lördag 16 april 2022

Ris & ros till Skatteverket

Jag har alltid hållit Skatteverket som en av de bättre och mest pålitliga svenska myndigheterna. Nu ska sägas att jag inte haft att göra med alla 551 myndigheter (om de inte blivit fler nu, det där skrev jag för två år sedan), men det har blivit ett gäng genom åren. I andra änden av skalan återfinns Arbetsförmedlingen och Polisen där min magkänsla är att de alltid ljuger, försöker komma undan jobb och beter sig illa, så att jag kan bli positivt överraskad de gånger jag inte får fördomarna bekräftade.


Skatteverket gillar jag som sagt. Visst har jag råkat ut för någon medarbetare som hatar sitt jobb, men vanligtvis får jag raka och tydliga besked såväl i postbrev, e-post och telefon. T ex skulle jag nyligen lägga ner mitt svenska företag och fick snabba svar om hur jag skulle gå tillväga. På e-tjänsten Verksamt.se kunde jag snabbt lägga ner företaget, återkalla min f-skatt och avregistrera mig från moms.

Trogna läsare vet att jag i en ungdomlig protest mot det moderna samhället alltid deklarerar på papper för att sedan springa till Skatteverkets servicekontor, men i år blev det lite för långt (och det norska utlandsportot är larvigt dyrt), så jag tänkte att jag skulle prova internet, det där nya.


Eftersom jag uppskattat Skatteverkets smidighet blev jag förvånad när allt visade sig superkrångligt. Jag har aldrig utformat en e-tjänst, men tänker att Skatteverket både har personal och budget för det. Vore det jag som lät människor välja på en hög med pappersblanketter och en e-tjänst skulle jag – kalla mig idiot om ni vill – tänka att det vore lite praktiskt om alternativen påminde om varandra, att blanketten såg ungefär likadan ut på nätet, bara i digital form.

Inte Skatteverket inte! Jag behövde i år fylla i blanketterna K4 (värdepappersförsäljning), K6 (bostadsförsäljning) och NE (näringsbilaga). Ingen av dem såg likadan ut på nätet. I näringsbilagan hade man satt upp en riktig snubbeltråd och ersatt pappersblankettens formulering "Jag har inte tillämpat reglerna om förenklat årsbokslut" med e-tjänstens ruta "Jag har tillämpat reglerna om förenklat årsbokslut". Perfekt för att lura så många som möjligt som använt pappersutgåvan som förlaga!


När det blev dags för momsdeklaration (den behöver av någon anledning inte vara inne förrän tio dagar senare) fanns det inte i e-tjänsten överhuvudtaget trots att det stod på baksidan av pappersblanketten att den skulle göra det. Men det är klart, den har så få rutor att de nästan inte kan krångla till internetvarianten särskilt mycket, så då kom de väl på att de kunde ta bort den istället. Nytt mejl och  ny väntan på ännu ett svar.

Jag hade fått för mig att Skatteverket föredrog digitala deklarationer, men det verkar inte så. Hade jag fortsatt att bo i Sverige hade jag efter detta helt återgått till papper igen, men nästa år gör jag min sista svenska självdeklaration. Jag tror inte att jag kommer att sakna dem.

14 kommentarer:

 1. Jag fyller i K4 varje år och jag tycker den är så smidig som man kan begära att en skatteblankett skall vara. K6 har jag också provat vid några tillfällen och är väl snäppet krångligare men den där NE har jag sluppit. Den är okänd för mig och då verkar den krånglig bara av den anledningen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. NE är rätt bökig, men det är mycket info som ska in så det får man leva med. Håller med om att K4 och K6 är enkla, men jag begriper inte varför de ska se helt olika ut på nätet och på papper.

   Radera
 2. Ja det där med myndigheter är intressant, Stängselnämnden var vad jag kan förstå en väl fungerande myndighet som man trots det lade ner 2009.
  Stängselnämnden hade visserligen bara avgjort ett enda ärende nån gång på 70-talet men visst borde Sverige ha råd med en stängselnämnd

  SvaraRadera
  Svar
  1. En stängselnämnd känns långt ifrån det dummaste man kan tänka sig, och även det dummaste man kan tänka sig är långt ifrån så dumt som de mest idiotiska myndigheterna.

   Radera
 3. Jag lämnade precis in momsdeklarationen digitalt, så visst finns den.

  Se till att du är inloggad som ditt företag (välj byt överst om du har enskild firma och därmed samma personnr för de båda lägena)
  Välj sen "mina sidor", där du bör se momsdeklaration. Om du avslutat företaget kan du behöva bocka i "visa avslutade företag" eller nån liknande formulering. Lycka till!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, till slut hittade jag den, men i mitt fall krävde det att Skatteverket mejlade en länk. Möjligt att det beror på att jag lagt ner. Övrig deklaration kommer ju automatiskt upp den här tiden på året så fort man loggat in, men inte momsen.

   Radera
 4. Jag lämnar in digitalt på den vanliga. enkelt utan avdrag eller så. Sen så lämnar jag in k10 på papper, samt extra bilagor hänvisar jag till min fru :)
  Tar tid men snart är jag ute på andra sidan, då blir det bara byteshandel och svart inkomst..:) Dock noll i bidrag som vanligt, jag vill inte va en belastning..

  Men faktiskt har jag inget emot skatteverket tycker de varit hjälpsamma genom åren.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Extra bilagor hänvisar jag till min fru" låter inte alls tidsödande. Förutom för frun då :)

   Radera
 5. så kanske det är..:) Men hon är mer noga än vad jag är.. Man skulle kunna säga att jag och min fru lever på olika planeter när det gäller lagar och regler och hur man ska följa dem. Inte så att jag känner mig kriminell, tycker bara att det ska vara enkelt o logiskt.

  Jag har tex en ganska enkel lösning på upploppen nu, medans hennes linje skulle vara den samma som nu enligt mig..;/(.

  Vi tycker väldigt olika i många frågor, men har stått ut med varandra i 15år.. Man får ge o ta. ge o ta, inte bara ha..:)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är rätt, man ska utnyttja sina styrkor i ett lagarbete. Jag ägnar rätt mycket tid åt att studera bin just nu. Snacka om att bisamhällena vore körda om de började diskutera vem som skulle göra vad istället för att var man (eller mestadels kvinna i det fallet) gör det den är bäst på.

   Radera
 6. exakt! Vi bytte hjul på bilen nu i helgen, jag lossade de gamla satt på de nya, frun tvättade av och rullade fram. Smidigt o enkelt. Inget gnäll från något håll. Såklart kunde vi bytt arbetsfördelningen, men varken jag eller frun verkade sugna på det, då det hade tagit mycket mer tid, plus att vi med stor sannolikhet hade blivit osams på köpet.

  Bra med bin!
  Vi (eller frun) har kört ett par år nu med bin, Jag hjälper till lite iaf (har fixat dräkt förra året). Har delat av samhället en gång och slungade förra året nästa 100kg honung! En av få saker som kan vara lönsamma på en liten gård.
  Vet ej, men kan tänka mig att det är lite genus snack i kupan, med tanke på hur de får saker gjorda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fast om det händer att frun kör bil själv skulle jag ändå tycka att hon borde byta något hjul ibland för att komma ihåg hur man gör. Det är en sak att göra det på plan mark i ett varmt garage, en annan att göra det längs vägen i regn och mörker. Fast det är väl bara jag som fortfarande tar fram domkraften (har folk ens domkraft i bilen längre?) istället för att ringa Vägassistans.

   Grattis till 100 kilo honung! Ja, drönarna har sex, i övrigt får kärringarna göra jobbet :)

   Radera
 7. Tack för ett gott skratt på morgonen från en som läser ikapp din blogg då och då!
  Det är bara i din blogg det börjar med deklarationen går via genusdiskussion och däckbyte till sex mellan bin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är bra, det är den variationen jag eftersträvar :)

   Radera