måndag 26 december 2022

Årsskiftespanik

Jag har flera gånger här på bloggen skrivit om vikten att städa sin privatekonomi inför årsskiftet. Ibland är jag duktig på att leva som jag lär, men i år blev det onödigt stressigt.

Eftersom börsen varit som den varit och jag ändå skulle tömma och stänga mina svenska aktiedepåer och flytta pengarna till Norge har jag sålt mina värdepapper och legat likvid. Jag har i lugn och ro växlat pengar och långsamt fört över dem till mitt nya hemland. Jag har inte haft bråttom varken med att starta eller avsluta konton.

Men så kom jag på att jag bör försöka trolla bort lite förmögenhet innan årsskiftet för att minimera min förmögenhetsskatt. I Norge är allt över 1,7 Mkr skattepliktigt, men det finns kryphål. Fastigheter är ett. Ens bostad värderas bara till 25 procent, så köper man en bostad för fyra miljoner slipper man skatta för tre av dem.


Släng dig i väggen, Labero!

Men man kan bara bo på ett ställe i taget. Bara det räknas som primärbostad, för sommarstugor och uthyrningslägenheter är det helt andra siffror som gäller. Hur som helst har jag bara ett hus. Men värdepapper kan jag köpa. Dessa räknas till 75 procent, så då försvinner en fjärdedel. Alltid något.

Alltså behövde mina svenska pengar växlas, pengarna flyttas till min norska bank, en värdepappersdepå upprättas, pengarna flyttas dit, aktier eller fonder inhandlas och bokföras på kontot innan årsskiftet, så slipper jag undan lite skatt. Varje steg tar någon eller några dagar. Särskilt om bankerna vill ha in kompletterande dokumentation (mer om det i ett senare blogginlägg), så det hinner bli mellandagar innan allt är klart.

Återstår att se vad jag gör efter årsskiftet. Jag har svårt att tro att börsen nått botten än och även om jag fått en behagligare börsresa under 2022 än många andra vill jag inte börja 2023 med en stoppsmäll. Nåväl, det året, den sorgen.

29 kommentarer:

 1. Det är säkert inte tillåtet, men annars kunde du väl ha haft pengarna kvar på konton i Sverige, där man inte betalar förmögenhetsskatt?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, man är tvungen att uppge sånt på deklarationen och jag kan tänka mig att de får kontrolluppgifter från svenska banker.

   Radera
 2. Här ligger detta Norge efter det gamla landet i alla fall..

  Förmögenhetsskatt, Arvskatt, Laxskatt, 65 % skatt på aktievärdet i ISK konto.
  Konstigt att värdens rikaste land skattar sina medborgare stenhårt.
  Men du är alltid vällkommen hem till Sumpan igen.

  Gott Nytt år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta måste vara en Norgehistoria.
   De Norske miljardärerna flyttar till Schweiz och .. Sverige.

   Antageligen är det ISK och Kapitalförsäkringen som lockar.

   Radera
  2. Arvsskatten är borttagen sedan flera år, men du har en poäng.

   Jag har ju pratat om svensk arvs- och gåvoskatt i flera år och jag tror fortfarande att den kommer.

   Radera
 3. Då får du hålla tummarna för att dina nya innehav inte tappar mer i värde än vad skatten skulle kostat dig. Dina aktier och fondandelar har du ju dock kvar så även vid ett sådant scenario så kan du ju leva på hoppet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag behöver inte ha kvar dem heller utan kan sälja dem dagen efter årsskiftet.

   Radera
 4. Köper du mest norska eller svenska aktier via norsk depå?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det blir mest fonder. Inga svenska aktier, jag vill inte ha värdepapper i SEK.

   Radera
 5. Jag förstår att du värderar säkerhet och ett normalfunktionellt land högt Sparo. Med tanke på de hiskeliga skatterna i Norge. Nej, tacka vet jag Schweiz, ett riktigt land.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är ganska säker på att det är betydligt dyrare att bo i Schweiz än i Norge.

   Radera
 6. Jag har lite pengar som trillar in manadsvis pa en privat försäkring, och eftersom jag inte bor i Sverige har jag ordnat med en kompis att hon mottar pengarna pa sitt svenska konto pa ICA-banken. Fraga till Sparo och läsarna här, ska jag flytta stalarna till ett ISK-konto innan arsslutet? Och i sa fall, vilken fond rekommenderar ni? Har inte bra koll pa svenska skatter och bästa investeringar längre.
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Detta lämnar jag med varm hand över till er som kan och begriper.

   Radera
  2. "Fraga till Sparo och läsarna här, ska jag flytta stalarna till ett ISK-konto innan arsslutet? Och i sa fall, vilken fond rekommenderar ni? Har inte bra koll pa svenska skatter och bästa investeringar längre."

   Det spelar ingen roll om du flyttar pengarna till ISK före eller efter årsslutet eftersom formeln som används för att beräkna kapitalunderlaget på ISK ger samma resultat i båda fallen. Se exemplen.

   Exempel 1 (100 000 kr sätts in FÖRE årsskiftet)

   Värdet vid ingången av första kvartalet (1 januari 2023): 100 000 kr
   Värdet vid ingången av första kvartalet (1 april 2023): 100 000 kr
   Värdet vid ingången av första kvartalet (1 juli 2023): 100 000 kr
   Värdet vid ingången av första kvartalet (1 oktober 2023): 100 000 kr
   Insättningar under året: 0 kr
   _
   Summa: 100 000 kr

   För att få fram kapitalunderlaget ska summan av värde och insättningar delas med fyra:
   400 000 kr ÷ 4 = 100 000 kr

   Exempel 2 (100 000 kr sätts in EFTER årsskiftet)

   Värdet vid ingången av första kvartalet (1 januari 2023): 0
   Värdet vid ingången av första kvartalet (1 april 2023): 100 000 kr
   Värdet vid ingången av första kvartalet (1 juli 2023): 100 000 kr
   Värdet vid ingången av första kvartalet (1 oktober 2023): 100 000 kr
   Insättningar under året: 100 000 kr
   _
   Summa: 400 000 kr

   För att få fram kapitalunderlaget ska summan av värde och insättningar delas med fyra:
   400 000 kr ÷ 4 = 100 000 kr

   Den stora frågan är om ISK är rätt sparform eller ej och det är omöjligt att svara på eftersom: 1. Investeringar i aktier bör ha en investeringstid på 10 år eller mer. 2. Vi inte vet hur statslåneräntan (som styr skatten på ISK) kommer att utvecklas under 10+ år. 3. Vi inte vet om politikerna ändrar förutsättningarna för ISK under resans gång. 4. Vi inte vet om avkastningen från aktier kommer att bli tillräckligt hög för att ISK ska vara den bästa kontotypen (på ISK beskattas kapitalet oavsett vinst/förlust medan på vanlig depå beskattas bara vinst). Det sista innebär att ISK är bäst OM avkastningen på 10+ år är hög och statslåneräntan är låg (och politikerna gen fan i att ändra spelreglerna under tiden). I nuläget är ISK bäst men det är omöjligt att veta om ISK kommer att vara bäst på 10+ år sett. Jag hade chansat på ISK kommer att vara bäst på 10+ år om jag hade varit du. Teckna ISK på en bank som inte tar ut en avgift för ISK, t ex Avanza eller Nordnet.

   Det är omöjligt att rekommendera en enskild fond utan att känna till investerarens ekonomiska situation och målsättningen med investeringen. Förutsatt att du planerar att spara i aktier i 10+ år så rekommenderar jag indexaktiefonden SEB Sverige Indexnära A. Den innehåller i stort sett alla bolag som finns på Stockholmsbörsens aktielistor Large-, Mid- och Small Cap. Fonden har låg årsavgift (0,27%) och investerar i bolagen med en fördelning som motsvarar bolagens andel av de tre aktielistornas sammanlagda börsvärde (index).

   "Om Karl Marx, istället för att skriva om kapital, hade skaffat ett, så vore det mycket bättre."

   - Karl-Marx mamma

   Radera
  3. *I mitt första exempel ska summan självklart vara 400 000 kr. Inte 100 000 kr.

   Kan tillägga att jag räknat med 0 % avkastning per kvartal 2023 för att tydligare illustrera hur kapitalunderlaget på ISK beräknas.

   - Karl-Marx mamma

   Radera
  4. Mig veterligen kan du inte ha ett ISK konto om du inte är skatteskriven i Sverige. KF går bra.

   Radera
  5. Kontot star i min kompis namn, sa det är hennes egentligen, bara det att insättningarna kommer fran mig. Tack för info.
   /Annika

   Radera
 7. Jag har inte Twitter så jag tar mig friheten att kommentera din tweet i bloggen.

  "När min mamma föll ihop i hjärtinfarkt är jag glad att hon inte hittades av en gravt störd vuxenbäbis som bestämde sig för att göra en vlogg av mamma. Så förlåten? Nej!"

  Jag såg "dokumentären" om Margaux på svtplay. I den så säger Margaux att hon såg att det var hennes kompis Max som låg och sov utanför dörren. Hennes misstag var att hon lurade sin publik att det var en okänd man som låg blåslagen utanför dörren. Förklaringen är förmodligen att det blev en bättre historia (content på influenserspråk) än om hon hade berättat för publiken att det var hennes kompis som lagt sig och sovit utanför hennes ytterdörr efter en sen kväll på krogen.

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var såklart också på grund av att hon visste att det var hennes kompis som låg och sov utanför dörren som hon skickade fram sin son att peta på mannen samtidigt som hon filmade. Socialtjänsten avskrev givetvis orosanmälningarna efter ett samtal med föräldrarna. Dock har Margaux ett delansvar för att reaktionerna blev så starka. Hon kunde avslutat videon med att berätta att hon visste att det var en kompis och att hon visste att han inte var skadad eller sjuk. Den här händelsen visar att influensers visar upp en falsk bild av verkligheten och att det gäller att vara väldigt källkritisk när man tar den av influensers content.

   Tom-Hjördis

   Radera
  2. Så bra skådis tror jag inte att hon är. Det låter som en efterkonstruktion. Varför gick hon inte i så fall ut offentligt med det i samband med att hon började tappade reklamkontrakt? Eller skulle det också ha varit en del av "skämtet"?

   Radera
  3. Då hade hon behövt erkänna att hon lurade sin publik genom att påstå att en okänd man låg utanför hennes dörr.
   Möjligt att det är en efterhandskonstruktion men kompisen medverkade i dokumentären och bekräftade versionen. Margaux spelar ett högt spel om hon i efterhand påstår att det var hennes kompis om det inte var det. Mannen (vem det än nu var) överlevde och kan ge sig tillkänna.
   Jag gissar att hon talar sanning nu men att hon undanhöll sanningen för sin publik i början för att hon såg chansen att skapa "content" till sina sociala medier. Dock felbedömde hon sannolikt publikens reaktion.

   Tom-Hjördis

   Radera
  4. För övrigt tror jag inte att man behöver vara en bra skådis för att fnissa och fnittra samtidigt som man håller ut en mobiltelefon genom dörrspringan och filma en man som ligger utanför dörren.

   I min värld visar detta att man inte kan lita på influensers eftersom deras behov av uppmärksamhet är viktigare än sanningshalten i de uppgifter du publicerar. Det kommer knappast som en överraskning.

   Tom-Hjördis

   Radera
  5. Hade jag fått välja mellan att erkänna att jag testat ett lite dumt skämt eller att jag är en känslokall psykopat så vet jag vilket jag hade föredragit.

   Radera
 8. Tror inte har mycket att agera på ekonomiskt runt årsskiftet. Majoriteten ligger på låst räntekonto till 2% i 2år sedan Maj, något som ej varit så dumt som man kan tro med årets utveckling. Idag hade jag såklart fått samma ränta utan att låsa.

  Det jag vet om året är att mina intäkter kommer att sjunka ytterligare om jag ej finner anställning edyl, så en tråkig nedjusterning av sparandet kan krävas, men jag börjar med svångremmen o anpassar om behovet uppstår.
  /JonasB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter skönt att inte ha så mycket att anpassa. Själv har jag fullt upp med bankerna de återstående fyra arbetsdagarna -22.

   Radera
 9. Dette var Trygve Hegnars leder 21. desember 2022.  Professor Ragnar Torvik og Skatteutvalget har en livsfjern og upresis omgang med forslaget om en ny arveavgift.
  Detta ifrån Finansavisen 21 dec.

  Sossarna i Norge är rätt vilda...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att Sverige hinner före Norge med arvsskatt, men det finns inget skäl att inte ta höjd för det även i Norge.

   Radera
  2. Det tvivlar jag på. De rödgröna styr Norge. I Sverige har de svårt att styra utan C och L. C och L lär motsätta sig arvsskatt.

   Tom-Hjördis

   Radera
  3. Pengarna måste in för att de ska ha råd att driva sin politik. Sveriges BNP/capita är lägre än hälften av Norges och klyftan ökar. Vill Sverige ha mer än hälften av Norges vård, skola, polis osv innebär det att man måste ha ett väsentligt högre skattetryck.

   Lite off-topic, men du skriver att Sverige har svårt att styra utan C. Centern har ju tydligt deklarerat att de varken kan tänka sig att stödja en majoritet med V eller SD (totalt c:a 30 procent av väljarkåren), vilket i praktiken betyder att de inte under överskådlig tid kan tänka sig att vara med och styra Sverige.

   Beträffande L lyckades de med hjälp av stödröster komma över spärren. I stort sett i samtliga väljarbarometrar de senaste åren, både före och efter valet, har de legat klart under spärren. Jag tror sannolikheten att L finns kvar i riksdagen efter 2026 (eller eventuellt extraval tidigare) är försumbar.

   Radera