torsdag 15 december 2022

Vill du inte ha barn – skaffa inte barn!

Återkommande läsare vet att jag gärna gnäller på politiker, men politiker varken har eller ska ha ansvar för våra liv. Eller för våra barns. Det finns en gammal historia som jag inte vet om den verkligen hänt, men det var en politiker som under ett telefonväkteri fick en fråga från en inringare som lät ungefär så här:

Mina barn sitter i rummet här bredvid och tittar på barnförbjuden film. Vad tänker du som ansvarig politiker göra åt det?

Förhoppningsvis var svaret ”Ingenting!”. För det är såklart föräldrarnas jobb att uppfostra sina barn. Fast en del verkar ha glömt det. Igår fastnade jag för en insändare skriven av en ensamstående förälder som inte ens tycker att det är hans ansvar att skicka med sitt barn en frukt eller mellanmålsmacka till skolan, för ”en trött ensamstående byggnadsarbetare”, till råga på allt ”tung i sinnet av livets allvar” kan inte förväntas klara det.

Och det tycker insändarskribenten inte heller att han ska behöva för han vet ”minsann att skolan ska vara kostnadsfri”. Det är visserligen sant, men föräldrar är väl ändå föräldrar? Oavsett om de är ”tyngda av livets allvar” förväntas de t ex utrusta sina barn med kläder. Om tioåringen tvingas gå barfota till skolan för att föräldern tycker att det är kommunens sak att ge hans barn skor kommer socialtjänsten med all rätt utreda om denna vårdnadshavare inte borde entledigas från hela sitt ansvar.


Sådan far, sådan son.

Insändaren har rätt i att föräldrar har olika ekonomiska förutsättningar. Inte bara det, vissa föräldrar skiter i sina barn, slår dem, dricker sprit hellre än att hjälpa till med läxorna osv. Det är för jävligt! Men att en bortskämd förälder inte vill utrusta sin telning med en frukt för två spänn är inte ett samhällsproblem eller ens ett reellt privatekonomiskt dilemma. Känns det jobbigt – använd kondom.

49 kommentarer:

  1. Att folk orkar. Vi skickar med unge herr IGMR två morötter varje dag. Superbilligt, nyttigt och han gillar det mer än frukt som blir lite mosigt och brunt i väskan.

    Men visst. Det verkar kunna bli en tävling i detta åsså med allehanda smaksatta riskakor etc som vissa skolkamrater har med. Glad att vår son vill ha morötter fortsatt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och den dagen han inte vill det får han kanske lära sig att man inte alltid kan få det man vill och alltid är det någon som har det lite bättre.

      Radera
    2. Den dagen kommer titt som tätt. Morötterna består.

      Radera
  2. Den siste idioten är inte född…!

    Vad är det med alla gnälliga och lättkränkta fånar? Skärp er och inse att inget blir bättre nu av att gnälla och beklaga sig för media. Pinsamt.

    Som förälder kan jag att antingen skicka med frukt eller så gör jag inte det. Kanske glömmer jag, har inte råd, vill inte eller rent av bittert anser att eftersom skolan ska vara kostnadsfri så ska skolan minsann stå för frukt. Oavsett: jag kontaktar inte media för att berätta och gnälla om det.
    /Isaflisa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag förstår inte heller hur de kan tro att de ska framstå bättre genom att gråta ut i tidningen istället för att ta sitt jävla ansvar, nästan vad det än gäller.

      Fast alternativet att låta bli för att skolan borde stå för kostnaden tycker jag inte är ett alternativ när barnen får ta smällen. Sånt kan man (även jag) göra för egen del.

      Radera
  3. Jag fattar inte detta med frukt i skolan. Jag åt lunch i bamba och inget mer. Inga ungar fick med sig mat hemifrån och skolan bjöd inte på mellanmål. Jag har inga minnen av svält. Vad är det för jävla veklingar som går i dagens skola?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kan det inte dels gälla friluftsdagar och utflykter, dels handla om att man slussas direkt från skola till fritidsaktiviteter? Annars håller jag med dig, man åt på lunchen, och gjorde man inte det överlevde man till kl 14-15 ändå.

      Radera
    2. Jag har heller inget minne av att man skulle ha mellanmal när jag gick i skolan. Jag at skolmaten med god aptit, det enda som inte var sa gott var potatisen som förmodligen legat för länge i vatten, men den gick ner den ocksa.

      En annan sak jag tänkte pa härförleden var när jag mötte en skolklass när jag var ute och promenerade. De var kanske 10 ar, och hälften var överviktiga. Det minns jag inte att nagon var pa min tid. Vi var spänstiga som ungkalvar, utom nagon enstaka som kanske hade ett par kg för mycket.

      Har man överhuvudtaget gymnastik i skolan nuförtiden?

      Annika

      Radera
    3. Potatisen minns jag med. Tror att den låg på värmning i några timmar, vilket gav den en torr grön hinna :(

      Har gjort samma iakttagelse. Snittbarnet på 12 år ser ut som Barbapappa. På min tid var det kanske en unge i skolan som såg ut så, nu är det hälften. Gymnastik har de nog, men de körs med bil till skolan och fritidsaktiviteter och ägnar gissningsvis osunt mycket tid på internet. Jag är tacksam att det inte fanns när jag var i den åldern för då hade jag garanterat varit en tjockis.

      Radera
    4. I min kommun äter vissa mellanstadieklasser lunch vid 10. Inte så jävla lätt att hålla ut till 15 då.

      Radera
    5. Det var visserligen extremt tidigt, men nog klarar man sig väl utan mat i fem timmar (eller t o m i sju om man struntar i att äta lunch)?

      Men jag är inte motståndare till att ha med frukt om man vill. Det jag reagerade emot var föräldern som tycker att det är för mycket jobb eller för mycket pengar att fixa en frukt eller smörgås till sina barn.

      Radera
  4. Fjantigt att klaga på frukten, som ju är lätt och billigt att ordna, när det verkligen finns andra saker i skolans krav att klaga på. Mina barns förskola hade alltid "utflyktsdag" en gång i veckan, vilken gjorde att de sparade in en lunch per barn och vecka = klirr i kassan hos investerarna som ägde den... Hade gärna bytt men barnen trivdes, och alternativen var inte mycket bättre. Skolan tyckte också att man ibland skulle betala ganska höga belopp för inträden till museer eller dylikt som någon lärare spontant ordnat utan att tänka efter att vissa har det knapert. Vissa lärare krävde också att speciella skrivblock och pennor skulle införskaffas - men då klagade jag hos rektorn!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, hade jag haft barn i svensk skola hade jag antagligen varit känd i lärarrummet som "Gnällgubben", så jag har inga problem med att föräldrar klagar eller ställer krav. Det var den valda striden jag reagerade på.

      Inträden hade jag kunnat klaga på, och det där med skrivblocken och pennorna var ju bara för tramsigt. Var det en gammal kompis till dem som ägde företaget? Äh, nu var jag nog för konspiratorisk, men tramsigt var det.

      Radera
  5. Från min sida ser jag problemet som att skolorna anpassar sig. Man kan inte göra det minsta lilla som skulle kräva en minimal insats, även ekonomisk, av föräldrarna. Allas lika värde. Alla ska ha det lika illa.
    /JonasB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut rättvisa uppnås aldrig, och i något läge är det inte ens värt att försöka.

      Radera
    2. Läste om en professor med fyra barn. Han köpte bara tre fettisdagsbullar med sig hem. Dessa fördelade han slumpvis till barnen. De skulle lära sig att livet är orättvist!

      Radera
    3. Haha! Brutalt, men nog hade han en poäng.

      Radera
  6. Läste en artikel om någon som också tyckte att det skulle vara förskolans uppdrag att göra ungarna blöjfria eftersom vuxna inte "har tid/ork?" dagens barn i snitt blir blöjfria vid 3,5 års ålder (4 nattetid), på 70 talet var det vid 2 års ålder...

    SvaraRadera
  7. Jag var nyckelbarn när det begav sig (vilket gjort mig redigt självständig som vuxen person), och hade aldrig några problem med mat vare sig i skolan eller hemma innan farsan lagade middag klockan fem. I dag skjutsas lågstadieelever till skolan av ängsliga föräldrar, och får inte gå hem själva. En sorts påtvingad curling. Blir säkert jättebra när de i sin tur blir vuxna.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag får representera den andra sidan. Min mamma var hemma en stor del av min barndom, men trots det lyckades mina föräldrar göra mig självständig.

      Att föräldrar skjutsar sina barn en kort sträcka till/från skolan bloggade jag om för ett tag sedan och fick svar från någon/några föräldrar att där de bodde är det inte tillräckligt säkert för att låta barnen gå själva. Då vill jag dra det ett steg till - varför i h-vete bor ni där då, hatar ni era barn?!

      Radera
  8. Till sist vill jag bara nämna att...
    Vissa barn får bara hårda klappar!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här har jag garanterat berättat tidigare, men jag tycker att det är så bra. En kompis som upplevde barnen som gnälliga över julklappar tog med sig barnen till ett härbärge där hemlösa firade jul och alla fick en julklapp bestående av en tandborste, en tub tandkräm och ett par strumpor. Efter det slutade barnen gnälla över dåliga julklappar.

      Radera
  9. Sedan får jag väl lov att hålla med tidigare inlägg, varför ska det ens finnas något att ständigt mosa i sig för barnet. Jag har aldrig varit en frukostmänniska, ej heller som barn. Inget åts innan jag gick till skolan, men vid 11-12 när det var dags för skolmat hade jag god aptit på den enhetligt utdelade portionen. Undantag ärtsoppa som jag fortfarande skyr som pesten, potatisbullar var något annat, de måste stekt dem i härsket fett eller något, idag tycker jag det är gott.

    Även om det var ärtsoppa eller potatisbullar overlevde jag dagen utan problem o tag en macka när jag kom hem.
    /JonasB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Att inte gilla potatisbullar måste ha varit ett avbräck, för mitt minne av skolbespisningen var att man i princip alternerade mellan potatisbullar, fiskpinnar och korv stroganoff.

      Radera
    2. Ja, både ärtsoppa o potatisbullar var ständigt inslag. Jag minns att jag stog vid skolkocken o kved lite, lite, lite för jag visste jag inte skulle kunna få i mig något och vara tvungen att sitta o titta på min tallrik hela lunchrasten.

      Något annat jag kom på nu var att våra limpmackor vid sidan om enbart var kantbitar. Dog väl ej av det men någon borde gjort en deal kring detta.
      /JonasB

      Radera
    3. Limpmackor i skolan? Jag minns bara knäcke.

      Radera
    4. Vi hade knäcke o limpkanter. Samt en skum sallad på okryddad vikål o lingon. Smaker man ej glömmer.

      Radera
    5. Den där salladen har jag ett vagt minne av (tror aldrig jag åt den), men inga limpkanter. Det var väl något företag som fick avsättning för de oattraktiva kanterna på detta sätt. Lite som "muffin tops"-avsnittet i Seinfeld:
      https://www.youtube.com/watch?v=_z9NyQnDdz4

      Radera
    6. Jag tänker bara, varför inte göra saker o ting ätbara eller rent goda, att skålla av vitkålssalladen i hett vatten o ge den lite vinäger, socker, peppar o salt, det hade väl knappast varit mera än ett avrundningsfel i den kommunala budgeten?

      Radera
    7. Just därför. Då går det åt mer. Bättre att den bara står där så kan kommunen säga att de faktiskt tillhandahåller "en fräsch sallad" till varje måltid, men att de ju knappast kan tvinga eleverna att äta den (vilket de såklart inte gör om den ser skittråkig ut och alltid utformas på samma sätt oavsett vad den ska vara till för huvudrätt).

      Radera
    8. Då talar du om ren ondska. Jag hoppas till evighetens gräns att jag ej bedrar till samma.

      Radera
    9. Det hoppas jag med, men jag skulle inte kalla det ondska, snarare krass verklighet. Det gäller att hålla skatten så låg som möjligt och "alla vet ju hur gnälliga barn är".

      Radera
  10. Jag tycker att politiker ska blanda sig i människors liv så lite som möjligt, det gäller även Sverigedemokraterna som vill förbjuda tex luciatåg, vilket jag inte förstår.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag måste erkänna att jag inte satt mig in i "Luciatåg-gate", så det fallet kan jag inte uttala mig om. Men generellt håller jag med dig, i möjligaste mån ska politiker hålla sig utanför våra liv. Och självklart gäller det alla partier.

      Radera
    2. SD politiker ställde in ett luciatåg, eftersom den som skulle vara lucia inte identifierade sig som tjej..

      Radera
    3. Ja, det har jag hört, men det är också det enda. Jag har inte hört politikerns motivering, hur det gått till osv. Eftersom han väl var kommunpolitiker antar jag att tåget skulle betalas med kommunala pengar eller i alla fall var beställt av kommunen, men när jag inte vet bakgrunden (jag har väl i ärlighetens namn inte varit så intresserad) tänker jag inte ha någon åsikt i det specifika fallet.

      Radera
    4. Om det var motiveringen för att ställa in ett luciatåg så låter det väldigt patetiskt.

      Radera
    5. Det håller jag med om. Jag utgår därför från att jag inte hört alla fakta i målet.

      Radera
  11. Det verkar otroligt jobbigt att ha barn. Man blir påtvingad både det ena och det andra. Sälja bingolotter, föräldramöten, fotbollsmatcher, jultidningar, maskerader man ska fixa kläder till. Men att man inte klarar av att köpa en påse äpplen och ta med ett om dagen, det känns sjukt slött. Jag visste inte att "äpple" räknas som matlagning som kräver begåvning heller. Möjligtvis är detta ett problem om han inte förstår att man kan köpa flera äpplen på en gång, utan måste köpa ett om dagen ;)

    SvaraRadera
    Svar
    1. De flesta föräldrar jag träffat påstår att det är värt det. Men så läser man sådana här insändare, eller för den delen Linda Skugges samlade verk som mest verkar gå ut på hur himla jobbigt det är att ha barn. Och då tänker jag att även om det sker "olyckor" är barn inte något man måste skaffa om man inte vill.

      En påse äpplen (och ja, precis som med lök enklast och bäst att köpa flera åt gången) är definitivt inte matlagning. Jag tycker inte ens att "en dubbelvikt Lingongrova med ost i" kvalar in som matlagning.

      Radera
  12. Har han då aldrig frukt hemma? Känns som gnäll för gnällandets skull. Typiskt svensk

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inte heller alltid frukt hemma, men det känns som ett väldigt lätt problem att råda bot på. Jag skulle säga att det alltid finns frukt för under 15 kr/kg och åtminstone hela hösten borde det gå att få tag i någon frukt gratis om man vill.

      Radera
    2. Jag äter sällan frukt heller, men för barnen är det bra o ha efter skolan, under skolan osv..

      Radera
    3. Ja, det är smidigt att ta till vid akut hunger. Den här årstiden köper jag gärna apelsiner eftersom de brukar vara billiga.

      Radera
  13. Frukt har blivit mycket dyrare än det varit, så kanske kan det ha med inflationen att göra? Tror inte priset på äpplen ökar bara för att det är krig i Ukraina, utan man höjer för att man kan. Som konsument får man då köpa mindre frukt, som ju är rimligt nyttigt. Å alkohol är ju förädlad frukt ... så då borde det vara extra nyttigt. Men priset på exempelvis vin är ganska konstant.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Många priser som inte har ett skit med Ukraina att göra har höjts med den motiveringen, precis som att folk i december 2019 skyllde på Covid i Kina för att inte göra sitt jobb i Sverige. Men de senaste månaderna har jag köpt såväl äpplen som apelsiner och mandariner både i Sverige och Norge för 9,90-15 kr/kg. Har man familj är det knappast ens att betrakta som en utgift.

      Radera
  14. Grejen med frukten är att skolan "gav" barnen frukt tidigare. Sedan kom nån på att man kan spara in på detta genom att lägga kostnaden på föräldrarna. Ja problemet är då att ingen har sparat något. Frukten har plötsligt blivit en "grej" att hantera på daglig basis. Kostar alltså mycket mer än pengar. För övrigt kan barnen gott klara sig utan frukt. Bättre för tänderna och hunger är nyttigt. Ingen ungen svälter. Tvärtom

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart man klarar sig, men om alla klasskompisar mumsar på en frukt känns det nog jobbigt ändå.

      Radera