torsdag 22 december 2022

Slut på skumpa!

Moët Hennessy med märken som Dom Pérignon börjar lagom till nyår få slut på champagne. Detta, som så mycket annat, skylls på Covid. När restriktionerna blåstes av skulle detta tydligen firas friskt, och politiker som Boris Johnson och Barack Obama firade rätt friskt redan under pandemin.

Själv tycker jag att champagne är en extremt överskattad dryck. Skulle jag av outgrundlig anledning vilja dricka vin med bubblor funkar vilket mousserande tjut som helst, men godast är vin som varken är sötsliskigt eller sticker i näsan.

Så jag klarar mig, vare sig det beror på att jag inte druckit tillräckligt fin/dyr champagne eller om jag bara har ett sunt förhållande till pengar. Men den som prompt måste dricka skumpa på nyårsafton bör nog ta varningen på allvar för på Systembolaget.se står det ”Ordervara, tillfälligt slut hos leverantör” på det mesta.

Systemet har champagne som kostar flera tusen per helrör. Jag misstänker att det inte går så många sådana pavor i mitt kommentarsfält, men ni som betalat några hundra för en flaska vin (champagne eller annat), har det varit värt det? Jag kan själv uppskatta ett gott vin, men inte till priset av en bättre begagnad bil.

29 kommentarer:

 1. Såg att Willys hade 3 liters flaskor med Pommac. Det blir nog en sån till nyår.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, Pommac kommer nog alltid finnas i lager.

   Radera
  2. Säg inte det. För ett par år sen så skulle de sluta med Pommactillverkning eftersom det såldes för dåligt. Efter protester och stödköp så ändrades beslutet.

   Radera
  3. Märkligt att det alltid är god läsk man funderar på att ta bort. Schweppes och Dr Jävla Pepper hade de fått plocka bort från hyllorna för 40 år sedan, vad mig anbelangar.

   Radera
 2. Att stå med lågskor och frysa i en snödriva, huttrande dra i mig något som bubblar och sedan komma med tomma nyårslöften som har samma livslängd som raketerna som just passerat sin höjdpunkt, den tiden är förbi. Nu är det bara en kort, något bullrig transportsträcka. Så kul är jag.

  Och inte gillar jag champagne heller, det är först vid fyrsiffrigt det går att hitta något acceptabelt. Hellre en stadig bourbon då och då, tillsammans med något bra att läsa.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du tappade mig vid bourbon eftersom jag anser att det finns bättre rengöringsmedel än whiskey. Och att dricka eländet skulle jag aldrig få för mig :)

   Radera
 3. Fin champagne är otroligt gott, så många nyanser i smaken! Jag blev en gång bjuden på spontan champagneprovning när jag var hos en rik vän i Nacka, 9 olika sorter mellan 600 - 1400 kronor. Alla goda, men vi hittade våra favoriter, jag är svag för Palmer blanc de blanc medan min dåvarande kille gillar de som är mer brödiga. Jag dricker inte alkohol alls numera eftersom det är en migräntrigger, men skulle hellre lägga mina pengar på en god flaska champagne då och då än flakvis med stöl som många gör.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag känner inte alls igen detta, men så har jag heller aldrig varit på champagneprovning. Vet inte vad det jag druckit kostat, men troligen inte så mycket.

   Till alla med migrän berättar jag att när jag aktivt gick in för att skippa glutamat gick jag från ett anfall i månaden till max ett (och oftast ganska lindrigt) om året. Det funkar säkert inte så för alla, men så blev det för mig och jag är så lycklig över det.

   Radera
  2. Spännande om glutamat! Jag slutade med kaffe och alkohol och det har hjälpt mig mycket, jag får mer som en "skugga" i huvudet ibland men inga allvarliga anfall längre.

   Radera
  3. Jag slutade med en massa saker jag fick tips om. Päron, ost, rödvin... Inget hjälpte. Så slutade jag med glutamat och över dagen bara - pang! Nedsidan är att jag älskade soja och insåg att det är glutamat i väldigt mycket. Men jävlar vad det ändå var värt det för mig.

   Kaffe skulle svida att ge upp, men det hade jag också gjort om det hjälpt. Nu känner jag mig hur som helst som botad från migrän, ett anfall om året är ju ingenting.

   Radera
 4. Jag har nog vanliga smaklökar, för jag är heller inte särskilt förtjust i champagne. Kan lika gärna dricka Prosecco eller Cava, om det nödvändigtvis ska vara bubblor i drickat.

  Annars dricker jag hellre vitt vin och kan ocksa uppskatta ett gott rött till mat. Som tur är har min närbutik ett utmärkt urval av alkoholhaltiga drycker av alla sorter, rimliga priser och ofta 20% rabatt pa allt. Read it and weep svenskar och norrmän ;).
  /Annika

  SvaraRadera
  Svar
  1. Och varför "ska" det vara bubblor? Det har jag aldrig förstått.

   Låga priser har jag inget emot, men att behöva gå till en specialbutik för att köpa alkohol har aldrig plågat mig.

   Radera
  2. Ha, ha! Jag gråter! Det är en anledning (låt vara inte den viktigaste) till att jag säger adjö till Sverige när omständigheterna tillåter det, för ett bättre liv nere i Europa.

   Radera
  3. Visst vore det praktiskt att kunna köpa vin till maten samtidigt som man köper maten. Men det är ändå ett icke-problem för mig. Ännu mer nu när jag knappt dricker alls, men inte tidigare heller.

   Radera
 5. Riktig champagne tycker jag är riktigt gott. Däremot köper jag det sällan.

  Vid tolvslaget på nyår är det dock helt bortkastat om man förladdat hela kvällen och inte kan uppskatta smaken. Egentligen borde champagnen vara fördrink - då skulle jag uppskatta den mer.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det har jag förstått på förståsigpåarna, att när man väl druckit lite (champagne eller annat) så kvittar det nästan vad man dricker.

   Radera
 6. Förstår ej storheten med champagne heller. Har provat ett glas rödvin som vid inköp låg på ca 500:- och sedan lagrats ytterligare ett antal år. Det var gott, nog det godaste rödvin jag provat.

  Jag köpte ett hekto kopi luwak-kaffebönor till min lilla filmklubb bara för att prova. Ett par hundra för varsin kopp lyxkaffe. Irriterande nog var det överdjävulskt gott.

  Sedan har jag testat två sorters whiskey för 6000+ kr/flaskan (nej, ej jag som köpt). En japan som jag ej minns namnet på, den var inget för mig. O så Ardbeg Supernova, den var magisk.
  /JonasB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Förstår att det där med kaffet var irriterande, för det går ju bara inte att betala fantasisummor för kaffe, även om det är gott. En kopp vanligt Lindwalls bryggkaffe är för övrigt inte heller dumt :)

   Radera
  2. Det intressanta är egentligen inte om en dyrare produkt är bättre eller godare, utan vad den sk marginalnyttan är. Om tex ett kaffe som kostar 1000 kr/kg är godare än ett som kostar 120 kr, är det då värt det (betydligt) högre priset? Svaret är (för mig) oftast nej, eftersom priskillnaden är ofantligt mycket större än den extra njutning jag får ut, dvs marginalnyttan av att köpa något dyrare är låg.

   Radera
  3. Mvh Christoffer S :-)

   Radera
  4. Då ska det vara värt typ åtta gånger mer, det är champagne och kaffe aldrig för mig.

   Radera
 7. För mig får det kosta hur mycket eller lite som helst. Det spelar ingen roll, jag skulle aldrig köpa (eller dricka) alkohol i alla fall. Är för övrigt inte så förtjust i läsk heller, fast det är inte av principiella skäl.

  SvaraRadera
  Svar
  1. "Att alkohol är dåligt må så va'.
   Poängen är att den gör alla andra saker bra.
   En åldringsvårdad kvinna
   blir en åtråvärd gudinna
   som man slår folk för att vinna
   tills polis kommer dit,
   efter bara två, tre glas med sprit."
   - Ola Aurell
   https://www.youtube.com/watch?v=AHyO1JAmYRM

   Radera
 8. Jag har helt osofistikerade smaklökar och tycker att champagne smakar helt vidrigt. Även de riktigt dyra sorterna. Ibland kan det ju kännas lite trist att inte uppskatta smaker som andra älskar, som fylliga rödviner, tryffel och mörk choklad. Men det är onekligen billigt. Få jag en kall öl en varm dag är jag alldeles nöjd.
  DDT

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helt vidrigt håller jag inte med om, men jag har nog inte smakat någon champagne som tyckt varit över genomsnittet på vin.

   Men visst är det en superkraft vi har. Jag köper t ex det billigaste kaffet för jag märker ändå ingen skillnad. Det betyder inte att jag inte gillar kaffe, jag bara gillar allt lika mycket. Utom Zoegas, såklart, även jag har gränser för vad jag skulle hälla i mig :)

   Radera
 9. Helrör är alltid ett roligt ord tycker jag men det blir ännu roligare när man föreställer sig själv stövla in på systembolaget och begära "Ett helrör av er bästa champagne!".

  Själv är jag nog inne på ditt spår och föredrar vin utan bubblor.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det var lite medvetet eftersom jag antar att ordet helrör skulle trigga champagnesnobbar.

   Radera
 10. Sir Winston Churchill: ”Champagne ska vara kall, torr och gratis.”

  Och inte säger jag emot honom.
  Robert B.

  SvaraRadera