lördag 12 augusti 2023

Äpplen och skruttmänniskor

Det påstås att nittio procent av äpplena i svenska trädgårdar ruttnar bort. Jag vet inte om det stämmer, men även om det så bara vore hälften är det illa nog.

Ganska ofta ondgör sig förståsigpåare över att det importeras långväga frukt till Sverige, som bananer, apelsiner och avokado. En del av dessa kräver dessutom stora naturresurser redan i odlingsfasen. Äpple är en god och nyttig frukt som växer över hela Sverige. Den kräver egentligen ingen tillagning utan går att äta som den är, men går också enkelt att torka eller förvandla till juice eller mos.

Därför blir jag nästan provocerad över mesigheten hos Hushållningssällskapets vd i inslaget när hon säger:

Jag vill inte säga att folk är dåliga, för jag vet ju att det är lite jobb och vi är inte vana vid att kanske lägga arbete på det som finns i affären ganska billigt.

Okej, då säger jag det istället. De som inte tar hand om sina äpplen är dåliga människor. Inte så att varenda fallfrukt borde resultera i spöstraff, men man kan inte gnälla över höga matpriser eller dålig privatekonomi om man samtidigt låter sina äpplen ruttna. För övrigt förstår jag inte vilket arbete hon pratar om ifall alternativet är att köpa frukt. Den ska ju också tvättas och eventuellt tillredas. Om man kastade sina äpplen till förmån för helfabrikats-äppelpaj hade det funnits någon logik, men då är man ju idiot på riktigt.

Förresten kanske någon kommer ihåg att jag bad om råd för att rädda mitt eget äppelträd i höstas. Jag tog till mig många av råden och har genomfört ett par av dem, nämligen Veronicas tips om att gräva upp gräsmattan i en radie på någon meter från stammen och att gödsla med koskit, som flera var inne på.

För att göra det ännu bättre ska jag förhoppningsvis klara av att beskära det också, men jag har en biodlarkollega som är trädgårdsmästare, så huvudplanen är att lura hit henne för att åtminstone peka ut vilka grenar jag ska ge mig på. Redan i år, utan beskärning, kommer skörden att bli betydligt bättre än förra årets och jag kan garantera att inte en enda användbar frukt kommer att kastas.

40 kommentarer:

  1. För fem-sex ar sen fick jag ett pyttelitet fikonträd. En kompis hade tagit skott fran sin trädgard och odlat upp sa att det var kanske tre decimeter högt. Pa min balkong växte det som fasen och gav fikon i flera ar, men sen blev det för stort trots största krukan pa marknaden och förra aret bidde det inga fikon alls. Nu har det fatt flytta ut i rabatten framför huset och där frodas det. En hel mängd sma fikon, som vi i huset kan dela pa sa smaningom. Det är väldigt tillfredsställande att odla själv. Lycka till med äpplena!
    /Annika

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är en fantastisk känsla att skörda och äta mat man själv varit inblandad i att ta fram. Jag antar att det är en liknande känsla att skjuta och steka ett vilt djur.

      Radera
  2. Som boende i lägenhet i Stockholm har jag jo ingen egen trädgård.
    Men jag har god koll på äpplerna och på päronträden i Kristinebergs Slottsträdgård. Så även i år har jag med mig en kasse i fickan på sina promenader. Det verkar bli mycket gråpäron, men inga av mina favoriter- Bergamopäron

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är kul att det går att få tag i frukt från offentliga träd. När jag bodde i lägenhet plockade jag äpplen från bostadsrättsföreningens träd och det såg jag ingen annan som någonsin gjorde så jag har inget dåligt samvete för det. Mosbilden högst upp är från dessa.

      Radera
  3. Vi hade inga fruktträd på tomten när vi flyttade in. Planterar två olika äppelträd, bägge växer starkt och frodas, men blommar gör de då inte. Samtidigt går jag o sneglar på två av grannens äppelträd som dignar av äpplen år efter år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Lyssna med grannen om de inte vill göra en deal. I mitt barndomshem hade vi tokmånga träd och blev bara glada när det kom ungar och pallade äpplen. Var det vuxna gick vi ibland ner med en påse till dem, vilket först skapade lite obekväm stämning.

      Radera
    2. Plocka utan lov hade jag aldrig gjort, men jag kansle borde fråga, kan ju inte få mer än ett nej. (Men det verkar inte som de själva plockar några äpplen)

      Radera
    3. Plockar de inte är det ju bara ren vinst för dem om du tar dem, men jag fattar om du blir jobbig stämning ifall de säger nej. Kanske kan du erbjuda dig att lägga fallfrukt i komposten eller liknande samtidigt som du plockar, så att de verkligen tjänar på det.

      Radera
  4. Testade att göra äppelmos utan konserveringsmedel som frystes in i små urdiskade glassförpackningar av plast. Blev betydligt godare än det mos man köper.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, visst blir det! Äpple och socker är allt som behövs.

      Radera
    2. Socker är väl ett konserveringsmedel?

      Radera
    3. Var på Konsum igår.
      Köpte äpplen ifrån Syd Afrika bra kvalitet.
      Har sett att äpplen ligger på gräsmattan i de välbärgade områden.
      En vågar ej plocka då är det stöld.
      Och då är dessa äpplen plötsligt
      värdefulla.

      Tack för en bra blogg.

      Radera
    4. Jag ser socker i första hand som ett sötningsmedel, precis som att bär med naturligt pektin inte heller är konserveringsmedel även om de har konserverande egenskaper.

      Jag skulle också ha svårt att knacka på och fråga om jag får ta äpplen på en villatomt. Jag hade däremot en mormor som gjorde det ofta. Jag skämdes som en hund när jag var med, men både hon och villaägarna verkade nöjda.

      Radera
  5. Vi gör äpplemos av det mesta som vi fryser in. Det finns en gräns för hur mycket äpplen vi kan tugga i oss på relativt kort tid.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker också att mos är ett praktiskt sätt att förvara äpplen.

      Radera
  6. Något tips från läsare om att slippa mask i äpplen? Inga av grannarna har ingen mask...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har inget, men tror säkert att det kommer något från andra.

      Lärde mig precis av en kompis att rönnbär får någon slags larver i sig och dåliga rönnbärsår lägger de istället ägg i närmaste äppelträd.

      Radera
  7. Enda äppelträdet jag haft var på nuvarande tomten, och det kämpade jag med i många år att få frukt på innan jag fick inse slaget förlorat. Strax bredvid föräldrahemmets tomt stod ett uråldrigt transparant blanche som ingen brydde sig om, där blev det gärna ett äpple eller två om dagen.

    Mina morföräldrar var de som verkligen var fantastiska odlare.
    Nu minns jag säkert bara hälften, men min favorit var ett gigantiskt bigarråträd med outsinliga bär. Rönnbär. Rabarber. Krusbär. Röda o svarta vinbär. Olika lökar. En hemsk massa grönsaker. Mormor hade ett stort skafferi nere i svala källaren där allt hon syltat eller lagt in hamnade. Hundratals burkar.

    Med så levde de under kärva krigstider också då de fick äta kråka och spä ut brödet med sådant man ej har i om man slipper.
    /JB

    SvaraRadera
  8. Transparant Blanche växte som ogräs i mitt föräldrahem. Många äpplen och vansinnigt stora, men inte jättegoda.

    Jag kanske upplevde svältår under en tidigare livstid för jag har väldigt svårt att inte ta vara på mat. Nästan på ett osunt sätt.

    SvaraRadera
  9. Är det bara jag som drabbas av fåglar?
    I samhället finns (som så många andra i Sverige) stora kolonier av kajor, ibland hela svärmar på hustaken. Givetvis ger de sig på all frukt och skadar den så den ruttnar eller faller ned. Försöker ibland med nät men det är lite väl omständigt då vissa träd ända bara producerar sparsamt och rönnbärsmalens larver kanske redan fördärvat all frukt.

    Kajorna verkar inte speciellt lättskrämda, flyttar sig bara lite utom räckhåll och är tillbaka så fort man vänder ryggen till. Kanske finns det någon bra metod att hålla dem på avstånd?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Känns inte som att fåglarna här är så roade av äpplen. Körsbären däremot.

      Radera
  10. Men om alla plockade ner äpplena så skulle ju djuren som äter äpplen i trädgårdarna svälta - vilka är det som vill vilda djur illa?
    Även insekter stortrivs bland fallna äpplen, så även bakterier och svampar och en och annan mask.
    Vem är det som vill älgar och rådjur så illa - är det såna där varghatare? ;-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte att äpplen är huvudföda för varken älg eller rådjur (äter rådjur ens äpplen?), men även om så vore får de säkert sin beskärda del hur man än gör.

      Radera
    2. Ja, både rådjuren och hararna äter äpplen. Men helst barken på något nyplanterat.
      För om de inte åt äpplen, vad gör de då inne på vår tomt? Eller hos grannarna? (Och vi ser dem stå och mumsa)

      Spargrisen

      Radera
    3. Ni kanske har gräs? Rådjur verkar allmänt nyfikna.

      Radera
  11. Brukar inte bin kalasa på övermogen, mosig fallfrukt ? Isf har det kanske ett syfte iaf, tänker jag. Tycker ju iaf getingar verkar väldigt förtjusta i frukt och då särskilt den som är lite övermogen eller snudd på ruttnande.
    /K

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kanske getingar, inte bin. Och getingar har jag inte så mycket till övers för.

      Radera
  12. Ord och inga visor från Sparo. Härligt att höra nån säga det som behöver sägas utan krusiduller. Och jag tror säkert att 90% av alla äpplen ruttnar bort. Det gör de även i vår trädgård så jag får nog fan ta och ge mig ut och plocka upp dem och se om flickvännen kan göra lite mos eller något av dem.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
    Svar
    1. Är det bara flickvänner som kan göra mos i din familj? Det är ju annars ett utmärkt jobb för barnen :-)

      Radera
    2. Eller kanske rentav för pappan själv?
      /Annika

      Radera
  13. Det finns ju fler sätt att förädla äpplen och möjliggöra lagring av dem, till exempel äppelmust. Ljuvligt gott, inga tillsatser överhuvudtaget och kan lagras i åtminstone ett par år om man låter den ligga svalt och mörkt.

    Lättsålt på marknader också, om man får överskott (vilket går snabbt om man får lov att plocka hos folk som bara vill bli av med sin frukt).

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jadå, man kan till och med leverera äpplena till någon som mustar åt en. Jag drack tusen liter i min barndom, så för egen del är jag färdig med det, men det är både populärt och säljbart.

      Radera
    2. Vi gör must av en liten del av det vi får. Tyvärr så är det ganska dyrt att lämna in på musteri, även om man får must på sina egna äpplen. Fördelen är att det pastöriseras, så att det håller sig, och att man får det på kartong (3- eller 5-liters).

      Spargrisen

      Radera
    3. Vi gjorde must hemma när jag var liten. Vet inte vad vi hade för maskin till det, men det var inte särskilt komplicerat.

      Radera
  14. Must funkar dessutom väldigt bra att frysa :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det gör det säkert. Själv fryser jag t o m in mjölk.

      Radera
  15. Vill man ha mycket frukt så slå ner en käpp el rör ca 10 cm så ett hål bildas ,fyll sedan hålet med pelleterad Algomin ,höst/vår skall vara som en ring i trädets yttre begränsning där dom små rottrådarna finns

    SvaraRadera
    Svar
    1. Pelleterad algomin? Kan man inte använda vanlig, hederlig koskit?

      Radera
  16. Ett problem i sammanhanget är att det inte går att sälja äpplena, odlingen behöver registreras hos länsstyrelsen. Sen ska man skatteregistrera, därefter måste man ha en kassa-apparat och ungefär där kan man misstänka att även hårt drivna byråkratiälskare ger upp.
    Enkel lösning: ställ ut en skylt där det står "gratis äpplen, självplockning."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har fullt sjå att hålla ordning på norska regler, så jag kan inte annat än ta ditt ord för hur det funkar i Sverige. Men behöver man verkligen kassaapparat från första kronan? Även om man inte tar emot kontanter? Det låter som att just den biten borde gå att komma runt utan att bryta mot lagen.

      Radera