torsdag 8 december 2022

Välkomna till fotbollsbloggen!

Jag kanske ska förklara den ironiska rubriken. Trogna läsare vet att det inte finns någonting som tråkar ut mig mer än fotboll. Jag skulle inte drömma om att titta på fotbolls-VM även om Sverige gick till final (det dröjde till någon vecka in i mästerskapet innan jag fick veta att de i vanlig ordning inte ens kvalificerat sig).

Så bara lugn, jag ska inte prata fotboll nu, detta handlar om pengar. Cristiano Ronaldo, som jag har förstått är en av världens bästa spelare, sägs nu vara klar för klubbspel i Saudiarabien där han på 2,5 år kommer att tjäna 5,4 miljarder kronor. Det motsvarar 6,4 miljoner per dag.

Kritiken har såklart inte låtit vänta på sig. Tänk att en av världens rikaste idrottsmän ska avsluta sin karriär med att rättfärdiga en totalitär stat. Nu när fotbollsvärlden precis genomlider ett mästerskap i ett liknande land kan man kanske snart se fram emot VM i Saudi 2030.

Mitt svar på det är bara ifall fotbollsförbundet FIFA röstar fram det och publiken strömmar till. Hade alla vägrat att titta på VM i år i solidaritet med slavar i Qatar hade det inte varit ett problem. Även spelarna hade väldigt hög svansföring i år och skulle protestera på alla möjliga sätt, men när FIFA hotade med repressalier skyndade sig samtliga tillbaka in i ledet av tysta medlöpare.


Vi tiger och samtycker!

Vad hade du själv gjort för ett par miljarder i årslön? För egen del kan jag erkänna att min moral hade tillåtit mig att göra betydligt värre grejer än att kicka boll i Saudiarabien, men det är också himla lätt för oss som inte fått erbjudandet att fördöma Ronaldo. Hans karriär är slut efter detta kontrakt. Sedan har han kanske 50-60 år kvar av livet. Hans fyra barn ännu längre. Den som är fri från habegär är välkommen att kasta första stenen, jag gör det inte.

48 kommentarer:

 1. Money talks and bullshit walks…

  SvaraRadera
 2. Jag kastar hellre sten på de som tittar. Här fanns ett utmärkt tillfälle att sända en väldigt tydlig signal för alla människor. Jag har inte lagt en minut på att se på spektaklet (för det är inget annat än ett spektakel när man lägger VM i en totalitär stat). Tyvärr är det alltför många som fullständigt saknar både moral och anständighet. Så viktigt är det inte att se matcherna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med. Spelarna förlorar sin inkomst och bryter eventuellt mot kontrakt också. Tittarna riskerar ingenting genom att bara avstå.

   Radera
 3. När de ändå visar fotbollen på SVT och TV4 och det är gratis att titta, så kan man väl lika gärna göra det ifall man gillar fotboll.
  Jag förstår inte på vilket sätt regimen i Qatar påverkas av att jag som enskild person låter bli att titta.
  Jag tror inte att regimen i Qatar läser svensk TV-tittarstatistik och tänker att det var väldigt vad låga tittarsiffror fotbolls-VM har i Sverige, nu måste vi införa demokrati i vårt land...

  SvaraRadera
  Svar
  1. De kommer påverkas eftersom dåliga tittarsiffror, oavsett land, påverkar intäkterna. Regimen påverkas inte direkt, men arrangören.

   Radera
  2. SVT och TV4 gratis?! Senast jag tittade efter betalar ni nio miljarder per år.

   Självklart gynnas arrangören av att evenemanget har tittare, inte bara i Sverige utan i alla länder. Dessutom skulle det sända en tydlig signal till FIFA, att nästa gång ni säljer er till en diktatur som bl a pysslar med slaveri, kommer ingen att titta.

   Radera
  3. Okej, arrangören, som är FIFA, påverkas av dåliga TV-tittarsiffror. Gör detta den politiska situationen bättre i Qatar? Jag förstår inte sambandet.
   Finns det något exempel på att minskat TV-tittande på ett idrottsarrangemang har påverkat en diktatur negativt?

   Radera
  4. Som tittare vill jag åtminstone inte rättfärdiga en regim. Men visst, det är lätt för mig att säga, jag hade inte tittat var de än spelat.

   Radera
  5. SVT är inte gratis, men det kostar inget extra att se VM. Jag bojkottar i alla fall TV4:s reklam, om det nu kan bidra till att göra den här världen till en bättre plats.

   Radera
  6. Det vet jag inte, men det borde åtminstone gagna ditt liv.

   Radera
  7. Anders: Det är lite som att säga att det spelar ingen roll om jag röstar, det paverkar ända inget. Eller som att säga att det reguljära flyget gar ända, sa det gör inget om jag flyger.

   Grejen är ju att om tillräckligt manga protesterar, t.ex. genom att lata bli att kolla pa VM i Qatar, eller skippar flyget, blir efterfragan mindre. Visst, en enskild person gör liten skillnad, men i mitt tycke är det ocksa en fraga om moral. Vilken typ av människa vill du vara?

   Annika

   Radera
  8. Det var ett mer pedagogiskt sätt att uttrycka min åsikt i frågan.

   Radera
  9. Annika: Jag förstår hur du menar, men nu står vi ju här. Qatar har fått fotbolls-VM, en massa migrantarbetare har dött och fotbolls-VM visas på TV. Vad blir bättre av att jag inte tittar på fotbolls-VM då? Kommer regimen i Qatar att falla? Kommer korruptionen i FIFA att försvinna? Kommer bara demokratiska länder att få ordna stora idrottsarrangemang i framtiden?

   Vad jag förstår så fick Qatar fotbolls-VM genom omröstning i FIFA, där varje land har en röst var. Genom att muta delegater från en majoritet av länder så blev röstresultatet som det blev. Sedan har beslutet inte gått att riva upp, därför att majoritet för det inte finns i FIFA.

   Radera
  10. Det enda sättet att få mig att inte titta på fotbolls-VM hade varit att sända matcherna i någon betal-TV-kanal ;-)

   Radera
  11. Och själv hade jag krävt ganska bra betalt för att titta på en match. Inte en lön på Ronaldo-nivå, men ordentliga pengar.

   Radera
 4. Vi köper deras olja men om de vill använda pengarna till något blir det ett jäkla ståhej? Hyckleri säger jag...
  Och självklart hade jag tagit den lönen för att göra något helt lagligt. Säger som bloggaren att jag hade kunnat göra betydligt mer tveksamma saker för de pengarna...
  Men larvigt att betala såna kopiösa summor för en spelare. Finns inte en chans att den investeringen kommer löna sig, det är bara en trofe' för någon sheik.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det vore fint om man helt kunde kringgå dylika länder, men om man köper olja får man åtminstone en nödvändig produkt.

   Jag kan inte bedöma vad en fotbollsspelare är värd. I ett engelskt klubblag hade jag hållit med dig, men om köpet påverkar möjligheten att få ett mästerskap till landet kanske det lönar sig.

   Radera
  2. Vet inte om det alltid går att jämföra allting rakt av sådar? Har vi sett rapporter om missförhållanden för arbetarna på oljefälten eller kringversamheten där?

   Radera
  3. I ett land som har slaveri tror jag knappast att landets största inkomstkälla är förskonad, men av landets trettiotusen slavar tycks de flesta finnas i byggindustrin:
   https://dohanews.co/report-qatar-fifth-highest-proportion-slavery-world/

   Radera
 5. Fotboll ja, under 3 år och 11 månader ser jag inte, och tänker inte på fotboll en enda sekund. Sen blir det VM, och historien upprepar sig vart 4e år, oavsett om Sverige kvalat in eller ej. Jag ser på någon gruppspelsmatch, sedan två, sedan alla jag kan. Vid slutspel försöker jag aktivt planera att se rubbet och spelar in det jag ej kan se live. Lustigt det där. :)

  Sedan mera on topic då. Som ganska normal människa med ännu normalare referensramar så hörde jag och reagerade på villkoren i Ronaldos eventuella kontrakt med Saudiarabien. Lukrativt, sade Bull.

  Alltså, jag vill tro att hade jag redan tjänat så galet mycket pengar genom karriären på något jag förhoppningsvis tyckt mycket om, mångfaldigt mera än jag annat än högst aktivt skulle lyckas kasta bort, samt tryggat framtid för mig, släkt o nära vänner för generationer framöver, då vill jag tro att jag skulle välja att göra exakt det jag ville.

  Är det att fortsätta spela boll i 2,5 år till och tjäna 20 normala årslöner per dag och man ej bryr sig om de som kommer med burop så skulle jag köra på det.

  Vore jag trött och mätt på fotbollslivet skulle jag ägna mig mer åt familjen och odla andra intressen. Jag tror o hoppas att ej pengarna skulle väga tungt i vågskålen i det läget. Jag anar att mitt resolv kring detta aldrig kommer att provtryckas. ;)
  /JonasB

  SvaraRadera
  Svar
  1. Lustigt? Jag skulle kalla det obegripligt :)

   Så är det ju, det blir hypotetiskt. Men att "mycket vill ha mer" tycks vara en universell sanning som gäller i alla länder och alla branscher.

   Radera
  2. Vore det jag skulle jag lätt ta 2,5 år i Saudi spelandes boll för 5400 miljoner kronor. Dessutom skulle jag vara mycket mera engagerande att följa på planen än Ronaldo, men av helt andra anledningar.

   Radera
  3. Jag tror att jag själv skulle bjuda på ett visst underhållningsvärde som fotbollsspelare :)

   Radera
 6. Det som för mig har varit märkligast med detta VM är att man förlägger detta stora evenemang i ett muslimskt arabland, och sen blir alla så förfärande och upprörda över att landet fungerar och beter sig exakt som ett muslimskt arabland brukar vara. Vill man springa runt halvnaken, dricka öl, hylla regnbågsmänniskor, snacka om mänskliga rättigheter etc etc etc, lägg då evenemanget i ett land där allt detta är okej.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det håller jag med om. T ex att ett land som inte tillåter alkohol inte serverar alkohol under VM känns ganska logiskt.

   Radera
 7. Har nog tittat på 10-12 gruppspelsmatcher och i princip hela slutspelet på de VM som spelats sedan jag passerade 15 års ålder. Och det blir några VM.

  I år har jag inte tittat en sekund. Och är evigt tacksam att Sverige inte klarade kvalet då det gjort det betydligt enklare att skita i diktatur-VM.

  Har aldrig tyckt om Christiano Ronaldo. Mest för att han alltid varit motståndare till "mina lag" och i den rollen gjort ett alltför bra jobb. Det är ju en gudabenådad spelare, men om han kritar på för Al-Nassr har han gjort sig förtjänt av evig fördömelse. Ett trist sätt att avsluta en briljant karriär.

  Och han har tjänat så mycket pengar redan att både han och hans barn (och framtida barnbarn i ett par generationer) inte kommer ha problem att stilla eventuellt habegär. Även utan oljediktaturens miljarder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul att höra någon som följer sporten. Själv visste jag innan detta inte ens vilket land Ronaldo kommer från.

   Radera
 8. Vad säger du, pågår det fotbolls VM ? Det hade jag ingen aning om. Men så läser jag inte heller skit som tex Aftonbladet och dess likar :)
  Mvh investera-pengar.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker faktiskt att det varit svårt att missa, och Gud vet att jag försöker. Melodifestivalen, som jag undviker lika aktivt, tycker jag däremot har blivit lättare att undgå det senaste decenniet. Det sänds ju fortfarande typ tio program, men det snackas inte lika mycket om det.

   Radera
 9. "Mycket vill ha mer" är ju ett talesätt som allt för ofta stämmer. Vet inte riktigt vad jag tycker, fattar att pengar lockar. Men det klädsamma "att nöja sig" verkar dött ut i samband med högertrafikomläggningen. Jag kan förstå den som inget eller lite har, men någon som den här liraren, eller nån svensk golfspelare ... de behöver knappast stämpla för att få livet gå ihop. Om de tror de blir lyckligare med all deg so be it. Men hoppas samvetet kommer ifatt dom på ålderns höst. Och nu när jag skrev kom jag på att jag inte tycker om det. Tycker inte om fotboll heller, eller ishockey.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Svårt att veta hur jag själv reagerat i samma situation, men nu snackar vi ändå om en årslön man kan köpa ett mindre land för, och det kan inte vara lätt att avstå de pengarna. Särskilt om man varit fotbollsspelare i hela sitt liv och allt som krävs är att man fortsätter att vara det ett par år till.

   Radera
 10. Du skriver att Sverige i vanlig ordning inte ens kvalificerat sig. Faktum är att Sverige spelat 12 VM-turneringar av 21 möjliga, senast 2018. Det är väl inte dåligt gjort av en liten fotbollsnation.
  Att Sverige inte lyckades ta sig till VM i Qatar är bara bra. Sådana förtryckarländer ska vi undvika, både som fotbollsspelare och turist. Det är galet mycket pengar inblandat i toppfotbollen och dessutom förekommer det enormt mycket mutor. Man kan undra varför någon vill erbjuda så mycket pengar till Ronaldo, en spelare som är på nedgång och snart avslutar karriären. Han är redan stenrik. Hans girighet saknar tydligen gränser.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är ju drygt hälften. Kanske mindre om man slänger på OS och EM, vad vet jag? Jag har bara noterat att inför varje mästerskap låter svensk debatt (det lilla jag märker av den när jag försöker undvika den) som att Sverige är ett favorittippat topplag ihop med Brasilien, Tyskland, Argentina och något mer. Men faktum är väl att Sverige bara gått långt en enda gång sedan 1958 (rätta mig om jag har fel, det är fullt möjligt) och ofta (om än inte hälften av gångerna) inte ens tar sig till själva mästerskapet utan åker ut redan i kvalet.

   Det hade varit snyggare om Sverige (och andra länder) inte ens försökt utan sagt att går det i Qatar så vill vi inte dit.

   Att Saudiarabien vill ha VM och behöver affischnamn är väl en bra gissning?

   Radera
  2. I just EM har Sverige kvalificerat sig till alla turneringar på 2000-talet (missade senat 1996). Totalt 7 av 13 men då EM under ganska många år endast spelades med 4 lag och idag med 24 lag så har så klart svårigheten att kvalificera sig minskat rejält. OS i fotboll för herrar är en C-turnering, på sin höjd, för övrigt.

   Rörande långt är ju allt relativt, i VM 2018 blev Sverige topp 8 efter att ha tagit sig till kvartsfinal, något som översteg förhandsförväntningarna. Sverige har absolut ett lag som på sin bästa dag kan utmana alla lagen men man har inte ett tillräckligt bra lag för att vara en seriös utmanare i ett mästerskap som det ser ut idag, VM 2002 och EM 2004 var väl egentligen våra stora chanser med de lagen vi hade då., Sen är mästerskap ganska mycket slump, lite oväntade resultat så kan man plötsligt få en ganska "enkel" resa fram till en semifinal.

   Så som väldigt fotbollsintresserad som följer landslaget ganska mycket så får jag säga att förväntningarna på vårt svenska landslag är med rätta ganska lågt ställda. Däremot så finns potentialen de dagar allt klaffar vilket gör att man alltid har ett litet hopp inför mästerskapen, men det är många "om" som ska inträffa för att Sverige ska ta medalj i ett mästerskap på herrsidan de närmsta åren...

   Radera
  3. Jag minns ett EM i Frankrike som sändes på SVT i sin helhet med alla matcher. Därefter en repris, och vid nyår sändes en egen nyårskrönika med ett sammandrag av mästerskapet. Som Sverige inte var med i.

   Jag kan köpa att topp-8 är långt, så då är det två gånger sedan 1958 då, inte en?

   Jag betvivlar inte att det finns supportrar med realistiska förväntningar, men de lyckas alltid damma av ett par "experter" som låter som att Sverige är ett av lagen alla andra fruktar, och jag har aldrig trott på det.

   Radera
  4. Kollade upp, 3 gånger har vi kommit topp 8 efter 1958:
   1974, 1994 och 2018. Var nära 2002 men förlorade i förlängning i åttondelen.

   Måste vara 1984 isf? För senaste EM i Frankrike (2016) är jag ganska säker på att Sverige var med i med tanke på att jag såg Sverige - Irland på plats nere i Paris det mästerskapet...

   Jag tror Sverige är ett lag som andra lag gärna undviker just för att vi har en tendens att rycka till och slå en stornation med jämna mellanrum, som 2018 när Sverige såg till att Italien missade VM för första gången på typ 50 år (de missade sen detta i Qatar också). Men som sagt, att Sverige ska gå hela vägen är långsökt men inte en större skräll än att Grekland skulle vinna VM 2004 (vilket de gjorde), så det är inte helt omöjligt... Nästa chans att kvala sig in är EM i Tyskland om två år!

   Radera
  5. Så lite mer sällan än vart tjugonde år alltså. Antagligen helt okej för ett litet land med 8-10 miljoner invånare, men knappast en fotbollsmässig stormakt. Jag vet inte om andra lag helst slipper möta Sverige, men med tanke på resultaten låter det osannolikt även om det såklart händer att Sverige tar poäng mot något storlag.

   Jag hade gissat på 90-tal, men -84 stämmer säkert om du säger det.

   Radera
 11. För den dagspengen så skulle jag till och med kunnat tänka mig att se alla matcherna under VM.

  SvaraRadera
 12. Framförallt ska man inte kasta sten i glashus. Folk tar bilen i onödan, tar flyget på semester, köper varor som fraktats mellan kontinenter mm. Det är väl ingen hemlighet att Saudiarabien är en oljestat och att EU/USA kilar stadigt med Saudiarabien. Vän av ordning borde fråga sig hur Saudiarabien kan ha råd att betala ut en sådan lön till Ronaldo? Innan man kritiserar Ronaldo för att tacka ja till lönen så borde man nog ifrågasätta sina egna levnadsvanor.

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. https://ec.europa.eu/eurostat/cache/digpub/energy/2019/slides/images/energy-photoviz-crude-oil.png

   Blev för övrigt förvånad över hur stor andel av oljan och gasen som EU importerar (importerade?) från Ryssland.

   Radera
  2. Gas och kol för den som är intresserad.
   https://ec.europa.eu/eurostat/cache/digpub/energy/2019/slides/images/energy-photoviz-gaz.png
   https://ec.europa.eu/eurostat/cache/digpub/energy/2019/slides/images/energy-photoviz-solid-fuel.png

   Radera
  3. Ja, allt hänger ju ihop.

   Oavsett om Europa köper av Ryssland eller om vi köper av Kina (som i sin tur köper av Ryssland) kommer Putin skratta hela vägen till banken. För övrigt förstår jag inte hur Kina kommit att bli ett helylleland bara för att vi just nu hatar Putin också.

   Radera
 13. "Även spelarna hade väldigt hög svansföring i år och skulle protestera på alla möjliga sätt, men när FIFA hotade med repressalier skyndade sig samtliga tillbaka in i ledet av tysta medlöpare."

  Budskapet blev: 1. Vi tycker att situationen i Qatar är fel. 2. Vi prioriterar våra karriärer framför att vi tycker det är fel.
  Det var väl ändå bättre än att inte protestera alls?

  Tom-Hjördis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Budskapet blev väl snarast: Vi låter oss köpas.

   Jag har mer respekt för folk som skiter i alltihop och inte låtsas som att de bryr sig.

   Radera
 14. Att se en fotbollsmatch är att förkorta livet med 90 minuter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Minst! Jag tänker att ledan kan göra så mycket som två dygn kortare liv.

   Radera