fredag 2 december 2022

Ligg still, gubbjävel!

Ursäkta att jag tjatar om Sveriges ”vård i världsklass”, men ibland blir jag bara så in i helvete arg.

För människor som inte kan gå är hjälpmedel av yttersta vikt. När min pappa fick en elrullstol kunde han plötsligt ta sig fram själv, utan att be om hjälp för varenda meter. Eftersom han, till skillnad från mig, var en mycket social människa hade han ett behov av att komma ut och träffa folk. Han tog också över familjens livsmedelsinköp och kunde på så vis avlasta min mamma som av naturliga skäl fick ta större delen av hushållsarbetet. Det gav ett människovärde.

Men idag hade kommunen tagit tillbaka rullstolen, om han ens hade fått den. Orsak: Det är inte meningen att handikappade ska använda sina handikapphjälpmedel. Inte längre än 2 km per dag, alltså motsvarande en kvarts promenad.

Behöver man längre får man boka färdtjänst. Med skillnaden att färdtjänst kostar pengar, det är jättekrångligt att boka och du kan aldrig vara säker på när, eller ens om, taxin dyker upp. Men det är väl så myndigheterna vill ha det. De vill kunna ståta med att hjälpbehövande får hjälp, men helst ser de ansvariga att oproduktiva medborgare ligger hemma i apati i väntan på döden.

Så Bengt-Inge fick själv pynta 17000 kr för att köpa en äldre, begagnad permobil. Går den sönder kostar det honom gissningsvis 17000 kr till. Detta är också något att tänka på när man pratar buffert och marginaler. Ingen av oss som är friska vet hur länge. Vi kan vakna upp förlamade imorgon och vara beroende av såväl hjälpmedel som hjälpande händer. Bor man då i Sverige måste man, trots världens högsta skattetryck, ha tagit höjd för det och utgå ifrån att allt ska bekostas ur egen ficka. Allt medan statens pengar går till konstutställningar för maskar, Somalias statsskuld, regnbågsfärgade övergångsställen, kommunpoeter, presstöd och en massa annat som borde plockas bort exakt just nu.

25 kommentarer:

 1. För att inte tala om exemplet Sara Parkman som tydligen räknas som något alldeles extraordinärt men för de flesta helt meningslös som artist. Varför ska hon gå på våra skatter med sina knepigheter när gamla inte få plats på äldreboende förrän de är döende om ens då. Gamla som kanske har slitit i hela sitt liv ska inte behöva betala för trams som kunde gå till deras vård och omsorg. Ut och jobba med er alla galna menskonstkonstnärer eller vad det nu kan vara, gör samhällsnytta. Torka röv kan också vara en konst!/M

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hon blev förärat ett helt blogginlägg:
   https://sparosverige.blogspot.com/2019/11/javla-samhalle.html
   Innan dess hade jag aldrig hört namnet. Jag delar din åsikt, låt dem sjunga, måla eller vad de gör, men om ingen vill betala för det med egna pengar får de finansiera sina liv på andra sätt.

   Radera
 2. Så jävla dumt. Sitter i socnämnden i vår lilla kommun och visst måste hänsyn tas till ekonomiska realiteter även här, men sådana här idiotier förfaller vi ej till även om nämnden i år går mot ett minusresultat.

  Men det är mkt sällan de med extra behov av stöd o hjälpmedel inte får precis det de behöver o full frihet att nyttja, det är jag stolt över!

  Då är jag mindre stolt över minutstyrning vad gäller omsorg kring våra friskare äldre boende på ålderdomshem (ja, jag vägrar använda nyordet) eller fortfarande boende hemma med hemhjälp.

  Där skärs minutrar ner för påklädning osv osv, samtidigt som vi har ett gravt felfungerande önskeschemasystem för personalen och arbetar centraliserat i en till ytan stor och då även glesbefolkad landsortskommun. Där har jag slitit mitt hår i åratal för att försöka få till en mer decentraliserad äldreomsorg där mindre tid läggs på ineffektivt resande och ett glasklart styrande schema så våra äldre kan få del av personalens tid istället för att hälften ska försvinna i administrativt och operativt jidder. Basta!
  /JonasB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hur man behandlar sina gamla och sjuka tycker jag är en bra värdemätare på ett samhälle. Vad är samhället värt om inte handikappade får använda sina rullstolar? Inte mycket.

   Radera
 3. Min egen erfarenhet av handikapp begränsar sig till ryggont emellanåt och jag vet hur jobbigt bara en sådan sak är.
  Finns det hjälpmedel som kan underlätta livet för någon, så tycker jag absolut att hjälpmedlen ska tillhandahållas.
  Dessutom tycker jag att den typen av offentliga utgifter även kommer till nytta genom att de skapar sysselsättning, sett i ett större perspektiv. Pengarna går till tillverkning och service av permobilen, dvs blir till inkomst för några som annars kanske skulle tvingas försörja sig som kommunpoeter...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det står väl dessutom i lagen att de ska ha rätt att så långt det går leva lika fritt som vi andra.

   Radera
  2. Anders, det kan vara en gåva att få ett riktigt ryggskott, eller i mitt fall, ett hugg av ischias så man knappt fixar att vända sig om i soffan utan att halvt svimma av smärtan. Vara totalt hjälplös några dagar. Lär man sig ej empati för de som det ej är tillfälligt för då så vet jag ej vad som kan ta!
   /JonasB

   Radera
  3. Jag måste erkänna att jag har svårt att se något positivt med ryggskott mer än att det är skönt när det går över.

   Radera
 4. Helt galet och ovärdigt, min mormor har permobil och jag hoppas verkligen att inget liknande drabbar henne. Hon är en rätt så pigg 90åring bortsett från att benen inte som hos en ungdom längre. Hon har ungefär 1.5km till närmaste affär och då bor hon i en liten stad med enligt mig korta avstånd. Hon brukar ta cykelvägen ut til mig eller mina föräldrar ibland och då blir det totalt över en mil, permobilen har verkligen gett henne en frihet och stor glädje. Det är alla äldre värda och antagligen både billigare och helt klart mycket bättre för miljön än att de ska nyttja färdtjänst 1km till affären...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, 1,5 km till affären låter inte anmärkningsvärt mycket, snarare tvärtom, så det är inga extrema krav dessa gamlingar har som vill kunna åka mer än en kilometer från hemmet.

   Garanterat billigare än färdtjänst, och tusan vet om det inte också drar ner behovet av hemtjänst, men ibland känns det inte som att politiker och tjänstemän tänker i ekonomiska termer när de försöker spara pengar.

   Radera
  2. Nej det är väldigt mycket sub-optimering. Här ska sparas in på något men de ser inte helheten, att den besparingen driver upp andra kostnader mångdubbelt.

   Radera
  3. Bara man kan lura väljarna fram till nästa val så håller det.

   Radera
 5. Det är så sjukt!
  ..och glöm inte transvestiterna som läste sagor för barn. Det går utför samhället. Människan måste vara den dummaste varelsen, som hittar på meningslösa byråkratiska bullshit jobb till ABSOLUT INGEN NYTTA... det skulle djur aldrig göra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Just sagotransvestiterna tror (hoppas!) jag är en rätt billig aktivitet, men självklart obehagligt dumt även om det vore gratis.

   Intressant koppling! Jag tänker på det ibland när jag tittar ner i mina bikupor, att vi människor har onekligen en del att lära kring rationellt arbete. Djuren samarbetar tills jobbet är klart, utan att tjafsa om vilka arbetsuppgifter som ska göras av vem, och ingenting görs i onödan eller för att dygdesignalera.

   Radera
  2. @Anonym

   "..och glöm inte transvestiterna som läste sagor för barn. Det går utför samhället. Människan måste vara den dummaste varelsen, som hittar på meningslösa byråkratiska bullshit jobb till ABSOLUT INGEN NYTTA... det skulle djur aldrig göra."

   Transvestiterna som läste sagor för barn är inte dumhet. Det är en politisk strategi med avsikten att ändra könsnormerna. Det ingår i jämställdhetspolitiken. Det är ett samhällsexperiment. Den som lever får se om det slutar bra eller dåligt.

   Tom-Hjördis

   Radera
  3. Jag menar att många politiska beslut som kan verka dumma är egentligen en del av en uttänkt politisk strategi. Regnbågsfärgade övergångsställen kan verka korkat och oförargligt men det är en liten del av en politisk påverkansoperation.

   Tom-Hjördis

   Radera
  4. När jag (och antagligen även trådskaparen) skrev att det var dumt menar jag inte att det inte skulle vara uttänkt, bara att det är dumt för samhället och i första hand barnen som inte ska behöva utsättas för dylika personer:

   https://www.facebook.com/ladybmissshameless/

   Radera
  5. Nu försvarar jag ej tranvestiter som läser sagor för barn. Det får mig att rysa.

   Men jag vill ge ett exampel på hur missförstånd kan uppstå. En vän jobbade i Sydkorea, där gjorde han sig lustig över hur kvinnors pakeringsplatser vad dubbelt så breda o målade i rosa. Allt för att kvinnor ej kunde köra bil.

   Nu lärde jag mig år senare den verkliga anledningen, dessa extrabreda pakeringsplatser var ämnade åt gravida kvinnor som ej hade lika lätt att röra sig in o ut.

   Då framstår det hela som mycket vettigare o rent sympatiskt, eller hur?
   /JonasB

   Radera
  6. Absolut! Nu vet jag inte hur känt detta är i Sydkorea, men vill de inte riskera missförståndet kanske de borde valt ett annat upplägg än rosa parkeringsplatser.

   Radera
  7. Jag misstänker starkt att graden av femenistisk dårskap, ursäkta regeringsunderlag är betydligt mindre i Sydkorea och tillåter rosa parkeringsplatser utan total förpassning till historians skräphög för de som skulle driva igenom det i Sverige.
   Detta säger jag med erfarenhet av att vara en del av historians skräphög som ratad av samhället som aktiv SDare. Ingen pardon krävs eller önskas, man behöver vara här för att förstå det. Klämkäcka floskler om offerkoftor undanbedes.
   /JonasB

   Radera
 6. Det blir förhoppningsvis bättre om den här regeringen sänker skattetrycket och privatiserar vården istället.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, om de samtidigt slutar slösa skattemedel på skit. Tyvärr tror jag varken att det ena eller andra kommer hända.

   Radera
  2. Vad menar du med"slösa skattepengar på skit" som regeringen och SD gör?

   Radera
  3. Jag menar att jag inte har någon större tro på att de kommer sluta med dumheter av den typ jag nämner i sista stycket i texten. L kräver fortsatt hög invandring och KD fortsatt högt bistånd. I tillägg till det vill de inte bara fortsätta att betala stora pengar till EU, de vill dessutom ha in Sverige i Nato.

   Radera