lördag 23 april 2022

Grattis Ghana?

Jag läser att Afrika ”drunknar i dåliga kläder”. Nej, det är inte Dressmann som öppnat, det är rika människor med orimlig klädkonsumtion som försöker döva sitt dåliga samvete genom att skänka kläder till välgörenhet. Kanske hjälper det samvetet för influencers som kan ta bilder på förra kvartalets klädinköp som nu ska få nya hem.

Men hos mottagarna funkar det uppenbarligen dåligt. Av någon anledning kommer en stor del av de femton miljoner plagg (!) som varje vecka skickas till Ghana till slut att hamna i havet. Exakt varför hade jag gärna hört mer om, men tills vidare får jag väl tro på det.

Så Afrika vill inte ha Västvärldens trasiga och fläckiga kläder. Då vet vi det och kan försöka vara konstruktiva. Mitt första förslag är att ”vi” slutar att köpa så mycket nya kläder. På Lyxfällan brukade de alltid budgetera en femhundring i månaden för klädinköp, hur dålig ekonomin än var. Riksnormen för försörjningsstöd räknar ännu högre, 600 kr/månad för vuxna och 400-750 kr för barn, beroende på ålder. Jag har hela livet siktat på ”hel & ren” och någon period haft ett visst klädintresse, men inget enskilt år har klädbudgeten kommit upp i 7200 kr.

Några plagg har jag sålt, men det är ovanligt. Vanligen använder jag dem tills de är slut. Även en tröja eller byxor inköpta för finare tillfällen funkar hemma tills de bokstavligt talat går sönder (en skrynklig slips gör det inte, men den vill inte heller någon annan ha). I sista skedet kan jag måla eller snickra i nötta kläder.

Ett par jeans med trasiga knän kan jag göra om till shorts, men till slut ger plagget upp. Då kan man överväga att spara knappar eller bra tygytor för att lappa andra kläder. Jag är ingen hejare på att sy, men man behöver inte precis doktorera i syslöjd för att lägga upp en fåll eller sy i en knapp.

Det som återstår av plagget kan bli utmärkta trasor, både i köket och garaget. Sedan är de färdiga – för att slänga, inte skicka till Afrika. Om alla tänkte så här skulle H&M-aktien möjligen vara ännu mindre värd, men å andra sidan skulle Ghanas stränder inte dränkas i rika människors överflöd.

20 kommentarer:

 1. Här kommer en revolutionerande ide: höj skatten på kläder. Om man kan ha separata tilläggsskatter på el, på bensin, på diesel, på plastpåsar, på tobak, på alkohol, på kinavaror, så kan man ha det på kläder.
  Och om det är någon som opponerar sig så kan man införa ett bidrag. Iallafall över valet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar inte idén att lösa allt med skatter. Precis som du är inne på har vi ju redan diverse separata punktskatter. Jag hade föredragit om folk kunde tänka själva, men inser att det är en utopi.

   Radera
  2. Jag har en än bättre ide: höj skatten på alla människor som förespråkar direkt skadliga ideer utan konsekvensanalys.
   Dumhet kan inte lagstiftas bort, för övrigt.
   Mvh investera-pengar.blogspot.com

   Radera
 2. Vi har väll redan en särskild kemikalieskatt på kläder?
  Eller blev det aldrig av?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, de verkar ha slarvat bort det:
   https://www.teko.se/kemikalieskatt-pa-klader-och-skor/

   Radera
 3. Jag kan inte påstå att jag ens har en budget för klädinköp. Men jag minns vad jag köpte senast. Det var ca 3 år sedan och då blev det ungefär ett dussin skjortor för 12 kronor styck. Halva priset på röda korset i en grannby. Alla hela, rena o nytvättade, snygga (enligt min mening) och av god kvalitet (en var tom av lin, något som jag sett brukar betinga extraordinära priser bort mot tusenlappen). På andra sidan spektrat köpte jag min drömjacka, Steve McQueen LeMans 71, beige läder, USAimport ,för kanske 10 år sedan på en STCCtävling. Men jag prutade iaf. USpris dryga 6000 kr, gav 2.8k.
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så pass! Jag har blivit besviken på sådana butiker. I min ungdom kunde man köpa en begagnad kostym för en hundring, när de billigaste kostade 2000 på typ H&M. Senare har det snarare varit en femhundring och H&M-priset har gått ner till 800, om det inte är rea för då kanske det t o m är billigare att köpa nytt.

   Skadar aldrig att försöka pruta :)

   Radera
  2. Här ute i spenaten finns fortfarande fynd att göra. =)

   Radera
  3. Ja, jag var nog i huvudstaden senast.

   Radera
 4. Min mamma rev dom till remsor och vävde trasmattor av allt. Vi hade en egen vävstol.
  Sossemats

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har inte sossarna förbjudit eget innehav av vävstol än? Om man har partibok är man naturligtvis undantagen, ungefär som innehav av skrivmaskin var i paradiset Sovjet.

   Nä, tacka vet jag förbud av vedspis - det är grejer det! MigrationsPartiet (MP) kan man alltid lita på.
   Gärna ett vedspisförbud, men först ett rejält högt elpris - för att travestera ett valaffischbudskap.

   Radera
  2. Häftigt! Kan tänka mig att sådana hemvävda trasmattor skulle vara värda en del idag, men det kanske är ett himla jobb att göra dem också. Gillar hur som helst verkligen tänket att inget slängs i onödan.

   Radera
 5. Man kan kan också lämna gamla slitna kläder till "kläd-återvinning". Ett antal affärer är anslutna och lockar ibland med rabattcheck mot inlämnad påse.
  Säger hon som investerat i Renewcell. Får väl se hur det utvecklar sig.
  (Gör textilmassa på "liknande sätt" som pappersmassa. Som tydligen ska gå att göra tyg på.)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Spännande! Ger det några pengar eller är det som med pappersmassa att vi tillhandahåller råvaran gratis?

   Radera
  2. H&M exempelvis har tagit emot klädpåsar i åratal. Sist jag lämnade var det 50kr rabattcheck om man handlade för minst 300kr (tror jag).

   Renewcell håller på att "bygga" en "fullskalefabrik" i ett gammalt pappersbruk. Processen var så pass lika.
   (aktien i sig har väl inte gått så strålande än ..)

   Radera
 6. Vill man spara pengar kan man ju alltid gå naken

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller också lägga sig på en rimlig nivå, använda kläder, men inte köpa tio gånger mer kläder än man hinner använda.

   Radera
  2. Fattar inte vad folk gör med sina kläder, har själv plagg från HM och andra lågrpriskedjor, plagg som jag haft typ ett decennium, plagg som enligt artikeln "håller ett par tvättar"? Tror mer att handlar om att man VILL ha nytt hela tiden, inte att kläderna slits.

   Tack för en extremt bra blogg Sparo!

   Radera
  3. "Extremt bra"? Tack!

   Jag tror som du, man gillar att köpa och visa upp sig i nytt och så anpassar man historien efter det och intalar sig en massa dumheter.

   Radera