torsdag 7 april 2022

Myndighet gör Sverige fattigare

Kärnverksamhet betyder att jobba med det som är ens huvuduppgift. När det gäller myndigheter är det oftast att ge service åt en eller flera grupper. Polisen ska förhindra brott, Strålsäkerhetsmyndigheten ska förhindra onödig strålning osv. Tyvärr används begreppet mest av myndigheterna när de vill slippa en arbetsuppgift som känns oinspirerande eller kostsam.

En uppgift som inte alls känns som kärnverksamhet är att informera om vad man gör. Särskilt ifall skattebetalarna inte kommer undan och kan välja bort både uppgift och myndighet. Men detta tycks myndigheterna själva älska och därför alltid se som kärnverksamhet. Jag reagerade när UD drog igång en podd som dels var dyr att producera, dels nästan helt saknade publik.


Rutten kärnverksamhet.

Här är ett tilltag i samma anda. Trafikverket, en myndighet som är en sammanslagning av bl a Vägverket och Banverket, fick idén att producera en video om hur bra de är. Slöseriombudsmannen har noterat att den kostade över 650000 kr och till dags dato har den haft under tiotusen visningar (gissningsvis merparten efter att Slöseriombudsmannen uppmärksammade den). Ge den en till och bedöm själva om ni tycker att den var värd pengarna.

Trafikverket står för övrigt bakom den omåttligt (eller möjligen måttligt) kända och populära podden Järnvägspodden. Vad den kostar vet jag inte, men det är inte utan att jag kommer att tänka på den socialdemokratiska socialministern Gustav Möllers gamla citat: "Varje förslösad skattekrona är en stöld från folket."

23 kommentarer:

 1. Så länge sånt här förekommer har jag inga större skrupler mot att skatte"optimera" så mycket jag bara kan (om jag hade en bra möjlighet). Uppenbarligen har staten redan mer pengar än de behöver.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det känns lite så. Betydligt trevligare att bidra till någons canceroperation än till Mona Sahlins Mauritiusresor.

   Radera
 2. Har aldrig riktigt förstått hur så många kan se det som fult att skatteplanera exempelvis sälja aktier med vinst och förlust och kvitta. Det är ju en laglig möjlighet på en aktiedepå. Har nog aldrig hört någon ondgöra sig över de som tar sig friheten att göra reseavdrag...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde ingen tycka. Att starta en belgisk stiftelse för att driva vidare det företag man sedan tidigare drivit i Sverige är kanske lite mer i gråzonen.

   Radera
  2. Att betala in sin restskatt i tid är ju också skatteplanering, du planerar, och undviker ränta och avgifter som Skatteverket ska få in.
   Sparo, liksom många andra, har betalat in skatt på bostadsförsäljning redan i februari, alltså långt innan Skatteverket fastställt din skuld, och har därmed alltså skatteplanerat. De undandrar alltså många miljoner kronor från välfärden genom att ducka avgifter och ränteskatter än de väntat och betalat skatt enligt Skatteverkers ordinarie utskick.

   Själv skatteplanerar jag genom att inte röka, och undandrar staten minst 60% skatt. Inte heller köper jag alkohol och häller ut direkt i vasken. Fy skäms på mig, jag borde veta hut!

   Såg förresten på StatsTV att fp-ordförande kommer att åka över till dig Sparo. Ni kanske kan bada i badtunna tillsammans, det är ju något som fp kan, det har de gjort förut.
   Vad är de däringa amerikanerna säger: you can run but you can't hide ;-)

   Radera
  3. Problemet är väl att ordet skatteplanering har kommit att betyda fusk på eller över gränsen.

   Jag hörde det och tänkte att det inte är självklart att norrmännen vill ha hit henne. Jag vill det definitivt inte. Hennes potentiella väljare bryr sig kanske inte, men vill hon prova att komma upp mot fyraprocentsspärren igen (hur nu det skulle kunna gå) var det nog inte det fiffigaste uttalandet.

   Radera
 3. Gustav möllers citat tror jag många ställer upp på. Han var med om att genomföra många viktiga reformer som dåvarande högerpartier var emot, som tex. Folktandvård,allmänt barnbidrag, allmän folkpension och allmän sjukförsäkring. Jag hittar inte källan bakom citatet tyvärr,var är den ifrån? Herr möller var också marxist och socialist. Måste säga att jag blev både glad och överraskad att du valde ett citat från honom.


  SvaraRadera
 4. Har inte sett att du kommenterat 'Herr Talman'. Småfyndigt och ibland brister t.o.m en tråkmåns som jag kanske inte ut i skratt så i allafall ett leende.

  Tio minuter är lagom, och klart oväntat för att komma från statens megafon. Men så ligger den bara (?) som play och inte fått gå igenom etern.

  Kan tydligen ses i hela världen, måhända UD står bakom denna utländska påverkansoperation ;-)

  https://www.svtplay.se/herr-talman


  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade inte hört talas om programmet förrän nu, kan vara därför :)

   Men okej, jag har nu sett det senaste. Det som slår mig är att varken rösterna eller dockorna är särskilt lika. Det hade gjort det bättre om dockorna slapp presentera sig för att man ändå hade känt igen dem. Hade inte Nyamko Sabuni-dockan varit svart hade jag svurit på att rösten tillhört Aftonbladets Lena Mellin. Men att säljaren till Ebbas hus var med på festen var skojigt. "Hallå! Är du död? Släpp taget, gå mot ljuset" var välfunnet. Och ändringen av 30 minuter till 30 sekunder tycker jag borde införas direkt.

   Radera
 5. Trafikverkets video hade varit helt ok om den kostat 6500 kr att producera, dyrare än så är ett rent lurendrejeri där någon ansvarig gått på en rejäl mina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag fattar inte heller hur den kunde vara så dyr, men det blir kanske så när man skiter i vad saker kostar.

   Radera
 6. Har sökt jobb där och kommit så långt som intervju som en av två kvarvarande kandidater. Vet inte om bloggaren sett någon av Roy Anderssons utmärkta filmer, men samma absurda känsla som i dessa filmer i verkligheten. Inte missnöjd att jag inte fick jobbet, hade inte platsat då jag är en tänkande människa.
  /Jonas B

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jodå, jag har sett En kärlekshistoria (som inte var så himla absurd som de senare) och Sånger från andra våningen. Kan ana hur du menar.

   Radera
  2. Måste bara kommentera att det glädjer mig stort att du sett Sånger. Den o Smala Sussie är i topp av svenska filmer enligt min smak. Skrattar mig harmynt över scener som när han som utreder varför de inte har råd att arbeta går i säng med en kille i LO-tshirt. Eller tåget av grå tjänstemän som piskar varann på ryggen i klosterform. Eller ledaren som offrat blomstrande ungdom och vad mera kan man göra? En milstolpe i svensk film! :)

   Radera
  3. Vet inte om jag tycker att Smala Sussie är så fantastisk även om Tore Tumör är en underskattad karaktär. Min åsikt kan dock vara något färgad av att Ulf Malmros helt opåkallat kallade mig för idiot en gång. Sånt glömmer inte en långsint jävel.

   Radera
  4. Det skulle jag bära som en medalj på bröstet resten av mitt liv! :)

   Radera
  5. "Idiot"? Skulle nog väcka viss muntration.

   Radera
  6. Nu fick du mig att skratta högt! Ha en bra dag!

   Radera
 7. I think Sparo is now satisfied.

  SvaraRadera
 8. Nu när du skrivit detta inlägg ökar nog trafiken till den meningslösa videon...!

  Att en myndighet ska behöva informera om varför den finns och vad den borde göra säger det mesta liksom...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ser man den inbäddade versionen från min sida verkar det inte dyka upp i statistiken på Youtube. För så är det med mina egna videos som jag bäddar in här.

   Ja, det är lite som ministrar som nästan ingen känner till efter flera år. Det är inget bra betyg.

   Radera