måndag 19 december 2022

Privatekonomisk coachning

En känd bloggprofil (ni får googla, jag tänker hålla detta inlägg namn- och reklamlöst, och kommer att radera de kommentarer som inte respekterar det) har startat ett privatekonomiskt program. Det handlar om att ta fram en personlig handlingsplan, utföra övningar och genom tematräffar lära sig att ta privatekonomiska beslut. Helt uppenbart ska detta ses som en slags träning med personlig tränare, bara inte på gymmet. Även priset (549 kr/månad eller 6588 kr/år) jämförs i marknadsföringen med gymkort.

Finanstwitter rasar och på ett sätt förstår jag det. Personen som säljer detta har gjort en del moraliskt tvivelaktiga saker förut, och formuleringar som ”Jag har historiskt gjort det här jobbet individuellt med lite mer förmögna klienter med framgångsrikt resultat” får även mina varningslampor att lysa.

Men om vi lyfter detta från personnivå, är det helt galet tänkt med en personlig tränare i privatekonomi? Gud vet att många skulle behöva det och att det, precis som i fallet gymträning, är svårt för många att komma igång. Man tycker att investeringar är svårt, saknar självförtroende och lyssnar i bästa fall på sin storbanks råd om att köpa bankens överprisade aktie- och blandfonder, kanske någon fond-i-fond med hutlösa avgifter. Inte heller ser man hur man skulle kunna pressa sina utgifter. Man sitter fast och behöver en PT (eller vanlig människa som kommit lite längre i sin privatekonomiska resa) som kan visa att det inte behöver vara så himla komplicerat.

Ingen ser några konstigheter med att köpa böcker om hur man blir rik eller finansiellt oberoende. Okej, de kostar ett par hundralappar, inte 6588 kr, men är det verkligen där skon klämmer? Jag anar Jante bakom hörnet, att det anses fult att ge kurser i personlig utveckling på det ekonomiska eller materiella planet, till skillnad från en psykolog, parterapeut eller att stå bredvid en maskin på gymmet och skrika ”Kom igen, Bodil, bara en till, ända ner nu...”.

Och så detta med att ta betalt. Förenklat resonemang: Är man så framgångsrik att man kan hålla en sån här kurs borde man bada i pengar och inte behöva någon ersättning för kursen. Fast varför då, egentligen? Blir ens tid mindre värd om man är rik? Känner du själv att du kan jobba billigare ju mer pengar du har på banken? Jag köper inte det.

För tydlighets skull: Jag rekommenderar ingen att gå denna kurs och har själv inga som helst ambitioner att ge personliga råd till någon, knappast ens den närmaste vänkretsen. Varken gratis eller avgiftsbelagt.

63 kommentarer:

  1. Personen ifråga har ju inte bara ett misslyckande bakom sig. Hela hans karriär är fylld av diverse suspekta projekt ämnade att lura pengar av dåligt insatta personer. Så att betala just en sådan person för coaching...nja.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är jag med på. Jag menar rent allmänt, att betala NÅGON. För jag tycker att mycket av kritiken visar att många inte tycker att konceptet är okej för någon att driva.

      Radera
    2. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

      Radera
    3. Och där kom ännu ett inlägg som handlade om bloggarens verksamhet, med ett varumärke för den trögtänkte.

      Ursäkta att jag är tjatig, men jag är inte ute efter att varken hänga ut eller göra reklam för någon och kommer fortsätta att radera kommentarer som går emot detta.

      Radera
  2. Jag är förvånad över att något liknande inte har kommit tidigare. Det finns absolut ett intresse av en "utbildning" i privatekonomi för helt vanliga människor som börjar bli medvetna om att ett sparkonto på banken inte är det bästa sättet att utveckla sin ekonomi.

    Däremot tror jag inte på en personlig coach som vill låsa upp kunderna i en dyr prenumeration. Tänk istället distansundervisning i egen takt på nätet, med inlämningsuppgifter som kommenteras av någon kunnig ekonom. Innan man får gå vidare måste delmomentets kunskaper sitta som en smäck. Första nivån gratis, sedan ska man kunna välja att betala en (1) gång för respektive fördjupning man vill göra.

    Va fan, vad väntar ni på, ni som läser här? Gör något seriöst av detta, så drar ni in en del pengar på fritiden samtidigt som intresserade får bra koll. Mina kunskaper ligger inom andra områden, annars skulle jag göra det själv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror att folk är lite för bekväma för det och dessutom vill ha en personligt utformad plan. Annars kan man ju börja läsa böcker i ämnet. Det finns säkert jättemånga bra för alla.

      Radera
  3. Finns väl även en del filurer som säljer kurser i till exempel "Teknisk Analys" och liknande. Precis som du säger är väl frågan varför de behöver sälja kurser om det fungerar så bra...

    Funderar på om man ska skriva "Spendera mindre än du tjänar, investera det som blir över i en indexfond" på en papperslapp och sälja för några hundralappar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Svaret på frågan är kanske både att man tycker att det är kul att dela med sig, men inte vill göra det gratis, och att det känns bra med en stabil, fast inkomst för att täcka upp för de perioder när det blåser på börsen.

      Om folk skulle ta ditt råd till sig är det nog många som skulle tjäna pengar på att köpa din papperslapp, men det måste nog vara lite mer genomarbetat för att få folk att nappa.

      Radera
  4. Jag gick på en populär gratis föreläsning om privatekonomi, men hoppade glatt över att köpa in mig resten av kursen, dels för dyrt och dels ej det bekvämaste sättet för mig att lära. Böcker i ämnet är bra, har skaffat ett fåtal och lånat desto flera på bibblan. Det effektivaste sättet för mig att läta verkar dock vara att göra fel så det svider. Brukar räcka med en gång så sitter den nyvunna kunskapen sedan...
    /JonasB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ps. För mycket känsla av väckelsemöte också...

      Radera
    2. Olika människor gillar olika metoder. Själv sitter jag nog helst på kammaren och lär mig saker. Och väckelsemöte skulle kännas riktigt obehagligt.

      Radera
  5. Vet inte vem som åsyftas men rent generellt ser jag inget problem med det. Särskilt inte om personen lägger ner lite tid och analyserar kundens behov och ger rekommendationer efter det. För 549:- minus moms, inkomstskatt och egenavgift räcker 30 minuters jobb/månad för att det ska vara skäligt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det måste ju läggas ner tid. En del utbildningar går ju ut på att en "lärare" läser innantill och det kan ju kursdeltagaren göra själv.

      Radera
  6. Det som är intressant med aktiemarknaden är att det finns inget nytt. Allt har hänt förrut och kommer att hända igen. Det var väl inte många år sedan en känd bloggare höll dagskurser för några tusen lappar i konsten att tjäna pengar på aktiemarknaden. Det gamla vanliga med andra ord. Då inga namn får nämnas här avstår även jag att peka ut någon:-)
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast är det verkligen så enkelt att allt har hänt förut? Det ligger lite i det, men jag köper det inte fullt ut.

      Radera
  7. Sedan tycker jag det är konstigt att Sparo blivit så buskablyg plötsligt. Här brukar inte sparas på krutet när kända personer gör bort sig. Varför får inte denne person nämnas med namn?
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Förtalsrisk, skulle jag tro. Om man inte har ett utgivarbevis är man personligt ansvarig.

      Radera
    2. Nej, det är faktiskt inte det i första hand, men det är trist med personangrepp. Dessutom skulle det ge utbildningen uppmärksamhet. Han hade kanske fått köpa reklamplats här, men jag tänker inte göra gratisreklam för det.

      Radera
  8. Om man inte vill gå en kurs så kanske man kan hänga med på FruEfficientBadass sparår som hon påbörjar efter nyår. Man behöver boken som jag förstår det men den är nog billigare än kursen och utfallet kan nog bli bra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det passar säkert en del, men jag gissar att inte heller hon går fri från kritik. Det här med ekonomi är himla känsligt.

      Radera
    2. Jag känner då inte till att någon kritiserat henne (undantag för snålgrisen). De mest eminenta bloggarna i branschen finns ingen anledning att kritisera (Fru EB, IGMR, Sparo, Petrusko, Enkel boning osv).

      Radera
    3. Jag tycker tvärtom att alla förtjänar att kritiseras, särskilt de bästa. För ingen är ofelbar.

      Radera
  9. Kanske inga råd, men ganska många tips. Och det tackar vi (eller jag då) för.

    SvaraRadera
  10. Jag kan tycka att föräldrar och skola borde lära ungarna detta redan i lagstadiet, men sa är inte fallet. Har själv tänkt pa detta att ge privatekonomiska rad, men nu behöver jag inte inkomsten, sa skulle gärna ge gratis om nagon fragade. Det är ju sa lätt. T.ex. spendera inte pengar du inte har, se över dina kostnader (försäkringar är ett bra exempel), gör en budget och följ upp sa att du vet vart pengarna gar osv osv.

    Och lär ungarna det redan i skolan, lat de göra en budget över veckopengen och fa de att skriva upp vad de spenderar den pa. Samt lat telningarna hjälpa till i hemmet och tjäna nagon krona pa det. De ska tidigt lära sig att inte bara fa, utan göra en motprestation först.
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Föräldrar har ett stort och viktigt ansvar för barnens ekonomilärande, och många tar det inte. För att de inte fattar själva, för att de tror att det är kontraproduktivt eller för att de inte vill nära en kapitalist vid sin barm. Dumt oavsett.

      Jag fick just det där som liten, en slant om jag klippte gräset, en annan slant om jag plockade en liter hallon i trädgården osv. Jag är tacksam gentemot mina föräldrar för detta och glad att jag hann berätta det för dem.

      Radera
    2. Det är många som kritiserar dagens skola för att inte lära ut ekonomi. Lätt att göra när man själv inte varit där på +25 år. Men faktiskt så ingår ekonomi inte bara i hemkunskapen (där den är lika obefintlig som på "vår" tid), utan även inom SO/samhällskunskapen.
      Men hur detaljerat ska man göra det för tex högstadiet? Ja, precis som historia, biologi eller franska så är högstadiet en introduktion till ämnet i fråga. De får lära sig vad planekonomi, kapitalism och cirkulär ekonomi är. De får lägga upp en månadsbudget. De får introduktion i räntesatser, odds och sannolikhet i matematiken.
      Men precis som mycket annat så är det väldigt översiktligt.

      Sen blir en del väldigt historieintresserade trots eller tack vare läraren. Andra fördjupar sig i kemi. Och ytterligare andra lär sig mer om ekonomi på egen hand.

      Gå ut och fråga en slumpvis vald tonåring vad oddset var att Argentina skulle vinna fotbolls-VM igår. Även om just DEN tonåringen inte vet så kan den hänvisa till en kompis som kan detta som ett rinnande vatten.
      Till syvende og sist så handlar det om intresse.

      Spargrisen

      Radera
    3. Visst, jag kan första att inte skolan kan fördjupa sig i alla ämnen, men föräldrarna da? Om du fragar mig är det manga som inte skulle ha skaffat barn.
      /Annika

      Radera
    4. Att privatekonomi SKA läras ut i skolan är en helt annan sak än att det faktiskt görs. För övrigt anser jag att högstadiet är alldeles för sent för dessa grundläggande kunskaper. Det borde ske i tredje klass eller så.

      Visst handlar det om intresse, men ekonomi är inget man (likt fotboll) aktivt kan välja bort ur sitt liv.

      Och självklart är det i första hand föräldrarnas ansvar. Inte minst med tanke på att svensk skola är så bedrövligt dålig att man inte kan lita på att de lär ut någonting om någonting.

      Radera
    5. Jag kan känna att under min skolgång fick jag ej lära mig något grundläggande vettigt om privatekonomi. Eventuellt hade sådan kunskap lärt mig till förnuftigt tänkande sedan 25 år. Eventuellt hade det runnit av som vatten på en gås. Ärligt det senare antager jag, min älskade morfar, frid över hans minne, försökte lära mig det kloka i att ha 50k i buffert. Jag önskar jag kunde uppdatera honom nu.
      /JonasB

      Radera
    6. Jag är osäker, men tror inte att jag heller fick någon vettig privatekonomisk skolning på skolan. Inte innan gymnasiet, men då är det ju så dags, när man snart är vuxen.

      Radera
    7. Beträffande utebliven uppdatering (och skola) har jag skrivit om det här:
      https://sparosverige.blogspot.com/2016/11/gor-det-nu.html

      Radera
  11. Om någon köper hans kurs i privatekonomi borde den första lektionen lära ut att inte köpa några kurser i privatekonomi ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske stämmer det för just den kursen, men jag skulle inte säga att det måste stämma på alla.

      Det brukar jag däremot tänka på när kvällstidningarna ger spartips bakom betalvägg, att det bästa rådet är nog att inte köpa Aftonbladet Plus etc.

      Radera
    2. Jo, min kommentar var menad som ett skämt, även om jag faktiskt tänkte att den som köper hans kurs troligen är i behov av den. Ingen sparsam typ, som du eller jag, skulle väl ens överväga att köpa en sådan kurs.

      Radera
    3. Nej, jag tycker dessutom att det var dyrt. Jag har faktiskt svårt att tro att han lägger ner motsvarande tid på just min ekonomiska resa.

      Radera
  12. Jag tycker att den här bloggaren är fantastiskt duktig och jag har honom att tacka för huvuddelen av mina kunskaper om investeringar. Jag lyssnar på poddavsnitten om och om igen, i alla fall vissa. En del ämnen intresserar mig inte, då hoppar jag över dem.

    Dock så känner jag att det har gått på tomgång lite på sistone. Det beror väl på att de redan gjort det mesta, och att jag är ganska fullärd inom många av ämnena, och ointresserad av resten. Detta innebär ju att de behöver hitta sätt att förnya sig, och tjäna pengar...

    Jag skulle aldrig betala för detta. Jag tror inte att de som borde lära sig kursinnehållet kommer göra det heller, utan det blir en predikan för de redan frälsta. Det som verkligen vore intressant är att träffa likasinnade, men det kommer man kanske inte göra här. Jag är i alla fall övertygad att allt som ingår i kursen redan sagts i poddavsnitten.

    Jag har även kommit till nåt slags insikt om att jag kan tillräckligt, och att det är en besvikelse att det inte finns så mycket mer att upptäcka, om man inte känner för att analysera bolag eller börja köpa fastigheter. Jag borde skaffa mig en ny hobby, helt enkelt.

    Därför är det kul att läsa dina bittra inlägg som motvikt till den andra bloggaren. Visst är det väl ändå roligare så :)

    Sen tycker jag han överskattar värdet av budget och verktyg hit och dit. Man sparar väl massor med pengar bara genom att låta bli att vara dum i huvet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag följer bloggen för dåligt (och podden inte alls) för att ha någon åsikt i sak.

      I något skede tror jag att det handlar om att hoppa i och börja simma. Precis som med självhjälpsböcker eller annat finns det en gräns till vad man kan läsa sig till. Jag tror att det riskerar att bli lite bekvämt, att man läser böcker ISTÄLLET för att ta tag i det, så kan man låtsas att man jobbar på det, när man egentligen bara försöker komma undan.

      Jag tycker faktiskt inte att mina inlägg är särskilt bittra. Arga ibland, men sällan bittra. Fast det ligger ju in betraktarens öga. Uppfattar man dem som bittra är de väl det.

      Jag har själv aldrig använt mig av en budget. Jag har gjort en slags Lyxfällanbudget för att ta reda på vart mina pengar går, men inte för att få bättre ekonomi utan bara självinsikt.

      Radera
    2. Nä, bittra är de kanske inte. Tänkte mest på att du kallar dig för bittermicke på Twitter, och något du sa i en intervju i Sparpodden: "bitterhet är en tacksam humorgenre". (Var tvungen att ta fram poddavsnittet nu) Så jag tänkte nog att det var dina egna ord om hur du uttrycker dig :)

      Radera
    3. Det är sant att jag kallar mig Bittermicke på Twitter, och även om jag inte kommer ihåg citatet stämmer det, bitterhet ÄR tacksamt i humor och som komiker använde jag mig mycket av bitterhet. Fast jag tycker inte att jag gör det på bloggen, som jag inte heller uppfattar som särskilt humoristisk. Fast det är klart att det händer, som en gammal yrkesskada.

      Radera
    4. Fast den är rolig. Inlägget om tång skrattade jag åt, särskilt när jag kom till bildtexten ”Nu jävlar!”. Sen är väl inte alla inläggen lika kul, eftersom de handlar om lite allt möjligt.

      Radera
    5. Ja, ibland försöker jag ägna mig åt humor och då kanske bitterheten följer med på köpet. Som person känner jag mig inte bitter. Jag har problem precis som alla andra, men livet hade kunnat vara otroligt mycket sämre.

      Radera
  13. Och där blev jag tvungen att radera ett inlägg som avslöjande identiteten på bloggaren. Kanske en olyckshändelse, men det kan inte hjälpas. Jag menar allvar med att inte göra reklam för någon i detta fall.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var inget avslöjande, men ledtråden blev kanske för stor. Men du bör även ta bort andra stycket i din text, för det är avslöjande!

      Radera
    2. Jag tyckte att den blev lite väl tydlig när du nämnde ett företagsnamn, ja. Och visst kan man utifrån min text gräva vidare om man vill, men då tycker jag att man ska få gräva. Jag försöker att inte göra jobbet åt dem.

      Radera
    3. Sorry.

      Min poäng var iaf att en bör vara skeptisk till den här typen av utbildningar från just denna utgivaren. Men idén och behovet finns säkerligen bland vissa målgrupper som inte "orkar" läsa eller ta in information om sparande och ekonomi via nätet eller böcker.

      Det förvånar mig att inte fler utbildningar finns faktiskt, marknaden måste väl vara gigantisk. Det finns en del på instagram som börjat men i vilken liten skala än så länge.

      Sparo, ska du inte erbjuda en spar-o-kurs? 10veckor intensivt sparande + 2v biodling? 19kr/mån , ungefär som en 10min parkeringsavgift i Stockholm.

      Radera
    4. Det förvånar mig med. Det borde inte krävas mer för att erbjuda en privatekonomikurs än för diverse karriärcoaching och ledarskapsutbildningar, och sånt råder det ingen brist på.

      Nej, bevare mig :)!

      Radera
  14. "Svärmorsdröm" är ordet för dagen ;-)

    Som hämtad direkt ur närmsta kyrkokör, men kanske en ulv i fårakläder?

    Sköja ba, Sparo :-)

    SvaraRadera
  15. Den här kommentaren har tagits bort av bloggadministratören.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Meningen var alltså inte att försöka gissa sig till rätt bloggare och se hur jag reagerar utan att vi låter bli att skriva namn i kommentarsfältet till just detta blogginlägg.

      Radera
  16. det är en intressant filur du pratar om. jag har hört en hel del av hans podd och det är inget fel på den. typ köp index och globalfonder med låga avgifter. samma saker har predikats på bloggen under de åren jag läste den. även en del intervjuer med fondförvaltare och dyl.

    däremot är det ju en bra idé han har kommit på nu. gemene man blir mer motiverad av att träna, gå ner i vikt eller liknande om man man måste redovisa resultaten för någon utomstående. varför inte göra likadant med din ekonomi? kanske låter du bli att gå ut på krogen och dricka upp din sista femhundring om du måste visa upp kassaboken för fröken, tränaren eller vem som nu hjälper dig. en del personer behöver den extra pushen för att för att åstadkomma resultat.
    jämför med viktväktarna. det finns ingen av deras medlemmar som inte vet hur de ska gå ner i vikt, men de har knäckt koden. de säljer inte kostscheman. de säljer motivationen att kämpa vidare när livet är tufft och kakorna i skåpet kallar, precis som bloggaren vill sälja motivationen till att ta rätt privatekonomiska beslut.

    sen om 549:- i månaden är rätt pris eller inte har jag ingen aning om.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag vet varken om priset är rätt eller om den bloggaren är rätt person för att hålla i coaching, men själva idén att människor som behöver hjälp med att komma igång med sparandet får det och betalar en slant för det tycker jag också är värd att ändå diskutera och inte avfärda för att just han gjort andra grejer med tveksam moralisk höjd.

      Själv får jag mer motivation av att inte ha betalat, men så har jag heller aldrig ägt ett gymkort, och jag inser att andra människor har andra sätt att se på saken.

      Radera
  17. Jag konstaterar bara att min första gissning var rätt. Ingen värdering bakom det.
    /JonasB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är tillåtet. Det hedrar dig att du inte känner ett behov av att skriva ut det.

      Radera
  18. Haha Sparo, du briljerar. Tänke att det måste vara en självgod typ. Kollade i min podlista och hittade två möjliga. Trodde mera på den ene som jag egentligen tycker om och till min lättnad var det den andre. :-)

    Tycker inte att det är fel att ta betalt om man producerar material och ger råd för att hjälpa privatekonomiskt. Det gör ju redan bankerna fast syns inte så tydligt pga kickbacks och liknande. Sedan är ju kvaliteten och nyttan en annan fråga. Samtidigt så kommer tusentals individer teckna gymkort och träningsabonnemang nu vid årsskiftet i syfta att ändra sina liv för att ett halvår senare inse att det bara var orealistiska illusioner. Detär ju en fri marknad och att slösa bort sina pengar är ju fortfarande tillåtet.

    Är själv osäker på vederbörande coachs track-rekord även om det påstås vara bra....

    Hmm, sköter nog mina egen investeringar själv och förfasas över att Nordea försöker debitera mig ett helt privatekonomiskt paket bara för att jag har en depå, att höja månadskostnaden från 9kr till närmare en femtiolapp utan förvarning var fräckt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nej, särskilt briljant tyckte jag inte detta var, men att det saknades aspekter i debatten som jag ville försöka bidra med.

      Det som gör mig mest tveksam till hans track record är det faktum att han själv kände att han måste berätta om det i form av okontrollerbart skryt.

      Otroligt fräckt att smyga på avgifter. Banker är tyvärr bra på det.

      Radera
  19. Med risk för att nu bli censurerad så finns det gratisprogram i USA om detta: The Ramsey show. Han har en process där han uppmuntrar folk att ta itu med sin privatekonomi, sen bli skudfria och därefter bygga upp en sparbuffert i sju steg. Böcker att köpa finns. Bland de bättre. Till nackdelarna för den svenska publiken så är programmet på engelska, en del av råden är specifika för USA, och han gör det från ett distinkt religiöst (kristet) perspektiv.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fast då är vi inne på allmänt hållna råd, inte en ekonomicoach som går igenom just din ekonomi och kommer med feedback utifrån det. För mig håller det gott, jag skulle tycka att det vore olustigt att ge någon full access till min ekonomi, precis som jag inte skulle vilja ha en personlig tränare som tycker till om min vikt eller träning, men där är folk olika.

      Radera
  20. Jag gissar att Elsa Alm på Aftonbladet hade kallat honom den så kallade privatekonomiska coachen.

    Mvh,
    Bolme Janson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Och kanske med viss rätt. För till skillnad från "den så kallade sparekonomen" Frida Bratt är det inte hugget i sten här, eftersom enda hänvisningen är att han gjort detta med rika, ej namngivna klienter.

      Radera