lördag 3 december 2022

”Sparade tusentals kronor”

Hur sparar man pengar, frågan någon ibland. Svaret är att man börjar. Det är faktiskt inte krångligare än att man låter bli att konsumera. Inte allt och hela tiden, men en del och ibland. Några tillfällen är helt uppenbara. Om man till äventyrs får skatteåterbäring man inte räknat med sparar man hela beloppet. Pengar man inte visste att man skulle få kan man ju inte ha saknat.

Och så är det alla högtider. Köp billigare julklappar för mindre pengar, men som kanske ger lite mer mening. Det görs förslagsvis genom att börja tidigt. Julklappar är som andra inköp, ju senare de görs desto sämre blir de. Panikköp inte överprisade chokladkakor och blombuketter ingen människa ändå kommer ihåg. Köp hellre en begagnad bok som visar att du tänkt på mottagaren och klurat ut något som han/hon verkligen skulle sätta pris på. Det allra bästa spartipset har jag snott av artisten Billy Opel som är en fiffig kille.

Enkelt, men snillrikt. Det är bara att ställa sig på sidlinjen och titta på när andra sliter ut sig och sina plånböcker i köphetsen. Att inte handla ger ofta en trevligare upplevelse än det är att leta upp ”bra” köp, stå i kö (i butik eller på postens utlämningsställe), släpa hem och koppla in grejerna. Har inte de flesta redan tillräckligt med saker, för att inte säga för mycket? Jag vet att jag har det.

Detta förhållningssätt kan med fördel användas även utanför högtiderna och de påhittade köpfesterna. Allt som krävs är att man vågar tänka lite annorlunda. Som Billy:

22 kommentarer:

 1. Jag handlar så långt det är möjligt på Tradera; sängkläder, husgeråd, en del teknik, textiler och annat som *verkligen* behövs i hushållet. Ett av de senaste fynden var lakan, påslakan och örngott från 60-talet, i oöppnad förpackning – bättre kvalitet än det som säljs i dag och till 20 procent av butikspris. Slipper också lägga tid på att umgås med stissiga föräldrar med grönsnoriga barn.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag föredrar att sälja på Tradera, men jag förstår ändå känslan.

   Radera
 2. Något för Tuffe Uffe Att ta efter att läsa om Billy Opel.https://samnytt.se/ulf-kristersson-bestaller-eget-air-force-one/

  Sossemats

  SvaraRadera
 3. Jag tycker det är lite lustigt när man hör personer säga att de "tjänade" x kronor för att de köpte en pryl på rea.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det är ett förståeligt misstag, har säkert gjort det själv, men visst har du rätt.

   Radera
 4. Nej, jag gjorde precis som Billy Opel under black friday-tiden och köpte ej ett skit. Däremot blev jag lite sur över att en hörlur till mitt välutnyttjade tvspel var prissänkt 250:- och tänker mig framöver vila på hanen tills BF om det ej är något som absolut behövs köpas på studs, att något vitalt gått sönder. Dyrare saker inväntas alltid fynd, men även detta sved i en kostnadsmedveten själ.

  Annars är sparande det lättaste som finns. Jag sparar allt överstigande 10000 på konton efter att räkningar är betalda, o dessa 10k är en buffer varav max hälften är "ok" att förbruka. Så jag sparar samma dag pengarna kommit in, 5k på fonder o överskjutande på sparkonto som sedan skall användas för ytterligare fria fondinköp, eller om det krisar och någon oväntad större utgift visar sitt fula ansikte, att lösa den situationen. Mina bromsar på bilen var efter 17 år tvugna att bytas ut komplett runt om o då jag enbart är duktig på bilar i teorin krävdes ett verkstadsjobb o 12+k ut, grymt jobbigt men nödvändigt o naggade bara min krisbuffert 10%.

  Haft samma 10k att leva på, eller 5k som varit ok då i dryga tio år nu trots allt från tjänat riktigt ok till att det nu blivit tuffare, speciellt med inflation på framför allt mat o galna elpriser. Drivmedel balanserar jag upp genom att till 90% enbart nyttja bilen på tripper jag får reseersättning för o passar på att göra vad annat jag behöver i samband med dessa. Man får vara lite om sig o kring sig så kan man stacka oddsen till sin fördel.
  /JonasB


  SvaraRadera
  Svar
  1. Är ju relativt lätt att byta bromsar. Bytte själv på min Ford från 2011 runt om, det kosta ca 2500kr för skivor och bromsbelägg runt om, beställde från Tyskland.
   Min bror gjorde samma som dig(vi bor långt isär), känns som syndapengar för mig!

   Radera
  2. Jo, jag förstår det, men är verkligen ingen bilmek.

   Radera
  3. Nya chanser till mellandagsrean :)

   Det finns väldigt bra youtubevideos på hemmamekande, men jag kan också förstå om man inte orkar/försöker.

   Radera
 5. Ibland sparar man ändå pengar genom att handla på rea, men frågan är hur mycket?
  För några år sedan köpte vi ny kyl&frys av märket Bosch för 4000 kr på Mediamarkt, på mellandagsrean. Det var nedsatt 2000 kr.
  Samtidigt fanns exakt samma kyl&frys på Elgiganten för 5000 kr, ej nedsatt pris där.
  På Mediamarkt fanns också en exakt likadan kyl&frys av märket Siemens. Den hade exakt samma utseende på dörrar, exakt samma inredning, exakt samma tekniska data. Enda skillnaden var att det hette Siemens istället för Bosch och att priset var 8000 kr ist.f. 4000 kr.
  Hade jag letat runt på Blocket hade det säkert funnits en likvärdig kyl&frys för 1000 kr.
  Obs! Priserna är avrundade, men ligger i rätt härad...
  Här kan man tänka på flera olika sätt. Att jag tjänade 4000 kr, 2000 kr eller 1000 kr - eller förlorade 3000 kr. Vi behövde byta kyl&frys, så att inte köpa var inget alternativ.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grejer måste ha haft samma pris i några veckor för att man ska kunna säga att den är nedsänkt, så att man inte bara höjer dagen innan "rean", men det fuskas nog mycket med det.

   Radera
 6. Jag läste ett så bra inlägg som fortfarande ligger kvar som länk till höger här, Sofokles - Att skapa sig en fästning.

  Han klädde verkligen min tanke kring varför jag lever det liv jag gör i ord, kanske främst för att jag själv varit ute på ytterst tunn is utan isdubbar tidigare.

  Sans o balans. Mina totala extra julkostnader håller sig under tusenlappen. En lakritsjulkalender till mig själv som jag suktat efter ett år. En fin present på superrea till kvinnan. Ingredienser till att laga en rejäl Jansson som jag tycker barnsligt mycket om.

  Sedan får man ju aldrig glömma att livets mål ej är pengar, man får ej gå fullt ut Joakim Von Anka. Men skapa sig den trygghet o de möjligheter man kan, där är jag på tåget 100%.

  Med Allan Edwalls ord:
  "Och mot betalning gal ej näktergalen
  Av glans och storhet blir det bara skalen
  Av prål och prydnad blir det mat åt malen
  Och alla råttorna i skafferiet"
  /JonasB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag får läsa det. Nyss hemkommen från en marknad där jag sålt honung utomhus sedan tidigt i morse (och glömde matsäcken hemma i köket), så först måste jag ha mat i magen.

   Allan Edwall är heller aldrig fel.

   Radera
 7. Jag köpte inte heller någonting på Svarta Fredagen. Finns en viss möjlighet att jag sparat upp till 1 miljon på detta då inget köp av en Dodge Charger genomfördes.

  SvaraRadera
 8. Det är som med elen. Den bästa besparingen är den icke förbrukade kwh. På tal om det, du som är ekonomiskt sinnad, varför har du inte gjort dig självförsörjande på el än? Istället för att tex frysa som du uppger.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Mycket pga okunskap. Jag kan ingenting om solceller, och när jag frågar andra blir de mindre och mindre konkreta ju mer precist man frågar. Hade jag varit en stor elförbrukare med exempelvis elbil (eller åtminstone viljan att skaffa elbil under överskådlig tid) hade det antagligen varit enklare att räkna hem en dylik investering.

   Radera
  2. Ja men ta in ett antal offerter, så lär du dig en hel del och kan räkna på det bakvägen. En del säljare kommer säkert även ut på personligtbesök varpå du kan fråga massor.

   Radera
  3. Ja, måste ta tag i det.

   Radera
 9. Att motstå lusten att köpa på rea är svårt. Men allt som krävs är att man vågar tänka lite annorlunda.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att det går lätt, jag har redan alldeles för mycket grejer.

   Radera