sen en startplats till 2021 istället, som ju också flyttades till hösten och till sist blev digital den med."

   I det läget hade jag nog känt att även om jag betalat vill jag inte bidra till den här "folkfestens" fortlevnad. För det var riktigt fult att de försökte lura in folk i pyramidspelet när de måste ha vetat att det troligen inte skulle bli något lopp.

   Precis! Här har de världens största halvmaraton och så fort det måste ställas in en gång riskerar de att få lägga ner. Snacka om att gasa hela vägen och tänka att skattebetalarna får köpa ut dem om det skiter sig.

   I fortsättningen får de nog inga problem med varumärkesintrång eftersom man nu kopplar både "Göteborgs" och "varvet" till mygel och taskspel!

   Radera
 2. Jag har varit anmäld till O-ringen sedan hösten 2019. Det verkar som det blir av i år iallafall. Min anmälan har flyttats fram så jag har inte behövt betala extra. Att jag behövt ligga ute pengar i 2år kvittar för mig. Och dem som ville ha återbetalning istället har fått det (motvilligt efter tjat, men ändå..).

  Nu har väl både "varvet" (tror jag) och o-ringen (vet jag) fått statligt stöd och då är det lite konstigt att inte staten kunnat ställa krav på hur gamla anmälningar ska hanteras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Motvilligt och efter tjat är inte helt okej, men ändå bättre än Göteborgsvarvet och många andra. Får man inte det man betalt för bör man få pengarna tillbaka, det ska inte behöva vara krångligare än så.

   Om Göteborgsvarvet får ekonomiskt stöd vet inte jag heller, men jag antar att polisen som stänger av halva staden inte skickar en räkning efter loppet så staten borde definitivt kunna ställa krav om de skulle bry sig.

   Radera
  2. Jag har också varit anmäld till Oringen sedan 2019, betalat för en hel familj och husvagnsplats så det är mycket pengar. Trots mängder av återkommande mail och telefonsamtal från mig så vägrar de utbetalning utan jag får bara flytta fram anmälan. Nu har två i familjen slutat orientera och husvagnen är såld men vi får ändå inte tillbaka några pengar. Sedan har de fått statligt stöd så det känns som en riktig blufforganisation tyvärr.

   Radera
  3. Kan tillägga att jag anmält dem till Konsumentverket men det var några månader sedan och jag har inte fått någon återkoppling från den myndigheten trots att de har enorma resurser via skattebetalarna. Verkar dock använda pengarna till interna utbildningar och inte till konsumenternas hjälp.

   Radera
  4. Bra att du bråkar! Orkar du vore det bra om du drar iväg ett mejl till Konsumentverket och frågar hur det går. Både företag och myndigheter ska ha skit när de inte gör vad man kan förvänta sig av dem. En av anledningarna att de gör det är för att vi låter dem komma undan. Om Göteborgsvarvet och O-ringen från och med nu blev förknippade med folkstorm istället för folkfest skulle de inte kunna fortsätta på det viset.

   Radera
 3. Jisses säger jag bara. Det tog ända till kl 14 innan jag fattade det roliga med springnota i sammanhanget. Det märks att jag bara dricker en kopp kaffe om dagen nuförtiden.

  För övrigt tycker jag att de får bestämma sig om de är en gullig folkrörelseorganisation som samlar in pengar till ungdomsidrott, eller om det är en renodlad kommersiell aktör som vilket företag som helst. Nu känns det som om de försöker vara det som passar för stunden, och det har jag svårt för.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, skriver man om Göteborg måste man ju försöka ordvitsa, men med bara en kopp kaffe (låter ju inte klokt!) förstår jag att den gick dig förbi.

   Jag skulle säga att de stora loppen är kommersiella aktörer. Problemet är att de vill ha kommunernas goda vilja och - kanske ännu viktigare - hundratals ungdomar som gratis arbetskraft, och det rimmar dåligt med att höjdarna tar ut höga löner.

   Radera