onsdag 16 augusti 2023

Svarta rubriker rasistiska?

Kanske var det bara en tidsfråga, men det senaste som hänt på temat ”förbjudna ord” är att en brittisk finanslobbygrupp uppmanar omvärlden att inte använda begreppet ”svart marknad” eftersom det är rasistiskt mot färgade (eller vilken term det är som gäller just idag).

Det är helt korrekt att svarta marknader, svarta pengar och svartjobb sällan används positivt, men jag har aldrig kopplat det till människors hudfärg, lika lite som jag gör det beträffande svartsoppa eller svartsjuka. Hjälp mig med argument, Erik Vilde!

Men om man nu lyckas ”utrota” svarta marknader är det väl dags att ge sig på svarta svanar, det som på börsen avser en osannolik händelse som får skiten att träffa fläkten och därmed världens börser att krisa? Det kan vara krig, sjukdomar eller terror som 11 september-attackerna. Några förslag – färgade eller rasifierade svanar? Eller vad sägs om ickebinära?

Kanske borde jag bli kränkt över uttrycket ”vit fläck”. Jag menar, om kunskapsbrister benämns med min hudfärg kan jag dra slutsatsen att jag och mina rasfränder anses okunniga eller dumma för att vi ser ut som vi gör.

White as fuck.

Eller också kan vi fortsätta att använda färg fristående från hudfärg. Svartjobb kan utföras av icke-afrikaner, rött kort kan ges till asiater, gult till indianer (eller vad de nu får kallas i den skitnödigaste av alla tidsepoker) och anemiska irländare kan vara svartsjuka. Om svarta marknader vore den värsta formen av rasism mot svarta hade problemen inte varit särskilt stora.



Jag är inte den som prompt måste säga negerboll och jag kan gott bita mig i tungan för att inte reta upp någon i onödan, men ibland blir det bara för tramsigt. För att ändå göra något vettigt av denna text kastar jag in ett färgat filmtips, Hassel – Svarta banken. Den är helt orasistisk, men passa på att se den innan censuren puttat ner den i ett sva... färgat hål.

71 kommentarer:

  1. Ja visst är det märkligt att någon blir kränkt av det. Såg att twitter gick bananas på en spanjor som använde ordet ”negro”, vilket bokstavligen betyder ”svart”. Det var alltså inte så att han kallade någon ”neger”.
    Men två saker jag retar mig mer på är för det första att när det gäller vita finns inga gränser för hur rasistisk man går vara. Och för det andra att alla uttrycken ”neger”, ”nigger” med mera är helt acceptabelt om det sägs av en …*färgad*

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir knepigt när en spanjor inte får prata spanska för att ordet får en annan betydelse på andra språk.

      Radera
  2. När jag för 20-25 år sedan sommarjobbade i verkstadsmiljö hörde jag meningen "Det där är ett riktigt negerjobb, ge det till sommarjobbaren". Sommarjobbaren var visserligen kritvit, men stod lägst i hackordningen. Den sortens uttryck kan jag väl tycka är lite onödiga.

    Men jag har svårt att tro att svartjobb ens syftar på hudfärg. Snarare på att det inte görs i offentlighetens ljus eller liknande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En svart busschaufför i Sverige körde buss och en annan busschaufför klev på bussen och sa till föraren att "du brukar väl inte köra den här tiden". Då svarar den kolsvarta föraren med amerikansk brytning: "Ja, det är förjävligt. De ger mig jävla negerjobb!" Varpå bussens samtliga passagerare försökte hålla neutrala ansiktsuttryck.

      Radera
    2. Utvecklingen går framåt. Nuförtiden kallar vi lortjobben för sommarjobbargöra.

      Radera
    3. Med sex stavelser känns det som att det kanske är enklare att göra jobbet själv än att säga det ;-)

      Radera
  3. Det märkliga med denna woke-trend är att det ofta är samma personer som blir jättekränkta om någon annan använder, i deras tycke, fel benämning eller beskrivning på en annan folkgrupp, som i sociala medier sprider ett hejdlöst hat mot dem som inte håller med dem. Om någon råkar säga ordet "Indian" blir de fly förbannade trots att indianerna själva inte verkar ha någonting emot att bli kallade indianer (https://www.youtube.com/watch?v=kh88fVP2FWQ). Minsta lilla ord blir kränkande. Däremot verkar de själva ta sig rätten att kalla andra för rasister, nazister och fascister mm just med syftet att de ska ta illa upp.

    Alla ska försiktigt tassa runt dem men själva tar de sig rätten att bete sig som machiavelliska psykopater.

    /Surgubben

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det gäller att veta vem som har tolkningsföreträde.

      Radera
    2. "Alla ska försiktigt tassa runt dem men själva tar de sig rätten att bete sig som machiavelliska psykopater."

      Jag tror att de är ute efter att tysta människor genom att skrämma människor från att prata. Det är intolerans maskerad som tolerans.

      Tom-Hjördis

      Radera
  4. N-ordet svänger jag mig inte med men jag håller helt med om att det för läääänge sedan gått över styr. Transinkluderande ord som livmoderbärare istället för kvinna. Jag blir nästan tokig och vill emigrera fort som fan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Emigrera? Vart då. Är nog lika illa i alla länder. Utom i typ Afganistan kanske

      Radera
    2. I detta fall var det ju England, så Sverige är långt ifrån ensamma. Men som ofta är man lite värre, eller duktigare beroende på hur man ser det.

      Radera
  5. Nu inväntar vi med popcorn i näven vad man ska använda inom ekonomi och tex resultatrapporter istället för svarta och röda siffror.

    Får man säga "svart som natten"? De flesta ställen i världen har så mycket ljusföroreningar så natten är inte så mörk längre.
    Snövitt, funkar det? Att rodna så man blir röd som en kräfta?Blåfrusen? Grönbete? Gullig? Snart försvinner alla färger och det blir bara grått, grått, grått. Fast är askgrått ett tillåtet ord?
    Lyckliga är de människor som inte har större bekymmer än om man får använda kulörer eller inte som beskrivningar på ord och företeelser.

    Spargrisen

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det blir nog ett skapligt bakslag snart, men just nu känns det som att gullig är det enda av dina exempel som känns säkert.

      Radera
    2. Nån kan säkert bli sekundärkränkt av att ordet gul-lig används. Det kan ju tolkas som lätt nedvärderande eller löjeväckande eller liknande.

      Spargrisen

      Radera
    3. Det går om man verkligen vill, men då är vi inne på rasistiska stavelser.

      Radera
    4. "Snart försvinner alla färger och det blir bara grått, grått, grått."

      Om nuvarande jämställdhetspolitik fortsätter finns snart varken män eller kvinnor. Bara en grå, könlös massa återstår av befolkningen. Är det vad vi vill ha?

      Tom-Hjördis

      Radera
  6. Blått är nog ok att använda. Om det nu inte finns smurfer på riktigt 😂

    SvaraRadera
    Svar
    1. Klart det finns smurfar!

      Radera
    2. Vikingarna kallade afrikaner för ”blåmännen”. Så nej…

      Radera
    3. Det finns faktiskt människor som har blå hudfärg på riktigt. https://en.wikipedia.org/wiki/Blue_Fugates

      Tom-Hjördis

      Radera
  7. Om man verkligen retar upp sig på det sjuka wokeriet som förbjuder ord eller säger att alla kan vara kvinnor och att dvärgar absolut inte får spelas av dvärgskådespelare kanske man inte skall vara så hård mot dom som faktiskt gör något mot woke, t ex Sd och Trump. För alla politiker är inte lika även fast bloggaren gillar att upprepa det som en sanning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det finns gradskillnader, men när det gäller ängslighet är väl inget parti värre än SD? Sånt som S och M tar med en axelryckning i sina partier resulterar i uteslutning i SD.

      Radera
    2. Du har helt fel. Sd utesluter bara nazister och riktiga rasister. Partiets mäktigaste man, Jomshof, har inga problem med att kalla en spade en spade (Muhammed är en judehatande rövarmördarpedofil).

      Radera
    3. Jomshof har makt i partiet, men tycker du att exempelvis Bertil Malmberg eller Jessica Ohlsson är nazister?

      För mig får de såklart utesluta vilka de vill, men jag tror att det är en dum taktik för ju fler de utesluter desto mer blodvittring får deras motståndare och desto fler offer kommer de att kräva. Allt medan socialdemokraterna kan ha en minister som heilat framför en kamera, och ingen kräver hennes avgång eftersom man vet att partiet ställer upp för de sina, så det är ingen idé.

      Radera
    4. Vem heilade? Har missat helt o hållet

      Radera
    5. https://nyheteridag.se/har-heilar-civilminister-ida-karkiainen-till-vit-makt-musik/

      Radera
    6. Jag känner inte till någon annan Bertil Malmberg än han som dog för länge sen. Men angående Jessica, nu AfS, fanns det ju en anledning till att SD avvecklade hela ungdomsförbundet. Var lojal, följ partilinjen utåt, intrigera inte och följ kommunikationsplanen så blir du inte utesluten.

      Radera
    7. Om han är död vet jag inte, men jag menar en lokalpolitiker i Trosa som utesluts efter att ha hänvisat till forskning:
      https://www.friatider.se/uteslots-ur-sd-efter-att-ha-citerat-forskning-nu-frias-han-av-hd

      Att det finns anledningar betvivlar jag inte, de utesluter väl inte folk för att det är skojigt. Men du påstod: "Sd utesluter bara nazister och riktiga rasister." Så då undrar jag vilken av grupperna Malmberg och Ohlsson tillhörde, nazister eller riktiga rasister? Eller lydde partiet order från media?

      Radera
    8. Vem av dem, Malmberg som hänvisade till forskning, eller Ohlsson som jobbade ideellt med flyktingar?

      Som sagt, jag är övertygad om att ingen av dem uteslutits om de tillhört moderaterna eller socialdemokraterna. Dessa partier hade möjligen städat undan dem och sett till att de inte fått fortsatt förtroende nästa val (vet inte hur många gånger till en 83-åring ändå kommer ställa upp). SD utesluter istället, vilket jag tror är dumt på flera olika sätt.

      Radera
    9. Står man i en kommunal talarstol och yrar om Afrikaners IQ behöver medlemsutskottet inte ägna många sekunder åt uteslutning sämre det och det stöder jag, som själv är rasist, till 100 procent! Tjejen var en del av en gruppering med Kasselstrand i spetsen som hade tagit över SDU och planerade partisplittring.

      Radera
    10. Och med "yrar" menar du "hänvisar till forskning? Kan vi inte bara enas om att ifall SD:s partiledning gör något så anser du att det är, var och alltid kommer att vara rätt?

      Radera
    11. Även om man hatar muslimer som Richard Jomshof gör, så behöver man inte uttala det så övertydligt som han gör. Det riskerar bla svenskarnas säkerhet, vilket jag hoppas att han bryr sig om. Att det har funnits och finns mer högerextrema i SD än inom Socialdemokraterna, är nog en lågoddsare.

      Radera
    12. För om man visar underkastelse gentemot muslimer kommer de att sänka kraven och inte tvärtom kräva ännu mer underkastelse? Har du några historiska belägg för det? Jag har nämligen hundra historiska belägg för motsatsen.

      Radera
    13. Att hetsa och kränka muslimer tror jag inte är bra för någon eller något. Det skapar en hotbild mot svenskar och Sverige, som kan bli farligt. Jag tror däremot inte att Sveriges Natoansökan kommer att äventyras av dom senaste händelserna.

      Radera
    14. Jag har svårt att se hur det kan vara att kränka muslimer att referera till vad som faktiskt står i Koranen. Att någon blir arg beror väl på att de helst hade sett att icke-muslimer gjorde som de flesta muslimer gör, nämligen att INTE läsa Koranen.

      Radera
    15. Likväl så blir hoten mot Sverige större av hans uttalanden.

      Radera
    16. Det tror jag inte ett ögonblick på, men givetvis blir retoriken sådan från muslimska länder så länge de (med all rätt!) tror att det gynnar deras möjligheter att flytta fram sina positioner. Sverige har i alla tider backat och krupit för islam och vad har det lett till - fler krav och hot. Jag är övertygad om att såväl muslimska ledare som gemene muslim känner mer respekt för Jomshof än för politiker som fortsätter att krypa.

      Radera
    17. Menar du att hotbilden mot Sverige inte har förändrats av dom uttalanden av Jomshofs uppmuntran att bränna koranen"Blir de upprörda, elda hundra till"?

      Radera
  8. Du verkar vara white trash.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är säkert trash i dina ögon, men jag förstår inte vad det har med min hudfärg att göra.

      Radera
    2. Okey, bara trash, rätt ska vara rätt.

      Radera
    3. Anonym, du borde hitta en annan blogg att läsa. Vi andra kommentatorer gillar vad Sparo skriver om, därför läser vi. Capische?
      /Annika

      Radera
  9. https://youtu.be/L_3qD5j_lUQ

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nu försvann texten jag tänkte skriva till ovan länk…

      Men tycker den tar upp precis allt det där på ett rätt… ska vi säga avväpnande sätt?

      Radera
    2. Men var det verkligen Goebbels som myntade uttrycket chokladboll ;-)? Humor hur som helst.

      Radera
    3. Ja. Rätt mörk eller svart sådan… Om du frågar mig…

      Radera
  10. Ang svartjobb, det är väl långt från alla som ser svartjobb som något negativt... :) så svartjobb är i mina ögon varken rasistiskt eller negativt

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är åtminstone kriminellt på något vis, och det vill man ju inte bli förknippad med.

      Radera
  11. En tjej stod i kön på fiket, hon skulle beställa en chokladboll och
    försökte hålla sig från att säga n-boll. När det var hennes tur så
    slant tungan och hon sa: hej, kan jag få en kopp kaffe och
    en chokladneger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En variant på det är med i Erik Vildes låt jag länkat till här uppe.

      Radera
  12. Jag tycker det är lika roligt att kalla er på det här forumet för inavlade rasistiska SD-idioter, som ni tyckar att det är att använda n-ordet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag visste inte att någon "på det här forumet" tycker om "att använda n-ordet". Huruvida någon av dagens kommentatorer är inavlade, rasister, SD-anhängare eller idioter vet jag inte. Jag anser mig inte vara något av det.

      Radera
  13. Makt över ordet innebär makt över sinnet. Sa aldrig någonsin en sann kommunist eller islamist?...
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det ligger något i det.

      Radera
    2. Eller för att citera August Strindberg: "Ni har makten, jag har orden, jag har ordet i min makt"

      Tom-Hjördis

      Radera
  14. ”Beskrivningen är verkligheten.”

    Intressant klipp om förbjudna ord och diskurs vs verklighet.

    https://m.youtube.com/watch?v=LbvcgZ_npQo

    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. 20 minuter med Henrik Jönsson... Så trött på livet har jag inte blivit ;-)

      Men skämt åsido, han är ju så långrandig och högtravande att man somnar.

      Radera
    2. Henrik Jönsson. Orkar enbart 20 sekunder. Bra sömnmedel i och för sig.

      Radera
    3. Jag som inte hört talas om Henrik Jönsson innan måste ända säga att klippet var väldigt bra och informativt.

      Radera
    4. Jag ska nyansera mig. Henrik Jönsson verkar vara en schysst kille som tänkt en hel del och har en del vettiga åsikter. Men när han har full frihet i att uttrycka sig blir det lätt en ordekvilibristisk smörja. Tycker jag, men det är subjektivt.

      Radera
  15. "Kanske var det bara en tidsfråga, men det senaste som hänt på temat ”förbjudna ord” är att en brittisk finanslobbygrupp uppmanar omvärlden att inte använda begreppet ”svart marknad” eftersom det är rasistiskt mot färgade (eller vilken term det är som gäller just idag)."

    Ja, det var nog bara en tidsfråga innan man skulle hitta på att ordet svart är ett nedvärderande och kränkande ord. Det går att dra paralleller till ordet neger. Det var länge en försvenskning av det spanska ordet negro som betyder svart. Ordet hade alltså ingen negativ värdeladdning förrän man hittade på att det var nedvärderande och kränkande. Vem är det egentligen som är rasist?
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Neger#Etymologi
    https://sv.wikipedia.org/wiki/Neger#Debatten_i_Sverige

    Det kan låta löjligt (woke nonsense) att påstå att "svarta marknader" är rasistiskt men det handlar om en medveten politisk strategi. Kritiken handlar alltså inte om ordet utan man vill åt den politiska diskussion som följer av kritiken mot ordet. Den här diskussionen.

    Tom-Hjördis

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är klart att det är en medveten strategi, men det gör den på intet sätt rimlig.

      Radera
  16. Robinsson som sänds på TV4
    Den som nu röstats ut kunde lägga en s.k. "svart röst" på en kvarvarande deltagare. Den rösten blev sedan offentliggjord i nästkommande öråd där personen som fick den rösten fick den som en extra röst (om personen inte var immun).

    Detta måste ju vara höjden av rasism!
    /ironi

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, fruktansvärt ;-). Det är så att det svartn...

      Radera