tisdag 27 december 2022

Bytt blir bytt

Mellandagar. Nu ska hundratusentals julklappar bytas. Fel storlek, fel färg eller bara fel grej för fel mottagare.

För mig visar detta en sak. Att vuxna människor borde sluta att ge andra vuxna presenter. Kanske kan man få det att funka till en födelsedag. Då är det bara en person som ska ha present, och i bästa fall kan flera gå ihop om att köpa en lite dyrare grej som man vet att födelsedagsbarnet behöver.

Men denna hysteri kring jul när man köper julklappar till personer man knappt ens känner, bara för att man ska fira jul ihop, kan ju knappast gå någon annanstans än åt skogen. Jag klagar inte i de fall jag har fått sälja honung som till slut blir en julklapp (och den typen av gåvor äter man ju upp även om det inte var vad man önskade sig), men håll med om att det är en dum tradition att vuxna ska ge andra vuxna julklappar.

I min familj avskaffade vi julklapparna för många år sedan och jag är säker på att alla inblandade såg det som en börda som lyftes från våra axlar. Jag tycker att det är rimligt att bara barn får julklappar, men andra gör naturligtvis som de själva vill. Och byter klappar i mellandagarna medan resten av oss istället kan köpa andras secondhand-felköp.

28 kommentarer:

 1. Håller helt med, vi ger bara till barnen och det mesta har senaste åren varit second hand det med. Är tillräckligt mycket inför jul ändå, beroende på hur och hur mycket man firar såklart, så bara skönt att slippa hitta på saker till alla

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ändå verkar det förvånansvärt många som ger julklappar till varenda person de ska fira jul med, och alla släktingar och många andra vänner i tillägg till det.

   Radera
 2. Det var väldigt många år sedan vi avskaffade julklappar mellan vuxna. Underbart skönt att slippa fantisera ihop något till "nej jag önskar mig inget för jag har redan allt".

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är ju lite så. Bättre att alla får lägga pengarna på sig själv och köpa det de verkligen önskar.

   Radera
 3. Jag värdesätter att ge och få något en helt vanlig surmåndag, istället för julklappar och födelsedagspresenter. Ibland känner jag att mottagaren utgår från att det finns en baktanke med en liten oväntad present, vilket gör mig bedrövad. Det går att glädja andra utan att förvänta sig få något tillbaka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller jag med om. Ibland hittar man något man känner att det där skulle passa perfekt till X, och då kan man överraska i april.

   Radera
 4. Jo, jag kunde av någon anledning inte kommentera i går (om årsskiftespaniken), men i dag fungerar det:

  Du kan också glädja dig med ett bättre liv i Norge än vad som längre är möjligt i Sverige. Det finns ett stort värde i det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fel på sajten alltså? Det var illa.

   Ja, ja hoppas det, men också svårt att värdera. Jag vet ju inte hur mitt liv hade sett ut i Sverige nu eftersom man inte kan leva parallella liv.

   Radera
 5. Slutade för 25 år sedan. Dock med förbehållet att jag inte har några barn, det blir nog enklare att sluta i den situationen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju det. Svårt att i Sverige på 2000-talet argumentera för att inte ge barn julklappar, och då hänger de vuxna gärna med av bara farten.

   Radera
 6. Vi brukar inte byta presenter på jobbet. Men i år fick jag faktiskt covid i julklapp av min kollega. Den hade jag gärna bytt mot nästan vad som helst faktiskt.
  DDT

  SvaraRadera
  Svar
  1. Du får kontra med en matförgiftning när du får chansen :)

   Då skulle jag (som provat bägge) säga att du är på plus igen.

   Radera
 7. Jag och min hustru köper något som vi "beställer" av varandra. Det blir en slags semi-julklappar. Annars skulle hon köpa sin julklapp åt sig själv och vice versa. I år köpte jag strumpor åt henne medan hon köpte två T-shirtar åt mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det där är nog något romantiskt som min singelhjärna inte greppar. Då hade det väl varit enklare att köpa era egna grejer för att minimera felköpsrisken.

   Radera
  2. Man kan kalla det för kompromiss. Hade hon fått bestämma hade vi köpt fler ändå julklappar, hade jag fått bestämma hade vi skippat det helt.

   Radera
  3. Nu är jag kanske lite fördomsfull, men det hade varit precis min gissning.

   Radera
 8. Min sambos syskon envisas med att ge varandra julklappar. Människor på 30+, dessutom köper min sambos bror saker bara för att göra mig irriterad, exempel en skrymmande riskokare (vi äter ris kanske en gång i halvåret) som tar upp ett helt skåp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tröttsamt. Sälj den, eller ge bort den till någon som äter ris oftare.

   Radera
  2. Min sambo vill ha kvar den för att den gör marginellt bättre ris……. Men har sålt pastamaskinen, två meter långt brädspel, ett trumsett(?!).. Men det fortsätter komma liknande grejer…

   Radera
  3. Men om det stämmer att ni äter ris en gång i halvåret, hur mycket bättre kan det egentligen bli? Jaja, jag inser att det inte är du som behöver övertygas.

   Radera
 9. Ja, det är lite besynnerligt att en högtid ska handla om vad för skit man köper åt varandra. Sjukt är bara förnamnet.
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sjukt är ett starkt ord, men tråkigt.

   Radera
 10. I år var jag dock förutseende och talade om på messenger vad jag behöver. Alltså en sak som ändå pajat samt en grej vars funktion behövde bättras.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag önskade fred på jorden, men det sket sig.

   Radera
  2. Det är väl konstigt att inte kvinnofolket önskade sig det då? Det är ju de som bestämmer att klappar måste finnas :)

   Radera
  3. Det är väl mest handeln som bestämt det, eller åtminstone beställt det.

   Radera
 11. Höll det begränsat, men blev ett smycke till kvinnan o fick en stickad tröja o en ask lakrits. Inget nödvändigt precis. Jag kom på vad jag behöver o kunde önska mig, en vattendunk, försent. Å andra sidan fyller väl ett halvdussin stora PETflaskor samma funktion…
  /JonasB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det låter inte som att ni behövde belåna er för att klara julklapparna.

   Radera