måndag 14 augusti 2023

Svampblind höna trevar sig fram

Jag brukar säga att jag är svampblind. Jag har gjort några försök de år folk säger att i år kan alla hitta svamp. Inte jag.

Jag hade en granne som säkert plockade femtio sorter och hade stenkoll på allt, och då vore det såklart lättare än för mig som bara kan identifiera kantareller som garanterat ätlig svamp. För det är inte så att jag inte hittar svamp. Jag hittar massvis med flugsvamp och stora slemmiga grå svampar, men det blir jag ju inte mätt på.

Någon gång har jag ändå snubblat över kantareller och fått med mig ett tiotal hem. Efter rensning och stekning brukar det i bästa fall bli en matsked. Trevligt, men ur mathänseende kan man ju både ha och mista det.


Det var inte småpotatis! Eller jo...

Häromdagen var jag upp till mina bin som ju befinner sig på resande fot i hopp om ljunghonung. Det hade de inte samlat i någon större mängd, och det är ju svårt för bin när det regnar nästan varenda dag och de tvingas sitta inne i kupan. Ni har kanske fått med er att stora delar av Norge behöver snorkel och simfötter för att ta sig fram.

På vägen dit såg jag dock att det lyste gult i vägkanten. Kuporna står i ett skogsområde bakom låst bom, så ganska förskonat från trafik. Jag bestämde mig för att kolla innan jag åkte hem och där var det kantareller, kantareller och ännu fler kantareller. När jag var klar hade jag på kort tid en påse med 1,8 kilo.

Om vädret och tiden tillåter ska jag försöka igen nästa gång. Nu hade jag bilen full med lådor och ramar för att bygga på kuporna och det verkar jag knappast behöva i höst. Men om det ena gula guldet uteblir får man försöka sig på det andra.

10 kommentarer:

  1. Mums! Smörstekta kantareller pa mackan, inte mycket som slar det! Grattis till fyndet.
    /Annika

    SvaraRadera
  2. Kantareller är helt klart den mest hjälpsamma svampen då de nästan lyser mot omgivningen. Dessutom en av de godaste.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag skulle ha svårt att plocka något annat.

      Radera
  3. Jag är oxå kass på att hitta svamp. Det var lite lättare när jag bodde i södra Sverige. Fast nu är väl alla svampar där sönderskjutna. Får mig att tänka på en skämtteckning i en gammal illustrerad skrift från 60-talet med en älg som satt i en risig skogsbacke med texten:

    "Ensam älgen satt och log,
    i en sönderskjuten skog"

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha! Den skylten hade gjort sig 2023 på Järvafältet.

      Radera
  4. Det var ingen dålig fångst, så många är jag tveksam på att jag hittat på en dag. Tillsammans mad karljohan toppar ju dessutom gul kantarell listan över godaste svampen, tycker jag. Grattis! 👍
    /JB

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag är rätt förtjust i champinjoner, bara jag slipper den konserverade varianten. Men visst är kantarell en höjdare.

      Radera
  5. Det var trevligt att höra att det finns de som haft en värre än svensk sommar. Alltid något ivartfall :) Men som kompensation så är väl era vattenkraft nu fyllt till bredden i år då, så elen inte blir kriminellt dyr igen? Alltså Putin, han lyckas då aldrig få med sig naturen ens.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, några dagar var det minuspris på strömmen. Det blev en märklig sommar. Jag kan leva med regn bara det ger sig någon gång, men eftersom mina stora projekt i år skulle bli att riva och bygga upp tak, samt måla utomhus, har det inte varit helt optimalt med dagliga skurar.

      Radera